Wat is NEO? Hoe werkt deze toekomst van de blockchain?

211
1
DELEN

In een wereld waarin zo'n 1300 cryptomunten strijden om bestaansrecht, is daar ineens enorme interesse in een relatief nieuwe munt: NEO. Of eigenlijk mag ik het geen cryptomunt noemen. Waarom, en wat het dan wel is, zal ik hier proberen uit te leggen.

NEO, de Chinese blockchain

NEO is dus geen cryptocurrency, tenminste, NEO an sich is dat niet. Het is een blockchain technologie, vergelijk het maar met Ethereum (het netwerk) en de Ether (de munt). De blockchain is het belangrijkste onderdeel van deze crypto. Waarom dat is lees je verderop.

Ethers

Maar wat de crypto uniek maakt, is het feit dat deze van Chinese origine is. China is het land wat het meeste tegen heeft op de hele cryptomarkt. Op zich logisch als je bedenkt wat voor land het is: waar het communisme van Tao nog steeds levend is. Een land waarbij de regering alles wil reguleren en controleren, van het aantal kinderen dat een stel mag krijgen tot welke websites jij mag bezoeken. Ook bepalen zij wat een bedrijf mag en kan en waar welke data moet worden opgeslagen (in China natuurlijk).

Crypto's zijn, op een enkeling na, over het algemeen gedecentraliseerde organisaties. Onafhankelijkheid en internationale samenwerking zonder overheidsbemoeienis staan hoog in het vaandel. Sommige blockchains gaan geheel anoniem te werk, niemand kan de informatie daarbij inzien. Dat crypto's en China dus over het algemeen als water en vuur zijn is dus geen vreemd gegeven.

Crypto met mogelijk Chinese goedkeuring

Dat er dus een crypto is ontwikkeld die de goedkeuring van de Chinese regering zou kunnen krijgen, is best bijzonder. Eerder hebben andere crypto's al het onderspit moeten delven en zijn ze verboden in China. En ook dat is niet vreemd voor een land dat regelmatig het gebruik van Whatsapp voor al zijn onderdanen blokkeert omdat het gebruikt kan worden om versleuteld campagne te voeren tegen de Communistische Partij (om een voorbeeld te noemen).

China

Ook de Chinese Centrale Bank (ironisch genoeg The People's Bank of China genoemd) ziet een vorm van cryptocurrency in China wel zitten, dus dat biedt perspectief voor NEO.

Het feit dat de oprichter van NEO, Da Hongfei, voor de ban op de cryptocurrencies is geraadpleegd door de regering, en dat hij aanzien geniet onder ambtenaren, geeft de technologie een kans van slagen die nog geen enkele andere crypto in het land heeft gehad. Dat het bedrijfsleven NEO ook steunen draagt daar ook aan bij.

Maar laten we niet te vroeg juichen, want zodra de crypto een bedreiging zou kunnen gaan vormen voor de regering, zal deze snel verboden gaan worden. Zodra China voelt dat ze macht verliezen en ze denkt dat dat door NEO komt, is het gedaan met de crypto.

Unieke blockchain technologie

Genoeg over China, eigenlijk moeten we vooral niet teveel woorden vuilmaken aan het communistische land. Anderzijds kun je er niet omheen als je het over de NEO hebt.

Blockchain
Blockchain

Zoals gezegd, NEO is geen munt, in ieder geval niet in de ogen van de Chinese regering (hè, daar zijn ze toch weer) en ook niet in de ‘traditionele' zin van het cryptowoord. De focus van NEO ligt op de blockchain technologie, welke is gebouwd met het doel om een platform voor slimme bezittingen te maken. Slimme bezittingen zijn een combinatie van slimme contracten met digitale goederen die in de blokketen worden vastgelegd.

Slimme contracten zijn contracten die met een vooraf geprogrammeerde set regels komen, waardoor deze automatisch uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contracten voor verzekeringen en huurovereenkomsten.

Digitale goederen (smart assets) bestaan uit elektronische informatie en door de NEO technologie wordt deze informatie omgezet in unieke, transparante digitale eigendommen die traceerbaar én direct verhandelbaar zijn. De blockchain is dus bedoeld voor de registratie, uitgifte en verhandeling van de smart assets.

Vaste of flexibele contracten
Contract

Net als Ethereum kun je de NEO blockchain voor meer gebruiken dan alleen de opslag en handel van smart assets. De blockchain ondersteunt verschillende lagen van eigendom en het gebruik van digitale certificaten die door de wet worden beschermd.

NEO versus Ethereum

Als NEO dan zoveel op Ethereum lijkt, waarom hebben we dan weer een nieuwe blockchain nodig? Waarom zouden we niet gewoon Ethereum gebruiken? Dan hebben we die rare Chinese crypto helemaal niet nodig.

Zo zou je het kunnen zien. Maar de ontwikkelaars van NEO hebben goed naar Ethereum gekeken, en vooral naar de tekortkomingen van zijn blockchain. En uiteraard hebben ze hier verbeteringen op doorgevoerd voor hun eigen blockchain.

‘your capital is at risk'

Zo is de blockchain van NEO veel beter schaalbaar, waardoor aanpassingen aan de hand van vraag en aanbod veel makkelijker gedaan kunnen worden. Ook is het veel sneller (elke 15 seconden wordt een block gecreëerd) waardoor er veel meer transacties per minuut kunnen plaatsvinden. Het maximaal aantal transacties per seconde bij Ethereum is 15, bij NEO is dit maar liefst 10.000!

Proof of work versus Proof of stake

Ethereum werkt net als de meeste cryptocurrencies middels het Proof of work mechanisme. Oftewel, een transactie wordt goedgekeurd door een netwerk van computers, dit wordt minen genoemd. Ben jij degene die een block op de blockchain weet te maken, verdien je een aantal Ethers.

NEO is van het principe van mining afgestapt en werkt met het Proof of stake principe. Letterlijk vertaald: bewijs van eigendom. Dus als jij kunt aantonen dat een NEO van jou is, dan kun jij munten verdienen. Hier is dus geen dure apparatuur voor nodig.

Een NEO is een aandeel (share) op de blockchain. Een NEO is altijd een geheel, en kan niet opgedeeld worden. Elke NEO geeft recht op dividend, een uitkering in tokens, in dit geval GAS genaamd. Een GAS kan wel opgedeeld worden, tot 8 cijfers achter de komma om precies te zijn.

Blockchain

NEO zijn dus digitale mining rigs (apparatuur) waarmee de GAS gemined kunnen worden. In het totaal worden er 100 miljoen NEO shares (aandelen) uitgeven. In het eerste jaar werd per gemaakt blok (1 per 15 seconden) 8 GAS toegekend, dit neemt elk jaar af met 1.

1 voor allen of allen voor 1

Maar wellicht het belangrijkste verschil is het feit dat NEO met elke programmeertaal overweg kan. Je hoeft dus geen nieuwe taal te leren, je programmeert gewoon in de voor jou bekende taal en koppelt dit aan de blockchain en you're good to go.

Dit betekent dat het een interessante blockchain is voor veel ontwikkelaars. Ook kun je de blockchain heel makkelijk laten communiceren met andere blokketens.

Dat dit interessant is blijkt wel uit het gegeven dat er voor dit jaar (2018) al 28 nieuwe cryptocurrencies op het programma staan die gebaseerd zijn op en gebruik maken van de NEO blockchain.

Om te kunnen ontwikkelen op het Ethereum platform moet je de programmeertaal van Ethereum kennen. Als je dit niet kent dwingt Ethereum je er dus toe om het te leren. Dit is een andere, en wellicht minder open, benadering.

Crypto equity

Zowel de NEO shares als de GAS tokens mogen dus geen virtueel geld genoemd worden. Het wordt wel crypto equity genoemd, naar een term uit zowel de beurshandel als pokeren. Twee onderwerpen waar wij bij Onetime wel wat van af weten :-)

Maar het is dus de waarde van je portefeuille, uitgedrukt in geld. En dus geen geld. Snap je hem nog?

Nick Ares

De shares zijn aandelen en op zich dus niets waard. GAS zijn de tokens die je kunt verdienen als dividend op je shares. De tokens kun je inzetten om slimme contracten en eigendommen uit te geven op de blokketen. Je kunt dan ook bepaalde gebruikerskosten (denk aan transactiekosten) betalen, echter kun je die niet met GAS betalen maar betaal je die met echt (crypto)geld.

Handelen in NEO

Aangezien het aandelen en tokens zijn, kun je er natuurlijk wel in handelen, en handel betekent vraag en aanbod. En dat betekent dat zowel de aandelen als de tokens waarde hebben. En die waarde stijgt de laatste tijd alleen maar, daar waar de cryptovaluta het op het moment redelijk moeilijk hebben.

Het is alleen vrij lastig om te handelen in NEO of GAS, omdat er nog weinig brokers zijn die er in handelen. Dat is dan weer het nadeel van de Chinese oorsprong van de NEO.

‘Your capital is at risk'

Op de manier waarop nu GAS tokens worden uitgegeven, zal in 2026 reeds 80% van alle tokens beschikbaar zijn. Dat is al snel, en dat kan gevolgen hebben voor de prijs. Als de prijs van de tokens stijgt, zal ook de prijs van de aandelen omhoog gaan. Of het netwerk hier tegen bestand is, en of het dan nog bruikbaar is, is nog de vraag. Want als de shares en tokens zoveel waard zijn dat iedereen ze vasthoudt (HODLen die handel!) dan zal er weinig actie op de blockchain zijn.

Is NEO het verlossende antwoord?

De technologie staat nog redelijk in de kinderschoenen, de blockchain is in september 2016 geïntroduceerd. Ja, er is zeker gekeken naar de struikelblokken van Ethereum, en er zijn verbeteringen doorgevoerd, maar NEO ligt nog wel mijlenver achter op Ethereum.

Bitcoin, Litecoin, Ethereum en Ripple, staat NEO hier binnenkort ook bij?

Het team van NEO is vrij klein, naast de oprichter Da Hongfei, mede-CEO Tony Chao, zijn er een community developer en twee core developer. Er zijn zo'n 15 personen die content leveren aan de website en ongeveer 140 community leden. Dit is dus zeer gecentraliseerd, en wat dat gaat betekenen voor de toekomst moet zal de tijd moeten leren.

Het grootste struikelblok voor de blokketen zal, naast de schaarste die op korte termijn al kan gaan voorkomen, de bemoeienis van de Chinese regering zijn. Zolang alles koek en ei is, zoals nu, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar de Chinese regering heeft wel vaker rare fratsen uitgehaald, en hoeft geen enkel bewijs te hebben om de boel te dwarsbomen. Ook hier zal de tijd moeten uitwijzen hoe NEO er voor staat.

Wil je ook in NEO handelen dan kun je je gratis aanmelden bij een van de betrouwbare brokers hieronder!

 

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelSkill game gokkast Mount Moolah
Volgend artikelCryptoRuble, Ruslands wapen om sancties te omzeilen
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!