Netflix 2705725 1280

De duurste Netflix series: wat kosten ze?

Met 118 miljoen abonnees wereldwijd, is Netflix inmiddels een grote speler in medialand. Elk kwartaal groeit dit aantal abonnees met ongeveer 8 miljoen. Om te zorgen dat iedereen blijft Netflixen (zo groot is het inmiddels, dat het een werkwoord is geworden), moet er natuurlijk originele content geproduceerd worden. Dit jaar staat er een 8 miljard dollar op de begroting voor de productie van Netflix Originals. Waar de 8 miljard naartoe gaat? Ik neem je mee in de duurste series (en 1 film) van Netflix tot nu toe.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 20 mei 2022
Netflix 2705725 1280
IMG 2278
Netflixen kan overal, ook onderweg. Binnenkort zelfs in de hele EU!

Netflix Originals Series

Netflix staat zo'n beetje gelijk aan bingewatchen. Bingewatchen betekent zoveel als veel afleveringen van een serie achter elkaar kijken, het liefst een heel seizoen in een dag bijvoorbeeld. Waar je vroeger elke week een aflevering op TV keek, kun je nu een hele serie in één keer achter elkaar kijken, waardoor je er helemaal in komt. Dat dit niet altijd even gezond is, is natuurlijk niet verbazingwekkend. Lang opblijven, langer dan gepland misschien, de hele dag op de bank hangen, vaak onder het genot van een hapje en drankje, het is nu niet bepaald een actieve levensstijl. Maar ook hier geldt: indien met mate kan het volgens mij geen kwaad en is het gewoon een manier van ontspannen. En ontspannen is ook gezond, toch?

Netflix zet meestal dan ook een compleet seizoen tegelijk online. Je kunt het ook wel een lange film noemen, met korte pauzes ertussen. Een nieuwe serie kun je dus in een keer bingewatchen zodra die uitkomt, je hoeft niet te wachten op het einde van het seizoen. Er zijn trouwens series, als Designated Survivor en Shooter, die wel wekelijks een nieuwe aflevering krijgen. Maar het overgrote deel valt in de eerste categorie en komt in een keer beschikbaar.

Netflix produceert zelf ook veel van de content, van series en films tot documentaires en real life series, onder de noemer Netflix Originals. Daarnaast kopen ze behoorlijk wat content aan. In dit artikel heb ik het alleen over de Netflix Originals, waar dit jaar dus 8 miljard voor uitgetrokken wordt. De lijst is op basis van de kosten voor één seizoen.

Meest dure Netflix series

11. Daredevil – 40 miljoen dollar

Deze Marvel serie gaat over een blinde advocaat die 's nachts vecht tegen het kwaad (klinkt bekend?). Hij heeft geen superkrachten maar doordat hij blind is zijn zijn andere zintuigen zo sterk dat dat zijn kracht is.

Daredevil
Een advocaat die in de avonduren de held uithangt, waar kennen we dat ook alweer van?

De serie heeft inmiddels 2 seizoenen van 13 afleveringen op Netflix staan. De productie van een seizoen kost om en nabij 40  miljoen dollar, dat is een dikke 3 miljoen dollar per aflevering.

10. Jessica Jones – 40 miljoen dollar

Ook deze serie is gebaseerd op een Marvel karakter. Jessica Jones is een dame die super sterk is en een eigen detectivebureau runt. Ze wil niets met andere superhelden te maken hebben, misschien omdat ze zichzelf geen held vindt. Ze gebruikt haar krachten maar zelden, en enkel voor het goede doel.

Het tweede seizoen staat net op Netflix, beide seizoenen tellen 13 afleveringen. Ook hier zijn de kosten per seizoen ongeveer 40 miljoen dollar, oftewel 3 miljoen dollar per aflevering.

Comics
De Marvel stal is een goede bron voor Netflix series.

9. Luke Cage – 40 miljoen dollar

Nummer 3 uit de Marvel stal is Luke Cage, die we leren kennen in het eerste seizoen van Jessica Jones. Zijn serie speelt zich voor die kennismaking af, en leert ons hoe hij superheld werd. Hij werd ooit onterecht in de gevangenis gezet en werd daar onderdeel van een experiment. Hierdoor werd hij supersterk en zijn huid ondoordringbaar. Net als Jessica Jones wil hij zo min mogelijk met andere helden en zijn superkracht te maken hebben.

Van Luke Cage is op dit moment één seizoen beschikbaar op Netfllix en deze bestaat uit 13 afleveringen. Net als bij de twee andere Marvel series kost een seizoen 40 miljoen dollar, wat neerkomt op 3 miljoen per aflevering. Seizoen twee is inmiddels bevestigd.

8. Hemlock Grove – 40 miljoen dollar

Deze horrorserie heeft een Nederlands tintje, ‘onze' bondgirl Famke Janssen heeft een hoofdrol. De serie speelt zich af in het fictieve stadje Hemlock Grove in Pennsylvania, waar vreemde gebeurtenissen plaatsvinden. In dit stadje houdt het ergste kwaad zich schuil, ‘in plain sight' zoals ze dat noemen.

Pennsylvania
Hemlock Grove is een fictief plaatsje in Pennsylvania.

De serie heeft drie seizoenen en is inmiddels gestopt, het laatste seizoen dateert alweer van 2015. De kosten per seizoen kwamen op ongeveer 40 miljoen dollar. Seizoen 1 heeft 13 afleveringen (kosten: 3 miljoen per stuk) en seizoen 2 en 3 hebben 10 afleveringen (à 4 miljoen dollar per stuk).

7. Orange is the new black

Een serie over een vrouwengevangenis, die kennen we in Nederland ook (Vrouwenvleugel, Celblok H) maar ook op Netflix smullen we er massaal van. Deze serie draait om Piper, die 15 maanden moet zitten omdat ze drugsgeld gesmokkeld heeft. Piper komt uit een goede familie en had een comfortabel leven in New York, en past dus niet tussen de andere dames in de gevangenis. De serie is duidelijk een voorvechter voor lesbiennes (en dat bedoel ik niet verkeerd).

Gevangenis
Gevangenissen zijn dankbare onderwerpen voor hitseries.

Inmiddels staan er al 5 seizoenen van de serie op Netflix, allemaal in juni uitgebracht. Seizoen 6 is aangekondigd en deze mogen we dus waarschijnlijk komende juni verwachten. Ook komt er nog een seizoen 7, is nu al bekend. De huidige 5 seizoenen hebben allen 13 afleveringen en kosten per seizoen 50 miljoen dollar. Dat is een kleine 4 miljoen dollar per aflevering.

6. House of Cards – 60 miljoen

Misschien wel de bekendste serie op Netflix, en de serie die Netflix veel kijkers bezorgd heeft, is House of Cards. Naar het nieuwe seizoen van dit politieke drama kijken jaarlijks vele Netflixers uit. En terecht, het is één van mijn favoriete series en scoort een 8,9 op IMDb. We maken kennis met Frank en Claire Underwood, waarbij Frank in het begin nog een vrij onbelangrijke politicus is. Maar we leren al snel dat hij ambities heeft en over lijken gaat om zijn doelen te bereiken. Wie denkt dat Claire maar een haar beter is: nee hoor, alleen is zij ook nog eens sneaky, erger dan Frank. Maar goed dat die twee nooit kinderen hebben gekregen…

Het Witte Huis
De ambitie van Frank Underwood is het witte huis bewonen. Of hem dat lukt? Dan toch maar House of Cards gaan kijken!

Van de serie staan 5 seizoenen online en het zesde seizoen zit eraan te komen. Dit gaat het laatste seizoen zijn, zonder Kevin Spacey als Frank nadat hij beschuldigd is van seksueel misbruik (in de #metoo nasleep). Een groot deel van het enorme budget, 60 miljoen per aflevering, ging uiteraard naar de betaling van de topacteurs. Claire Underwood wordt gespeeld door Robin Wright, die hiermee een stijlicoon werd. Alle seizoenen hebben 13 afleveringen, dus de kosten per aflevering liggen op een dikke 4,5 miljoen dollar.

5. Altered Carbon – 60 / 70  miljoen

Dit is de meest recente series van Netflix, begin februari (2018) online gekomen. Een science fiction serie die zich afspeelt in de 24e eeuw, waarbij de mensheid een chip in de basis van de schedel bij zich draagt. Zodra je lichaam overlijdt, kan die chip in een ander lichaam worden ingebracht. De hoofdpersoon is aan het begin van de serie 250 jaar dood en wordt teruggebracht om een moord op te lossen: die op de rijkste man ter aarde.

Robotten
Nee, geen robots in de toekomst als het aan Altered Carbon ligt. Wij worden gewoon onsterfelijk!

Het eerste seizoen staat dus net online en telt 10 afleveringen. Een aflevering kost tussen de 6 en 7 miljoen, daarmee komt de serie meteen in de top 5 aller tijden terecht!

4. Marco Polo – 90 miljoen dollar

Deze serie gaat, je verwacht het niet, over de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Het speelt zich af in de 13e eeuw en gaat over de tijd dat Marco als gevangene aan het hof van Koeblai Khan verbleef. Khan, kleinzoon van Djengis Khan, heerst over Mongolië en wil China veroveren.

Marco Polo serie
Voordat Marco Polo de wereld rondvoer als ontdekkingsreiziger, was hij gevangene in Mongolië.

Er zijn twee seizoenen van de serie gemaakt, daarna is Netflix gestopt met Marco Polo. Een seizoen kostte 90 miljoen dollar om te maken, met 10 afleveringen per seizoen komen de kosten per aflevering op 9 miljoen dollar.

3. Sense8 – 108 miljoen dollar

Op nummer 3 vinden we deze sciencefiction dramaserie. Acht individuen van over de hele wereld blijken mentaal met elkaar verbonden te zijn. Ze kunnen elkaar hierdoor bezoeken, maar ook zien, voelen, horen etc ook wat de anderen ervaren. Ze moeten ontdekken hoe ze dit kunnen gebruiken voordat ze opgejaagd en vernietigd worden.

Er zijn twee seizoenen van de serie gemaakt, er komt geen derde seizoen. Wel komt er nog een twee uur durende slotaflevering. Seizoen 1 telt 11 afleveringen en seizoen 2 heeft 10 afleveringen. Met een budget van 108 miljoen dollar per seizoen is dat dus bijna 10 en bijna 11 miljoen dollar per aflevering.

2. The Get Down – 120 miljoen dollar

De nummer 2 in de lijst is misschien een verrassende (vond ik wel in ieder geval): The Get Down. De serie speelt zich in The Bronx van de jaren '70 af en volgt een aantal jongeren die het proberen te maken in de muziekindustrie. In die tijd is New York City zo goed als failliet en is er dus weinig geld voor cultuur. Toch ontstaan in die tijd nieuwe muziekstijlen als hiphop, disco en punk.

New York City
The Get Down speelt in The Bronx (NYC) in de jaren '70.

Van de serie is slechts één seizoen gemaakt en Netflix heeft gemeld dat het hierbij blijft. Het seizoen werd in twee delen online gezet, eerst 6 afleveringen en later nog eens 5. Met een budget van 120 miljoen kostte dit dus bijna 11 miljoen dollar per aflevering.

1. The Crown – 130  miljoen dollar

Stevig op nummer 1 staat de serie over Queen Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. Dat is inderdaad de huidige koningin van Engeland en sinds 2015 de langstzittende. Elk seizoen behandelt 10 jaar van haar leven, te beginnen in 1947 wanneer zij trouwt met Philip. De serie is geen documentaire maar een dramaserie, gebaseerd op het leven van de Queen.

Kroon
The Crown gaat over het leven van de Queen of England

Op dit moment zijn er twee seizoenen beschikbaar op Netflix, met dus nog mogelijk 5 seizoenen te gaan (als ze haar leven tot 2017 in beeld willen brengen). Een seizoen kost 130 miljoen dollar, met 10 afleveringen per seizoen komen de kosten per aflevering dus op 13 miljoen. Een groot deel van de kosten gaat op aan kostuums en decor.

Angel 1014564 1280
In Bright leeft het personage van Will Smith in een alternatieve wereld, samen met feëen, orcs en andere mythische wezens.

De duurste Netflix film ooit: Bright

Naast series maakt Netflix zo nu en dan ook een film. De duurste film tot op heden kwam recent uit (op 22 december 2017) en heeft Will Smith als hoofdrolspeler. Je mag er dus vanuit gaan dat een groot deel van het budget van 90 miljoen dollar, rechtstreeks in zijn zakken is verdwenen.

In de film speelt Will Smith een politie-agent in een alternatieve realiteit waar ook orcs, elven en andere mythische wezens rondlopen. Hij moet partneren met de eerste orc die ooit bij de politie zat. Dat dit niet soepel gaat laat zich raden, maar ze moeten toch zien samen te werken. Ze moeten hun verschillen en racisme achter zich laten om de wereld te redden. Yep. Will Smith saves the world. Again. Niet met een hond aan zijn zijde dit keer (I am Legend), of met een komiek naast zich (Bad Boys 1 t/m 4), noch als dronken superheld (Hancock) maar dit keer samen met een orc. Vinden jullie het erg als ik oversla? En dat ik deel 2, die er blijkbaar toch aan gaat komen, ook aan me voorbij laat gaan?

 

Netflix = miljardenbusiness

Er gaat dus enorm veel geld om in de Netflix Originals Series. Buiten de 11 genoemde, worden er nog tientallen andere series per jaar geproduceerd door Netflix. Die vallen dus buiten de top maar zullen ook genoeg kosten. Dus dat budget van 8 miljard dollar dit jaar gaat met gemak op, daar hoeven we niet bang voor te zijn.

Genoeg reden dus om abonnee te blijven en zo nu en dan te gaan voor een avondje (of weekendje) Netflix & Chill. Met mate natuurlijk ;-)

on air