Wat is Dogecoin? Onze uitleg over deze bijzondere munt

Wat is Dogecoin? Onze uitleg over deze bijzondere munt

760
1
DELEN
Dogecoin
Dogecoin

De wereld van de cryptocurrencies is op zich al een maffe wereld. Er gaat ontzettend veel geld in om, en het is voor velen nog steeds een ongrijpbaar iets. Want wat moet je met geld dat je niet vast kunt houden? Maar met ruim 1300 soorten cryptomuntjes, een aantal wat ook nog steeds groeit, zijn er ook genoeg bijzondere munten te vinden. Hebben we het al eens over CryptoKitties gehad, vandaag is het de beurt aan de ‘aartsvijand', namelijk de Dogecoin. Ja, je leest het goed, de Dog e-coin, oftewel een digitale munt met als mascotte een hond.

Wat is Dogecoin?

Toen ik zag dat het magazine 21crypto's deze munt als 1 van de 21 keuzes van de pro's benoemde, begon ik te gniffelen. Ik dacht echt dat ze daar lichtelijk van het padje waren geraakt. Maar de munt blijkt, ook volgens andere bronnen, wel degelijk een betrouwbare alt-coin te zijn die de wereld moet gaan veroveren.

Waar Bitcoin het digitale goud moet zijn (of worden), en Litecoin het gedoodverfde zilver, wordt de Dogecoin het koper van de crypto's genoemd.

Okay, we hebben het dus niet zomaar over de eerste de beste munt. Dat het boegbeeld (en het logo) een Shibu Inu is, is een grappig gegeven. Verder is het een serieuze munt die we dus ook serieus moeten gaan nemen. Dat de totale waarde van de munt begin januari 2018 de grens van 1 miljard voorbij ging, zegt wat dat betreft genoeg.

Alt-coin

Dogecoin (DOGE) is dus een echte alt-coin van de Bitcoin. Het gebruikt dus, net als vele andere munten, de technologie van de Bitcoin Blockchain en doet daar zijn ding mee. Je kunt dan ook Dogecoins minen zoals je Bitcoins kunt minen.

Minen van Bitcoin

Wat maakt deze munt dan anders dan alle anderen? Ik kan nu weer over het logo van de hond beginnen, maar dat is begonnen als een grap en nu uitgegroeid tot een serieus en onderscheidend logo. Ook het feit dat de naam op een spelfout berust (er staat namelijk Doge Coin, en geen Dog e-coin zoals ik in eerste instantie dacht), maakt hem niet uniek. Of tenminste, niet in werking.

Want daar gaat het om in de cryptowereld, wat kan ik met die munt wat ik niet met één van de andere 1299 kan?

Geen schaarste

Van de Bitcoin kunnen slechts maximaal 21 miljoen munten in omloop komen, en van de Litecoin 69 miljoen. De cap op DOGE is maar liefst 100 miljard munten. Je kunt dus nog even minen als je wil!

Van de DOGE hoeven we voorlopig geen schaarste te verwachten

Dit betekent dus dat er voorlopig geen schaarste optreedt. Ook zal de munt waarschijnlijk geen absurde koersen van 20k dollar gaat halen. Op dit moment is de munt zelfs minder dan een halve dollarcent waard, en de hoogste koers tot nu toe was 1,6 dollarcent. Dit betekent dan ook dat de munt veel geschikter is om als betaalmiddel te gebruiken dan bijvoorbeeld de Bitcoin.

Minen

Het minen van de Dogecoin gaat op eenzelfde manier als het minen van bijvoorbeeld de Bitcoin. Maar waar het minen van Bitcoins, of bijvoorbeeld Ethereum, op dit moment eigenlijk alleen nog haalbaar is met dure apparatuur (ASICs), heb je deze voor de Dogecoin (nog) niet nodig.

Dit komt (mede) doordat het DOGE van een ander protocol gebruik maakt, namelijk Scrypt. De munt is dan ook een afgeleide van Litecoin, welke van hetzelfde protocol gebruik maakt. Sterker nog, de munt is ontstaan als fork van Litecoin, genaamd LuckyCoin. Veel Litecoin miners doen de Dogecoin er dan ook bij, dat kan makkelijk.

Zoals de naam wellicht doet vermoeden is het ontstaan van de munt begonnen als een grap. Maar al snel werd het meer dan dat en begin 2018 was de munt in het totaal meer dan 1 miljard dollar waard.

Het minen is voor iedereen haalbaar door de lagere hardware vereisten. Daardoor gaat het verifiëren van transacties ook snel, de meeste transacties worden binnen een minuut goedgekeurd. Probeer dat de laatste tijd maar eens bij een Bitcoin transactie!

De toekomst van de Dogecoin

De oprichter van de munt van de hond, Jackson Palmer, heeft al enige tijd geleden aangegeven dat de ontwikkelaars geen wijzigingen of ontwikkelingen op de munt meer plaats zullen vinden. Aan de andere kant vertrouwt hij er op dat het ontwikkelteam de software wel stabiel houdt.

Toch voorziet hij dat het netwerk dus op een gegeven moment achterhaald gaat worden en vanzelf ‘instort' of afvloeit. Maar dat zal volgens hem nog wel even duren. Er is al in twee jaar geen update meer geweest en toch is de munt door een totale waarde van 1 miljard heen gegaan.

Bitcoin een bubbel of niet?
Crypto's een zeepbel of niet?

Dat maakt het volgens hem moeilijk om een crypto af te maken, er zijn altijd wel mensen en ontwikkelaars die door willen gaan en de munt levend willen houden. Maar, waarschuwt hij, de crypto bubble is echt en deze gaat een keer barsten. Wanneer dat weet hij ook niet, maar deze bubble is groter dan de dotcom bubble begin dit millennium.

Kopen of speculeren

De Dogecoin is verkrijgbaar via o.a. Litebit. Je kunt deze kopen met Euro's maar uiteraard kun je ook andere crypto's inwisselen voor de munt van de hond.

Het voordeel van de koers die op centen, of nog beter, tienden en honderden van centen, staat, is dat een minieme koersstijging al meteen voelbaar is. Op dit soort bedragen is een tiende cent al 10% of meer winst. Anderszijds, een koersdaling van een tiende voel je ook meteen.

Koersverloop Dogecoin januari 2018

De koers staat nu wel op het laagste punt in een maand tijd (net als bij veel andere coins) wat het wel een zeer gunstig moment maakt om in te stappen! Dat wilde ik dus maar meteen doen, maar deze vrijdagmiddag zijn de muntjes blijkbaar op…

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelWat verdient Raymond van Barneveld?
Volgend artikelReview: Online gokkast ‘Drive Multiplayer Mayhem’
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!