Deadline Day Voetbal

Column: Deadline Day

Op 31 augustus was het Deadline Day. Dé halfjaarlijkse feestdag voor mensen die genieten van chaos, impulsiviteit en soms blinde paniek. Ook vanuit sportsbetting-perspectief is het belangrijk om de ontwikkelingen op Deadline Day goed in de gaten te houden. 

Deadline Day is de dag dat de internationale transfermarkt voor voetballers voor de meeste landen sluit. Deadline Day is steevast de dag dat er nog heel veel spelers van club wisselen. Waarom dat allemaal op de allerlaatste dag, en soms op het allerlaatste moment, moet, is me een raadsel. Het is bij sommige ploegen vaak al weken duidelijk dat ze nog een excellerende linksbuiten of scorende spits moeten halen. 

Ook deze deadline day was het weer genieten. De Nederlandse eredivisieclubs presenteerden de ene na de andere versterking. Veelal uit het buitenland afkomstige voetballers van clubs waar we niet of nauwelijks van gehoord hebben. Deze spelers moeten het verschil gaan maken tussen een net wel of een net niet seizoen voor deze clubs. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 28 mei 2022
Deadline Day Voetbal
Mariogotze2021
Mario Götze . Door Hannisgl22445 – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101697468

Last minute aankopen

In de praktijk valt het vaak allemaal tegen. Last minute aankopen doen is vaak een combinatie van snel een plan B in werking stellen en blinde paniek.

Bij de Nederlandse topclubs ging het deze transferperiode vooral over spitsen. Ajax deed op deadline day op tijd de lampen uit, maar in Rotterdam en Eindhoven werd het avondwerk.

Feyenoord hoopte op een jonge aanvaller van Manchester United die op alle posities in de voorhoede uit de voeten kan. Deze speler kwam uiteindelijk niet. De Rotterdammers settelden uiteindelijk voor de Belgische spits Cyril Dessers die bij KRC Genk vooral op de bank zit. 

Eenzelfde scenario voltrok zich bij PSV. De club wilde Luuk de Jong, maar Luuk de Jong wilde PSV niet. Later op deadline day werd duidelijk waarom. Snel schakelde het technische kader van de koploper door naar Carlos Vinicius.

Deze Braziliaanse spits houdt bij Benfica voornamelijk de dug-out warm. Het doet een beetje denken aan de transfer van de Griekse cultheld Konstantinos Mitroglou, die enkele jaren geleden vlak voor het verstrijken van de transferdeadline naar Eindhoven kwam, niet fit bleek te zijn en uiteindelijk nauwelijks van waarde voor PSV is geweest.

Dat een deadline day ook anders kan gaan bewees de laatste transferdag van vorig seizoen. Er werd een auto met Duits kenteken gespot bij het Philips Stadion. De eigenaar bleek ene Mario Götze te zijn. Later die avond werd de man die Duitsland in 2014 wereldkampioen maakte gepresenteerd in PSV-shirt.

Deze week is Götze op bezoek geweest bij degene die een jaar geleden als eerste zijn auto gespot had. Deze dochter van een cafetariahouder kreeg een gesigneerd shirt en Götze was niet te beroerd om een paar frietjes mee te bakken. 

Vuurwerk

Waar de transfer van Götze naar PSV een mooie vuurpijl was, kwam het vuurwerk op deze deadline day uit Spanje. Ver na middernacht waren de kruitdampen verdwenen. Saúl bleek van Atlético Madrid te zijn vertrokken naar Chelsea, dat na 117 miljoen voor Romelu Lukaku nog wat miljoentjes bleek te hebben om ook de Spaanse international voor een seizoen te huren.

Saúl wordt in Madrid opgevolgd door een oude bekende: Antoine Griezmann, die in twee seizoenen bij FC Barcelona nooit een schim is geweest van de Griezmann die hij eerder bij Atlético was. In Camp Nou zwaaien ze Griezmann hartelijk uit omdat de Fransman een grootverdiener is in de selectie van de club die het financieel zo zwaar heeft. 

De vervanger van Griezmann is dan weer…. Luuk de Jong! De aanvaller bedankte voor PSV omdat hij voor zijn kans in Sevilla wilde gaan, maar vond zichzelf op woensdagochtend om 03.40u terug als speler van FC Barcelona. Een transferballetje kan raar rollen. Zeker op deadline day.

Oneerlijk

Het is sommigen in de voetballerij een doorn in het oog dat de transferdeadline ligt op het moment dat alle grote competities al van start zijn gegaan. Een ploeg die zich gekwalificeerd heeft voor de Champions League en daarom vele miljoenen extra incasseert kan op deadline nog flink investeren in nieuwe spelers terwijl een club die de kwalificatie net gemist heeft, dat niet kan doen.

Dat voelt oneerlijk en tot op zekere hoogte is het dat ook wel. Een trainer die een hele voorbereiding draait met een spelersgroep en toegewerkt heeft naar een basiselftal, kan op 1 september weer opnieuw beginnen omdat er twee spelers verkocht kunnen zijn en er vier nieuwelingen ingepast moeten worden. 

Het is echter al jaren zo en het zal de komende jaren ook niet gaan veranderen. Enkele grote namen in het Europese voetbal hebben al diverse malen geprobeerd om de transferdeadline naar 31 juli te verplaatsen in plaats van 31 augustus, maar de clubs en de voetbalmakelaars zijn het hier niet mee eens. 

Sportsbetters moeten nieuw onderzoek doen

Ook voor sportsbetters is deadline day een dag die gevolgen heeft. Wanneer je onderzoek hebt gedaan naar de sterkte van een elftal, is het altijd goed om tijdens de slotfase van de transfermarkt bovenop de ontwikkelingen te blijven zitten. Het vertrek van enkele dragende spelers en de komst van nieuwe spelers verandert niet alleen de mate van kwaliteit in een elftal, maar ook de dynamiek.

Dit zijn natuurlijk factoren die de resultaten beïnvloeden en waar odds op aangepast worden. Door geen transfer te missen of in ieder geval na 1 september alle clubs even na te lopen op mutaties, kun je in de eerste weken van september erg lucratief wedden omdat de kracht van een elftal waar veel veranderd is ook voor bookmakers lastig in te schatten is. 

Nog maar 151 nachtjes slapen. Dan is het 31 januari. De volgende deadline day. Ik heb er nu al zin in. 

– Brunsie 

on air