De eerste ervaring met Bux Beleggen
In mijn vorige artikel ben ik behoorlijk kritisch geweest over de werkwijze van Bux beleggen (of was het nu Bux gokken). Daarna is het ook tijd om de daad bij het woord te voegen en heb ik de proef op de som genomen. Ik heb de Bux app gedownload, via de app store van Apple op mijn iPhone. Tijd om mijn eerste ervaring met Bux beleggen met jullie te delen.
Ik ben behoorlijk bekend met beleggen (mijn dayjob), en ook met beleggen in CFD's, dus ik mag mezelf toch wel een ervarings-deskundige noemen op dit gebied. Het is dus tijd om eens te kijken of ik een potje ga gokken met Bux of dat het spelen gaat worden met ‘de big boys'. Recent heb ik veel ervaringen opgedaan met het handelen in bitcoins op het zeer professionele platform van Plus 500.
Hoe start je met Bux beleggen: mijn ervaring?
Via de App-store kom ik terecht bij de app ‘Bux' en daarmee kan ik aan de slag. Het is overigens bijzonder dat Bux alleen te gebruiken is via een mobiele telefoon of tablet en niet via je computer, zoals dit bij andere brokers wel mogelijk is.
Nadat ik een account heb aangemaakt onder mijn nickname ‘jackpot' kan ik aan de slag en krijg ik meteen 1.000,– Fun-bux. Met dit nep geld kan ik het ‘spel' uitproberen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik onder de indruk ben van de hippe en prettige interface en de vele mogelijkheden die Bux heeft.
Startpagina Bux op je mobiel
Ik krijg eerst de vraag in de app in hoeverre ik bekend ben met beleggen. Daarna meld ik me aan als Pro Trader, aangezien mijn ervaring daar voldoende voor zou moeten zijn. Ik weet hiermee dus niet wat voor andere meldingen je krijgt als je je aan zou melden als beginnende handelaar (Rookie).
Na mijn aanmelding kan ik meteen handelen met een saldo van 1.000 Funbux.
Op de home pagina zie je de laatste financiële nieuwsberichten staan, en hier kun je heel makkelijk doorheen scrollen. Dit zijn voornamelijk ‘lollige' nieuwsberichten geschreven door Bux, en niet officieel nieuws uit een krant of persdienst. Origineel bedacht en allemaal over bedrijven of producten waarin je kunt handelen!
Dit is leuk en vernieuwend gedaan en andere kost dan je krijgt van de meer statische financiële nieuwsberichten die je krijgt van de nieuwsbureau's zoals Bloomberg en Reuters.
Dit is echt gericht op de doelgroep die Bux gebruikt. De vraag of dit voldoende informatie is om een oordeel te vellen over je belegging, is natuurlijk nee! Het is wel een leuke graadmeter en past in het hele verhaal dat het een spelletje is en niet ‘echt beleggen'.
Wil je toch serieuzer handelen neem dan eens een kijkje bij onderstaande broker!
“80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren”
Waar kun je allemaal in handelen?
Als je de Bux app opent zie je meteen in beeld hoe andere traders aan het handelen zijn op het platform. Dit is wederom iets unieks en geeft een gevoel van hoe anderen denken over de huidige beurs.
Om de privacy te waarborgen wordt hier uiteraard alleen gewerkt met nicknames en ook zie je niet voor welk bedrag deze handelaar aan het ‘gokken' is.
In het tweede tabje van de app kun je uitleg en mogelijkheden vinden waarin je kunt beleggen. De volgende categorieën zijn beschikbaar op het moment van schrijven (later zijn cryptocurrencies toegevoegd):
- Lokale aandelen, zoals Philips, Shell, etc
- Europese aandelen, zoals Adidas, BMW, etc
- Amerikaanse aandelen, zoals Google, Facebook, etc
- Indices, zoals US500, NL25, etc
- Grondstoffen, waaronder alleen goud en zilver
- Valuta, zoals Eur/Usd, GBP/JPY, etc
- Futures, waaronder alleen olie
In totaal kun je in ruim 100 mogelijkheden handelen (of spelen) via Bux.
Ervaring met Bux Battle
Iets dat volledig uniek is in deze ‘wereld', maar wat ook weer laat zien dat het handelen via Bux een ‘game is', is de Bux battle.
Je kunt een groep aanmaken en voor een bepaalde periode tegen elkaar spelen waarbij degene met het hoogste procentuele rendement uiteindelijk de winnaar is.
Ik heb dit getest tegen mijn collega Arminius en we kwamen helaas meteen een ‘fout' tegen in de software van Bux. Je kunt alleen een groep maken waarin alleen maar real money handelaren zitten of een groep met alleen maar Fun handelaren.
Ik had op dit moment nog geen real money account en Arminius wel. Het probleem kwam voort uit het feit dat hij geen geld meer op zijn real money account had staan (Serious Bux) en hij kon dus geen transacties plaatsen. Ik kon dit wel met mijn Fun bux en had dus een simpele overwinning :)
Daarna heb ik een nieuwe battle aangemaakt, genaamd de OneTime Blitz battle en een uur later ging de strijd van start. Er deden in totaal 8 spelers mee, waarvan dus 6 onbekenden.
De battle duurt totaal 48 uur en daarna krijgt de winnaar een prijs, de eer :)! Uiteraard staat het iedereen vrij om onderling afspraken te maken om bijvoorbeeld te spelen voor 5 euro, of wat dan ook. Maar dit gaat niet via Bux!
Let wel goed op als je meedoet met een Bux Battle. Als je speelt voor echt geld speel je ook in deze battle met echt geld. Elke transactie kan je dus geld kosten, maar hopelijk geld opleveren. Je betaalt voor elke transactie natuurlijk ook de transactiekosten aan Bux.
FunBux of SeriousBux ervaring
Op dit moment heb ik alleen nog maar gespeeld met FunBux. Maar als ervaren handelaar gaat het daar niet bij blijven. Ik ga binnenkort geld storten op mijn Bux account en hiermee handelen.
Ik zal ook zeer goed letten op de transactiekosten, die het handelen met zich meebrengt, maar ook de verschillende risico's beoordelen die je loopt als je aan het spelen bent bij Bux.
Veel brokers hebben lange tijd bonussen uitgedeeld aan handelaren en misschien is dit ook wel het geval hier. Zeker in de online casino wereld barst het van de bonussen, zoals een first deposit bonus is. Dit geeft vaak een kickstart en zo kun je meteen vol aan de slag kan gaan.
Tot slot zal ik dan bekijken hoe je geld kunt storten, en hopelijk ga ik ook mee maken hoe je geld kunt uitbetalen :)
Mening over Bux Beleggen
Is mijn mening al iets aangepast na mijn eerste artikel, nadat ik nu intensief de app heb gebruikt? Om eerlijk te zijn nog niet echt. Mijn eerste kritiek had met name betrekking op hoe Bux zich naar buiten presenteert met de reclames en slogans.
Ik had nog nooit gebruik gemaakt van het platform dus het is wel zo eerlijk om dit eerst te testen. Ik heb nu uitgebreid gebruik gemaakt van de app en ik moet zeggen dat ik zeer positief verrast ben. Het is een hele gebruiksvriendelijke en mooie app.
De mogelijkheden zijn groot en men maakt er echt een spelbeleving van die geen enkele broker hen nadoet. De vraag blijft of een beleggingsinstelling (zo zie ik ze toch) er een spelletje van moet maken.
Het gaat tenslotte om echt geld als je gebruik maakt van SeriousBux. Dit ga ik dan ook verder testen en over schrijven in mijn volgende artikel.
Lees zeker mijn review van Plus 500 om een goede inschatting te krijgen van hoe het ook kan.