Komt Facebook met een eigen cryptocurrency?

124
0
DELEN

Afgelopen weken waren niet de beste voor Facebook. Na het immense schandaal waarbij ook de gegevens van tienduizenden Nederlanders gelekt zijn, is de populariteit van het social media platform tot een dieptepunt gedaald. De excuses en mooie woorden van Mark Zuckerberg doen op dit moment ook niet veel goeds. Tijd dus voor een imago boost. En hoe kan dat beter dan met het lanceren van een eigen cryptocurrency?

Facebook doet crypto's in de ban

In navolging van de Chinese ban op crypto's, heeft Facebook begin dit jaar (2018) een ban gedaan op advertenties die met cryptocurrencies te maken hebben. Facebook heeft dit gedaan om zijn gebruikers te ‘beschermen' omdat er een zweem van misleiding en fraude rond crypto's zou hangen. Natuurlijk, er zijn genoeg projecten die aangeprezen worden die niet zuiver zijn, en de beslissing is, zo blijkt later, niet geheel vrijwillig gemaakt. De FBI heeft hier bij Facebook op aangedrongen. Dit hebben ze ook bij Google gedaan, die hebben iets langer weerstand geboden maar inmiddels blokkeren zij ook advertenties die te maken hebben met crypto's.

Cryptocurrency

De reacties op de ban zijn divers,  maar ongeloof heeft de overhand. Vooral omdat Mark Zuckerberg eerder nog positief geïnteresseerd was in blockchain technologie en digitale valuta. Maar ook wordt gezegd dat het decentrale karakter van veel crypto's niet past bij Facebook. Hiermee wordt Facebook over dezelfde kam als China geschoren. Maar er zit wel een kern van waarheid in. Facebook wil alles van je weten, en, zo blijkt nu, die informatie ook gerust voor een leuk bedrag verkopen.

De speculaties

Toen de cryptobubbel enorm was, kwamen de eerste berichten naar buiten dat Facebook ‘iets' met crypto's zou moeten gaan doen. De reden? Dat zijn er meer:

  • de missie is ‘Bring the world closer together' en hoe kan dat beter met een eigen blockchain?
  • achter Facebook zit een team met de knapste koppen ter wereld op het gebied van technologie. Dat deze niets van blockchain zouden weten is een illusie. Waarom die kennis en kunde niet inzetten voor een eigen munt?
  • ze kunnen een vorm van decentralisatie vinden die voor hen ook werkt, in plaats van te schoppen tegen wat er al is. If you can't beat them, join them!
  • Peer-to-peer mag geen probleem zijn
  • Open Source mag ook geen belemmering zijn. De kracht en waarde van een eigen ICO ligt vooral in de meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd.
Oplossingen op basis van de Blockchain kunnen interessant zijn voor Facebook

Dus, er is geen enkele reden waarom Facebook niet een eigen munt zou moeten gaan lanceren. Ze hebben een platform wat er voor geschikt is en een enorme potentiële doelgroep die laagdrempelig aan de slag kan gaan.

Overname is ook een optie

Uiteraard is het ook een optie dat Facebook ‘gewoon' een reeds bestaand initiatief opkoopt. Dat ze daar niet vies van zijn blijkt wel uit eerdere overnames zoals Instagram en Whatsapp.

overname
Facebook is niet vies van een overname dus dit is ook een optie

Er zijn genoeg initiatieven die aansluiten bij één of meer doelen van het platform. Er is een analyse gedaan waarbij drie initiatieven passend uit de bus kwamen:

  • Bloom. Deze ICO is in december 2017 gelanceerd en dus nog ontzettend nieuw. Deze blockchain richt zich op identiteit (bewijzen dat jij jij bent) en credit score en past daarmee perfect bij Facebook.
  • Steem. Dit platform staat toe dat je content publiceert en daarvoor betaald worden. Het is niet ondenkbaar dat Facebook in navolging van bijvoorbeeld Youtube zijn gebruikers wil gaan betalen voor content, en dat kan hiermee perfect.
  • MetaX. Deze blockchain richt zich op transparantie en het blootleggen van frauduleuze advertenties. Na het meest recente schandaal is dat iets wat Facebook enorm zou kunnen helpen, om het vertrouwen terug te verdienen zou het ze enorm helpen als authenticiteit en transparantie gemeengoed zou worden.

Komt er toch een Facebook coin?

Het laatste gerucht dateert van begin deze maand, 1 april om precies te zijn. Of het een 1 april grap is, is nog niet bekend maar het is een mooi gerucht.

Er zou namelijk tóch een Facebook coin komen. Er is zelfs al wat meer informatie bekend, zo lijkt het. Gebruikers die met de munt aan de slag willen, moeten zich wel registreren maar hun anonimiteit wordt gegarandeerd.

Private
Anoniem en Facebook, niet direct twee begrippen die bij elkaar passen. Dat is ook meteen de grootste uitdaging voor het social media platform als het in de crypto's gaat

De munt zou gebaseerd zijn op de Ethereum blockchain en Facebook Coin (FBC) gaan heten. Qua werking moeten we denken langs de lijn van Monero. Ja, er moet dus allerlei informatie gegeven worden om in de munt te kunnen handelen maar de transacties zouden volledig anoniem zijn.

De lancering zou deze maand al kunnen zijn dus we mogen in lichte spanning afwachten. Uiteraard zullen er wel advertenties op Facebook verschijnen voor hun eigen munt, wat wel in sterk contrast staat met de eerdere ban. Het lijkt ook hier weer op Chinese propaganda: we laten alleen zien wat ons het beste uitkomt.

Wat ga jij doen als de munt er echt komt?

Het is dus tot op heden nog even de vraag of de munt er echt komt of dat het gerucht een goede April Fools grap was. Aangezien de munt anders deze maand gelanceerd zou worden, zullen we het snel genoeg weten.

Maar het kan ook nog zijn dat het wel een grap was, maar er aan de achterkant keihard gewerkt wordt aan alsnog een ICO of een overname. Met Facebook weet je het maar nooit.

Maar, stel dat FBC er komt, ga jij dan instappen?

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelEigen schuld?
Volgend artikelErvaringen met craps in het casino
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!