Wedden op het Eurovisiesongfestival – Inleiding voor dummies

Wedden op het Eurovisiesongfestival – Inleiding voor dummies

533
5
DELEN
By Vugarİbadov (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

In berichten op het OneTime forum en hier op de website mag het thema sportsbetting al voor langere tijd rekenen op de belangstelling van vele OneTimers. Maar wanneer het aankomt op online wedden houden de mogelijkheden niet op bij het wedden op de uitslagen van bijvoorbeeld de Tour de France, de Australian Open of wedstrijden in de Europa League, er kan ook gewed worden op de resultaten van amusementsshows en vele andere evenementen.

De populariteit van het wedden op dit soort speciale evenementen lijkt in de afgelopen jaren almaar toe te nemen. Daarom vond ik het tijd geworden voor een bericht over het behalen van een rendement met wedden op het Eurovisiesongfestival.

Voorbereiden

Telkens wanneer er een nieuw Eurovisiesongfestival in aantocht is dan verdiep ik mij in de deelnemende inzendingen en ik probeer te komen tot een gedegen analyse van de scoringskansen van iedere individuele bijdrage. Ook bij het wedden op het Eurovisiesongfestival zal zelfs een gedegen voorbereiding van maanden nooit een garantie bieden op succes.

Toch wordt het door het verrichten van een uitvoerige analyse beslist mogelijk om je kansen op het behalen van een goed rendement te optimaliseren.

Artiest die Cyprus vertegenwoordigde op het Eurovisieosongfestival 2011 (foto: EBU, http://www.eurovision.tv/page/news?id=angles_and_an_angel_for_cyprus)

Waar moet je op letten?

Zoals het voor gokkers bij voetbalwedstrijden een gewoonte zal zijn om, voorafgaand aan een voetbalwedstrijd, steeds aandacht te schenken aan een aantal punten, zo gelden er ook bij het wedden op het het songfestival een aantal vaste aspecten die op positieve of negatieve wijze van invloed kunnen zijn op het resultaat dat een land zal behalen.

In de wereld van de sportsbetting zal een better wellicht kijken naar zaken als: Welke ploeg is thuisspelend/uitspelend? Welke spelers hebben er momenteel een blessure of schorsing? et cetera. Ik hang zelf stellig de overtuiging aan dat het bij het inschatten van de kansen van een inzending voor het festival telkens ook aankomt op het analyseren van meerdere aspecten.

Deze aspecten vallen uiteen in een aantal verschillende categorieën, te weten:

  • (geo)politieke aspecten,
  • muzikale aspecten
  • en wat ikzelf steeds aanduid als de ‘entourage’.

In een volgend deel van deze reeks artikelen zal ik deze aspecten nader toelichten.

 

Waar kun je op wedden op het Eurovisiesongfestival?

Evenals bij het wedden op sportwedstrijden en -toernooien bestaan er ook bij het Eurovisiesongfestival talloze mogelijkheden voor het aangaan van weddenschappen. Zo heb ik in de voorbije jaren onder meer deze typen weddenschappen voorbij zijn komen:

  • ʻNul points?’ : Zal er een land* met 0 punten eindigen in de finale van het Eurovisiesongfestival? Ja/nee  (* “any country”, dus dat mag gaan om één land of meer dan één land);
  • ʻBest of Nordic countries’: Welk Scandinavisch land zal de hoogste score behalen in de finale van het Eurovisiesonfestival?;
  • ʻZal Roemenië zich kwalificeren voor de finale?’;
  • Weddenschappen met betrekking tot het totale puntenaantal dat de winnaar van het Eurovisiesongfestival zal ontvangen.

Hoe kun je wedden?

Als better bij het Eurovisiesongfestival is het belangrijk om een keuze te maken. Je kunt kiezen tussen wedden op allerlei verschillende typen weddenschappen of het maken van een complete voorspelling voor bijvoorbeeld de top 3, top 5 of 10.

Ikzelf geef meestal de voorkeur aan het wedden op diverse typen weddenschappen. Dit geeft je de mogelijkheid op zoek te gaan naar ‘de krenten in de pap’.

Het afsluiten van weddenschappen op gebeurtenissen omtrent deze amusementsshow is leuk. Het kan de spanning tijdens de puntentelling ook flink verhogen. Een nadeel van het wedden op de uitkomsten van het Eurovisiesongfestival is zeker dat, wanneer gebeurtenissen in de wedstrijd anders uitpakken dan je vooraf gedacht had, er zich pas over twaalf maanden weer een nieuwe gelegenheid aandient om je geleden verlies goed te maken!