Wie of wat is Nakamoto, de oprichter van bitcoin?

58
0
DELEN

Nog steeds de meest bekende cryptocurrency is by far de bitcoin. En zijn oprichter is wellicht wel het meest illustere figuur ter wereld. Het white paper is gepubliceerd door Satoshi Nakamoto, maar wie dat is weet niemand. Is het wel iemand? Is een pseudoniem? Maar recente ontwikkelingen lijken dit mysterie langzaamaan te ontrafelen.

De introductie van de bitcoin

In oktober 2008 verscheen er een white paper, geschreven door Nakamoto, waarin de bitcoin technologie en de onderliggende blockchain. Janauri 2009 was het moment waarop de bitcoin software te doanloaden was. Via bitcoin.org werkte Nakamoto tot medio 2010 samen met andere ontwikkelaars aan de software. Vanaf dat moment stopte zijn bijdrage aan het project. Hij droeg de controle over de broncodes over aan Gavin Andresen en de rest van de domeinen aan prominente leden van het bitcoin-netwerk.

Anoniem
SplitShire

Toch wist de wereld op dat moment nog steeds niet wie of wat hij was. Was het één persoon? Was het een groep mensen? De naam zou een alias zijn, maar is dat wel zo? Het leverde genoeg voer op voor speculatie.

Wel zou Nakamoto in december 2017 één van de rijkste personen ter wereld zijn. Op 3 januari 2009 werd het eerste block gemined op de bitcoin blockchain. Omdat er nog geen eerder block was, wordt dit block het Genesis block genoemd. Deze kon enkel gemined worden met een speciaal geschreven code. Dit block zou dus gemined zijn door Nakamoto. Het leverde hem bitcoins op, en de 10 dagen erop zou hij hiervoor nog meer bitcoins ontvangen. Toch levert onderzoek op dat hij daarna niet meer actief minede, dus enkel de eerste bitcoins zijn in zijn wallet ‘verdwenen'. Hij zou hiermee zo'n 1 miljoen bitcoins ontvangen hebben. Afgelopen december, op het hoogtepunt van de bitcoinkoers, zou dit 19 miljard dollar waard zijn geweest.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Als Nakamoto een persoon is, wie is het dan? Is het een alias? In de afgelopen jaren zijn er een aantal personen geweest die pasten in het plaatje van de oprichter van de bitcoin. Volgens het white paper zou het gaan om een man van Japanse afkomst die geboren zou zijn op 5 april 1975. Hij zou dus net zijn 43ste verjaardag hebben gevierd… Er zijn een aantal personen die aan het profiel van de oprichter van de bitcoin voldoen, al voldoen ze meestal niet aan die twee kwalificaties.

handleiding bitcoin
Wie zit er achter de bitcoin?

Dorian Nakamoto

In Temple City, Californië in de Verenigde Staten, leeft een Japans-Amerikaanse man met de geboortenaam Dorian Prentice Satoshi Nakamoto. Hij is natuurlijk de meest voor de hand liggende ‘verdachte' om Satoshi Nakamoto te zijn. Maar is het niet té voor de hand liggend? Hij zelf ontkent alle betrokkenheid bij de bitcoin, maar in een interview met een journalist van Newsweek lijkt hij zich te verspreken. Hij zegt dat hij niet langer betrokken is en er niet verder over kan praten. Het is volgens hem overgedragen aan andere mensen die nu de leiding hebben, hij is niet langer verbonden. Desgevraagd zegt hij later dat hij de vraag verkeerd begrepen heeft en dat hij dacht dat hij gevraagd werd naar zijn werk voor Citibank.

Behalve zijn naam is er nog iets wat Dorian ‘verdacht' maakt. De ontvanger van de eerste bitcoin transactie is Hal Finney, een wetenschapper die slechts een paar straten bij hem vandaan woont. Toeval?

Hal Finney

Hal Finney werd zelf ook onder de loep gelegd. Omdat hij de ontvanger was van de eerste bitcoin transactie van Nakamoto, en, zoals hij zelf beweert, dit bedrag altijd is vergeten terug te betalen, is het niet vreemd dat men dacht dat hij wel eens de naam van zijn buurman gebruikt zou hebben om zelf anoniem te blijven. Ook werd er gespeculeerd dat hij de ghostwriter voor de echte Nakamoto zou zijn geweest.

bitcoin
bitcoin

Finney was vanaf het begin enthousiast over cryptocurrencies en was een software-ontwikkelaar dus past zeker in het plaatje. Behalve dan dat hij blank was en in 1958 ter wereld kwam. Een journalist van Forbes probeerde hem te interviewen, maar Finney was terminaal ziek en kon door ALS al niet meer praten. Finney leek geamuseerd toen de journalist hem ondervroeg, maar heeft altijd ontkend dat hij Nakamoto was. De journalist geloofde hem, en Finney overleed in augustus 2014. Als hij de oprichter van bitcoin was, zullen we er misschien wel nooit met 100% zekerheid achter komen.

Craig White

Deze Australische geleerde is een serieuze gegadigde voor de rol. Niet in de laatste plaats omdat hij, na eerst ontkend te hebben, sinds mei 2016 al roept dat hij het is. Geboren in 1970 zit dat maar een paar jaar naast wat er in het whitepaper staat, al is hij niet van Japanse afkomst.

In december 2015 schreef Wired over Wright als de vermeende Nakamoto. Als alternatief noemden ze het een goede hoax dat hij het zou zijn. In eerste instantie weigerde Wright te reageren, en ook zijn ex-vrouw hield de lippen stijf op elkaar. Hij stopte met Twitter en een hacker zegt ingebroken te hebben in zijn mailaccount. De hacker zou daar bewijs hebben gevonden dat Nakamoto een pseudoniem was voor een team bestaande uit Wright en forensisch specialist in computers David Kleiman.

Kleiman overleed in 2013 onder verdachte omstandigheden. Hij werd gevonden met een pistool naast zich en een kogelgat in het matras maar kogelhulzen waren er niet. Kleiman leed aan MRSA maar er is verder geen aanduiding dat hij zelfmoord zou plegen. Hij was ook cryptofanaat en het is niet ondenkbaar dat hij (deels) achter de oprichting van bitcoin zat.

Wright zegt Nakamoto te zijn

Op 2 mei 2016 publiceerde Wright een blog waarin hij zichzelf bekendmaakt als Nakamoto. Hij zou daarbij ook bewijs aan BBC en enkele andere media leveren, in de vorm van de code (sleutel) die gebruikt zou zijn bij de eerste bitcointransactie. Hij gaf één interview, op de BBC, en ook de eerder genoemde Gavin Andresen zei dat het mogelijk was dat het de betreffende key was. Het interview is deels terug te zien in de Netflix documentaire Banking the Bitcoin.

Andere ontwikkelaars zagen het echter niet als bewijs, en op 4 mei kwam er een nieuw blog van Wright. De titel was ‘I'm sorry' en hij zegt daarin dat hij de jaren van anonimiteit achter zich dacht te kunnen laten. Dat hij de keys kon publiceren, maar dat hij het lef niet heeft.

Rechtzaak tegen Wright

Er werd veel geschreven en gespeculeerd in afgelopen 2 jaar, tot in februari 2018 bekend werd dat Wright werd aangeklaagd door de nabestaanden van Kleiman. De claim is 10 miljard dollar en bestaat volgens de aanklagers uit onrechtmatig verkregen bitcoins uit het gedeelde vermogen van Kleiman en Wright. Wright zou hemzelf meer toebedeeld hebben dan de nabestaande van Kleiman. Helaas onderzoekt het gerecht niet of Wright danwel Kleiman iets te maken heeft met de oprichting van bitcoin.

Cryptocurrencies Bitcoin
Cryptocurrencies Bitcoin

Conclusie

Er zijn uiteraard nog wel meer kandidaten om Nakamoto te kunnen zijn. Of Wright gelijk heeft en Nakamoto is, zullen we misschien wel nooit te weten komen. Ook als hij het samen met Kleiman was, is de kans aanwezig dat dat nooit bewezen kan worden.

Maar ik ben ook nog niet overtuigd dat zowel de ‘echte' Nakamoto of Finney er niets mee te maken hebben. Hoewel ik niet in complottheorieën geloof, ben ik toch geneigd te denken dat ze er misschien allemaal wat mee te maken hebben. Of in ieder geval Finney, Kleiman en Wright, en dat zij de naam Satoshi Nakamoto gewoon lekker vonden bekken. Aangezien twee van de drie inmiddels overleden zijn, kan Wright nu wel roepen wat hij wil.

Wordt het mysterie van de oprichter van de bitcoin ooit opgelost? Wie weet…

 

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!