Wedden op badminton

Wedden op badminton

53
0
DELEN
Badminton OS (By Wilson Dias/ABr (Agência Brasil) [CC BY 3.0 br (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.en) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons)
Badminton OS (By Wilson Dias/ABr (Agência Brasil) [CC BY 3.0 br (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.en) or CC BY 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons)

De gemiddelde Nederlander zal badminton vooral kennen als een leuk spelletje om op de camping te spelen, maar badminton is veel meer dan op vakantie gezellig een pluimpje overslaan. Deze Olympische sport kent namelijk een rijke geschiedenis en is vooral enorm populair in tal van Aziatische landen. Wereldwijd zijn er 176 landen aangesloten bij de Badminton World Federation (BWF) en naar schatting spelen zo'n 100 miljoen mensen geregeld een potje badminton, waarvan een gedeelte dit op hoog niveau doet. In China is badminton zelfs de meest beoefende sport van het land, want naar schatting speelt 13% van de Chinezen regelmatig een potje badminton.

Zoals bij alle grote sporten wordt er ook gewed op badminton. Wedden op badminton gebeurt al sinds er grote badmintontoernooien worden georganiseerd, maar het wedden op badminton kreeg vooral een impuls toen het een Olympische Sport werd. In dit artikel laten we je kennismaken met badminton en leggen we je uit hoe je kunt wedden op badminton. Er zijn behoorlijk veel zaken waar je rekening mee moet houden als je wil gaan wedden op badminton, want bij dit spelletje komt iets meer kijken dan je in eerste instantie denkt! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Badminton: een korte geschiedenis

Hoe badminton precies is ontstaan is nooit helemaal duidelijk geworden, maar duidelijk is wel dat de sport ontstaan is in Brits-Indië. Badminton heeft diverse overeenkomsten met andere sporten, zoals het Japanse hanetsuki wat ook met een pluimpje en rackets wordt gespeeld. In het toenmalige Brits-Indië speelden soldaten graag badminton als tijdverdrijf. Zo waaide deze sport ook over naar Engeland en vanaf 1873 stond het spel algemeen bekend als badminton.

In 1972 kon men op de Olympische Spelen voor het eerst kennismaken met badminton. Het was toen nog een zogenaamde demonstratiesport; een sport die tijdens grote (sport)evenementen wordt gespeeld om de sport in kwestie promoten. Dat lukte prima, want sinds 1992 is badminton een Olympische sport. Desondanks het hedendaagse badminton zijn oorsprong in Engeland vond zijn het vandaag de dag Aziatische landen die de wereldklassementen domineren, en dan met name China, Indonesië en Zuid-Korea. Tussen 1992 en 2008 sleepten Aziatische landen maar liefst 69 van de 76 beschikbare medailles bij de Olympische spelen in de wacht. Wie gaat wedden op badminton doet er dus goed aan op Aziatische landen en dan men name China goed in de gaten te houden!

De belangrijkste spelregels en wedstrijdvormen van badminton

Badminton is een vrij simpel spel qua opzet en heeft best veel weg van tennis. Een partij badminton wordt gespeeld om twee gewonnen games vanaf 21 punten, dus de beste van drie games is de winnaar. Dit wordt ook wel het rally point systeem genoemd. De speler of partij die als eerste 21 punten weet te scoren wordt uitgeroepen tot winnaar. Wanneer er sprake is van een gelijkspel (stand 20-20), dan mag de partij die als eerste twee punten voorsprong weet te bemachtigen zich uitroepen tot winnaar. Wanneer het gelijkspel oploopt tot de stand 29-29 dan wint de speler of partij die het als eerste het 30e punt weet te scoren.

Badminton wordt gespeeld met rackets en een shuttle. De shuttle wordt over een net heen en weer geslagen. Wanneer de shuttle op de grond komt of wanneer een partij een fout maakt is de rally voorbij en wordt er een punt toegekend. Als een speler de shuttle door een fout op de grond laat komen, dan gaat de service naar de andere partij en krijgt die partij een punt. Andersom werkt het precies hetzelfde.

Er is een hele reeks aan fouten die een badmintonspeler kan begaan, uiteenlopend van het aanraken van de shuttle met je lichaam wanneer de shuttle in het spel is tot het aanraken van het net met de racket wanneer de shuttle in het spel is. Als je wil gaan wedden op badminton is het aan te raden dat je je deze regels goed eigen maakt zodat je het spelverloop optimaal kan volgen.

Bij badminton zijn er twee wedstrijdvormen: enkelspel en dubbelspel. Bij het enkelspel spelen twee spelers tegen elkaar. De score loopt bij deze spelvorm op tot 21 en er geldt een minimaal verschil van 2 punten wil een partij winnen. Wanneer de score 29-29 is dan wint de partij die als eerste 30 punten haalt.

Bij het dubbelspel spelen er twee personen samen tegen een ander tweetal. Bij dubbelspel kunnen de teams uit mannen en vrouwen bestaan en er wordt ook gemengd gespeeld.

Hoe wed je op badminton?

Wedden op badminton kan op verschillende manieren. Je kunt wedden op badminton bij tal van bookmakers die zich bezig houden met sportsbetting, maar de gemakkelijkste manier om te wedden op badminton is via online sportsbetting. Er zijn tal van aanbieders actief op het gebied van online sportsbetting en bij een groot gedeelte van deze aanbieders kun je dus ook wedden op badminton. Bij sommige aanbieders kun je alleen voorafgaand aan matches inzetten, maar er zijn ook online bookmakers waar je live tijdens wedstrijden kunt wedden.

Er zijn diverse elementen waar je op kunt wedden bij badminton. De meest voorkomende weddenschap bij badminton is wedden op een match. Je sluit deze weddenschap doorgaans af voordat de match begint, maar bij sommige online bookmakers kun je ook live inzetten tijdens een match.

Odds bij wedden op badminton

Als je in gaat zetten op de winnaar van een match dan heb je te maken met de zogenaamde quoteringen. Deze staan achter de namen van de spelers en worden ook wel odds of winkansen genoemd. Onderstaand voorbeeld legt de odds wat verder uit.

Jan Jansen: 1.50

Henk Harmsen: 3.50

In dit voorbeeld is Jan Jansen de favoriet en dat is te zien aan de lagere odds en dus lagere te behalen winst. Als je een euro inzet op Jan Jansen en Jan winst de match, dan win jij dus €1,50. In bovenstaand voorbeeld is Henk Harmsen de underdog. Als je een euro inzet op Henk en Henk weet te winnen dan win jij dus €3,50.

Er zijn nog meer spelelementen waar je op kunt wedden bij badminton. Zo kun je geld inzetten op wat de score van een match gaat worden of welk team of welke spelers een heel toernooi gaat winnen. Ook zijn er soms mogelijkheden om te wedden op hoeveel punten een partij gaat winnen of met hoeveel verschil een partij van zijn tegenstander wint.

Belangrijke en grote badmintonwedstrijden

Als je wil gaan wedden op badminton is het van groot belang om te weten welke grote badmintonwedstrijden er wereldwijd worden gespeeld. Op die wijze kun je jezelf voorbereiden door te kijken hoe bepaalde teams het gedurende het jaar doen en hoe de klassementen verlopen.

De Olympische Spelen
Badminton is al sinds 1992 een Olympische Sport. Tijdens de Olympische Spelen kun je bij tal van bookmakers terecht om te wedden op badminton. Het meest succesvolle land dat deelneemt aan deze sport tijdens de Olympische spelen is met grote voorsprong China. Dit land heeft al 18 gouden medailles weten te veroveren tijdens de Olympische spelen. De twee landen onder China met de meeste medailles zijn Indonesië en Zuid-Korea.

Badminton World Federation Championships
De wereldkampioenschappen badminton worden georganiseerd door de BWF en worden ieder jaar gehouden, met uitzondering de jaren waarop de Olympische Spelen plaatsvinden. Net als tijdens de Olympische Spelen domineert China de wereldkampioenschappen badminton ook. Het eerste wereldkampioenschap badminton werd georganiseerd in 1977 en sindsdien heeft China maar liefst 63 van de 115 titels in de wacht gesleept. Het verschil tussen China en de andere deelnemende landen is bijzonder groot. Zo staat Indonesië op de tweede plaats met 22 titels en staat Denemarken op de derde plaats met 10 en een halve titel.

Naast het wereldkampioenschap voor volwassenen is er ook de BWF World Junior Championships, een wereldkampioenschap voor jongeren tot 19 jaar. Hierbij wordt er zowel enkel als dubbelspel gespeeld met gemengde teams. Hierbij zijn China, Indonesië en Zuid-Korea de landen met de meeste titels op zak.

De BWF organiseert ook om de twee jaar de wereldkampioenschappen badminton voor gehandicapten. Daarnaast wordt er ook om de twee jaar de Thomas Cup georganiseerd door de BWF. Dit is een toonaangevende internationale competentie voor mannen die onderdeel uitmaken van teams die aangesloten zijn bij de BWF. Voor de dames is er een zelfde competitie: de Uber Cup.

Surdiman Cup
De Surdiman Cup is sinds 1989 het officiële wereldkampioenschap voor gemengde ploegen (mannen en vrouwen). Dit toernooi wordt eens per twee jaar gehouden. Voorheen viel de Surdiman Cup samen met de BWF Championship, maar sinds 2003 is het een op zichzelf staand evenement dat gedomineerd wordt door – je raadt het al – China.

Alle bovenstaande kampioenschappen vallen onder de klasse 1 kampioenschappen badminton. Daarnaast zijn er ook klasse 2 en 3 kampioenschappen, zoals de BWF World Tour Finals, de International Challenge, de International Series en de Future Series

Tips voor wedden op badminton
Houd de website van de Badminton World Federation goed in de gaten. Hier is enorm veel informatie op te vinden over aankomende wedstrijden, de verschillende teams en spelers en bijbehorende ranglijsten. Ook kun je hier alle belangrijke matches live volgen.

Verdiep je in de verschillende online bookmakers waarbij je kunt wedden op badminton. Er zijn best veel bookmakers waarbij je kunt wedden op badminton. Maak onderlinge vergelijkingen en let ook goed op welke soort weddenschappen je kunt afsluiten. De meest voorkomende weddenschap bij badmintonspeler is inzetten op een winnaar van een match, maar het is ook mogelijk om te wedden op een uiteindelijke score, over of onder een bepaalde score of juist een bepaald verschil in punten.

Badminton is een indoor sport en daarom hebben weersomstandigheden zoals regen geen invloed op het spelverloop. De temperatuur van de sporthal waarin badminton wordt gespeeld kan wel van invloed zijn op het spel. Vooral in Aziatische landen kunnen de temperaturen in sporthallen vrij hoog worden en dit kan natuurlijk invloed hebben op de prestaties van spelers. Bij wedstrijden in Europa liggen de temperaturen vaak wat lager. Kijk dus goed of een speler ervaring heeft met het spelen van wedstrijden in warmere landen.