Oscars Academy Awards

Oscars

In de volksmond wordt 'ie steevast de Oscar genoemd, maar de Academy Award is de oorspronkelijke naam van het wereldberoemde gouden beeldje dat tijdens de ceremonie als filmprijs wordt uitgereikt. 

De Academy Awards is het meest toonaangevende evenement binnen de filmindustrie en wordt al sinds 1929 jaarlijks gehouden in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Er worden elk jaar maar liefst 24 Oscars uitgedeeld en 7258 mensen mogen hun stem uitbrengen op de potentiële winnaars.

Onetime Las Vegas Fill door Onetime
op 5 april 2018
Oscars Academy Awards
Dolby Theatre
Dolby Theatre in Hollywood - LA

Het ontstaan van de oscars

In 1927 kwam de wereldberoemde filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (die van de brullende leeuw) met het idee om belangrijke personen binnen de filmindustrie bijeen te laten komen. 

Het achterliggende idee was om een overkoepelende organisatie op te richten met als doel het promoten en ondersteunen van de gehele filmindustrie. Dat lukte, en de oprichting van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences was een feit. 

Twee jaar later werden de Academy Awards voor het eerst uitgereikt. Bij deze eerste editie van de Oscars werden er 15 prijzen uitgereikt. Als prijs werd er een beeldje uitgereikt dat al snel bekend kwam te staan als een 'Oscar'.

Waarom dat zo precies is gelopen is niet echt duidelijk, maar een anekdote die de ronde doet is dat iemand binnen de Academy het beeldje nogal op haar oom genaamd Oscar vond lijken. Sinds 1939 wordt de naam 'Oscar' dan ook gebruikt als officiële naam van de felbegeerde filmprijs.

De manier waarop en wanneer de winnaars bekend werden gemaakt is in de loop der tijd wel veranderd. Tijdens de eerste Oscars waren de winnaars al drie maanden voor de uitreiking bekend. Bij de tweede Oscars in 1930 kwam hier verandering in: de lijst met winnaars werd toen pas op de vooravond van de Oscars medegedeeld aan de pers. Dit bleef nog zo'n tien jaar doorgaan.

In 1941 werd door de Academy bepaald dat de alleen de nominaties van tevoren bekend werden gemaakt en dat de winnaars op de avond zelf pas onthuld werden. Aan die formule is sindsdien niets meer veranderd, want ook vandaag de dag worden de winnaars op de avond zelf pas uit een gesloten envelop getrokken.

De verschillende categorieën

In totaal zijn er inmiddels 24 verschillende categorieën bij de Oscars, waarbij er wel een groot verschil zit in de belangrijkheid van de categorieën. Zo is de Oscar voor 'Beste Film' een stuk belangrijker dan de Oscar voor het beste kostuumontwerp.

De belangrijkste Oscars worden ook wel aangeduid als The Big Five Academy Awards. Het betreft de Oscar voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur en Actrice in een Hoofdrol en Beste Originele Scenario of Beste aangepaste scenario.

De complete lijst met categorieën bij de Oscars ziet er als volgt uit:

 • Best Picture / Beste Film
 • Best Director / Beste Regisseur
 • Best Actor in a Leading Role / Beste acteur in een hoofdrol
 • Best Actor in a Supporting Role / Beste acteur in een bijrol
 • Best Actress in a Leading Role / Beste actrice in een hoofdrol
 • Best Actress in a Supporting Role / Beste actrice in een bijrol
 • Best Animated Feature / Beste animatiefilm
 • Best Animated Short Film / Beste korte animatiefilm
 • Best Cinematography / Beste camerawerk
 • Best Costume Design / Beste kostuumontwerp
 • Best Documentary Feature / Beste documentaire
 • Best Documentary Short Subject / Beste korte documentaire
 • Best Film Editing / Beste montage
 • Best Foreign Language Film /Beste niet-Engelstalige film
 • Best Live Action Short Film / Beste korte speelfilm
 • Best Makeup and Hairstyling / Beste grime en haarstijl
 • Best Original Score / Beste originele muziek
 • Best Original Song / Beste originele nummer
 • Best Production Design / Beste productie ontwerp
 • Best Sound Editing / Beste geluidsmontage
 • Best Sound Mixing / Beste geluid
 • Best Visual Effects / Beste visuele effecten
 • Best Adapted Screenplay / Beste aangepaste scenario
 • Best Original Screenplay / Beste originele scenario

Zo werkt het stemmen op de Oscars

Het stemsysteem van de Oscars is behoorlijk ingewikkeld. Er is een compleet boekwerk met regels waar films aan moeten voldoen willen ze überhaupt in aanmerking komen voor een nominatie. 

Zo moet een film bijvoorbeeld tenminste 40 minuten duren om als feature-length te worden gezien. Deze regel gaat dan weer niet op voor de categorie van 'Beste Korte Speelfilm'. Op de officiële website van de Oscars kun je het complete regelboek trouwens terugvinden, mocht je zin hebben in 35 pagina's waar moeilijk doorheen is te komen.

De eerste stap in het proces is dus in aanmerking komen voor een nominatie. Vervolgens mogen alle leden van de Academy gaan stemmen op alle films die in aanmerking komen. De Academy bestaat momenteel uit 7258 leden. 

Je kunt trouwens niet zomaar lid worden van de Academy, hiervoor moet je uitgenodigd worden door de Board of Governors. Eenmaal uitgenodigd moet als je aspirant-lid nog aan allerlei regels en eisen voldoen alvorens je lidmaatschap zwart op wit komt te staan.

Wanneer de leden van de Academy hebben gestemd op alle films die in aanmerking komen volgt er een lijst van genomineerden. Deze lijst wordt meestal in januari gepubliceerd. 

Vervolgens mogen de leden van de Academy stemmen op de finalisten. De leden van de Academy zijn afkomstig uit allerlei sectoren binnen de filmindustrie. Leden die bepaalde vakgebieden vertegenwoordigen stemmen dan ook binnen hun vakgebied. 

Zo zal een sciptschrijver als lid van de Academie binnen deze categorie stemmen. En een lid dat werkt met geluid stemt op Beste Geluid.

Het achterliggende idee is om het proces van nomineren over te laten aan de professionals binnen het desbetreffende genre. Dit is best logisch te noemen. Er zijn immers maar weinig mensen die van alle categorieën genoeg weten om er iets zinnigs over te zeggen.

Het stemmen op de uiteindelijke winnaars wordt door de leden gedaan. Zij vullen een stemformulier in dat strikt geheim blijft. Vervolgens worden de stemmen door speciaal daarvoor aangestelde accountants van het bedrijf PriceWaterhouseCoopers geteld en op de avond van de Oscars zelf worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt.

Kun je er nog op wedden?

Veel mensen willen graag een weddenschap afsluiten op de oscars. Ze denken namelijk zeker te weten wat het beste liedje is, of wie de beste acteur is. Helaas komen deze gokkers van een koude kermis thuis.

In oktober 2021 is online gokken legaal geworden in Nederland. Daarmee kun je tegenwoordig ook legaal online spelen bij een bookmaker. Maar daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Een van deze regels is dat weddenschappen enkel kunnen worden afgesloten op organisaties die zijn erkend door het NOC*NSF. 

Zo kun je niet meer wedden op wie de nieuwe president van de USA wordt, op het Eurovisie Songfestival en dus ook niet op de Oscars.

Voor de wetgeving rond was kon er gegokt worden bij illegale aanbieders en was wedden op de Oscars wel een optie. Nu is dat niet meer mogelijk. Spelen bij illegale aanbieders is tegen de wet en je bent als bettor niet beschermt.

Sil Oscar
And the Oscars goes to...

Wat vinden wij ervan?

Onetime is geïnteresseerd in alles waar geld in omgaat. En nergens gaat zoveel geld rond als in Hollywood. Wij kijken dan ook elk jaar zeer geïnteresseerd naar de Academy Awards.

Nadeel is dat we er vaak een nacht voor moeten doorhalen in verband met het tijdsverschil. Maar dat maken we dan weer goed door een leuk Oscar-feestje te houden. 

Wel is het jammer dat we er niet meer een leuke weddenschap op kunnen afsluiten. Maar regels zijn regels en gelukkig kunnen we onderling nog wel eens een weddenschap afsluiten.

Veelgestelde vragen

Wat is de officiële naam voor de filmprijs Oscar?

De Oscars heten officieel de Academy Awards.

Hoeveel categorieën zijn er bij de Oscars?

Bij de Oscars worden er prijzen uitgereikt in maar liefst 24 verschillende categorieën. 

Wie heeft de meeste Oscars gewonnen?

Walt Disney won maar liefst 26 Oscars (waarvan 4 speciale Oscars) en werd in totaal 59 keer genomineerd. 

Welke film heeft de big 5 in de Oscars gewonnen?

Er zijn tot heden slechts 3 films die het gelukt is de 5 grote Oscars te winnen tijdens een verkiezing. Dit waren:

 • It Happened One Night (1934)
 • One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)
 • Silence of the Lambs (1991)

Waar kan ik de Oscars kijken op TV?

In Nederland worden de Oscars live uitgezonden via FilmBox. Je zult even bij jouw provider moeten kijken waar dit kanaal zit en of je gratis kunt kijken. Een tip is misschien om een gratis proefperiode aan te vragen zodat jij gratis de Oscars kunt kijken.

on air