Wat is de crypto NEM? De eerste blockchain die echt werkt met PoI

30
0
DELEN

Bijna een jaar geleden werd de cryptowereld weer een blockchain rijker: op 31 maart 2017 was NEM een feit. Wat deze blockchain doet en kan en hoe je aan de bijbehorende cryptomunt XEM kunt komen, lees je uiteraard weer hier!

NEM blockchain: Proof of Importance

De meeste blockchains en cryptovaluta werken met het Proof of work principe, waar we het minen van kennen. Dit principe vereist inmiddels behoorlijk specifieke apparatuur en verbruikt veel energie.

Daarom is er inmiddels een tegenhanger, het Proof of stake principe. Hierbij bepaalt een vastgezet deel van je wallet hoeveel munten jij kunt verdienen, door eigenlijk dus te HODLen. Je hoeft dus eigenlijk alleen geld te investeren, dit vast te zetten en vervolgens vooral niets te doen, om geld te verdienen. Nadeel hiervan is vooral dat degenen met het meeste geld dus ook de macht hebben, en dat er een monopolie kan ontstaan.

Hoe meer munten je hebt en hoe langer je deze vasthoudt, hoe hoger je stake is

NEM gebruikt een principe wat afgeleid is van Proof of Stake maar voegt daar iets aan toe: met alleen achterover leunen verdien je niets meer. Nee, naast dat je een bepaald bedrag in je wallet moet hebben, moet je ook deelnemen aan het netwerk.

Hoe werkt de NEM blockchain?

Deelnemen aan het netwerk, dat klinkt een beetje als Proof of work. Toch werkt dit wel anders, er hoeft namelijk niet gemined te worden.

NEM is het netwerk (de blockchain), de bijbehorende cryptomunt heet XEM. XEM kun je dus niet minen en ook niet forgen (zoals het verdienen van muntjes met Stake of proof heet). Het verdienen van munten met het Proof of importance principe heet harvesten (oogsten).

Proof of importance

Om XEM te kunnen harvesten moet je eerst een bepaald bedrag in je wallet hebben. Op dit moment moet je 10.000 XEM in je wallet hebben om deel te kunnen nemen. Tegen de huidige koers is dat iets meer dan € 2500.

De wallet moet geïnstalleerd zijn op de computer waar je ook een kopie van de ledger installeert. Je computer wordt hiermee een node in het NEM netwerk. De wallet hoeft niet online te zijn, dus je hoeft niet bang te zijn voor allerlei veiligheidsrisico's.

De blockchain van NEM werkt met nodes en supernodes.

Als er een transactie plaatsvindt, gaan alle nodes in het netwerk deze aan elkaar doorgeven, dit lijkt nog het meest op een telefoonketen. Zodra elke node de transactie heeft ontvangen en gevalideerd (dat wil zeggen, gecontroleerd op basis van de laatste versie van de blockchain) wordt de transactie goedgekeurd. Elke minuut wordt er een block gemaakt op de blockchain en deze bevat alle informatie van de transacties van de laatste minuut.

Om geld te kunnen verdienen met het Proof of importance concept, is het van belang dat je actief deelneemt aan de blockchain. En dat je zoveel mogelijk transacties weet te valideren. Hoe meer transacties, hoe hoger je reputatie wordt en hoe makkelijker je een block naar je toe kan trekken. Ook de hoogte van je stake (waarde van je wallet) en hoe lang je de munten al in bezit hebt, dragen bij aan je reputatie. Bepaalde transacties wegen ook zwaarder mee in de bepaling van je reputatie.

Centrale organisatie

In tegenstelling tot veel andere blockchains is NEM geen decentraal netwerk. Je kunt alleen deelnemen als je voldoende geld investeert in XEM.

Cryptocurrency/cryptomunt top 10 stijgers 2017
Stijgende portefeuille

De blockchain is geschreven met Java (dit is redelijk uniek) en de broncode van de Infrastructure Server (waar je node mee communiceert) is niet openbaar. Niemand buiten NEM weet dus hoe de code eruit ziet.

Daar staat tegenover dat de munt die zijn oorsprong in Japan kent, reeds geadopteerd is door een belangrijke Japanse bank. de grootste trust bank van Japan, SBI Sumishin Net Bank, heeft inmiddels een private versie van de NEM blockchain in gebruik genomen. Deze blockchain, Mijin genaamd, werkt als een tierelier.

Ontwikkelaars geloven dat er tot 90% op de transactiekosten kan worden bespaard ten opzichte van een reguliere bank, en dat transacties veel sneller kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is deze blockchain technologie veel veiliger dan het reguliere betalingsverkeer.

XEM

De cryptomunt behorend bij de NEM blockchain heet dus XEM en is te verkrijgen via harvesten. Echter is het vrijwel niet te achterhalen hoeveel je nu exact verdient met dat harvesten. Sommigen hebben in weken tijd niets verdiend, of een paar tientallen XEM. Wetende dat een XEM ongeveer € 0,25 waard is, is dat niet veel. Dan verdien je waarschijnlijk meer met de koersstijging over je vastgezette 10.000 XEM.

harvesten
XEM kun je harvesten (oogsten)

Het totaal aantal te harvesten XEM is 8.999.999.999 en dat is dus fors meer dan de meeste crypto's, waar het maximum tussen de 20 en 25 miljoen muntjes ligt.

Supernodes

Als je computer voldoet aan bepaalde eisen, kun je een supernode worden. Hiervoor moet je wel 3 miljoen XEM vastzetten in je wallet (€ 750.000) en een aantal testen ondergaan. Als je wordt goedgekeurd treed je toe tot het genootschap van supernodes. Als supernode sta je boven de reguliere nodes.

Wanneer nodes in jouw netwerk XEM verdienen, verdien jij die ook. Dit wordt delegated harvesting genoemd. Jouw node voert geen normale transacties meer uit maar wordt gebruikt voor het valideren van speciale transacties, transacties waar iets mee aan de hand is.

De verdiensten van een supernode is ook in nevelen gehuld, het zou kunnen oplopen tot honderden, zo niet duizenden, XEM per dag, maar er klagen genoeg mensen dat ze dat bij lange na niet halen en blij moeten zijn met eenzelfde verdienste per maand.

Conclusie

NEM is dus weer een nieuwe variant van de blockchain met als doel transacties snel en goedkoop te laten verlopen. Daarnaast richt het zich buiten het geldelijke verkeer op het sluiten van contracten via de blockchain.

Wat NEM uniek maakt in deze markt is het Proof of importance concept. Er zijn nog nauwelijks blockchains die van dit concept gebruik maken, en het heeft zeker voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Er is geen issue met energieverbruik, je hebt geen speciale apparatuur nodig en het is dus voor iedereen toegankelijk. De kopie van de ledger die je op moet slaan is gecomprimeerd en vereist weinig ruimte en rekenkracht.

Ten opzichte van Proof of stake kun je niet enkel crypto's kopen en vervolgens HODLen, je moet actief deelnemen om geld te kunnen verdienen. De macht ligt dus niet bij degenen die het meeste hebben, maar bij degene die genoeg hebben én heel actief zijn. Je moet dus wel geld inbrengen en vastzetten, dat kan als nadeel worden gezien.

Het feit dat een grote Japanse bak vertrouwen heeft in de technologie spreekt voor zich en geeft de munt zeker een bepaalde status. Of hij dat verdient en vast kan houden zal de toekomst ons leren! Mocht je XEM willen kopen, dan kan dat bij bijvoorbeeld bij Bitvavo.

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelOnetime gaat magneetvissen! Hoe werkt het?
Volgend artikelWat verdient Adrian Lewis?
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!