Waarom zou je investeren in cryptocurrency?

491
2
DELEN

Het is je vast niet ontgaan de dat de kranten, sociale media en andere mediakanalen soms bol staan van berichten over bitcoin en andere cryptocurrencies. Veelal zijn deze negatief en het lijkt erop dat men de consument wil weerhouden om hier geld in te investeren.

Waarom zijn er veel negatieve berichten over bitcoin?

Er zijn diverse logische redenen aan te dragen waarom deze berichtgeving vaak vrij negatief is, het is namelijk een hoog risico investering waarmee je snel je geld kan verliezen.

Daarnaast weten mensen vaak helemaal niet waar ze in investeren, en het enige wat de investeerder ziet zijn dollartekens. Men kijkt niet naar de fundamenten van hun investering en of er überhaupt toekomst in zit. Dit is des te meer reden dat het gezien wordt als bubbel, het is namelijk gedreven door speculatie of nog beter omschreven ‘wat een gek ervoor geeft.’

Er zijn nog tal van argumenten te vinden waarom je het niet zou moeten doen, het wordt bijvoorbeeld vergeleken met de tulpen- en dot-com (internet) bubbel.

En om nog een aantal negatieve aspecten te noemen: de bitcoin is

 • traag,
 • te duur,
 • te speculatief,
 • hoge stroomkosten,
 • en er staan ongeveer 150.000 transacties in de wachtrij.

Waarom investeren?

Na bovenstaande gelezen te hebben zou je denken: ‘Waarom zou ik in zoiets als de bitcoin investeren?’ Het gaat verder dan de bitcoin!

De bitcoin is gebouwd op de nu wel bekende blockchain technologie. Heden ten dage zijn er diverse nieuwe bedrijven opgericht, veelal door middel van ICO’s, die de blockchain technologie hebben verbeterd dan wel aangepast naar hun tak van sport.

Deze technologie kan onze hele samenleving veranderen, fraude kan beter tegen worden gegaan, de transparantie van transacties en contracten wordt verhoogd en zo zijn er nog een tal van mogelijkheden. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, aangezien zo’n beetje alles programmeerbaar is.

Wil je handelen in cryptocurrencies dan zijn onderstaande brokers beschikbaar

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!

Je hebt nu de kans om zo’n stukje technologie te kopen. Had je niet gewild dat je in het begin van Apple en Amazon hun aandelen had gekocht? Als je destijds 5000 euro had geïnvesteerd was je nu miljonair. Een leuk feitje is dat bedrijven als Apple en Amazon in de dot-com bubbel ook enorm waren gegroeid. Toen deze bubbel knapte zakte de waarde van de aandelen drastisch, maar de top van toen valt in het niets met de waarde van nu.

Zie hiervoor onderstaande afbeelding van Amazon en de ontwikkeling van het aandeel. In het jaar 2000 barstte de dot-com bubbel. Amazon was toen ongeveer $107 waard, het zakte naar maar liefst $10, wat een daling van 93% is!

Amazon is nu $1375 waard. Dus al had je toen voor $107 dollar een aandeel gekocht, dan had je nu nog steeds een rendement van 1208%. Het enige wat je nodig had was geduld, heel veel geduld. Een bubbel is dus niet perse een slecht iets, de echte bedrijven met potentie blijven over en zijn de multinationals van de toekomst.

Hoe verbetert de technologie achter bitcoin, de blockchain?

De blockchain technologie wordt continue aangepast/geüpgrade, zo ook die van de bitcoin. Op dit moment is men bezig om Segwit te implementeren, dan wel te perfectioneren. Dit houdt in dat de snelheid en capaciteit van bitcoin wordt vergroot. De negatieve argumenten dat bitcoin langzaam is en weinig kan verwerken die kloppen nu nog, maar door de technologische vooruitgang zullen deze problemen opgelost worden. Neem zulke tegenargumenten dus met een korreltje zout, want toen het vliegtuig werd uitgevonden zat er namelijk ook niet gelijk een straalmotor in.

Bitcoin is de moeder van de blockchain technologie, daarnaast zijn bijna alle handelsbeurzen zoals Binance gelinkt aan de bitcoin. Je kan dit vergeleken met de euro op de AEX index. Dit is ook de reden dat wanneer de bitcoin zakt, alle andere cryptocurrencies eveneens in waarde zullen zakken.

Waarom raad de AFM investeren in bitcoin af?

‘Maar de AFM en andere grote instanties raden investeren hierin af?’ Een reden dat ze dit doen is om de consument te beschermen (dat is natuurlijk positief!), een andere onderliggende reden kan zijn dat de AFM bestaat door het bankwezen. De objectiviteit van de AFM zou dan ook in twijfel getrokken kunnen worden.

Een digitale munt zoals de bitcoin heeft de macht om banken te vervangen. Het is dus indirect een bedreiging voor het bestaan van de AFM. Wel zijn ze voorstander van de blockchain technologie, en laat het nu net zo zijn dat er meer is dan de bitcoin. Bedrijven die deze technologie toepassen, waar jij een stukje van kan kopen met de bitcoin zijn er nu volop.

Is dit je tweede kans?

Als je vroeger de kans gemist heb om een aandeel te kopen van Apple of Amazon dan is dit een mogelijkheid voor een herhaling, maar dan in de opkomende bedrijven die blockchain technologie aanbieden. De vraag blijft echter altijd welk bedrijf het gaat halen en welke niet? (Voor de duidelijkheid: bitcoin is geen bedrijf maar bedoeld als digitaal geld, met bitcoin kan je andere cryptocurrencies kopen op een handelsbeurs).

Vele blockchain bedrijven zullen de eindstreep namelijk niet halen, het is daarom van groot belang om je in te lezen in het bedrijf waarvan jij de munt wilt kopen. Wanneer je deze aanschaft betekent het niet dat jij een stukje van het bedrijf bezit, je bezit de munt die hun uitgegeven hebben die nodig is om hun platform te kunnen gebruiken. Enkele vragen die je jezelf (altijd) kan stellen zijn:

Lost het een actueel probleem op?

 • Wie zijn de oprichters (hebben ze ervaring)?
 • In welk segment bevinden ze zich?
 • Welke concurrentie is er?
 • Is blockchain technologie van meerwaarde voor hun op te lossen probleem?
 • Welke partners hebben ze in de ‘echte’ wereld?
 • Etc.

Als nieuwe investeerder kan het beantwoorden van deze vragen zeer moeilijk zijn. Gelukkig zijn er hiervoor diverse informatiebronnen om dit redelijk snel te kunnen achterhalen:

 • YouTube met videorecensies.
 • Artikelen geschreven over het bedrijf.
 • Diverse forums zoals Reddit.
 • Whitepaper (het bedrijfsplan).
 • Roadmap (hoe hebben ze hun plannen uitgestippeld).
 • Telegram / Discord / Slack van het desbetreffende bedrijf.

Houd er rekening mee dat het ook vaak meningen zijn van mensen, echter door alle type informatiekanalen te benaderen kan je de eerder genoemde vragen vrij goed beantwoorden.

Maak je eigen keuzes

Laat je niet gek maken door de media en tegenstanders, maar beslis voor jezelf! Negatief nieuws is het mooiste om te brengen, dat vinden mensen gewoonweg interessanter om te lezen dan veelal positief nieuws. Houd het hoofd koel, ontwikkel stalen zenuwen en als je niet kan slapen door deze volatiele markt dan is investeren geen goed idee.

Weet wel dat waar hoge risico’s bij komen kijken ook hoge rendementen gehaald kunnen worden. Als jij de nieuwe Amazon kan ontdekken, investeert met geld wat je als verloren kan beschouwen, en het over 5 jaar een succesvol bedrijf blijkt te zijn: dan heb je mogelijk je pensioen veilig gesteld en kan je zomaar een dag minder gaan werken.

Conclusie

Als je het geld kan missen en bereid bent dit te verliezen dan is het een optie om dit te investeren in cryptocurrencies. Het hoeven geen grote bedragen te zijn, een klein bedrag kan je in de toekomst een fortuin opleveren.

Weeg altijd de voor- en nadelen af, neem de mening van sceptici en tegenstanders tot je, maar ook die van de voorstanders. Toen de mobiele telefoon werd geïntroduceerd wilde niemand er iets vanaf weten. Nu heeft iedereen een mobiel, en vaak zelfs twee in verband met werk. Bekijk onderstaand filmpje wat Nederland in 1998 dacht over de mobiele telefoon, en vergelijk dit met de komst van bedrijven die de blockchain technologie willen of al reeds toepassen.

 

 

 

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!