Spring naar bijdragen

Waar gaat het geld van de ECB heen?


Nomore

Aanbevolen berichten

De ECB (Europese Centrale Bank) heeft zojuist bekend gemaakt dat ze voor 80 miljard euro per maand aan obligaties gaan opkopen. Dit zijn obligaties die nu dus in handen zijn van banken en beleggers en de ECB gaat deze opkopen. Hiermee creeren ze dus meer vraag en zal de koers gaan stijgen.

Als de koers van een obligatie stijgt betekent dit dan de rente op deze obligaties automatisch daalt.

Oftewel overheden en bedrijven kunnen hierdoor goedkoper geld lenen en makkelijker investeren.

De grote vraag is natuurlijk of dit geld wel in de economie terecht komt. En wie hier van profiteert?

Wat vinden jullie?

money-1005476_960_720.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 11 maanden later...

Het probleem van de Euro en het ECB beleid is , we moeten wel meedoen .

Zodra Nederland en Duitsland en een aantal andere noordelijke landen zouden besluiten met de "Neuro" te beginnen , een nieuwe  sterke munt , zouden zij worden overstelpt door een enorme vraag naar Neuro's  die de munt omhoog zou stuwen , duurder zou maken . Dat zou funest zijn voor de export . Dit is de afgelopen jaren gebeurd in Zwitserland.

We hebben met de Euro een soort nieuwe Dollar gecreëerd en daarin zit in mijn ogen ook de hoop . De Euro is zo groot en zo belangrijk , en nog zo nieuw dat we er van alles mee kunnen doen en er mee wegkomen . Onze schulden zijn nog bescheiden vergeleken bij die van de VS en bijvoorbeeld Japan . Nu nog wordt er van lidstaten verwacht dat ze zich  aan de begrotingsdiscipline houden en hun begrotingstekort onder de 3% blijft . Als de QE niet blijkt te werken zou het zo maar kunnen gebeuren dat regeringen meer  geld mogen gaan uitgeven om de economie te stimuleren . Dat zou een goede manier zijn om deze crisis , waarvan ik nog steeds geloof dat het in essentie  een  Kondatieff  golf ( winter )  is , aan te pakken .

De leiders van de ECB

willen de Euro verzwakken en de inflatie opstuwen ... Een van de vervolgstappen zou kunnen zijn iedere Europeaan bijvoorbeeld 10.000 Euro te geven . Dan wordt er werkelijk geld gecreëerd en in de economie gepompt en dan is het een kwestie van tijd totdat de rente weer zou stijgen .

Dus om je vraag te beantwoorden @Jackpot , nee het geld komt niet in de economie terecht , maar bij toekomstige maatregelen wanneer dit beleid van de ECB niet zou werken , zou het geld wel degelijk in de economie terecht kunnen komen ... de huidige stimulering is dan meer een aanzet om het toekomstige beleid te kunnen rechtvaardigen .

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weken later...

Dit is misschien best een interessant artikel voor de geinteresseerde. Waar gaat het geld van de overheid heen, en brengen we de toekomst van onze kinderen in gevaar met al die creatie van geld?

Enkele citaten (Bron;Fondsnieuws):

Wie creëert het saldo op die reserverekening? Juist, de overheid via de Centrale Bank. Het verhaal dat banken uw spaargeld uitlenen klopt dus niet. Leningen creëren hun eigen deposito. Stel u leent geld bij de bank om een auto te kopen. U betaalt de leverancier voor de auto en hij zet het vervolgens op deposito. 

Maar lopen we met zo’n ruim fiscaal beleid niet het risico op hyperinflatie? Neen, omdat de overheid en de Centrale bank de oplopende inflatie op drie manieren kan beteugelen. Ten eerste kan de overheid haar uitgaven verlagen. Dit is echter niet altijd wenselijk. Ten tweede, kan de BTW bij het behalen van economische groeidoelen weer worden verhoogd. Ten derde kan de Centrale Bank de commerciële banken rente betalen op de overtollige reserves. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor banken om deze overtollige reserves uit te lenen. 

http://www.fondsnieuws.nl/columns/hans-betlem/hans-betlem-de-btw-naar-0

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu posten en later registreren. Als je een account hebt, Meld je nu aan om te posten met je account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door het Onetime Forum te bezoeken, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. U kunt uw cookie-instellingen aanpassen, anders gaan we ervan uit dat u akkoord gaat om door te gaan.