Coinmarketcap, wat is het precies?

126
0
DELEN

Op veel forums voor cryptovaluta kom je vaak de afkorting ‘cmc’ tegen, dit staat voor coinmarketcap. Op deze website kan je zo goed als alle cryptocurrencies die er op de markt zijn opzoeken aangevuld met nog een paar handige tools. Na onetime.nl is dit toch wel een aan te raden startpagina. Vanuit hier kan je veel te weten komen over de markt, de cryptocurrency zelf en waar deze bijvoorbeeld beschikbaar is.

Bovenin de website zie je staan: Cryptocurrencies 1601 / Markets: 10541.
Dit houdt in dat er 1601 verschillende cryptocurrencies beschikbaar zijn op 10541 markten. Met een markt wordt een trading pair op een exchange zoals Binance bedoeld. Onder een trading pair wordt verstaan: BTC/USDT, BTC/ETH etc., dit houdt in dat je Bitcoin voor Tether (USDT) of Etherreum (ETH) kan ruilen op de genoemde exchange. 

Daarnaast staat er ‘Market Cap / 24h Vol / BTC Dominance.' De Market Cap is de totale waarde van de markt van alle cryptocurrencies bij elkaar. Met 24h Vol wordt weergegeven hoeveel er in totaal verhandeld is en met BTC dominance kan je zien hoe groot het aandeel van Bitcoin is in de totale Market Cap. Op alle blauw gedrukte getallen kan je klikken om daar meer over te weten te komen. Vergeet echter niet dat de Market Cap niet het aantal geïnvesteerde Dollars weergeeft, maar dat dit enkel gebaseerd is op de laatste waarde van een munt vermenigvuldigd met het aantal beschikbare munten. Hoeveel geld er dus precies in de markt zit is dus lastig te berekenen.

Coinmarketcap

Daaronder begint de lijst met cryptocurrencies, op nummer 1 staat Bitcoin met een totale Market Cap van 114 miljard, en zo gaat de lijst verder tot nummer 1602. Soms vraagt men zich af waarom Ripple, de nummer 3, met een waarde van $0,46 daar kan staan. Dit komt omdat er 39 miljard munten van Ripple in omloop zijn in tegenstelling van de 16,9 miljoen Bitcoins.

Trending en tools

Boven deze lijst zie je nog enkele kopjes staan waaronder ook ‘tools’ en ‘trending’. Deze twee zijn zeer handig om te gebruiken! Bij trending vind je de grootste stijgers & dalers, en welke munten als laatste erbij zijn gevoegd. Laat je niet verleiden door de grote stijgingen, houd hierbij altijd het volume (24h) in de gaten. Je zal namelijk zien dat sommige munten net nieuw zijn er maar voor 1 Bitcoin in is gehandeld maar hij daardoor wel 500% is gestegen. Dit is dan ook verre van een realistisch beeld over wat de cryptomunt is en doet.

Coinmarketcap, biggest gainers

Onder het kopje Tools vind je ook de optie ‘Historical Snapshots.’ Deze optie is zeer interessant omdat je hier het prijsverloop van cryptocurrencies kan bekijken. Je kan dus terug in de tijd gaan, mocht je hier een blik op werpen dan zie je dit (schrik niet van de goedkope prijzen):

Coinmarketcap, historical snapshot

Stel je nu eens voor dat je deze website over 5 jaar bezoekt, welke prijzen gaan we dan zien? Staat Bitcoin nog steeds op nummer 1? Als de opkomende blockchain technologie bedrijven op gaan staan zoals Apple en Amazon deden na de dotcom bubbel, dan is het nu toch wel een mooi moment om in te stappen. Let op: alleen met geld wat je kan verliezen!

Extra informatie over een cryptocurrency

Stel je wilt meer weten over Bitcoin, klik op de naam en je krijgt onderstaand scherm te zien. Ook hier zie je weer Market Cap, Volume (24h) maar ook Circulating Supply en Total Supply. Bij Circulating supply kan je zien hoeveel munten er nu in omloop zijn, en bij Total Supply hoeveel munten er maximaal van kunnen zijn. Daaronder zie je de grafiek van Bitcoin, deze kan je naar wens aanpassen door de datums te veranderen of de schuifbalk eronder te gebruiken. Als laatste zie je links in beeld diverse verwijzingen naar de website, blockchain explorer en dergelijke (dit kan per munt verschillen).

Coinmarketcap, bitcoin

Wanneer je op het kopje Markets drukt kan je zien waar Bitcoin allemaal verhandeld wordt. Heb je dus een vrij nieuwe munt maar je weet niet waar je hem kan aanschaffen, gebruik dan dat kopje. Bij Social zie je de activiteit van het Twitter kanaal, bij Bitcoin is deze leeg omdat er geen officieel bedrijf is dat Bitcoin vertegenwoordigt. Ga je bijvoorbeeld naar de munt Cardano dan zie je dit:

Coinmarketcap, Cardano social tab

Probeer vooral ook zelf de opties uit die deze website je biedt. Je kan de taal en valuta nog wel veranderen als je daar behoefte aan hebt, dit staat rechtsboven in beeld. De standaard valuta is altijd Dollars.

Wordt lid van ons forum en stel daar al je vragen!

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!