ICON: alle blockchains aan elkaar geknoopt?

9
0
DELEN

Als je tegenwoordig een cryptocurrency wilt lanceren en daar ook succes van verwacht, moet je van goeden huize komen. Inmiddels zijn er zoveel munten te vinden, dat je je wel onderscheidend zijn om  niet in de grote massa te verdwijnen. Wat je dan ook steeds meer ziet is dat bedrijven en collectieven initiatieven lanceren op basis van de blockchain en daar succes mee proberen te behalen. Het gaat dan niet specifiek over een cryptomunt maar om een technologie gebaseerd op blockchain die iets toe moet voegen aan onze wereld. In Zuid Korea leidde dit tot ICON. Wat dat is lees je hier.

‘Hyperconnect the world'

Het streven van Icon is simpelweg om de wereld met elkaar te verbinden. Of zoals ze het zelf zeggen: hyperconnect the world. Wat betekent dat nou?

Hyperconnect the world

Wat ze willen doen is een netwerk bouwen bovenop al bestaande blockchains en zo die verschillende crypto's en blockchains met elkaar verbinden. Vanwege het decentrale karakter van veel crypto's en alle veiligheidsmaatregelen die ingebouwd zijn in de blockchain, werken ze over het algemeen niet goed samen.

En ICON wil dat veranderen. Het project is nog erg nieuw, en is net uit de testfase (eind januari 2018 is het mainnet opengegaan).

Zuid Koreaanse blockchain-technologie

Het idee is geboren bij het Koreaanse fintech bedrijf Dayli Financial Group, met een martkwaarde van 4 miljard dollar. Geen kleine speler dus. Ze zijn ook al behoorlijk wat samenwerkingen aangegaan, zoals met blockchain oplossingen van Aion en Wanchain, maar ook met enkel Koreaanse universiteiten en spelers uit het bedrijfsleven. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat Icon gaat vliegen.

Het streven van ICON is om alle blockchains met elkaar te laten communiceren

Icon is gebouwd op de Loopchain Fault Tolerance (LFT) technologie, door Dayli zelf bedacht en ontwikkeld. Het is een verbetering op de technologie van het Chinese NEO en geldt op dit moment als één van de veiligste, snelste en meest schaalbare blockchaintechnologie. De LFT technologie is eigenlijk een vorm van Proof of Importance, waarbij iedereen in het netwerk het eens moet zijn om een transactie goed te keuren maar deze ook verder het netwerk in moet distributeren. Dit gebeurt steeds via een andere volgorde, waardoor het onvoorspelbaar blijft. Wel moet iedere node in het netwerk bereikt zijn alvorens akkoord bereikt wordt, waardoor het wel veilig blijft.

ICON

ICON is dus zelf een soort van blockchain maar fungeert als communicatiemiddel tussen andere blockchains. Het is ze al gelukt om hun blockchain te koppelen aan die van Bitcoin en Ethereum en het zal niet lang duren voordat andere crypto's volgen.

Cryptocurrencies
Blockchains worden meer en meer gebruikt als contractmanagementsystemen. En terecht.

Daarnaast zullen steeds meer bedrijven en instellingen een eigen blockchain krijgen of ontwikkelen, bijvoorbeeld voor contractmanagement. Vanwege het private karakter van contracten in de meeste branches, denk aan ziekenhuizen, advocaten of overheden, moeten die blockchains veilig en privaat zijn.

Maar het is wel handig als die blockchains met elkaar kunnen ‘praten' en gegevens kunnen uitwisselen zonder dat ze het private karakter verliezen. Hier zet ICON op in: zij leggen hun eigen blockchain over die andere private blockchains en verzorgen de communicatie tussen de verschillende blockchains.

Zo kunnen blockchains gegevens met elkaar uitwisselen (enkel de gegevens die ze zelf vrijgeven uiteraard, en alleen met wie ze het willen delen) zonder tussenpersonen. Ook kan het proces geheel geautomatiseerd worden.

De wereld verbinden met ICON

Een mooi streven dus van ICON. Alle blockchains ter wereld met elkaar laten communiceren zonder tussenkomst. Maar er zijn wel meer initiatieven die dit proberen. Of geprobeerd hebben. Waarom zou ICON hier wél in slagen?

De hele wereld met elkaar verbinden, zonder tussenpersonen, veilig en snel.

De tijd zal moeten leren of dat gaat lukken. Maar met een kapitaalkrachtig bedrijf dat zijn strepen in de financiële technologie al verdiend heeft, hebben ze al een mooie basis. Ook alle samenwerkingen die in korte tijd al gesloten zijn, bieden goede perspectieven.

Verder is er echt behoefte aan een netwerk waarin blockchains autonoom naast elkaar kunnen bestaan en opereren, maar waarin samenwerking mogelijk is zonder tussenkomst van een tussenpersoon. En dat alles veilig, snel en schaalbaar.

Cryptovaluta ICX

Naast de blockchain-technologie is er ook een nieuwe cryptomunt gelanceerd. Deze is vooral nodig om de blockchain in beweging te houden, en te zorgen dat er continu transacties blijven plaatsvinden.

De munt heet ICX (ICON) en bestaat sinds oktober 2017. De koers heeft op zijn hoogst rond $12,50 gestaan. Dat was eind december, rond kerst, toen alle crypto's booming waren. Inmiddels is de koers weer aardig gedaald en schommelt tussen $2 en $4.

De munt is hier in Nederland nog niet rechtstreeks te kopen via de bekende kanalen. Wel kun je bij bijvoorbeeld Binance je Bitcoins omzetten in ICONS.

Eerste wapenfeit

ICON heeft al een wapenfeit weten te realiseren. Ze hebben een techniek gemaakt waarbij je je eenmalig moet identificeren op de blockchain van ICON. Vervolgens kun je op elke blockchain zonder je opnieuw te hoeven identificeren. Je digitale identiteit is dus opgeslagen in ICON en kun je op andere blockchains gebruiken om bijvoorbeeld te handelen. Zie het als een soort single sign on of DigiD voor blockchains.

Eenmaal identificeren en vervolgens wereldwijd elke blockchain kunnen gebruiken. Klinkt nog als toekomstmuziek maar als het aan ICON ligt komt het eraan!

Dit maakt het gebruik van verschillende blockchains zoveel makkelijker. Stel je voor dat je je gegevens éénmaal door hoeft te geven en vervolgens kunt gebruiken bij communicatie met overheden, belastingdienst, banken etcetera. Hoe makkelijk zou dat zijn?! Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat dit daadwerkelijk gaat gebeuren, in Estland zijn ze hier al heel ver mee.

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelWat verdient Adrian Lewis?
Volgend artikelHoe werkt Vechain (Thor)? De oplossing voor namaakgoederen
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!