Ik dacht dat dit een fenomeen was van lang geleden maar blijkbaar is het nog steeds beschikbaar –> een flitskrediet. Een flitskrediet is een lening voor een korte periode, bijvoorbeeld een week, waar je geen rente hoeft te betalen maar wel een commissie. Indirect is dit dan ook gewoon een rente, maar het wordt alleen anders genoemd. Men boort hier een markt aan van consumenten die het moeilijk hebben en snel geld nodig hebben en de aanbieder zadelt deze consument op met hoge kosten.
Iedereen kent het wel, aan het einde van de maand kom je een beetje geld tekort. Je kunt je boodschappen niet betalen of een rekening die nog open staat. Je hebt op dat moment op korte termijn geld nodig en om hiervoor nu een lening bij de bank aan te vragen gaat wel erg ver.
De beste oplossing voor deze problemen zijn, als het niet anders kan, om geld te lenen bij je ouders, familie of vrienden. En natuurlijk er voor te zorgen dat het een eenmalig iets is, en de volgende maand beter op je budget letten.
Maar lenen bij bekenden kan een grote stap zijn, waardoor men creatieve oplossingen aan het zoeken is en komen ze bij aanbieders van flitskredieten uit.
Het klinkt allemaal super eenvoudig om een lening af te sluiten maar zo snel is het niet geregeld. Ok het gaat sneller dan een lening afsluiten bij een bank waarbij er controles plaats vinden over je inkomen, je uitgaven en nog meer vragen. Maar ook de flitskredieten handel weet hoe ze zekerheden in moeten bouwen.
We zijn niet zomaar Onetime en gaan zelf de proef op de som nemen met een flitskrediet, ook wel een minilening genoemd.
Ik vraag een krediet aan van 200 euro met een looptijd van 30 dagen. De kosten hiervan bedragen 2,16 euro dus dat is niet bijzonder duur. Hier is dus geen geld te verdienen voor Saldodipje of de volumes moeten enorm hoog zijn die ze hebben.
Ik moet mijn mobiele nummer invoeren en ook mijn emailadres. Dit kan al een truc zijn om extra geld te verdienen want deze gegevens zouden ze bijvoorbeeld weer kunnen verkopen. Er is een privacy verklaring waarin staat dat je gegevens alleen voor intern gebruik zijn maar wel gebruikt worden voor eigen reclame doeleinden.
Daarna moet ik mijn ID uploaden. Ik krijg ook de mogelijkheid om een selfie te maken. Dit is niet verplicht maar er staat wel bij vermeld dat dit de inschrijving en goedkeuring kan bevorderen. Ik besluit dit niet te doen en ga door naar het volgende scherm.
Nu is het tijd om al mijn personalia in te vullen:
Daarnaast lijkt het ineens een echte bank te worden want ze vragen ook financiele gegevens. Er is verder geen enkele check en je hoeft ook geen bewijs toe te voegen, maar men wil wel het volgende van je weten:
Als we al deze gegevens hebben ingevuld komt de aap uit de mouw. Eerst krijg ik de melding dat ik meer kan lenen dan mijn aangevraagde 200 euro voor 30 dagen. Men biedt me 300 euro aan voor 30 dagen, maar ik besluit dit af te wijzen.
Het volgende scherm betreft het Global Guarantee scherm waarin staat uitgelegd dat Ferratum (de maatschappij waar Saldodipje onder valt) een garantstelling verlangt voor een minilening. En laat het nu zo zijn dat ze ook deze garantstelling voor je aanbieden.
Dit is uiteraard ook de snelste manier om je lening voor elkaar te krijgen. Alles staat al voor je ingevuld en met een druk op de knop is deze garantstelling, en daarmee je flitskrediet geregeld.
Deze aardige geste met betrekking tot garantstelling kost je echter wel even 57,55 euro voor mijn lening van 200 euro! Oftewel de rente van 13,99% per jaar, in mijn geval een bedrag van 2,16 is inderdaad niet voldoende om winst te maken voor Saldodipje. Men vraagt gewoon meer dan 25% aan kosten voor de garantstelling! Bij grotere bedragen voor een periode van 2 maanden (62 dagen) kan dit oplopen tot maar liefst 50% aan kosten!!!
Mijn aanvraag is in behandeling genomen en rond 18.30 uur krijg ik bericht dat er een formulier moet worden ingevuld door mijn garantsteller. Dit is wederom een hele papierwinkel waarbij o.a. de volgende gegevens worden benoemd:
En dan te bedenken dat we het over een ‘flitskrediet' hebben van 200 euro. Wat een papierwinkel er bij komt kijken als je niet kiest voor de dure garantiestelling. Hier rekenen ze dan uiteindelijk ook op natuurlijk zodat je kiest voor snel en simpel ook al is dat tegen een ongekende hoofdprijs. Een minilening wordt zo ineens een maxi lening :)
Al met al wel een mooie ervaring rijker en een illusie armer. Nu maar eens kijken of we toch voor relatie weinig geld dit flitskrediet voor elkaar krijgen.
Het viel op dat bij elke minilening hetzelfde rentepercentage wordt gevraagd. Dit wordt hier het jaarlijks kosten percentage (JKP) genoemd en betreft elke keer 13,99%. Een vreemd percentage kun je wel stellen maar dit heeft een reden.
Gedurende de jaren zijn de maximale krediet rentes die banken en andere partijen mochten rekenen naar beneden bijgesteld. Dit is allemaal wettelijk geregeld.
In 2001 was de maximale rente nog 20% per jaar, deze is geleidelijk afgebouwd, ook onder aanvoering van de algemeen dalende rente naar 14 procent sinds 1 januari 2015. Daarom rekenen al deze aanbieders van minileningen ook dit maximale tarief van 13,99% per jaar.
In het verleden was het voor flitskredieten nog makkelijker geld verdienen want toen konden ze het doen onder de factor kosten en was er wettelijk geen maximum. Het kon zomaar zijn dat consumenten 50 euro leenden voor een week en hierover 25 euro kosten betaalden. Een indirecte rente van 50% per week dus! Nu hebben ze dit dus opgelost door middel van de garantiestelling en wordt er op deze manier nog steeds ongelooflijk veel geld binnen geharkt.
Indien je in de problemen zit en snel geld nodig hebt is dit een relatief makkelijke uitweg om snel uit deze problemen te komen. Ik vermoed dat er ook wel redelijk wat fraude mee samenhangt en dat Ferratum en Saldodipje hier last van hebben. Maar je vraagt er ook wel een beetje om met dit product.
Men zoekt een consument uit die het lastig heeft en niet verder kijkt waar men mee bezig is. Men is kwetsbaar en daar maakt men gebruik van. Blijkbaar heeft de AFM het allemaal goedgekeurd, of in dit geval de Engelse AFM, aangezien het valt onder een Engelse vergunning. Misschien dat de Brexit roet in het eten gaat gooien met dit Europees paspoort en op dit manier Ferratum en de flitsleningen vanzelf uit het Nederlandse straatbeeld gaan verdwijnen.
De kosten voor een minilening en flitskrediet zijn beperkt als je het voor elkaar krijgt om een garantsteller te krijgen. Men gaat er gewoon van uit dat dit niet lukt en dan wordt je opgezadeld met torenhoge kosten. Maar als dit je laatste uitweg is omdat je bijvoorbeeld een negatieve BKR registratie hebt biedt dit helaas voor sommigen toch de ideale oplossing.
Binnen 12 uur na verzending van alle documenten is mijn lening goedgekeurd en krijg ik hier een email van, met mooie onderstaande foto :).
Nu moet ik straks alleen nog het geld terugbetalen inclusief de rente van 2 euro en hebben we ons experiment volbracht.
Ik weet nu nog niet hoe het in zijn werk zal gaan voor terugbetaling van lening, maar dit zal ik hier later updaten. Ik ga uiteraard zo snel mogelijk de lening weer terugbetalen om problemen of extra kosten te voorkomen.