Dark 1850120 1280

Wat verdienen de top DJs?

Afgelopen week was het weer zover, het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE) liet de hoofdstad dansen op de beats van de beste DJs. Sinds 1995 is dit evenement uitgegroeid tot de grootste conferentie voor dancemuziek ter wereld. Het trekt tegenwoordig zo'n 350.000 bezoekers en wordt traditioneel op zaterdag afgesloten met het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff Arena. Ook wordt dan de DJ Mag Top 100 bekend gemaakt, de 100 ‘beste' DJs van dat jaar. Uiteraard probeert iedere grote DJ aanwezig te zijn op ADE, als ze niet ergens anders ter wereld verplichtingen hebben. Maar wat verdienen die grote dansgoden nu eigenlijk?

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 22 februari 2023
Dark 1850120 1280

Amsterdam Dance Event

Het ADE wordt dus al bijna 25 jaar georganiseerd, en viel tot vorig jaar onder BUMA Cultuur. Sinds 2018 is het evenement zelfstandig geworden en heeft ook een nieuwe directeur, Mariana Sanchotene, die vanaf volgend jaar het evenement zal gaan organiseren. Sanchotene heeft hiervoor bij Stage Entertainment, ID&T en Cirque du Soleil gewerkt.

Het evenement is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid, in 2011 waren er nog 160.000 bezoekers, in 2017 werd een recordaantal van 365.000 bezoekers geteld. Overdag staat het evenement in het teken van kennisuitwisseling binnen de muziekindustrie. Er zijn conferenties, lezingen, workshops en demonstraties door belangrijke spelers uit de muziekwereld. ‘S avonds staat in het teken van feesten.

Bekende en minder bekende DJs treden op op poppodia en in clubs. Sinds 2016 heeft radiozender 538 een eigen DJ Hotel (voorheen in het College Hotel, inmiddels in het Student Hotel) waar DJs de hele dag door optreden en waar de zender haar programma's gedurende de week uitzendt. Deze naamsbekendheid zal ook wel zorgen voor extra bezoekers gok ik zo.

Amsterdam Music Festival

Het ADE wordt sinds 2013 afgesloten met het Amsterdam Music Festival (AMF), dat eerst werd gehouden in de RAI (met 25.000 bezoekers) maar al snel werd verplaatst naar de ArenA, en zelfs jaren kent dat het meerdere dagen doorgaat. In 2018 was het weer 1 avond, zaterdag 20 oktober, in de Johan Cruijff Arena. Hier draaien de grote namen uit de dance scene, zoals David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Sunnery James & Ryan Marciano en Axwell Λ Ingrosso.

DJ Mag Top 100

Sinds 2015 wordt op het AMF ook de DJ Mag Top 100 bekend gemaakt. Dit is een ranking van het Britse tijdschrift DJ Magazine, dat sinds 1991 bestaat. Sinds 1997 verzorgen zij de Top 100, waarbij lezers hun favoriete DJ mogen kiezen. Bij de eerste editie werden er totaal 700 stemmen uitgebracht en werd Carl Cox gekroond tot nummer 1. Sinds die tijd hebben Nederlandse DJs regelmatig een prominente plek in de Top 100 behaald, waaronder een groot aantal keer de nummer 1 plek:

  • Van 2002 tot 2004 was DJ Tiësto de nummer 1 DJ
  • Armin van Buren mocht zich van 2007 tot 2010 en in 2012 de nummer 1 noemen (in 2011 werd zijn ‘streak' doorbroken door David Guetta)
  • Hardwell volgde Armin op en nam de nummer 1 positie in in 2013 en 2014 (Hardwell draaide zijn voorlopig laatste set op ADE 2018, samen met het Metropole orkest, en neemt nu voor onbekende tijd een sabbatical)
  • Sinds 2016 heeft Martin Garrix de nummer 1 positie in bezit, ook in 2018 werd wij weer gekroond tot nummer 1

De DJ Mag 100 ligt al jaren onder vuur, omdat het geen eerlijke verkiezing zou zijn. Er stemmen inmiddels een miljoen mensen op de lijst, zij mogen allemaal hun top 5 doorgeven. Er wordt vaak onterecht gezegd dat de nummer 1 de beste DJ ter wereld is, maar het is niet meer en niet minder dan een populariteitspoll. Een DJ die in een jaar veel nieuwe muziek heeft uitgebracht, veel heeft opgetreden én veel promotie heeft gemaakt, maakt dus meer kans om stemmen te krijgen, dan degene die dat allemaal veel minder doet. En in die zin is het dus wel een eerlijke verkiezing, maar moet het niet meer zijn dan dat: een verkiezing in populariteit.

DJen is hard werken

Het lijkt misschien allemaal rozengeur en maneschijn, maar het leven van een top DJ gaat echt niet alleen maar over rozen. Het is de droom van menig jong jongetje om de wereld over te reizen en mensen te zien dansen op zijn muziek, en dat is ook echt wel gaaf. Maar de keerzijde is het vele reizen. Want dat betekent jetlag na jetlag. Slapen in hotels, en soms niet eens meer weten waar je bent. Altijd weg zijn bij belangrijke gelegenheden. Een DJ werkt namelijk als de rest van ons gaat feesten.

Hardwell (Robbert van de Corput) neemt niet voor niets een sabbatical, hij wil tijd om even een normaal mens te zijn. Tijd doorbrengen met familie en vrienden. En laten we Avicii, wat de artiestennaam van Tim Bergling was, niet vergeten. Hij overleed eerder dit jaar na al verschillende malen aangegeven te hebben depressief te zijn en het allemaal niet meer te trekken. In 2016 stopte hij halverwege een tournee maar maakte nog wel plaatjes in de studio. Begin 2018 gaf hij zelfs aan helemaal te stoppen als DJ, maar het heeft nooit zo ver mogen komen. In april 2018 werd hij dood gevonden in een hotelkamer in Muscat (Oman). Later blijkt dat het waarschijnlijk om zelfmoord is gegaan. De wereld reageerde geschokt, maar nu een half jaar later draait alles weer door als vanouds.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden te noemen van DJs die de balans wel hebben weten te vinden. Zo combineert Armin van Buuren succesvol een reizend bestaan met het gezinsleven met vrouw en 2 kinderen. Maar toch, de meeste DJs zijn vrijgezel of relaties duren niet lang. En sommigen vinden zichzelf zo belangrijk (zoals DJ Jean) dat ze een karikatuur van zichzelf worden.

Wat verdienen die DJs nou eigenlijk?

Goed, ze vliegen de hele wereld over, draaien op de mooiste feesten en in de beste clubs. Dat heeft vaak tot gevolg dat ze een redelijk eenzaam leven leiden, al lijkt dat voor de buitenwereld anders. Maar daar staat tegenover dat de top DJs wel bakken met geld verdienen. Ze worden verafgood, het is niet vreemd dat het succes ze soms naar het hoofd stijgt.

Forbes houdt de bekende (internationale) lijstjes bij van de rijkste mensen ter wereld, de best betaalde celebrities maar gelukkig ook met de best betaalde DJs. Dus deze lijst kunnen we mooi gebruiken om in kaart te brengen wat die DJs nou zo verdienen op jaarbasis.

15. Afrojack – $10 miljoen

Onze eigen Afrojack, geboren als Nick van de Wall, is hekkensluiter in de top 15 met een omzet van $10 miljoen in 2017. In zijn eigen Afrojet vliegt hij nog steeds de wereld over om in elke (uit)hoek te draaien. Hij brak in 2016 met zijn management, en is sindsdien verwikkeld in een juridische strijd. Naast zijn eigen muziek is hij bezig met de zoektocht naar nieuw talent, onder zijn label Wall Recordings tekent hij jonge muzikanten op. Afrojack staat ook bekend om zijn voorliefde voor snelle en dure auto's, zo heeft hij als eerste in Nederland de nieuwe Ford GT. Maar wat we allemaal vast nog wel weten is zijn actie in 2013, toen hij binnen drie kwartier nadat hij zijn spiksplinternieuwe Ferrai 458 al tegen de vangrail op de A13 aanreed. Een jaar later had hij met eenzelfde auto wederom een ongelukje. Ach, hij kan er zelf om lachen, en met 10 miljoen per jaar kan hij gerust af en toe een nieuwe kopen (of een reparatie betalen).

Hoe Nick zijn geld nog meer verdient? Een ‘residency' in het Wynn Las Vegas zal hem geen windeieren leggen. In voorgaande jaren was hij vaste gast bij Hakkasan, Omnia en Wet Republic, allen ook in Vegas. Afgelopen zomer was hij vaak te vinden op Ibiza, als vaste gast van David Guetta. En in Azië zijn ze dol op de boomlange DJ.

14. Dimitri Vegas & Like Mike – $10,5 miljoen

Dit Belgische duo was in 2015 nummer 1 op de DJ Mag top 100 en harkte vorig jaar net iets meer binnen dan onze Afrojack. De DJs zijn broers, Dimitri en Michael Thivaios en sinds hun winst in de Top 100 hebben ze steeds meer naamsbekendheid gekregen. Sinds die tijd zien we ze ook in de Nederlandse top 40 voorbij komen. Ze zijn ook elk jaar te zien op Tommorrowland, wat voor de heren natuurlijk een thuiswedstrijd is. Alhoewel, ze wonen inmiddels meer op Ibiza, waar ze bij Ushuaïa een residency hebben met hun Garden of Madness. Daarnaast zijn ze in Amerika dol op het DJ duo, maar wat wil je met een naam waarin Vegas verwerkt is?

13. DJ Snake – $11 miljoen

Deze Franse DJ ken je wellicht van zijn wereldwijde hit ‘Turn down for what'. Hij is geboren als William Grigahcine en van Argentijnse oorsprong, en scoorde hier een nummer 1 hit met ‘Lean On' (in 2015 samen met Major Lazer). Net als Afrojack heeft ook DJ Snake een residency met Wynn Las Vegas.

12. Kygo – $11,5 miljoen

Deze Noorse DJ heet eigenlijk Kyrre Gørvell-Dahll en is bekend uit de hitparades. Hij brak in 2014 door met ‘Firestone', een jaar later volgde ‘Stole the show' en daarna volgden nog wat hits. Hij verdient zijn geld dus deels met de verkoop en streaming van zijn muziek, en deels met optredens. Net als Afrojack en DJ Snake is zijn residency in 2018 in het Wynn Las Vegas.

11. Axwell Λ Ingrosso – $12 miljoen

Dit duo brak ooit door met de Swedish House Mafia en bracht pas in december 2017 hun eerste studioalbum uit. Het duo komt uit Zweden en bestaat uit Axel Hedfors en Sebastian Ingrosso, en draait de laatste jaren op elk groot festival (zoals Tommorrowland). Ook zijn ze niet van de radio te slaan met hits als ‘Sun is Shining' en ‘More than you know'. Daarnaast staan ze in de grootste clubs wereldwijd, van de Ushuaïa in Ibiza tot Hakkasan in Las Vegas, en alles er tussenin.

10. Martin Garrix – $13 miljoen

Toen Martin Garrix, oftewel Martijn Garritsen, doorbrak was de Nederlandse DJ pas 17. Inmiddels is hij 22 én al driemaal op rij de populairste DJ uit de DJ Mag Top 100, en nog steeds een jonkie. Hij sloot de Winterspelen in Zuid Korea af met een optreden, is het gezicht van Armani Exchange en harkt daarmee op jonge leeftijd al miljoenen per jaar binnen. Zijn residency is in Omnia (onderdeel van Hakkasan), de Las Vegas nachtclub in het Caesar's Palace.

Martijn lijkt vooralsnog te genieten van zijn leven, waarbij ook hij de hele wereld overvliegt. En met vrienden als Justin Bieber en Max Verstappen hoeft hij zich niet te vervelen, waar hij ook is!

9. Kaskade – $13,5 miljoen

Deze Amerikaan, geboren als Ryan Raddon, is met zijn 47 jaar een veteraan in DJ-land. Maar hij verdient nog steeds flink geld, en doet dat onder andere door nog steeds veel te toeren. In 2017 startte hij zijn eigen lijn Sun Soaked Beach Parties, die steeds uitverkocht werden. Ook heeft hij sinds 2017 een residency in Omnia Nightclub, wat hem ook aardig geld in het laatje zal brengen. In Nederland is Kaskade niet zo bekend.

8. David Guetta – $15 miljoen

De Franse DJ wordt binnenkort 51 maar dat betekent niet dat hij ook maar denkt aan stoppen. De DJ gebruikt zijn echte naam, al heet hij voluit Pierre David Guetta, en is ook in Nederland behoorlijk bekend. Sinds 2009 is hij regelmatig in de bovenste regionen van onze Top 40 te vinden, met hits als ‘Love takes over', ‘Sexy Bitch', ‘Memories' en ‘Titanium', en meer recent met bijvoorbeeld ‘Flames'.

De overeenkomst die al zijn hits hebben, zijn de samenwerkingen. Vaak met grote namen, of met zangers en zangeressen die dankzij hem definitief doorbreken. Zo werkte hij al samen met Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike en Afrojack, met Rihanna, Akon, Jason Derulo, Sia, Bruno Mars en Justin Bieber. En hij blijft maar succesvolle nummers uitbrengen, met de ene na de andere artiest.

Daarnaast heeft Guetta al jaren een residency bij Pacha Ibiza met zijn F*ck me I'm Famous concept. En hierbij nodigt hij graag anderen uit die samen met hem draaien. Guetta verdient zijn miljoenen dus vooral met samenwerken.

7. Diplo – $20 miljoen

De naam zegt je misschien wel wat, maar waarvan ook alweer? De veertiger, die eigenlijk Thomas Wesley Pentz heet, komt uit Amerika en is vooral producer. Twee hits waar je hem van kunt kennen zijn ‘Get Free' van Major Lazer uit 2012 en ‘Lean On', ook met Major Lazer, uit 2015. Ook ‘Where are u now' van Bieber komt mede uit zijn computer, en hij werkt veel met Skrillex, Sia en Amrk Ronson. Daarnaast verdient hij zijn geld met een residency in Wynn Las Vegas, en vliegt ook hij de wereld over om op te treden.

6. Zedd – $22 miljoen

De in Rusland geboren Duitser, geboren als Anton Zaslavski, brak in 2013 in Nederland door met het nummer ‘Break Free' met Ariana Grande. Daarna bleven we van hem horen, en ook hij toert de wereld over om op te treden. Een deel van zijn 22 miljoen zal hij verdienen met zijn residency in Omnia Nightclub, welke hij heeft vastgelegd tot en met 2020.

5. Marshmello – $23 miljoen

Tot een jaar geleden wist niemand wie Marshmello echt was. Hij vertoont zich in het openbaar enkel met een helm op, die de vorm heeft van een marshmellow (spekje). Eind 2017 bevestigde hij zelf dat zijn echte naam Anton Zaslavski is, een Amerikaan. Hij heeft een aantal succesvolle samenwerkingen op zijn naam staan met onder andere Zedd en Diplo, maar is vooral bekend van zijn nummers met Selene Gomez (‘Wolves'), Anne-Marie (‘Friends') en Bastille (‘Happier').

Net als andere grote DJs heeft ook Marshmello een residency in Las Vegas, ook bij Wynn. Daarnaast treedt hij vooral veel op in Amerika.

4. Steve Aoki – $28 miljoen

Deze Amerikaan in zijn veertiger jaren treedt op onder zijn eigen naam én is de hardstwerkende DJ uit de lijst. In 2017 trad hij maar liefst 200 keer op in een jaar. Maar ja, dat levert hem dan ook bijna 30 miljoen op! Hij is vooral te herkennen aan zijn lange haar en zijn maffe acties, vooral bij andere DJs. Aoki heeft een residency met Hakkasan en treedt op in onder andere Omnia, Jewel at Aria en Hakkasan at MGM Grand.

3. Tiësto – $33 miljoen

Tijs Verwest mag dan inmiddels bijna 50 jaar oud zijn, hij staat wel mooi op de derde plek. Dat betekent dat hij wereldwijd slechts 2 DJs voor zich heeft te dulden op het gebied van inkomsten. Hij heeft een residency met Hakkasan tot en met 2020 en trad in 2017 nog 150 keer op. De Nederlander blijft daarnaast ook muziek uitbrengen, niet geheel onverdienstelijk, waaronder meest recent de hit ‘Jackie Chan' met Post Malone.

Overigens heeft Tijs het na al die jaren voor elkaar gekregen om een vriendin te vinden die het tourleven wel trekt. Ze is dan ook 27 jaar jonger maar het stel is inmiddels sinds eind 2017 verloofd. Of zij zijn vermogen van dik €100 miljoen (volgens Quote) belangrijk vindt, laat zich raden… Tiësto investeert graag in vastgoed, van auto's en andere luxe goederen lijkt hij niet veel te moeten hebben, al laat zijn Instagram recent een Mercedes AMG zien met Tiësto achter het stuur. Gezinswagen misschien?

2. The Chainsmokers – $45,5 miljoen

Dit Amerikaanse trio bestaat uit Andrew Taggart, Alex Pall en Matt McGuire en kennen we goed uit de hitparades waar ze de laatste jaren niet weg te slaan zijn. Ze braken in 2014 door met de hit ‘#Selfie' (But first… let me take a Selfie. Echt zo'n nummer dat in mijn hoofd blijft hangen). Daarna volgden ‘Closer' en ‘Paris' en de hit ‘Something just like this' met Coldplay.

Dit trio is overigens ook de enige uit de DJ lijst die het tot de Top 100 Celebrities van Forbes heeft weten te schoppen, samen met de nummer 1 natuurlijk. Ook zij tekenden een residency tot en met 2020 met Wynn Las Vegas en verdienen daar natuurlijk dik mee. Maar die deal start pas in 2019, in 2018 stonden ze nog in de Hakkasan venues. Verder treden ze her en der in de wereld nog wel op, maar ik vermoed dat het grote geld verdiend wordt met de hits en de residency.

1. Calvin Harris – $48 miljoen

De onbetwiste nummer 1 qua inkomsten is DJ Calvin Harris. Waar The Chainsmokers het bedrag met drie moeten delen, is Calvin alleen. De Schot heet eigenlijk Adam Richard Wiles en reist de hele wereld over voor zijn optredens. Daarnaast doet hij het ook lekker met een aantal hits waarvan ‘One Kiss' met Dua Lipa niet van de nummer 1 te slaan was. Maar ook daarvoor wist hij al goede en lekkere nummers te maken die goed scoorden.

Hij werd ook even bekend als vriend van Taylor Swift, waar hij in 2015 mee begon te daten. Na iets meer dan een jaar bevestigden ze de break-up, iets wat vrijwel niemand verbaasde (Taylor is nogal een serial dater). Hij kwam, gelukkig voor hem, redelijk ongeschonden uit de relatie. Na wat dates is hij momenteel vrijgezel, wat niet verbazingwekkend is gezien zijn schema.

Hij had deze zomer een residency in Pacha op Ibiza, en bij Hakkasan in Las Vegas (voor de Omnia). Die laatste deal loopt tot en met 2020 en levert hem naar verluid $280 miljoen op. Voorlopig zal hij wel bij de bestverdienende DJs blijven horen dus.

Geld moet rollen

Deze DJs verdienen dus miljoenen. Sommigen moeten daarvoor wel honderd of meer optredens in een jaar doen, andere verdienen al tientallen miljoenen met een residency waar ze een paar keer per maand voor mogen komen opdraven.

Als je door de Instagram feeds van veel van deze gasten gaat, zie je dat ze veel reizen. Dat doen ze eigenlijk altijd in een privéjet, anders is het bijna geen doen. Soms rollen ze van het vliegtuig zo de DJ booth in en als ze klaar zijn vliegen ze meteen door naar de andere kant van de wereld. Dus aan dat reizen gaat behoorlijk wat geld op. En dat mogen de DJs over het algemeen gewoon zelf betalen. Evenals de kosten voor hun entourage, degenen die hen helpen en vergezellen.

Maar dan nog blijft er genoeg geld over voor dikke huizen, auto's en andere hobby's, zoals sieraden, horloges, kleding en schoenen. En als ze dan ook nog wat opzijzetten, kunnen ze wellicht, als ze zin hebben, op tijd stoppen om te gaan genieten van een (rustig) leven.

on air