Wedden op Oscars – tips en mogelijkheden

44
0
DELEN

In de volksmond wordt ‘ie steevast de Oscar genoemd, maar de Academy Award is de oorspronkelijke naam van het wereldberoemde gouden beeldje dat tijdens de Academy Awards als filmprijs wordt uitgereikt. De Academy Awards is het meest toonaangevende evenement binnen de filmindustrie en wordt al sinds 1929 jaarlijks gehouden in het Dolby Theatre in Los Angeles. Zoals bij bijna alle grote evenementen waar prijzen zijn te winnen wordt er ook volop gewed op de Oscars. Natuurlijk zijn we allemaal al bekend met sportweddenschappen, maar wedden op Oscars is ook al erg lang een populaire aangelegenheid voor veel mensen om een gokje te wagen. Er zijn dan ook flink wat verschillende weddenschappen af te sluiten, want tijdens de Academy Awards zijn er maar liefst 24 categorieën en dus evenveel Oscars te winnen.

Het is ieder jaar weer spannend bij de Oscars en dat maakt wedden op de Oscars ook zo leuk en vooral interessant. Er gaat namelijk een hele wereld schuil achter de Oscars, want er zijn maar liefst 7,258 mensen die hun stem mogen laten gelden bij de Oscars. Vaak weten de grote namen van Hollywood moeiteloos meerdere nominaties in de wacht te slepen, maar soms gaat er juist een underdog vandoor met de prijzen. Sinds er al op de Oscars wordt gewed zijn de odds bij bookmakers vaak ook een goede indicatie wie er de komende uitreiking in de prijzen kan gaan vallen. Tegenwoordig is het zelfs al heel gebruikelijk dat gokkantoren filmkenners inzetten om de odds voor de Oscars vast te stellen!

Zo zijn de Oscars ontstaan

In 1927 kwam de wereldberoemde filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (die van de brullende leeuw) met het idee om belangrijke personen binnen de filmindustrie bijeen te laten komen. Het achterliggende idee was om een overkoepelende organisatie op te richten met als doel het promoten en ondersteunen van de gehele filmindustrie. Dat lukte, en de oprichting van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences was een feit. Twee jaar later werden de Academy Awards voor het eerst uitgereikt. Bij deze eerste editie van de Oscars werden er 15 prijzen uitgereikt. Als prijs werd er een beeldje uitgereikt dat al snel bekend kwam te staan als een ‘Oscar'. Waarom dat zo precies is gelopen is niet echt duidelijk, maar een anekdote die de ronde doet is dat iemand binnen de Academy het beeldje nogal op haar oom genaamd Oscar vond lijken. Sinds 1939 wordt de naam ‘Oscar' dan ook gebruikt als officiële naam van de felbegeerde filmprijs.

Hollywood
Hollywood

De manier waarop en wanneer de winnaars bekend werden gemaakt is in de loop der tijd wel veranderd. Tijdens de eerste Oscars waren de winnaars al drie maanden voor de uitreiking bekend. Bij de tweede Oscars in 1930 kwam hier verandering in: de lijst met winnaars werd toen pas op de vooravond van de Oscars medegedeeld aan de pers. Dit bleef nog zo'n tien jaar doorgaan. In 1941 werd door de Academy bepaald dat de alleen de nominaties van tevoren bekend werden gemaakt en dat de winnaars op de avond zelf pas onthuld werden. Aan die formule is sindsdien niets meer veranderd, want ook vandaag worden de winnaars op de avond zelf pas uit een gesloten envelop getrokken.

De verschillende categorieën bij de Oscars

In totaal zijn er 24 verschillende categorieën bij de Oscars. Onderling is er nogal wat verschil in de mate van belangrijkheid van de categorieën. Zo is de Oscar voor ‘Beste Film' een stuk belangrijker dan de Oscar voor het beste kostuumontwerp. De belangrijkste Oscars worden ook wel aangeduid als The Big Five Academy Awards. Het betreft de Oscar voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur en Actrice in een Hoofdrol en Beste Originele Scenario of Beste aangepaste scenario.

De complete lijst met categorieën bij de Oscars ziet er als volgt uit:

 • Best Picture / Beste Film
 • Best Director / Beste Regisseur
 • Best Actor in a Leading Role / Beste acteur in een hoofdrol
 • Best Actor in a Supporting Role / Beste acteur in een bijrol
 • Best Actress in a Leading Role / Beste actrice in een hoofdrol
 • Best Actress in a Supporting Role / Beste actrice in een bijrol
 • Best Animated Feature / Beste animatiefilm
 • Best Animated Short Film / Beste korte animatiefilm
 • Best Cinematography / Beste camerawerk
 • Best Costume Design / Beste kostuumontwerp
 • Best Documentary Feature / Beste documentaire
 • Best Documentary Short Subject / Beste korte documentaire
 • Best Film Editing / Beste montage
 • Best Foreign Language Film /Beste niet-Engelstalige film
 • Best Live Action Short Film / Beste korte speelfilm
 • Best Makeup and Hairstyling / Beste grime en haarstijl
 • Best Original Score / Beste originele muziek
 • Best Original Song / Beste originele nummer
 • Best Production Design / Beste productie ontwerp
 • Best Sound Editing / Beste geluidsmontage
 • Best Sound Mixing / Beste geluid
 • Best Visual Effects / Beste visuele effecten
 • Best Adapted Screenplay / Beste aangepaste scenario
 • Best Original Screenplay / Beste originele scenario

Zo werken de Oscars

Het stemsysteem van de Oscars is behoorlijk ingewikkeld, laten we dat voorop stellen. Er is een compleet boekwerk met regels waar films aan moeten voldoen willen ze überhaupt in aanmerking komen voor een nominatie. Zo moet een film bijvoorbeeld tenminste 40 minuten duren om als feature-length te worden gezien. Deze regel gaat dan weer niet op voor de categorie van ‘Beste Korte Speelfilm'. Op de officiële website van de Oscars kun je het complete regelboek trouwens terugvinden, mocht je zin hebben in 35 pagina's aan gortdroog leesvoer.

De eerste stap in het proces is dus in aanmerking komen voor een nominatie. Vervolgens mogen alle leden van de Academy gaan stemmen op alle films die in aanmerking komen. De Academy bestaat momenteel uit 7258 leden. Je kunt trouwens niet zomaar lid worden van de Academy, hiervoor moet je uitgenodigd worden door de Board of Governors. Eenmaal uitgenodigd moet als je aspirant-lid nog aan allerlei regels en eisen weten te voldoen alvorens je lidmaatschap zwart op wit komt te staan.

Rode tapijt
Rode tapijt06

Wanneer de leden van de Academy hebben gestemd op alle films die in aanmerkingen komen volgt er een lijst van genomineerden. Deze lijst wordt meestal in januari gepubliceerd. Vervolgens mogen de leden van de Academy stemmen op de finalisten. De leden van de Academy zijn afkomstig uit allerlei sectoren binnen de filmindustrie. Leden die bepaalde vakgebieden vertegenwoordigen stemmen dan ook binnen hun vakgebied. Zo zal een lid van de Academie die scriptschrijver is binnen deze categorie stemmen. Het achterliggende idee is om het proces van nomineren over te laten aan de professionals binnen het desbetreffende genre.

Het stemmen op de uiteindelijke winnaars wordt door de leden gedaan door een stemformulier in te vullen dat strikt geheim blijft. Vervolgens worden de stemmen door speciaal daarvoor aangestelde accountants van het bedrijf PriceWaterhouseCoopers geteld en op de avond van de Oscars zelf worden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt.

Tips voor het wedden op Oscars

Af en toe gaat er een underdog vandoor met de prijzen, maar vaak kunnen de uitkomsten van de Oscars al redelijk worden voorspeld zolang je een beetje aandacht besteedt aan vooronderzoek. Als je wil gaan wedden op de Oscars dan doe je er goed aan om andere grote filmawards in de gaten te houden. De belangrijkste andere filmprijzen zijn de Golden Globes, de Critics' Choice Awards en de Screen Actors Guild Awards, ook wel de SAG Awards genoemd. Een gedeelte van de leden die in bovenstaand organisaties zitten zijn namelijk ook lid van de Academy. Daarnaast blijkt dat winnaars bij bovenstaande awards het ook vaak goed deden bij de Oscars. Kortom: de andere grote awards kunnen een goede graadmeter zijn om de uitkomsten van de Oscars te voorspellen.

De odds bij het wedden op de Oscars worden ook deels aan hand van de winnaars bij andere awards opgesteld.

Enkele zaken die ook van belang zijn bij het opstellen van de odds bij de Oscars zijn:

 • Heeft een bepaalde film of acteur eerdere nominaties gehad? En hoeveel en waarvoor?
 • Wat zijn de favorieten van bekende filmcritici?

Toch komt er nog wat meer bij kijken, want de leden van de Academy letten ook vaak op andere zaken, zo leert ongeveer 90 jaar van Oscaruitreikingen ons. Wanneer het bijvoorbeeld om de categorie ‘Beste Film' gaat dan heeft Hollywood vaak wel een zachte plek voor films met een sterke boodschap. Vaak zijn dit films met een maatschappelijk of politiek thema waarbij het menselijk lijden centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan oorlogsfilms of films waarin een bepaalde groep mensen wordt benadeeld. Films met een beladen onderwerp doen het dus vaker wat beter op de Oscars dan bijvoorbeeld romantische komedies.

Acteurs en actrices hebben vaak een goede kans om genomineerd te worden als ze in films spelen waarin ze niet alledaags of juist bijzonder acteerwerk verrichten. Het stukje menselijk lijden lijkt hier ook een aardige graadmeter te zijn. Als acteurs of actrices bijzonder acteerwerk verrichten in een rol die iets te maken heeft met een handicap of een afwijking dan levert dat vaker nominaties op dan wanneer ze een doorsnee rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan Leonardo DiCaprio in ‘The Revenant' en Charlize Theron in ‘Monster'.

Soorten weddenschappen bij de Oscars

Net als bij sportweddenschappen het geval is kun je bij de Oscars ook op tal van zaken wedden. Bij veel bookmakers kun je al wedden op uiteindelijke winnaars voordat de nominaties voor dat jaar bekend zijn gemaakt. Hierbij liggen de odds vaak hoog, maar daar zijn de te behalen winsten dan ook naar.

Nadat de nominaties voor de Oscars bekend zijn gemaakt kun je gaan wedden op de winnaars binnen bepaalde categorieën. Wanneer een film genomineerd is voor meerdere Oscars dan kun je vaak ook een boven/onder weddenschap afsluiten. Hierbij wed je dus of het aantal Oscars dat een film gaat binnenslepen hoger of lager is dan de odds die een bookmaker aanbiedt.

Veel bookmakers bieden ook de mogelijkheid tot het afsluiten van combinatieweddenschappen rondom de Oscars. Hierbij heb je de mogelijkheid om meerdere weddenschappen met elkaar te combineren, waardoor de quoteringen met elkaar vermenigvuldigd worden. Hier zit natuurlijk wat meer risico aan verbonden, want je moet bij zo'n combinatieweddenschap alle weddenschappen goed hebben om te winnen. Wil je je risico wat meer beperken? Dan kun je er ook voor kiezen om een systeemweddenschap bij de Oscars af te sluiten. Het grote verschil met een combinatieweddenschap is dat je bij een systeemweddenschap ook kunt winnen als niet al je voorspellingen goed zijn

Bijzondere weddenschappen bij de Oscars

Wie van gekke, aparte en bijzondere weddenschappen houdt kan zijn hart ophalen bij de Oscars. Tijdens de Oscars zijn er naast de ‘standaard weddenschappen' namelijk talloze andere weddenschappen die je niet snel ergens anders tegen zult komen. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Wedden op de langste of kortste acceptatiespeech
 • Wedden op welke kleur jurk een bepaalde actrice zal dragen
 • Wedden op welke acteur een blunder maakt, zoals struikelen op het podium
 • Wedden op wie het eerste mikpunt van spot van de presentator gaat worden

Al met al hoef je dus echt geen doorgewinterde filmfreak te zijn om te kunnen wedden op de Oscars. Houd gewoon het hele jaar door de filmindustrie, de grote filmawards en de odds bij bookmakers in de gaten en je zult beslagen ten ijs komen!

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Geen registratie mogelijk! Handel nu!