Bux, de beleggings app die de wereld wil veroveren gaat serieus te werk. Men wil echte beleggers aan zich koppelen en daarmee zich gaan meten met de Binck Bank en de Giro van Nederland. Of dit gaat lukken is me zeer de vraag, want het blijft handelen in CFD's en niet in echte aandelen, maar het idee is nobel. Een eerste stap om de concurrentie verder aan te gaan is door te concurreren op basis van tarieven en deze heeft Bux nu verlaagd.
Ik heb eerder een vergelijking gemaakt tussen Bux en Binck en daarbij kwam Bux al niet slecht uit de hoek. Een verder inzicht in de tarieven van Bux is dus nodig.
Boven de 25.000 euro kunnen de tarieven omlaag bij Bux!
Jij en ik als klein handelaartje zullen niet zoveel gaan merken van de kosten verlaging van Bux, want ik denk dat de handelaren die meer dan 25.000 euro handelen op een paar handen te tellen zijn.
Let wel, dit is mijn inschatting, want Bux geeft zelf aan al meer dan 500.000 klanten te hebben, waarbij het merendeel overigens een klant is die met nepgeld speelt, FunBux.
500.000 klanten is al een enorm snelle groei voor deze Nederlandse Fintech en ze timmeren ook hard aan de weg met commercials op landelijke televisie en radio.
Dat er op dit moment nog behoorlijke verliezen gemaakt worden bij het bedrijf past volledig in het beeld dat de internet startups hadden tijdens de IT-bubble, maar is niet verkeerd.
Zetten we het aantal klanten in perspectief met bijvoorbeeld Plus500 heeft deze partij 136.500 betalende klanten en daar komt Bux op dit moment nog niet aan.
Daarnaast maakt Plus500 winst en biedt men de klant ook nog eens handelen aan zonder kosten, waar Bux misschien een voorbeeld aan zou moeten nemen!
“76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.”
Waar Plus 500 geen kosten rekent per transactie, maar dit verwerkt in de bied en laat spread (indirect overigens ook kosten), doet de Bux app dit wel.
Bij elke transactie die je plaatst, zowel bij de aankoop als de verkoop moet je een fee betalen waarbij met name de kleine speculanten en gokkers het hardste worden geraakt omdat er een minimum fee in rekening wordt gebracht van 0,25 euro.
Quote van Nick Bortot, de CEO van Bux waar hij beleggen als een spel ziet.
“Wij vinden de beurs het mooiste spel op aarde. Een spel dat niet alleen door de grote bankjongens gespeeld moet kunnen worden, maar een wereld die iedereen zou moeten kunnen ontdekken. Dus hebben we een app ontwikkeld die handelen op de beurs heel laagdrempelig, leuk, leerzaam en spannend maakt voor iedereen,”
Tarieven van Bux
Om het inzichtelijk te maken geef ik een overzicht van de tarieven van Bux hieronder weer zodat je meteen weet waar je aan toe bent als je gaat handelen via de Bux app. Men maakt een onderscheid in handelen via:
- Aandelen
- Indices
- Valuta
- Grondstoffen
Daarnaast heb je de mogelijkheid om te handelen met een multiplier, in het Nederlands hefboom genoemd, waarbij je indirect met geleend geld gaat handelen! Stel je heb 1.000 euro gestort bij Bux, en je gaat handelen in de AEX index dan heb je de mogelijkheid om met een hefboom van 30 te handelen.
Dit betekent dus als je 1.000 euro volledig wilt inzetten op de AEX dat je eigenlijk met 1.000 euro eigen geld en 29.000 euro geleend geld gaat handelen.
Het voordeel is wel dat je niet meer kan verliezen dan je eigen inleg, anders had je zomaar een Legio Lease constructie en schuld op kunnen bouwen :(.
Dus deze beveiliging van Bux is een prima garantie, maar weet van tevoren waar je aan begint. Spelen met de big boys is dus zomaar mogelijk, maar wel met alle risico's van dien.
Aandelen
Transactiegrootte NA multiplier:
- tussen 0 en 5.000 euro 0,15%
- boven de 5.000 euro 0,12%
Indices
Transactiegrootte NA multiplier:
- 0 en 5.000 euro 0,06%
- 5.000 en 25.000 euro 0,05%
- 25.000 en 75.000 euro 0,04%
- Boven de 75.000 euro 0,03%
Valuta
Transactiegrootte NA multiplier:
- tussen 0 en 5.000 euro 0,05%
- boven de 5.000 euro 0,04%
- tussen de 25.000 en 75.000 euro 0,03%
- Boven de 75.000 euro 0,02%
Grondstoffen
Transactiegrootte NA multiplier:
- tussen 0 en 5.000 euro 0,10%
- boven de 5.000 euro 0,08%
Een simpele conclusie zou kunnen zijn uit bovenstaande gegevens dat je via Bux dus nooit in individuele aandelen zou moeten handelen want de kosten zijn daar vaak 2 keer zo hoog als een andere belegging via Bux.
Handelen in valuta kost je bij behoorlijke grote bedragen nog maar 0,02% maar als je bijvoorbeeld via Plus500 handelt zijn de kosten veelal lager of vergelijkbaar afhankelijk van het gekozen product!
Het klinkt dus mooi die nieuwe handreiking met de tarieven van Bux, maar er zijn goedkopere alternatieven waar je niet eens een van de big boys hoeft te zijn om mee te spelen.
Voorbeeld:
Stel we hebben 10.000 euro gestort als highroller bij Bux en we willen gaan handelen in de AEX index. En je gaat werken met een multiplier van 10x. Je gaat dus eigenlijk 100.000 euro handelen en komt daarmee in de transactiegrootte boven de 75.000 euro en betaalt voor indices dus 0,03% van deze 100.000 euro = 30 euro. Dit betreft dus 30 euro bij aankoop, en ongeveer 30 euro bij verkoop, als er tenminste nog iets van je inleg over is bij verkoop ;). Het beste zou dus zijn dat je bij verkoop ineens 60 euro moet betalen want dan is je positie in prijs verdubbeld en heb je 10.000 euro verdiend minus 90 euro aan betaalde kosten voor Bux.
Als je bovenstaand voorbeeld ziet dan zie je dat je door je multiplier ineens geen 0,03% kosten betaalt over je inleg maar 0,30%.
Hoeveel kost het geld lenen bij Bux?
Zoals benoemd zul je bij het handelen met een multiplier en hefboom ergens geld vandaan moeten halen want je belegt met geleend geld. Dit geld leen je bij Bux, maar zoals je begrijpt moet er bij een lening ook een rente tegenover staan.
Bux heeft besloten, zoals vele financiele instellingen om de rente te koppelen aan de EONIA rente. EONIA staat voor Euro OverNight Index Average en is het tarief dat banken elkaar onderling in rekening brengen als men geld aan elkaar leent.
Zoals zovele rentes is ook deze rente op dit moment onder de 0% en staat ongeveer op -0,32%. Bux heeft bovenop deze rente een opslag gezet van 2,5% waarmee je op dit moment dus ongeveer 2,2% rente betaalt op je lening bij Bux.
Dit is een schappelijk tarief, maar wel iets waar je rekening mee moet houden als je handelt met een multiplier. Zo krijgen we steeds meer duidelijkheid over de tarieven van Bux.