Wat is Kyber Network? Gemakkelijk crypto’s overboeken!

25
0
DELEN

Er zijn al verschillende initiatieven om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren. En er zijn genoeg exchanges waar je je digitale muntjes kunt kopen en verkopen. Maar wat als je je digitale valuta wil gebruiken om mee te betalen? Dat kan met een wallet maar daar zitten best wat haken en ogen aan. Kyber Network zegt deze haken en ogen voor je op te lossen. Hoe? Dat lees je uiteraard op Onetime!

‘Traditionele' exchanges

De exchanges en wallets die tot nu toe het levenslicht hebben gezien, worstelen met behoorlijk wat kritiek. Ze zijn traag, duur en net als jij wil handelen hebben ze niet genoeg munten ‘op voorraad'. Verder liggen veiligheidsrisico's continu op de loer.

Het wisselen van crypto's tijdens een transactie was nog niet mogelijk. Kyber Network zag een gat en probeert dat nu op te vullen.

Dat maakt dat de exchanges en wallets zoals we die nu kennen, vooral niet geschikt zijn om direct geld over te maken naar iemand anders. De zogenoemde peer-to-peer transacties duren over het algemeen te lang en brengen (onnodig) behoorlijke kosten met zich mee. Verder is zo'n transactie behoorlijk inflexibel, in zoverre dat de ontvanger de crypto krijgt die de zender stuurt. Dus je stuurt bitcoin en de ontvanger krijgt ook bitcoin, of hij nu wil of niet. Wil je dit niet moet één van beiden de bitcoin inwisselen tegen een andere digitale valuta, wat extra kosten met zich meebrengt, plus tijd.

Kyber Network doet het anders

Kyber Network is in augustus 2017 gelanceerd met een duidelijke missie: “instant exchange and conversion of digital assets (e.g. crypto tokens) and cryptocurrencies (e.g. Ether, Bitcoin, ZCash) with high liquidity.” Oftewel: directe overboekingen én conversie van digitale bezittingen en crypto's met een hoge liquiditeit.

Blockchain

Kyber richt zich op peer-to-peer (p2p) transacties, waarbij het niet uitmaakt of de ontvanger hetzelfde wil ontvangen als de zender stuurt. Daarnaast zorgen zij zelf voor een pool van crypto's waardoor de liquiditeit omhoog gaat. Dit doet Kyber op basis van de Ethereum blockchain.

Voorbeeld: p2p transactie

Stel: ik wil betaald worden in Litecoins maar mijn opdrachtgever heeft enkel bitcoins. Ik stuur een factuur voor 2,5 LTC. Via Kyber ziet hij de wisselkoers en kan hij opdracht geven om van zijn bitcoins het equivalent van 2,5 LTC over te boeken naar mij. Kyber verwerkt de transactie op de blockchain en wisselt de bitcoin om voor Litecoins. Ik ontvang 2,5 Litecoin in mijn wallet, en zie daarbij als afzender mijn opdrachtgever. En dat allemaal in no time. Er wordt een kleine fee bij mijn opdrachtgever ingehouden die in de pool wordt bijgeschreven.

Kyber Network liquiditeitspool

Zoals gezegd, zorgt Kyber er zelf voor dat er genoeg crypto's in reserve staan om transacties uit te voeren. Deze crypto's leveren ze niet zelf en zijn dus ook niet van Kyber. Ze doen dit door entiteiten en aannemers aan het netwerk te verbinden en hun fondsen in een pool op te nemen. Het netwerk, dat helemaal decentraal is, bestaat dus uit verschillende deelnemers.

Kyber Network is een netwerk met verschillende soorten deelnemers

Users

Gebruikers die tokens binnen het netwerk versturen of

ontvangen. Dit kunnen individuen, verkopers of smart contract accounts zijn.

Reserve Entities

Zij brengen liquiditeit in het netwerk. Het kunnen entiteiten binnen het netwerk zijn, of gehost worden bij een derde partij. Als het publiek bijdraagt aan de entiteit is het een publieke entiteit, anders is het een private entiteit.

Reserve Contractors

Levert fondsen aan een reserve entity. Delen daarom ook in de winst van een entiteit, en zijn altijd geassocieerd aan een entiteit.

Reserve Manager

Onderhoudt de reserve, berekent de wisselkoers en deelt deze met het netwerk.

Kyber Network Operator

Voor nu wordt deze rol ingevuld door het Kyber team, maar op termijn moet dit door een gedecentraliseerd bestuur overgenomen worden. Zij laten reserve entities toe of verwijderen ze uit het netwerk, en bepalen welke crypto's opgenomen worden in het netwerk.

Uit het Kyber Network Whitepaper

Flexibele pool

De pool wordt flexibel gehouden door verschillende reserve entities op te nemen. Zo ontstaat er geen monopoliepositie en blijven de wisselkoersen competitief. Bij elke transactie wordt er door het Kyber Smart Contract gekeken welke entity de beste wisselkoers heeft op dat moment. Via die entity vindt de transactie van wisselen van currency dan plaats.

Kyber Network Crystal (KNC)

KNC is de token die hoort bij het netwerk. Alle munten zijn al ‘geslagen' (minted) en zo'n 60% van het totaal van de 226 miljoen munten is al in omloop gebracht. De token wordt gebruikt om deelnemers te betalen. Voor elke transactie wordt een kleine fee in KNC gerekend en van de reserve afgeschreven. Van deze fee worden de operationele kosten betaald. Daarnaast worden degenen die handelsvolume het netwerk in brengen hiermee beloond. De rest wordt uiteindelijk ‘verbrand' waardoor het aantal tokens in de loop van de tijd af gaat nemen.

De 40% die nu nog beschikbaar is wordt de komende twee jaar nog gebruikt om de verdwenen munten op te vullen. Daarna zal het volume van KNC dus af gaan nemen. Wanneer de vraag dan toe gaat nemen, neemt de waarde van de token toe. Een Reserve Manager heeft de token nodig om een reserve te onderhouden.

Roadmap

Kyber Network staat nog in de kinderschoenen. In augustus 2017 is de betà versie live gegaan, en de eerste echte livegang was in februari 2018. Vooralsnog kun je een aantal tokens wisselen tegen Ethereum, en dit wordt komend jaar alleen maar uitgebreid. Wisselen tussen verschillende blockchains (bijvoorbeeld van bitcoin naar Ethers) zal naar verwachting pas in 2019 mogelijk gaan worden. Maar het is een veelbelovend project en velen kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheden die het netwerk in de toekomst kan gaan bieden.

Trade bitcoins
Heb jij bitcoins en wil de ontvanger Ethers? Vanaf volgend jaar kan dat in één transactie met Kyber

Afgelopen januari is Kyber Network een samenwerking aangegaan met Icon. De doelen die ze gemeenschappelijk hebben maken dat dit geen vreemde samenwerking is. Icon wil het netwerk van Kyber gaan gebruiken om de gewenste snelle transacties mogelijk te maken.

Het feit dat het aantal tokens niet meer toeneemt maar juist geleidelijk minder wordt (er zullen altijd tokens blijven hoor) maakt dat het ook een interessante belegging kan zijn.

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelSkill game gokkast Running Rich Racing
Volgend artikelHoe werkt GamePoint? Onze ervaringen en uitleg
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!