Hoe werkt LiteBit, een broker en wallet voor crypto’s

4765
13
DELEN

Ondanks dat ik al enkele artikelen over cryptocurrencies heb geschreven (o.a. over Bitcoins, Ripple, Litecoin en Monero) ben ik echt nog een rookie op dat gebied. Een paar maanden geleden had ik wel eens van Bitcoin gehoord maar wist ik echt niet wat het precies was, laat staat dat ik wist dat er zoveel andere cryptocurrencies bestaan. Het zal je niet verbazen dat ik dan ook (nog) geen wallet had.

Litebit is tijdelijk gestopt met het aannemen van nieuwe klanten. Je kunt wel alvast inschrijven en dan sta je vooraan in de rij als ze weer klanten aannemen.

Litebit, tijdelijk geen nieuwe klanten
Litebit, tijdelijk geen nieuwe klanten

Inmiddels ben ik een beetje ingeburgerd in de Onetime-familie en ben ik ‘om' :-) Dat we niet om de crypto's heen kunnen vertellen we je in elk artikel. Ik heb me inmiddels wel zo'n beetje ingelezen en denk dat ik wel snap hoe het werkt.

Maar om iets met de crypto's te kunnen doen heb je een wallet nodig. Het is tenslotte virtueel geld en die muntjes zwerven niet zomaar op het wereld wijde web rond. Wil je dus handelen in of betalen met de muntjes dan kun je kiezen uit één van de vele wallets die je kunt vinden op internet. Maar hoe werkt dat nou? Ik neem je mee in het aanmeldproces van LiteBit.

Wat is LiteBit?

LiteBit is zoals gezegd een wallet om te handelen in en betalen met digitale valuta. Of zoals ze zelf zeggen: ‘Eenvoudig Bitcoins kopen en verkopen.' Maar naast Bitcoins kun je hier ook andere cryptomuntjes kopen. Het andere grote voordeel is dat LiteBit een broker en wallet ineen is. Je kunt er dus handelen maar ook je coins bewaren zonder dat je extra accounts of apps nodig hebt.

De site van LiteBit is volledig in het Nederlands en er is ook Nederlands support (het is daadwerkelijk een Nederlands bedrijf zag ik later). Jammer is dat door het succes (vooral van Bitcoin op dit moment vermoed ik) het support enkel via een contactformulier loopt en het telefoonnummer op het moment van schrijven (tijdelijk) niet meer bereikbaar is.

We gaan beginnen

Ik wil Bitcoins gaan kopen, dus we gaan beginnen met het aanmelden bij LiteBit. De homepage lijkt druk maar dat komt door de banner bovenin met de koersen van verschillende coins. De opbouw is verder niet spannend maar wel lekker overzichtelijk. Home, Kopen, Verkopen, Wallets en Contact. Daarboven, iets verstopt in de blauwe balk, optie om de taal aan  te passen, Inloggen en Nieuw account aanmaken.

LiteBit Homepage
LiteBit Homepage

Laten we daarmee beginnen, Nieuw account aanmaken. Naam en e-mail invullen, wachtwoord kiezen en de voorwaarden accepteren, ook hier niet heel spannend. Dan wordt er een mail gestuurd ter verificatie. Dit gaat verrassend snel, ik had de mail binnen een minuut binnen. Gezien de populariteit op dit moment had ik dat niet verwacht.

LiteBit account aanmaken
LiteBit account aanmaken

En nu: muntjes kopen!

LiteBit inlogscherm
LiteBit inlogscherm

Als je de verificatie hebt gedaan kun je inloggen. Dit doe je met het opgegeven mailadres en je zelf gekozen wachtwoord. Na het inloggen ziet de homepage er iets anders uit, je krijgt de optie Mijn Wallet en Mijn account erbij.

LiteBit homepage na inloggen
LiteBit homepage na inloggen

Maar nu ik eenmaal ben ingelogd wil ik nog maar één ding: muntjes kopen! Of nou ja, een heel klein deel van een Bitcoin kopen. Met de huidige koers zit er even niet meer in.

LiteBit kopen
LiteBit kopen

Op de homepage kun je, als je naar beneden scrollt, meteen kopen. Je kunt natuurlijk ook via het menu naar Kopen. Ik ga dit keer voor de eerste optie en kom meteen in een scherm waar ik kan bestellen. Even aangeven hoeveel Bitcoins ik wil, of hoeveel Euro ik uit wil geven. Ik ga meteen voor het grote geld en begin met €50 :-)

Bitcoins kopen bij LiteBit
Bitcoins kopen bij LiteBit

Je kunt de code voor een eigen wallet ingeven, of de optie aanzetten dat deze naar je LiteBit wallet wordt weggeschreven. Ik kies voor het laatste omdat ik het wel zo makkelijk vind om alles op één plek te hebben. Daarna geef je de betaalmethode in (ik kies voor iDeal, wel zo makkelijk) en moet je nogmaals de voorwaarden accepteren. Vervolgens wordt je naar de iDeal pagina geleid waar je je bank kiest en naar de website van je bank gaat. So far so good, dit moet iedereen lukken.

LiteBit iDeal
LiteBit iDeal

Verificatie

Na je eerste aankoop moet je eerst je bankrekening laten verifiëren, je wordt na je bestelling teruggeleid naar de homepage waar je deze melding ziet.

LiteBit verificatiemelding
LiteBit verificatiemelding

Even doorklikken en je krijgt de opties te zien. iDeal gaat het snelst (binnen een paar minuten geverifieerd), maar het kan ook met Bancontact voor onze zuiderburen of met een SEPA machtiging (wereldwijd geldig maar wel een doorlooptijd van 3 werkdagen). Ik kies uiteraard weer voor iDeal en moet een transactie voor 1 cent uitvoeren.

LiteBit rekening verificatie
LiteBit rekening verificatie
LiteBit rekening verificatie keuze
LiteBit rekening verificatie keuze

Ook dit gaat supersnel en een paar seconden later ben ik helemaal geverifieerd en kan ik aan de slag. Dacht ik….

LiteBit verificatie geslaagd
LiteBit verificatie geslaagd

Als ik meteen daarna naar mijn wallet ga is die leeg. Geen Bitcoin te bekennen, en er staan ook geen transacties open. Hmmm, gaat dit wel goed? Of ben ik gewoon ongeduldig? Het geld is wel van mijn bankrekening afgeschreven dus dat is wel gelukt. Ik besluit maar even te wachten. Ik ga wel even verder uitleg geven.

LiteBit lege wallet
LiteBit lege wallet

Kosten

Ik heb dus voor €50 aan Bitcoin gekocht en kreeg 0.00595500 Bitcoin tegen een koers van een dikke €8300. Daarnaast betaalde ik €0,42 transactiekosten (dat valt dus reuze mee) en €2,50 voor de Blockchain. Ja, ik snap nu wel de veelgehoorde klacht dat het zo duur is.

Duurt lang…

Na een minuut of 5 staat mijn transactie wel in de wallet maar hij moet nog bevestigd worden. Wat dat precies inhoudt lees je hier, maar in het kort houdt het in dat de transactie in het grootboek (ledger) van Bitcoin moet worden bijgeschreven. In dit geval moet de transactie twee keer bevestigd worden. Een andere veelgehoorde klacht over Bitcoin is de traagheid van de transactie. Dus ik bereid me voor op wachten, wachten, wachten en besluit maar gewoon even TV te gaan kijken en later terug te komen.

LiteBit pending transaction
LiteBit pending transaction

Een kwartiertje later is de transactie bevestigd en staan mijn Bitcoins in mijn wallet bij LiteBit. Dat ze inmiddels al een paar euro minder waard zijn mag de pret niet drukken! Een half uur geleden had ik alleen nog euro's, wat verdwaalde roepia's, dirham en dollars in huis en nu heb ik Bitcoins. Ik ben er blij mee!

LiteBit Bitcoins in wallet
LiteBit Bitcoins in wallet

En al met al was het proces echt niet moeilijk. Het wachten duurde uiteindelijk langer dan dat ik daadwerkelijk bezig was. Voordeel is natuurlijk wel dat het allemaal in het Nederlands is. Daarnaast is er een vrij uitgebreide FAQ aanwezig en kun je support inschakelen. Dit heb ik niet nodig gehad dus ik kan niet oordelen over de snelheid en kennis en kunde van dit support. Gezien de melding op de homepage verwacht ik eigenlijk dat de snelheid misschien op dit moment niet top is, maar wie weet! Wel heb ik naar andere (internationale) brokers en wallets gekeken en daar waren de commentaren van gebruikers soms echt niet mals dus ik ben tot nu toe absoluut tevreden met LiteBit.

Heb jij al een wallet bij LiteBit of en andere aanbieder? Heb je in deze hectische tijd ook Bitcoins of juist andere crypto's gekocht? Laat een reactie hieronder achter.

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelHoe werkt een online veiling?
Volgend artikelReview: Casino 2000 Luxemburg
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!