De ontknoping van de Eredivisie 2021/2022
Ajax is kampioen, PSV plaatste zich als nummer 2 voor de voorronde van de Champions League en PEC Zwolle is gedegradeerd. FC Twente plaatste zich rechtstreeks voor de voorronde van Conference League. Op de 33ste speeldag van de Eredivisie vielen al enkele belangrijke beslissingen. Morgen (zondag) vallen de laatste beslissingen.
De knopen die nog moeten worden doorgehakt zijn welk team er naast AZ, Vitesse en FC Utrecht een play-off ticket bemachtigt, waarin gestreden gaat worden om het laatste voorrondeticket voor de Europa Conference League 2022/23.
NEC staat momenteel achtste, maar voelt de hete adem van SC Heerenveen in de nek. Ook Go Ahead Eagles (vier nederlagen op rij), FC Groningen (vijf nederlagen op rij), SC Cambuur en RKC Waalwijk zijn theoretisch nog niet kansloos voor het laatste play-off ticket, al zal er in Waalwijk vooral over de schouder gekeken worden. RKC is immers ook nog niet helemaal gevrijwaard van degradatiezorgen.
Nivellering in de Eredivisie
Dat RKC zich in die situatie bevindt zegt alles over de Eredivisie anno 2022. Er zijn een aantal ploegen die er echt bovenuit steken, dan volgt een heel grote middenmoot en echte staart ploegen zijn er eigenlijk niet want ook PEC Zwolle heeft genoeg kansen gehad om zich te handhaven.
Hoewel vooral in de middenmoot teams nog van positie kunnen wisselen, kijken we nu toch al even terug naar augustus. Toen keek ik in een drieluik vooruit naar het Eredivisie seizoen 2021/22. Hoe heb ik het er als voorspeller vanaf gebracht?
Ajax versus PSV
In het eerste deel van mijn seizoensvoorspelling ging ik in op de strijd om het landskampioenschap. In mijn ogen waren er twee kandidaten voor het kampioenschap. Dat is uitgekomen. Ajax en PSV hebben er aan de kop van de ranglijst een spannende strijd van gemaakt.
PSV heeft op een aantal cruciale momenten geen geluk met de arbitrage gehad en Ajax had in de wedstrijden tegen RKC Waalwijk, SC Cambuur en Feyenoord het geluk van de kampioen aan zijn zijde. Al met al staat aan het eind van het seizoen de selectie met de meeste kwaliteit bovenaan en dat is hoe het moet zijn.
Beoordeling prognose: 9
De subtop en de play-off kandidaten
Het tweede deel van mijn prognose ging over de strijd achter de top-2. Ik zag niet aankomen dat Feyenoord zo een goed seizoen zou draaien.
Op het moment van het schrijven van de voorbeschouwing ontbrak er een cruciaal ingrediënt bij de Rotterdammers. Met het op huurbasis aantrekken van spits Cyriel Dessers heeft technisch directeur Frank Arnesen een gouden greep gedaan die Feyenoord niet alleen de derde plaats in de Eredivisie, maar ook een finaleplaats in de Europa Conference League heeft opgeleverd.
Ik heb wel goed voorzien dat AZ en Vitesse allebei een stapje terug hebben moeten doen.
Beoordeling prognose: 7
In de strijd om de play-off tickets heb ik wat mij betreft zowel een plus als een min gescoord. Mijn voorspelling dat NEC mee zou doen om de play-offs en niet zoals de bookmakers voorspeld hebben zou strijden tegen degradatie is uitgekomen.
Daartegenover staat dat ik FC Twente onderschat heb. De Tukkers presteerden boven verwachting en zijn onder good old Ron Jans knap als vierde geëindigd in de Eredivisie. Hulde.
Met FC Utrecht had ik de laatste play-off deelnemer weer goed al zal de achterstand van de Utrechters op clubs als Twente en AZ slecht vallen in Utrecht, waar de ambities al jarenlang torenhoog zijn.
Beoordeling prognose: 7
De middenmoot en de degradatiekandidaten
Qua inschatting van clubs zat ik hier in het derde en laatste gedeelte van mijn voorbeschouwing wel goed, maar de volgorde heeft in praktijk net even iets anders uitgepakt.
SC Cambuur beleefde ondanks de ziekte van hoofdtrainer Henk de Jong in ieder geval op het veld een zorgeloos seizoen. Fortuna Sittard kende ondanks de aanwezigheid van bovengemiddelde Eredivisie-voetballers als Mats Seuntjens en Zian Flemming juist een tegenvallend seizoen. De Limburgers moeten op de laatste speeldag alle zeilen bijzetten om de nacompetitie te vermijden.
Dat PEC Zwolle de eerste degradant zou zijn, voorzag ik helemaal niet. De Zwollenaren hadden in de zomer immers oude bekende Art Langeler, voormalig Zwols succestrainer, aangesteld als nieuwe oefenmeester.
Deze tweede periode van Langeler bij PEC toonde echter aan dat je nooit terug moet gaan naar een oude liefde. De prestaties bleven ondermaats en een vertrek door de zijdeur bleek onvermijdelijk. Onder de nieuwe trainer Dick Schreuder werden er in Zwolle wel stappen gezet, maar bleek het uiteindelijk onvoldoende om klassebehoud te bewerkstelligen.
De inschatting dat Willem II opnieuw een zwaar jaar zou doormaken leek in september en oktober allesbehalve bewaarheid te worden. De Tilburgers stonden zelfs nog even tweede, maar na de thuiszege op PSV stortte Willem II volledig in.
Trainer Fred Grim en technisch directeur Joris Mathijsen werden ontslagen, maar de nieuwe oefenmeester Kevin Hofland kan het tij ook niet keren. Wij vrezen met grote vrezen dat Willem II na dit weekend Eredivisionist-af is. Met FC Emmen en FC Volendam zijn twee promovendi uit de Keuken Kampioen Divisie al bekend.
Beoordeling prognose: 6
Slotconclusie
Al met al blijkt de Eredivisie onvoorspelbaarder te zijn dan ik op basis van de prestaties in voorgaande seizoenen en begrotingen had verwacht. Stilstand is in de Eredivisie echt achteruitgang en de marge achter de top is heel smal.
Een paar matige transfers of een aantal blessures kan een solide middenmoter in acute degradatienood brengen. Dat is enerzijds sneu, maar anderzijds ook wat de Eredivisie zo aantrekkelijk maakt.
Tot volgend seizoen!