Spring naar bijdragen

Fooi in de horeca


Tracasse

Fooi  

17 stemmen

  1. 1. Geef jij fooi in een restaurant?

    • Ja
      13
    • Nee
      4


Aanbevolen berichten

Goedenavond onetimers!

Al een aantal jaar ben ik werkzaam in de horeca. En nu valt het mij op dat mensen uit bepaalde regio's nooit fooi geven. Voorbeeld mensen uit Overijssel geven nooit fooi, mensen uit de randstad bijna altijd en onze zuiderburen ook nooit. Daarom de vraag geef jij fooi in een restaurant? Zou leuk zijn als iedereen ook even zijn of haar provincie erbij vermeld :)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Oorspronkelijk uit de randstad en nu 20 jaar in Drenthe. Geef eigenlijk altijd fooi, maar als het echt slecht is dan niet (zoals laatst bij de Wok in Emmen). Meestal rond ik het naar boven af zeg het is 93€ dan naar 100€ maar als het 97€ is dan naar 105€. Als het echt goed is en de horeca mensen zijn echt leuk en doen net even wat extra's zoals wat aandacht (ijs erbij en citroentje) en een grap dan kunnen ze meer verwachten tot ca 20% van de rekening. 

 

In Vegas doe  ik het altijd maar vaak met tegenzin.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Afgelopen weekend goed gegeten bij Don Qui-John in Breda. Rekening gaf 210,50 aan en ik rond dan altijd af naar boven als het goed was. 220 betaald dus, zo’n 5% fooi. Is het eten slecht, te duur voor wat je krijgt, bediening geen topwerk, dan betaal ik ook weleens gewoon alleen de rekening (met een wat ongemakkelijk gevoel, dat wel). Btje fooi hoort erbij en maakt het horeca-salaris wat acceptabeler. Ik krijg een bonus als ik het conform/boven verwachting doe, een ober fooi!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

In principe geef ik altijd fooi, zéker in de horeca. Al decennia woonachtig in het noorden, echter geboren en getogen in het Gooi. Waar ik wel rekening mee hou is wat er met de fooien gebeurt. Bij een kapster laatst vroeg ik of een fooi voor haar persoonlijk was. Het ging in de pot, pas vanaf 5 euro mochten ze het voor zichzelf hebben. Ik gaf toen haar persoonlijk een briefje van 5 euro, aangezien ik eerder door haar collega slecht behandeld was. Die gunde ik niks.

Bij het HC gaan de fooien in een grote landelijke pot. Iedereen krijgt daar een gedeelte van. Zoals ik begrepen heb wordt dat verdeeld naar rang en natuurlijk naar het aantal uren dat men werkt. Dat de hogere in rang meer krijgen heb ik veel moeite mee. Alleen bij een volle hit aan de life roulettetafel geef ik een fooi.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het is bij ons in het restaurant ook een keer geprobeerd. Idee was dat we (bediening) eind van de dag de fooi op een hoop gooiden. Dit zou dan verdeeld worden onder de chefs, receptie, keukenpersoneel en bediening. Vanaf dag 1 dat het inging had zogenaamd geen enkele bedieningsmedewerker meer fooi gehad natuurlijk, en terecht. Uurlonen van de andere groepen lagen (om diezelfde reden geloof ik) namelijk ook al hoger. Plus je loopt als bediening de benen uit je lijf. Chefs deden relatief weinig en recepte hele dag op hun reet.

HC geef ik de croupies sporadisch een fooitje, eigenlijk alleen bij een dikke hit op roulette. Bedienend personeel wel altijd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik geef geen cent fooi. Mensen kiezen er zelf voor om in de horeca te gaan werken.

Als ze meer geld willen moeten ze maar een vak leren.

Als ik mijn werk goed doe is er ook niemand die zegt hier is meer geld dan vooraf afgesproken.

 

In het geval van @Tracasse zou ik zelf een reductie op mijn rekening eisen omdat mijn eetlust is verminderd door naar hem te moeten kijken.

bewerkt door LuukFOD (bekijk bewerkingshistorie)
  • Like 2
  • Sad 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik zit ook wel eens in dubio bij het geven van fooi. Ja het klopt dat de horeca slecht betaalde banen zijn, en ook nog in de avonduren, van de andere kant een bakker/slager/groenteboer en zijn winkelpersoneel werken ook s' nachts/weekend/vroege uurtjes en krijgen ook geen centje fooi! Dat heb ik altijd krom gevonden.

Daarnaast is het zo dat de kwaliteit van het bedienend personeel de laatste 10 jaar zienderogen achteruit gegaan is, men neemt (uit kostenoogpunt) veel te jong personeel aan dat totaal niet servicegericht is, en het werk gewoon niet 'ziet' (uitzonderingen daargelaten). 

Bij gokken geef ik al helemaal geen fooi. Als het huisvoordeel bij roulette al 2.7% is, dan stijgt bij het geven van een fooi bij een plein, meteen een huisvoordeel naar 5.4%. Wil je zelf winnen of het casino? Klinkt gierig maar ik probeer gewoon het casino te verslaan en alle beetjes helpen dan.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Of ik een fooi geef hangt af van een paar dingen. Allerbelangrijkst, het eten moet lekker zijn. Verder stel ik vriendelijke en snelle bediening op prijs. Aan "mijn collega komt zo" heb ik een hekel en ook aan slechte bediening door onervaren studenten en scholieren. Een ober die onbeschoft is kan het schudden. Ook al is het eten nog zo lekker, dan toch geen fooi.

Is het eten matig en de bediening ruk? Of heb ik heel erg lang moeten wachten? Dan geen fooi. Cappucino met voetenbaden en natte suikerzakjes stel ik ook niet op prijs en als ik eten krijg dat anders is dan er op de kaart beloofd is dan zeg ik daar wat van.

Op zich zou ik wel graag af willen van de fooien cultuur. In rijke landen zoals Nederland zou het normaal moeten zijn dat iemand in de bediening of de keuken een normaal inkomen ontvangt, zonder daar iets bij te hoeven bedelen omdat het inkomen anders erg laag is. Voor alle beroepen geldt dat je moet proberen om je best te doen. En dat het salaris daarvoor de vergoeding is. Maar we zijn nog niet van de fooiencultuur af en de inkomens in de horeca zijn niet goed, dus ja, ik rond de rekening meestal wel af.

De croupier krijgt van mij een fooi als ik een vol nummer hit op de live roulette-tafel, de croupier vriendelijk is en contact maakt met mij en de andere gasten en het spel op aangename en vrolijke wijze geleid word.

Dat medewerkers 'achter de schermen" meedelen in de fooi vind ik een goede zaak. Een serveerster of een croupier hebben nu eenmaal veel meer kans op fooi dan een afwasser. Maar zonder afwassers is het toch ook niet fijn in een restaurant of casino. Dus laten de onzichtbare medewerkers alsjeblieft mee delen. Ook verdeling naar ratio van het aantal gewerkte uren vind ik goed. Verschillen in aandeel op basis van salarisschaal vind ik minder goed te praten. Waarom zou de afwasser van Holland Casino een minder percentage recht hebben op fooi dan de Shiftleader Tafelspelen?

bewerkt door Gokholtante
Gokholtante komt uit de provincie Utrecht (bekijk bewerkingshistorie)
Link naar opmerking
Deel via andere websites

12 uur geleden zei LuukFOD:

Ik geef geen cent fooi. Mensen kiezen er zelf voor om in de horeca te gaan werken.

Als ze meer geld willen moeten ze maar een vak leren.

Als ik mijn werk goed doe is er ook niemand die zegt hier is meer geld dan vooraf afgesproken.

 

In het geval van @Tracasse zou ik zelf een reductie op mijn rekening eisen omdat mijn eetlust is verminderd door naar hem te moeten kijken.

Dat zou wel goed voor je zijn bolle! Beetje minder eten en meer bewegen!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik geef geen cent fooi. Mensen kiezen er zelf voor om in de horeca te gaan werken.
Als ze meer geld willen moeten ze maar een vak leren.
Als ik mijn werk goed doe is er ook niemand die zegt hier is meer geld dan vooraf afgesproken.
 
In het geval van [mention=28]Tracasse[/mention] zou ik zelf een reductie op mijn rekening eisen omdat mijn eetlust is verminderd door naar hem te moeten kijken.
Uit ervaring: Friezen geven nooit fooi, drinken Rivella en vreten schnitzels.
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Citaat uit WIKI:

Mede doordat de beloning van het bedienend personeel verbeterd werd werd in de vijftiger jaren het verplichte bedieningsgeld in Nederland afgeschaft. De kosten voor de bediening werden via een opslag van bijvoorbeeld 15%, vast onderdeel van de prijs. Dit werd aangegeven op de rekening door de tekst 'Inclusief', 'Service compris' of 'bediening inbegrepen'. Deze toevoeging verdween echter in de loop van de jaren. In andere landen worden nog wel bedieningskosten in rekening gebracht.[1] 

Dus, in de prijs van product al lang verwerkt. Dubbel op. Zijn Horeca bazen echt zo hebberig? 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

5 minuten geleden zei Nostradamus:

Citaat uit WIKI:

Mede doordat de beloning van het bedienend personeel verbeterd werd werd in de vijftiger jaren het verplichte bedieningsgeld in Nederland afgeschaft. De kosten voor de bediening werden via een opslag van bijvoorbeeld 15%, vast onderdeel van de prijs. Dit werd aangegeven op de rekening door de tekst 'Inclusief', 'Service compris' of 'bediening inbegrepen'. Deze toevoeging verdween echter in de loop van de jaren. In andere landen worden nog wel bedieningskosten in rekening gebracht.[1] 

Dus, in de prijs van product al lang verwerkt. Dubbel op. Zijn Horeca bazen echt zo hebberig? 

Opslag als vast onderdeel van de prijs, echter niet voor het salaris voor het bedienend personeel. Horeca bazen zijn zákelijk. 😉

Link naar opmerking
Deel via andere websites

7 uur geleden zei Remco86:
Op 8-10-2019 om 10:39 zei LuukFOD:
Ik geef geen cent fooi. Mensen kiezen er zelf voor om in de horeca te gaan werken.
Als ze meer geld willen moeten ze maar een vak leren.
Als ik mijn werk goed doe is er ook niemand die zegt hier is meer geld dan vooraf afgesproken.
 
In het geval van [mention=28]Tracasse[/mention] zou ik zelf een reductie op mijn rekening eisen omdat mijn eetlust is verminderd door naar hem te moeten kijken.

Uit ervaring: Friezen geven nooit fooi, drinken Rivella en vreten schnitzels.

De rivella ben ik niet niet mee eens. De rest wel.

Als ik poker deelde in friesland nooit een cent fooi. Als mensen 253 euro wonnen zeiden ze niet eens doe maar 250.

Bij randstad en ook richting twente had je de mensen die al fooi gaven voor de flop. Zodat er een mooie flop zou komen!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu posten en later registreren. Als je een account hebt, Meld je nu aan om te posten met je account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...