Litecoin: de lichte variant van Bitcoin

4254
14
DELEN

Dat we niet meer om cryptocurrency heen kunnen, daar zijn we bij Onetime inmiddels wel van overtuigd. De digitale valuta ‘are here to stay' om maar eens een mooie Engelse uitdrukking te gebruiken. Inmiddels zijn er dan ook vele alternatieven voor Bitcoin (toch nog steeds de grootste en bekendste crypto) te vinden. Één daarvan is Litecoin. In dit artikel wil ik je graag kennis laten maken met deze alt-coin.

Wat is Litecoin?

De naam geeft het al een beetje weg: Litecoin is een light variant van cryptocurrency. Het wordt ook terecht een alt-coin voor Bitcoin genoemd, dat wil zeggen dat het van dezelfde techniek gebruik maakt. Wel zijn er wat verbeteringen toegevoegd ten opzichte van de grote broer, die enkele van de tekortkomingen oplost.

Litecoin (LTC) is in 2011 geïntroduceerd door Charlie Lee. Charlie is een ontwikkelaar afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze Technische Universtiteiten ter wereld. Charlie is ook nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van de munt, anders dus dan bij Bitcoin waarbij de maker nooit bekend is gemaakt.

‘Your capital is at risk'

Bitcoin light

Is het eerlijk om Litecoin de light variant van Bitcoin te noemen? Doen we de munt daarmee niet te kort? Het simpele antwoord is: ja het is eerlijk en nee we doen de munt daarmee niet te kort. Light betekent in deze context namelijk niet minder of minderwaardig, light is hier misschien zelfs wel een geuzennaam: iets om trots op te zijn.

Cryptocurrencies Bitcoin
Cryptocurrencies Bitcoin

Zoals gezegd is Litecoin een alt-coin en maakt daarmee gebruik van de techniek van Bitcoin. Toch is de munt wel degelijk anders dan Bitcoin, oftewel zoals ze het zelf zeggen: Litecoin is een bewezen handelsmedium aanvullend op Bitcoin. Of zoals beleggers zeggen: Bitcoin is goud, Litecoin is zilver. Charlie heeft de technologie van Bitcoin gepakt, naar de zwakke plekken gekeken en deze verbeterd, en daarmee was Litecoin geboren.

Net als Bitcoin is het netwerk van deze munt volledig Open Source, het is van iedereen of van niemand.

Waarom light in dit geval beter is, lees je hieronder.

Snelle blokchain

De blockchain van Litecoin werkt vele malen sneller dan die van Bitcoin. Dit komt omdat er veel meer transacties tegelijkertijd worden ondersteund, waardoor blokken in een hogere frequentie kunnen worden aangemaakt. Bevestigingen van een transactie kunnen dus sneller gegeven worden, en indien je als verkopende partij van bijvoorbeeld dure goederen wacht op meerdere bevestigingen, gaat dit ook een stuk sneller.

Momenteel is de blockchain 32GB. Een jaar geleden was het nog maar 5GB. Dergelijke hockeystick grafieken voorspellen doorgaans niet veel goeds ...
Momenteel is de blockchain 32GB. Een jaar geleden was het nog maar 5GB. Dergelijke hockeystick grafieken voorspellen doorgaans niet veel goeds …

De snelheid van de transacties wordt behouden, ook in de toekomst, waardoor investeren in zwaardere en duurdere apparatuur in de toekomst niet noodzakelijk is.

Door de snelheid van het valideren en het feit dat duurdere apparatuur niet nodig is, zijn de transacties met Litecoins fors goedkoper dan die van de concurrenten. Dit maakt het een interessante munt voor landen waar armoede groot is en men niet de beschikking heeft over een normaal bankennetwerk.

Snellere en goedkopere transacties, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het dat echt niet. Litecoin pretendeert niet meer te zijn dan dat wat het is, een alt-coin. Ze maakt gebruik van de techniek van Bitcoin, weliswaar in een verbeterde versie, en werkt nagenoeg gelijk. Ten opzichte van Ethereum is het zelfs een superieur betaalmiddel, maar dat komt ook omdat Ethereum niet als primaire doel heeft een betaalmiddel te zijn. Ethereum is net als Ripple een betaalnetwerk, wat gebruikt kan worden als virtuele munt. Litecoin is echter primair een virtuele munt, net als Bitcoin, en daarmee dus geen concurrent voor Ethereum en Ripple.

Litecoins minen

Het minen van de munt gaat op dezelfde wijze als bij Bitcoin: met het meewerken aan de validatie van transacties en dus het opbouwen van blocks voor de blockchain, kun je munten verdienen.

Mining
Minen kan met elke computer

Op dit moment verdien je 25 Litecoins per gemaakt block, welke met de huidige koers zo'n €1200 waard zijn. Omdat er zoals gezegd geen grote investering qua apparatuur tegenover staat, is dit een leuke opbrengst. En mocht deze munt zijn grote broer achterna gaan, zijn je munten over een paar jaar ineens zo'n anderhalve ton waard. Je zou er bijna een block voor maken en het geld op je rekening laten staan, eens kijken wat het over 5 jaar waard is.

Geld
Geld

Net als bij Bitcoin wordt de beloning per block om de vier jaar (ongeveer) gehalveerd. Oftewel, bij elke 840.000 gemaakte blokken. Dit betekent dat ook in Litecoin een schaarste is ingebouwd: er kunnen uiteindelijk maximaal 84 miljoen Litecoins gemaakt worden. Dit is wel 4 keer zoveel als het maximum aantal te maken Bitcoins.

Litecoin en beveiliging

De virtuele munt Monero heeft veiligheid en anonimiteit hoog in het vaandel staan en is daarmee onderscheidend ten opzichte van andere munten. Maar hoe zit dat met Litecoin?

Aangezien de munt gebruik maakt van vrijwel dezelfde technologie als onder andere Bitcoin, is er geen anonimiteit net als bij Monero.

Anoniem
SplitShire

Wel maakt Litecoin gebruik van de mogelijkheid om je portemonnee te versleutelen. Dat betekent dat je in principe altijd je saldo en transacties in kunt zien in je wallet, maar dat er voor het doen van betalingen er een (extra) wachtwoord moet worden ingevoerd. Dit voorkomt dat, indien je bijvoorbeeld gehackt wordt of een trojan op je device krijgt, je wallet leeggemaakt kan worden.

Of dit heel veilig is? Het is in ieder geval iets. Anderzijds zijn er legio andere manieren om je devices te beschermen bij aanvallen, verlies of diefstal, en je moet je afvragen in hoeverre je van een crypto mag verwachten dat dit allemaal vanuit hun beschermd wordt. Net als bij regulier bankieren ben je zelf ook in bepaalde mate verantwoordelijk voor het voorkomen van misbruik door op je spullen te letten, een virusscanner te installeren en bij verlies of diefstal direct je apparaat te blokkeren.

‘Your capital is at risk'

Wat kan ik nu met Litecoin?

Zoals gezegd is deze munt een snellere en goedkopere betaaloplossing dan Bitcoin. Het concept is makkelijker dan dat van bijvoorbeeld Ethereum. Het is één van de oudste crypto's en heeft jarenlang de tweede plek ingenomen achter Bitcoin. Op dit moment staat het wat lager op de ranglijst door de komst van nieuwere coins op basis van andere technieken, maar daarmee is het nog steeds geen slechte munt.

De insteek is om het kleine broertje van Bitcoin te zijn, mee te liften op het succes, de techniek verbeteren en zo Bitcoin ook beter maken.

Koers Bitcoin Cash

Omdat de koers ten opzichte van de grotere coins op dit moment laag is (op het moment van schrijven is een LTC net geen €50 waard) is het wel interessant om nu in te stappen. We hebben met andere coins ook gezien dat deze als een raket kunnen gaan.

Voorbeeld: ten tijde van het schrijven van Wat zijn bitcoins en wat kun je er mee doen? stond de koers van Bitcoin op ongeveer €3000. Nu, een kleine 3 maanden later, is deze al meer dan verdubbeld naar ruim €7500. Een jaar geleden stond de Bitcoin zelfs maar op €600.

Dit zijn extremen en handelen in crypto's blijft natuurlijk gokken. Maar wij zouden Onetime niet zijn als wij niet zouden houden van een gokje op zijn tijd. En omdat je met elk gewenst bedrag kunt instappen hoef je geen ervaren belegger te zijn of je hele spaargeld in te zetten om hier aan mee te doen.

Interesse om ook te kijken wat de LTC gaat doen de komende tijd? Handel dan bijvoorbeeld in CFD's en lees de review van Plus500.

+

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!