Raisin is een Duits initiatief om de spaarmarkt open te breken. Het is een platform waar mensen zich kunnen inschrijven als men spaargeld heeft en geen genoegen wil nemen met de huidige lage rentepercentages in Nederland. Raisin is een intermediar en koppelt je aan de buitenlandse bank naar keuze. Dit kan een bank zijn uit Tsjechie, Bulgarije maar ook bijvoorbeeld Engeland. Je hoeft hier geen valutarisico te lopen want alle tegoeden zijn in euro's en in deze landen is ook een depositogarantiestelsel van 100.000 euro van toepassing.
De Nederlandse banken zijn druk bezig om de spaarrente naar het historische niveau van 0% te brengen, misschien zelfs een negatieve rente. Voor bedrijven en groot vermogende particulieren is het reeds zo ver dat een negatieve rente betaald moet worden voor spaargeld maar particulieren krijgen bij de grootbanken op dit moment nog zo'n 0,5% rente op de spaarcentjes. In de landen om ons heen, met name in Oost Europa (ook EU) en in Engeland ligt de rente nog rond de 2% en is het interessant om die opties ook eens te onderzoeken.
Je spaargeld is toch bedoeld voor later om uit te geven en je kunt dit gaan beleggen, in bijvoorbeeld passieve trackers en ETF's of je kunt iets spannenders doen en beleggen in bijvoorbeeld binaire opties via IQOption waarmee je rendementen tot wel 100% kunt behalen. Maar het merendeel van de Nederlander heeft spaargeld voor later en dit moet geen risico lopen.
Raisin is een intermediar en is zelf geen bank. Men wordt betaald door de bank waar uiteindelijk de gelden wordt gestald en dit is een kleine commissie.
De AFM geeft aan dat een intermediar ook een AFM vergunning nodig heeft en Raisin is ook hier mee bezig, net zoals Binck Bank ook al plannen heeft in de toekomst om met een vergelijkbare dienst te komen. De vergunning in Nederland is er nog niet, maar in Duitsland dus al wel. In Nederland zal dit ook niet lang meer duren is de verwachting.
Raisin is actief in Duitsland, sinds 2014, en voldoet hier aan alle voorwaarden en eisen van de Duitse toezichthouder. Men wil nu haar vleugels verder spreiden in Europa en onder andere Nederland omdat elke spaarder tegen deze lage spaarrente aanhikt.
Eind 2015 heeft men ongeveer 1 miljard aan spaargeld ondergebracht bij de partnerbanken en heeft men 35.000 klanten. Tot op heden hebben zich er nog geen klachten of onoplosbare problemen voorgedaan, maar we blijven hier ook alert op.
Investeerders zien ook grote kansen voor Raisin en men heeft afgelopen zomer dan ook $20 miljoen aan investeringen zien binnen komen van grote investeerders uit Silicon Valley.
Desalniettemin is het een ‘startend' bedrijf en moet je er niet zomaar blind instappen. Mijn gevoel is echter zo dat Raisin een bedrijf zal zijn dat een behoorlijk deel van het spaargeld zal gaan opslokken van de Nederlanders die de lage rente beu zijn.
Kan het zijn dat je spaargeld via Raisin een tweede Icesave debacle tot gevolg kan hebben? Dit is uiteraard mogelijk, maar de EU zorgt ervoor dat elk land een deposito garantie stelsel heeft en dit bijna overal 100.000 euro bedraagt. Mocht je dus geld willen sparen boven dit bedrag dan zou mijn voorstel zijn om dit te spreiden over meerdere banken. Dit zou ik ook in Nederland doen, en niet alles bij 1 bank plaatsen. Een ING bank, of recenter SNS bank kan ook failliet gaan.
Alle grote financiële kranten hebben er ook reeds overgeschreven waaronder The Economist, The WallStreet Journal en nog meer en allen zijn ze lovend over dit idee. Uiteraard blijft het goed om te kijken wat de risico's zijn en goed de website van Raisin door te geven. Inschrijven en je aanmelden kan zonder kosten en zonder verplichting waarna je rustig kunt bekijken hoe het allemaal in zijn werk gaat.
Ons advies is voordat je daadwerkelijk besluit om geld gaat sparen via Raisin om dit goed te toetsen bij Raisin en eventueel een discussie te starten op het OneTime forum als je vragen hebt. Er zijn vast meerdere spaarders die je kunnen helpen met tips en adviezen. En mocht je er geen goed gevoel bij hebben, doe het dan niet!