Siacoin: bestanden opslaan op blockchain, hoe werkt het?
In het rijtje altcoins mag het blockchain initiatief Siacoin niet ontbreken. Hoewel er kapers op de kust zijn, is Siacoin vooralsnog de enige die de concurrentie met grote cloudopslagaanbieders als Google Drive, Onedrive en Dropbox aan kan gaan, en dat dan ook doet. Wat Siacoin is, wat het zo bijzonder maakt en waarom wij bij Onetime verwachten dat dit project wel eens heel succesvol kan worden, lees je uiteraard hier.
Wat is Siacoin?
In 2013 kreeg CEO David Vorick een idee en begon daarover te mailen met een oud -studiegenoot, Luke Champine. Het idee was om een decentrale opslag van bestanden mogelijk te maken, die veel veiliger en goedkoper zou zijn dan de huidige oplossingen. In 2014 lanceerde Vorick een IPO waarbij men SiaFunds kon aankopen, en haalde daarmee binnen 2 dagen $240.000 op. Begin 2015 kreeg iedereen die SiaFunds bezat, Siacoins waarbij de conversie 1:1 was. Na de IPO is er door investeerders nog eens $1,65 miljoen ingebracht, waarmee het startkapitaal bijna 2 miljoen dollar bedroeg.
De blockchain van Siacoin heet Sia, niet te verwarren met de zangeres die op dit moment redelijk populair is ;-) De blockchain Sia is een project dat de concurrentie aan durft te gaan met cloudopslagaanbieders. Waar we 10 jaar geleden alles wat we aan bestanden hadden, nog op een harde schijf opsloegen, is het de laatste jaren vrij normaal geworden om (daarnaast) cloudopslag te gebruiken. Dit heeft wat tijd gekost, omdat mensen nu eenmaal moeten wennen aan nieuwe dingen.
Ik zeg bewust daarnaast, omdat cloudopslag vaak als backup van reguliere opslag wordt gebruikt. Er is bijna niemand die zijn bestanden enkel en alleen in de cloud opslaat. Vooral bij belangrijke bestanden als foto's en filmpjes vinden we het belangrijk dat deze niet verloren gaan als je harde schijf crasht, of als je laptop het bijvoorbeeld begeeft. Maar cloudopslag heeft ook zijn nadelen.
‘Traditionele' cloudopslag
Het klinkt vreemd om het over 'traditionele' cloudopslag te hebben (ik heb een IT-achtergrond en cloudopslag is iets wat pas sinds een paar jaar opkomt, vooral in de zakelijke wereld). Maar toch, Siacoin heeft de opvolger al klaar, dus ik ga het toch even zo noemen.
Nadelen van cloudopslag
Er zijn enkele nadelen van cloudopslag te noemen. Wie kent de verhalen niet die afgelopen jaren in het (show)nieuws waren over gehackte drives in de cloud? Ook wel de fappening genoemd? Hierbij wist een hacker meerdere malen toegang te verkrijgen tot iCloud (de clouddienst van Apple) van diverse beroemdheden als Jennifer Lawrence, Anna Kendrick en Kate Upton. Andere beroemdheden als Ariana Grande ontkenden dat zij ‘het' waren op de foto's. De eerste (bekende) hack vond plaats in 2014, in 2017 vond de fappening 2.0 plaats waarvan onder andere de Nederlandse Laura Ponticorvo slachtoffer werd.
Bij de hacks werden onder andere (bijna) naaktfoto's buitgemaakt die vervolgens op internet gepubliceerd werden. Uiteraard mondde dit uit in rechtszaken maar het mag duidelijk zijn dat dit soort nieuws geen goed doet voor de reputatie van cloudopslag. Daarnaast is er eigenlijk altijd strijd, vooral in je werkleven, over waar je zaken opslaat. Bedrijven zien hun zakelijke bestanden, die gevoelige informatie kan bevatten, liever niet op een Dropbox of Google Drive staan die je als consument gebruikt. Er zijn weliswaar zakelijke alternatieven maar er is inmiddels een wildgroei aan aanbieders. En niet elke oplossing voorziet (standaard) in bijvoorbeeld back-ups, wat ook niet altijd handig is. En er is altijd een stemmetje in het achterhoofd dat zegt dat de bedrijven die cloudopslag aanbieden, dus eigenlijk ook altijd toegang tot je bestanden hebben.
Buiten de beveiligingsproblemen én beheersproblemen (voornamelijk voor bedrijven) is er nog een derde ‘issue', namelijk dat die opslag geld kost. Als consument krijg je een teaser van het product (of het nu Onedrive, Google Drive, iCloud of Dropbox is) van een paar gigabytes. Maar al snel staat je digitale schijf vol en als je meer opslagruimte wil, mag je daarvoor gaan betalen. En dat kan aardig in de papieren lopen.
Siacoin is dé oplossing
Het Siacoin project neemt al deze ‘problemen' of bezwaren en lost ze allemaal op, met één mooie oplossing. Namelijk, opslag op de blockchain. Het project neemt de beste eigenschappen van de blockchain in het algemeen en zet die in om de veelvoorkomende bezwaren tegen het gebruik van cloudopslag in één klap van tafel te vegen.
Met Siacoin kun je dus bestanden opslaan op de Sia blockchain. De eerste ‘klacht' die zij aanpakken is die van veiligheid. Je bestanden worden namelijk in stukjes 30 gehakt (nee niet gehackt) en gefragmenteerd opgeslagen op verschillende nodes in het netwerk die hun opslag aanbieden. Dit gebeurt ook nog eens encrypted, en alleen jij hebt de sleutel om deze te decoderen. En dat betekent dat niemand jouw volledige bestand heeft, en dat niemand behalve jij (met jouw sleutel) bij je bestand kan komen.
Het tweede punt dat wordt aangepakt is dat van de back-ups. De fragmenten die van je bestand worden gemaakt, worden op verschillende plaatsen opgeslagen. Dus als er een schijf crasht, is er niets aan de hand, je bestand is nog steeds volledig.
Het laatste punt, dat van de kosten, pakt Sia ook aan. Bij de reguliere cloudoplossingen kost het opslaan van 1 Terabyte aan bestanden tussen $10 en $15 (gemiddeld). Dit lijkt inderdaad niet veel, maar we hebben steeds meer data en de bestanden worden steeds groter (denk aan meer megapixels bij foto's en 4K video) waardoor die Terabyte niet meer zoveel is als het lijkt. Het opslaan van 1 TeraByte op Sia kost ongeveer $2. Daarnaast rekenen veel (zakelijke) diensten ook voor (uitgaand) dataverkeer, hierin is Sia een factor 10 goedkoper ongeveer.
Hoe werkt Sia?
De blockchain heet dus Sia, en de tokens op de blockchain zijn Siacoins. Deze laatste zijn bedoeld om je opslag op de blockchain mee te betalen en is dus een (digitaal) betaalmiddel. Op dit moment zijn er 37,5 miljard Siacoins in omloop. Siacoins worden gemined, de beloning voor het eerste block was 300.000 Siacoins. Deze beloning zal steeds verder dalen tot deze 30.000 heeft bereikt, dat zal naar verwachting in 2023 zijn. Er is geen maximum aan het te minen Siacoins, dit is essentieel anders dan bij andere cryptocurrencies.
De reden hiervoor is dat de coins echt als token op het netwerk bedoeld zijn, en niet als onderwerp van handel en speculatie. Dit betekent ook dat er geen schaarste kan optreden waardoor de koers van de munt nooit heel extreem zou moeten worden (in theorie natuurlijk). Het moet voor iedereen betaalbaar blijven.
Naast minen kun je met Sia nog op een andere manier geld verdienen. Je kunt namelijk een stuk ongebruikt geheugen van je harde schijf beschikbaar stellen aan het netwerk, zodat daar stukjes bestanden van ‘huurders' (Sia noemt degenen die opslag afnemen ‘renters') op gezet kunnen worden. Je wordt in Sia betaald voor het gebruik van je geheugen, je gaat daarvoor steeds een smart contract aan van 3 maanden. Na verlopen van het contract moet de host aantonen dat hij data opgeslagen heeft. Doet hij dit op tijd krijgt hij betaald, zo niet dan wordt hij gestraft.
Sia is volledig gedecentraliseerd en open source. Dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn voor ontwikkelaars om op de blockchain nieuwe ideeën te bedenken en implementeren en dit wordt door het team ook aangemoedigd. Het idee is dat de gemeenschap hierdoor de oplossing alleen maar beter kan maken.
Zijn er ook nadelen?
Ten opzichte van de bekende cloudaanbieders is Siacoin nog redelijk traag. Waar de meeste clouddrives vrijwel direct te benaderen zijn, en de data die erop staat net zo snel geopend kan worden als dat het op je lokale harde schijf staat, heeft Sia te maken met het belangrijkste bezwaar van het gebruik van blockchain: het gebrek aan snelheid en schaalbaarheid.
Op dit moment maakt dat overigens nog niet zo heel veel uit. Er is maar weinig data die je veel gebruikt, en die zou je dan elders op kunnen slaan. Data als foto's worden zelden geopend, en als je die wil openen, neem je voor lief dat dat niet zo snel gaat als dat ook fors minder kost.
Overigens geeft Sia wel aan dit aan te pakken. Het is zelfs één van de belangrijkste punten voor de komende tijd. Afgelopen twee jaar heeft het project hier vooral aan gewerkt en is de oplossing ook significant sneller geworden. In 2018 is het platform dan ook live gegaan voor cold storage (een benaming voor opslag die je niet vaak gebruikt en dus trager mag zijn) en wordt in gebruik genomen door bedrijven. Het doel is om in 2019 de snelheid van Amazon S3 te benaderen. Daarbij hoort dan ook hot storage, oftewel de opslag van veel gebruikte bestanden die snel geopend moeten worden. In 2020 willen ze een echte concurrent zijn voor Amazon en consorten, en op lange termijn is Sia dé opslagaanbieder op internet.
Wat betekent Siacoin voor jou?
Nou, je kunt verschillende dingen doen. Ben je nog op zoek naar een betaalbaar alternatief voor cloudopslag, dan kun je eens gaan testen hoe het werkt om je bestanden op de Sia blockchain op te slaan. Wil je wat extra's verdienen? Dan kun je Sia gaan minen (maar daar heb je wel aparte apparatuur voor nodig). Maar je kunt ook je ongebruikte harddisk-opslag gaan verhuren op de Sia blockchain.
En je kunt natuurlijk ook gewoon Sia kopen en hopen dat deze meer waard wordt. Verwacht geen groei zoals we die eind 2017 zagen bij veel digitale valuta. Daarvoor zijn er al teveel munten in omloop (en dus te makkelijk te verkrijgen) en er zit geen grens aan. Maar aangezien het wel een veelbelovend project is (er zijn al 895 hosts die in het totaal 4,5 Petabyte opslag aanbieden, waarvan momenteel ruim 200TB in gebruik is), zou het wel eens een grote stijger kunnen worden die stabiel blijkt te zijn.