Zcoin, wat is deze unieke coin? Onze uitleg

355
0
DELEN

Schreef ik eerder al over Zcash, is het vandaag de beurt aan een muntje dat er qua naam op lijkt en er ook vaak mee verward wordt: Zcoin (XZC). De verwarring is onterecht, de crypto's hebben niets met elkaar te maken. Zcoin is dus ook geen alt-coin van Zcash zoals wel gedacht wordt. Wat het wel is en wat deze munt bijzonder maakt, lees je hier op Onetime!

Ontstaan van Zcoin

Zcoin is ontstaan uit het Zerocoin project. Ook hier ligt verwarring op de loer, dit project is niet hetzelfde als het Zerocash project waar de Zcash munt van is afgeleid. Beide projecten hebben geleid tot een whitepaper en hoewel dezelfde wetenschappers aan beide papers hebben bijgedragen, is de grondslag voor beiden fundamenteel anders.

Zcoin is gebaseerd op het Zerocoin protocol. Dit protocol gebruikt RSA cryptografie, dit is een zeer betrouwbare, beproefde en oude technologie uit 1977 welke onder andere gebruikt wordt voor internet encryptie. Protocollen die van dezelfde technologie gebruik maken zijn bijvoorbeeld HTTPS, SSH en PGP voor email.

Het Zerocoin prototcol is in 2013 ontwikkeld voor Bitcoin, om zo anonieme transacties op het Bitcoinnetwerk mogelijk te maken. Er kon echter geen consensus bereikt worden en daarom is het protocol nooit voor Bitcoin in gebruik genomen. Wel werd Zcoin ontwikkeld als alt-coin van Bitcoin. Het grote verschil met Bitcoin is dus dat Zcoin volledige anonieme transacties ondersteund. Hiermee is Zcoin een concurrent voor bijvoorbeeld Monero en de eerder genoemde Zcash.

‘Your capital is at risk'

Beproefd protocol

Zcoin maakt gebruik van een bekend protocol. Hiermee is het een heldere en transparante coin waarvan de werking door elke cryptograaf begrepen kan worden. Dit zorgt er mede voor dat eventuele kwetsbaarheden makkelijk opgespoord en verholpen kunnen worden. Dit maakt de munt en het netwerk weerbaar.

Bitcoin code
Bitcoin code

De munt bestaat inmiddels al een aantal jaren en is een stabiele factor gebleken. Ondanks dat de transacties anoniem plaatsvinden, is het transactiebedrag wel voor iedereen zichtbaar. Dit geeft een gevoel van vertrouwen, want als zelfs dat voor niemand zichtbaar is, wie zegt dan dat de bedragen en dus het aantal munten kloppen?

Unieke feature

Wat Zcoin uniek maakt, is dat elke transactie een munt ‘om laat smelten' en opnieuw laat ‘slaan'. Je ontvangt dus altijd een cleane munt zonder transactiegeschiedenis. De munten zijn dus ontraceerbaar en als eigenaar kun je aantonen dat je over een bepaald aantal munten beschikt zonder dat je bewijs van eigendom hoeft aan te leveren. Je hoeft dus niet te laten zien hoe je aan de munten komt.

De achterliggende unieke cryptografische code van je verkregen munt(en) vertelt niet welke munt ten grondslag lag van jouw munt. Dit wordt Zero Proof technologie genoemd en werkt in het geval van Zcoin redelijk eenvoudig.

Mint. Spend. Repeat.
Mint. Spend. Repeat.

Het opnieuw slaan van Zcoin wordt minten genoemd (mint in het Engels). Het motto van Zcoin is dan ook Mint – Spend – Repeat. Oftewel, muntje slaan, uitgeven en dit herhalen.

Blockchain

Net als BTC maakt XZC wel gebruik van een blockchain, oftewel ledger of grootboek. Alle transacties worden bijgehouden maar dan wel anoniem. Met het verifiëren van transacties kun je, net als bij andere crypto's als Bitcoin, Zcoins minen. Dit werkt verder op dezelfde manier.

Blockchain
Blockchain

Ook van Zcoin kunnen maximaal 21 miljoen munten gemined worden, dit is dus exact evenveel als het maximum aantal Bitcoins. Op dit moment is de beloning per gemaakt blok 50 XZC. De huidige koers ligt net onder de €100 per XZC, dus dit is nog lang niet zo lucratief als Bitcoins minen.

Hoewel ik het nergens als feit heb kunnen vinden, durf ik hardop te zeggen dat de beloning per block, net als bij o.a. Bitcoin, ook eens in de zoveel tijd zal halveren. Aangezien er zoveel overeenkomsten zijn met Bitcoin, tot aan het aantal te maken coins aan toe, verwacht ik dat deze overeenkomst er ook zal zijn.

Waarom zou je Zcoin kopen?

Als je even je grote vriend Google gebruikt, zul je vooral tegenkomen dat je beter voor Zcoin dan Zcash kan kiezen. De technologie van Zcoin is beproefd en begrijpelijk, waar zelfs de oprichter van Zcash niet weet hoe zijn Zero Proof methode werkt. Verder is bij Zcoin de transactie weliswaar anoniem maar zijn de bedragen gemoeid met een transactie wel inzichtelijk.

Verder vind ik dat er nog wel redelijk weinig informatie is te vinden, ook op de eigen website vind ik niet hoe het nu precies zit met het aantal te minen munten, en de beloning daarvan. Maar dat mag de pret niet drukken. De munt is nog relatief nieuw en er zal vast wel meer bekend gaan worden. Verder is de munt wel een echte alt-coin, als in dat hij afgeleid is van Bitcoin en er dus ook veel op lijkt. Dit steken ze ook niet onder stoelen of banken.

Zcoin koersverloop
Zcoin koersverloop

De koers staat op dit moment best gunstig, al is die afgelopen jaar ook nog een stuk lager geweest. Via Litebit is de munt te krijgen, en in tegenstelling tot de Bitcoin (waar de transactiekosten momenteel rond €10 liggen) zijn de transactiekosten keurig (42 cent is niet iets om over te vallen). En je kunt altijd nog HODLen ;-)

Zal ik dan maar gaan minen?

Of het minen van Zcoins lucratief is of niet, laat ik aan jullie over. Een paar jaar geleden was het minen van Bitcoin ook nog niet echt lucratief, hoewel je toen wellicht meer coins per block kreeg dan nu. Maar als je toen een block kon maken, of misschien wel meerdere, en je BTC vast had gehouden tot nu (of een paar weken geleden), kon je nu maar zo miljonair zijn.

Vooral als het een hobby is kun je best een poging wagen lijkt me zo, onder het mom ‘niet geschoten is altijd mis'. Wie weet wat de Zcoin in de toekomst nog waard gaat worden…

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!
DELEN
Vorig artikelHoe werkt een homegame bij poker?
Volgend artikelReview: Jack’s Casino Roosendaal
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!