Hoeveel geld verdient een huisarts?

5498
0
DELEN

Je hebt een ‘raar' plekje op je huid, je hebt al dagen lang last van je buik of je wilt een wrat laten weghalen, waar ga je dan heen? Inderdaad, naar je huisarts.

Hij of zij behandelt veelal kleine ongemakken en geeft advies. De huisarts is in Nederland gratis mits je een zorgverzekering hebt. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Mocht je met regelmaat een bezoek brengen aan de huisarts, dan kun je het eigen risico alsnog hoog houden, zoals hier te lezen is in ons artikel over zorgverzekeringen.

Hoe word je huisarts?

Als je huisarts wilt worden, moet je allereerst een opleiding Geneeskunde te hebben afgerond. Eerst moet er drie jaar een bacheloropleiding gevolgd, waarna een driejarige master volgt.

In de masterfase worden de zogenaamde coschappen gelopen, wat vergeleken kan worden met een stage. Indien deze met goed resultaat zijn afgerond, mag er een artsexamen worden gedaan. Als dit wordt gehaald, kan worden gestart aan de specialisatie tot huisarts.

Een specialisatie tot huisarts duurt ook weer drie jaar. Daarna mag je jezelf – eindelijk – huisarts noemen. Deze specialisatie tot huisarts is een universitaire opleiding, waarbij je in totaal twee jaar in een huisartsenpraktijk werkt en een jaar diverse specialisaties doet. Denk hierbij aan ouderengeneeskunde of psychiatrie.

Geneeskunde studeren
Geneeskunde studeren

Al met al een pittig traject wat moet worden doorlopen. Al met al niet zo gek wanneer je je bedenkt dat een huisarts van nagenoeg alles voldoende moet weten om jouw kwaaltje te kunnen specificeren.

Zeg eens eerlijk: ”Hoeveel ongedefinieerde kwaaltjes heb je zelf niet gehad?”

De huisarts moet beoordelen of een aandoening kwaad kan of niet, waarbij een kleine misstap mogelijk grote gevolgen kan hebben. De meeste mensen nemen het advies van de huisarts aan.

Als hij of zij zegt dat het geen kwaad kan, zal het overgrote deel er niet mee naar een specialist gaan. Wil je toch naar een specialist, dan zal de huisarts hierin adviseren.

Zelfstandig ondernemer of in loondienst?

De meeste huisartsen in Nederland zijn zelfstandige ondernemers. Soms zijn het meerdere zelfstandige ondernemers die zichzelf in een praktijk vestigen, waardoor de overheadkosten laag kunnen worden gehouden.

De huur van een pand hoeft tenslotte maar eenmalig betaald te worden, en wanneer dit kan worden gedeeld met drie huisartsen, dan scheelt dat aanzienlijk.

Zelfs een assistent of kleine apotheek kan gedeeld worden door de huisartsen. Hierdoor zijn huisartsen veelal zelfstandige ondernemers. Het komt zelden voor dat een huisarts in dienst is bij een huisartsen praktijk.

Hoe verdient deze ondernemer dan zijn geld, als het zijn of haar patiënten, zelf geen geld kost? De zorgverzekeraar betaalt een bedrag aan de huisarts voor behandelingen. Alle behandelingen die een huisarts kan doen, zijn ingedeeld in diverse categorieën, zoals een kort, middellang of lang consult.

Hiervoor worden vaste prijzen gehanteerd bij de zorgverzekeraar en op basis hiervan, krijgt de huisarts betaalt. Daarnaast krijgt een huisarts per kwartaal een vast bedrag per ingeschreven patiënt.

Hoe meer patiënten een huisarts heeft, hoe meer hij dus verdient. Best logisch!

Wil jij zelf weten hoeveel de zorgverzekeraar betaalt aan je huisarts als jij daar bent geweest, dan kun je (bijna overal) online inloggen bij je zorgverzekeraar, om je dossier in te zien.

Online inzage zorgkosten
Online inzage zorgkosten

In het dossier staan alle kosten die je zorgverzekeraar voor jou heeft vergoed, dat jaar. Dus ook van facturen die jij niet hebt gezien ,zoals die van de huisarts.

Lees ook de volgende artikelen eens:

Hoeveel kost een consult bij de huisarts?

Een consult is ingedeeld in diverse categorieën voor de zorgverzekeraar. Dit zijn de kosten:

  • Prestatie Consult korter dan 20 minuten: €27,63
  • Consult langer dan 20 minuten: €55,27
  • Visite korter dan 20 minuten: €41,45
  • Visite langer dan 20 minuten: €69,08
  • Telefonisch consult: €13,82
  • Vaccinatie: €13,82

De bedragen per patiënt, per kwartaal, zijn afhankelijk van diens leeftijd en of iemand in een achterstandswijk woont. Let op: deze bedragen zijn per maand en per ingeschreven patiënt. Je hoeft dus niet bij de huisarts te zijn geweest!

Nu weet je ongeveer wat jij kost voor de verzekering, maar onduidelijk is nog steeds wat de huisarts zelf verdient.

Hoeveel verdient een huisarts?

Zoals hierboven te lezen, zijn de verdiensten van een huisarts van heel veel factoren afhankelijk. Echter kunnen we wel een gemiddeld inkomen per jaar schetsen van een huisarts.

Zo verdient een huisarts die zelfstandig is en dus een eigen praktijk heeft in Nederland gemiddeld tussen de €90.000 en €100.000 bruto per jaar. Hier zijn de kosten voor de praktijk al van af, maar hierover/hiervan moet natuurlijk nog wel belasting, pensioenopbouw, verzekeringen etc. van betaald worden.

Een huisarts die in loondienst werkt verdient, afhankelijk van zijn ervaring, onregelmatigheidstoeslagen en leeftijd een bedrag tussen de €4.100,- en €6.000,- bruto per maand.

Al met al niet slecht! Echter als je de opleidingseisen ziet is dit niet een beroep waarvoor je kiest om groot geld te verdienen. In dat geval kun je beter kiezen voor een universitaire opleiding in een andere richting.

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!