Japan Stock Prices Onetime

Hoe veilig zijn ETF's en trackers?

Ik las een berichtje op Bloomberg over problemen met een bepaalde ETF en aangezien op het forum regelmatig de vraag naar voren komt over hoe veilig ETF's en trackers nu zijn en wat de risico's zijn wil ik dit voorbeeld graag hier bespreken. Het betreft een ETF op de Nikkei 225 index, de Japanse aandelenbeurs.

Het Exchange Traded Fund wordt aangeboden door Nomura, de grootste bank van Japan en het is een ETF met leverage. Dit betekent dus dat er indirect met geleend geld wordt belegd in dit fonds en dat je hierdoor dus 2x het rendement krijgt dat de Nikkei index behaald. De betreffende fondsen vallen bij Nomura onder de noemer Next Funds ETF.

Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 7 mei 2022
Japan Stock Prices Onetime

Wat is het risico van deze ETF?

Een bijzonder fenomeen doet zich voor bij dit specifieke fonds en dat is dat het slachtoffer aan het worden is van het eigen succes. Deze ETF is dermate populair en daardoor zo groot geworden dat de markt waarin het opereert, onder andere de Nikkei futures, eigenlijk te klein is om voldoende liquiditeit te gebruiken. 

Om de belegger een zo concurrerend mogelijke koers en voldoende handelsmogelijkheden te geven is een grote onderliggende markt nodig. Dit fonds heeft daar haar omvang hier problemen mee ondervonden nadat het fonds dit jaar groeide tot 6.2 miljard dollar. Dit lijkt nog niet zo groot maar doordat het leveraged is maakt men veelvuldig gebruik van de futures markt en het fonds van Nomura werd door dit fonds de grootste speler op deze markt.

Om getallen bij deze ETF te plaatsen is het zo dat als de Nikkei index 1 procent stijgt dan moet Nomura voor een tegenwaarde van $285 miljoen dollar aan aandelen kopen op de Japanse aandelenbeurs. Als de Nikkei index 1 procent daalt moeten ze voor dit bedrag aan aandelen verkopen.

Er zijn critici die deze leveraged producten zien als een mogelijk nieuwe financiële crisis omdat ze het in zich hebben om de gehele financiële markten te verstoren.

Particulieren handelen ook veelvuldig in leveraged aandelen producten

Veel beleggers werken mee aan de hype rondom leveraged ETF's. In Japan is deze Next Fund ETF razend populair onder voornamelijk particuliere beleggers en ook in Nederland zijn we al langere tijd druk doende met turbo's, sprinters en speeders. Daar zijn sinds kort ook nog de aanbieders van CFD's zoals eToro, Plus500 en natuurlijk ook Bux bijgekomen. Mijn persoonlijke favoriet zijn de binary options waarbij je met een minimale koersbeweging toch rendementen kunt maken tot wel 90% in een minuut tijd. Goede brokers van binary options zijn bijvoorbeeld Stock en IQOption en mocht je meer uitleg over binaire opties willen heb ik Binary options voor dummies geschreven.

Trackers, ten onder aan het eigen succes

Elk fondshuis en fondsbeheerder wil graag zoveel mogelijk instroom in de producten die men aanbiedt, maar het kan dus ook een keerzijde hebben. Om overigens de grootte van dit fonds in perspectief te plaatsen heb ik onderstaand de 10 grootste ETF's van dit moment onder elkaar gezet.

  • SPDR S&P 500, $175 miljard
  • iShares Core S&P 500 ETF, $67 miljard
  • iShares MSCI EAFE ETF, $57 miljard
  • Vanguard Total Stock Market ETF, $55 miljard
  • Vanguard Emerging Markets ETF, $37 miljard
  • Invesco Powershares Nasdaq 100 ETF, $37 miljard
  • Vanguard S&P 500 ETF, $37 miljard
  • iShares Russell 1000 Growth ETF, $29 miljard
  • Vanguard Europe Pacific, $28 miljard
  • iShares Core Total US Bond Market ETF, $27 miljard

Wat opvalt is dat er in de top 10 van grootste ETF's maar 1 vastrentende ETF staat en dat de overige fondsen allemaal gericht zijn op beleggingen in aandelen waarvan het merendeel ook nog eens op de Amerikaanse aandelenbeurs. Op plek 18 staat overigens de eerste Japan ETF, iShares MSCI Japan ETF met een vermogen onder beheer van bijna $20 miljard. Dit is dus bijna 3 keer zo groot als het betreffende fonds van Nomura dat nu in ‘de problemen' is geraakt.

Je kunt wel uitstappen maar niet meer instappen

Een beroemde zin uit het liedje van The Eagles (Hotel California) is bijna toepasselijk: you can check out but you can never leave. Dat is bijna van toepassing op deze ETF van Nomura alleen hier is het zo dat je wel kunt verkopen maar dat je dit product niet meer kunt kopen. Op deze manier wil men weer wat van het vermogen onder het beheer kwijt raken waardoor men flexibeler dit fonds kan runnen.

Dit is een van de risico's die samenhangen met ETF's en komt met name dus neer op het liquiditeitsrisico. Uiteraard zijn er veel meer risico's die samenhangen met ETF's maar beleggen is nooit zonder risico en besef dus heel goed waar je mee bezig bent als je gaat beleggen. Heb een goed plan, weet wat je kunt verwachten en wat de risico's zijn en bovenal spreid je beleggingen! Spreiding is de goedkoopste en makkelijkste manier om je risico's te verlagen.

on air