Hoeveel verdient een politie agent?

Hoeveel verdient een politie agent?

63851
7
DELEN
von Daniel Schwen (Eigenes Werk) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Als je kijkt hoe belangrijk de politieagent is in het leven van vele mensen dan kunnen we wel concluderen dat een agent minimaal €10.000,- netto zou moeten verdienen per maand. Dus de vraag hoeveel een agent verdient is makkelijk te beantwoorden. Uiteraard is het salaris van de politie een stuk lager, maar hoeveel salaris krijgt een politieagent dan wel? Hieronder een duidelijke uitleg.

Hoe belangrijk is een politieagent in Nederland?

Zonder politieagenten zou het in Nederland een bijzondere bedoeling zijn, want waarvoor is de politie er allemaal?

Wie is de persoon die

 • er als eerste is als iemand gereanimeerd moet worden?
 • jou slecht nieuws komt brengen als er een naaste onverwacht is overleden?
 • er als eerste is als er brand is?
 • jou helpt als je beroofd, mishandeld of beledigd bent?
 • bij wie je aangifte kunt doen als je autoradio gestolen is?
 • jou helpt als je gestalkt wordt?
 • de weg wijst als je verdwaald bent?

en ja wie is ook de persoon die jou een boete geeft als je te hard rijdt?

Inderdaad op al de vragen is het antwoord: de politieagent. Die laatste zin zal wellicht steken bij een aantal mensen en dat begrijp ik. Boetes krijgen is voor niemand prettig, echter schrijft de politie ook boetes als er mensen bij jou in de straat te hard rijden, of als er auto’s bij jou in de straat zo geparkeerd staan dat jij er niet meer in kan, en ook als je je kind van het zebrapad moet trekken omdat er een imbeciel door rood licht rijd.

Niemand vindt verkeersboetes leuk, maar soms is het nodig om mensen bewust te maken van het gevaar. Laat één ding duidelijk zijn: een agent krijgt nooit geld voor het aantal boetes dat hij of zij schrijft en er is ook geen bonnenquotum (meer). De politieagent zal dus altijd een afweging maken of hij jou wel of geen bekeuring geeft. En die afweging wordt niet gemaakt op basis van een te verdienen bonus of zoiets.

De politieagent in opleiding

Voordat iemand als politieagent kan gaan werken moet hij een opleiding doen aan de politieacademie. Deze opleiding tot agent duurt 2 jaar en 4 maanden, de opleiding tot hoofdagent of brigadier duurt 3 jaar en de opleiding tot inspecteur duurt 4 jaar.
Wat verdient iemand in die tijd? Dat is afhankelijk van je werkervaring. Kom je direct als 18 jarige van school af en ga je de opleiding in voor (hoofd)agent dan verdien je:

 • Het eerste jaar: € 849,18 bruto per maand.
 • Het tweede jaar verdien je: €1.184,65 bruto per maand
 • Het derde jaar verdien je €1.343,- bruto per maand.

Heb je eerder gewerkt (minimaal 2 jaar) dan moet je zelf afspraken maken met de politie. Je kunt dan maximaal €2.491,- bruto per maand verdienen tijdens de opleiding. Vaak is het je laatst verdiende loon min 24%.

Daarnaast ontvangt iedere agent in opleiding een eindejaarsuitkering en vakantiegeld van 8%. Mocht je tijdens je stages in de praktijk onregelmatig werken krijg je daar een toeslag voor.

Wat verdient een agent na de opleiding?

Als je klaar bent bij de politieopleiding en je bent een agent dan wordt je ingeschaald in schaal 6 trede 2. Je salaris is dan €2.028,96 bruto per maand. Uiteraard geldt hiervoor hetzelfde dat je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering (bonus) krijgt. Mocht je onregelmatig werken dan krijg je hier een toeslag voor.

+

Heb je de opleiding hoofdagent gedaan dan begin je in schaal 7 trede 3. Je verdient dan €2.228,57 bruto per maand, ook weer exclusief alle extra’s. Dit is natuurlijk een heel stuk minder dan bijvoorbeeld een Nederlandse tennisster verdient ;)

Als je de opleiding tot politiekundige hebt gedaan (inspecteur) dan wordt je ingeschaald op schaal 9 trede 3. Dit is een salaris van €2.623,53 bruto per maand. Ook weer zonder alle extra’s.

Een hoofdagent kan maximaal doorgroeien tot schaal 8 trede 14.
In de praktijk betekent dit voor een hoofdagent de volgende jaarlijkse verdiensten:
Minimaal per jaar: €31.021,-
Maximaal per jaar € 49.466,-

Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering, maar exclusief onregelmatigheidstoeslag.

Agenten-Politie
By Peter van der Sluijs (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Extra inkomsten bij de politie

De onregelmatigheidstoeslag zal gemiddeld ongeveer tussen de €300 en de €400 bruto per maand liggen. Per jaar is dit dus nog eens €4.200,- extra! Dit is voor alle functies gelijk.

Een brigadier (dit kun je worden met een MBO-4 diploma) kan maximaal schaal 9 trede 14 uitbetaald krijgen. In de praktijk betekend dit dat hij maximaal per jaar €54.077,- verdient, exclusief de onregelmatigheidstoeslag. Niet gek bijna €60.000,- per jaar voor iemand met een MBO diploma!

Zie hier ook de complete salaristabel van de Politie.

De politie is een overheidsorgaan en daarom zijn er veel interessante extra’s mogelijk. Zo betaalt de politie €0,18 per kilometer voor een woon-werkverkeer die laatste belastingvrije cent (wettelijk kun je maximaal 19 cent per km belastingvrij krijgen) kun je aan het einde van het jaar als belastingvoordeel terug krijgen.

Daarnaast kun je je eigen salaris natuurlijk goed aanvullen met extra’s door bijvoorbeeld piketdiensten te werken, meer nachten te werken (onregelmatigheidstoeslag) of bijvoorbeeld bij de mobiele eenheid (ME) te gaan werken.

Van welke voordelen kan een agent gebruik maken?

Van een aantal landelijke sportscholen kun je als agent het lidmaatschap via een belastingvoordeeltje terug krijgen aan het einde van het jaar.

Je kunt meedoen met een collectieve zorgverzekering waarbij je al voor €90 p.p. per maand verzekerd bent met een eigen risico van €885,- waar de tandarts voor een gedeelte vergoed wordt en je fysio tot 12 afspraken wordt vergoed.

Als je vader bent/wordt kun je betaald ouderschapsverlof opnemen. Tot het 8ste levensjaar van je kind mag je 1 jaar lang 8 uur per week verlof opnemen welke voor 70% betaald wordt. Dit mag je bij ieder kind doen.

Een agent ben je dag en nacht

Zoals te lezen is verdient een agent niet slecht, maar het werk is zwaar, emotioneel belastend, lichamelijk belastend en je hele leven staat geregeld op zijn kop:

 • Je slaapt soms overdag en werkt ’s nachts
 • Met verjaardagen, feestjes en feestdagen moet je vaak werken
 • Er gebeuren veel ernstige zaken waar je bij betrokken raakt
 • Je hebt te maken met verbaal en fysiek geweld
 • Voor je partner en kinderen heb je weinig tijd
 • etc

Daarom is de beloning op dit moment denk ik rechtvaardig, al kan ik mij voorstellen dat als je 30 jaar werkervaring hebt en brigadier bent je er wel heel lang weinig op vooruit gaat qua beloning!

Er is een discussie geweest op het forum van OneTime over het staken van de politie en of dit wel terecht was. Discussieer ook zeker mee!

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!