Money 1428594 1280

De allerrijksten worden alleen maar rijker!

Begin 2022 werd bekend dat Elon Musk, de rijkste man op aarde ooit, de magische grens van 300 miljard dollar vermogen  heeft gehaald. Inmiddels staat de teller op 2, Jeff Bezos, ooit de rijkste man, als eerste de magische grens van 100 miljard heeft aangetikt, ook niet ver van de 200 miljard afzit. En dat niet alleen, het lijkt erop dat de rijksten der rijken alleen maar rijker worden, ook hier in Nederland. Ik ging op onderzoek en noteerde de opvallendste zaken!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 24 mei 2022
Money 1428594 1280
Op Amazon kun je naast boeken tegenwoordig bijna alles kopen
Bezos heeft zijn vermogen verdiend met Amazon, uitgegroeid van online boekhandel naar de internationale Bol.com

Jeff Bezos, lang de rijkste geweest

Jeff Bezos was sinds 2017 de rijkste man op aarde, en tikte net voor de jaarwisseling van dat jaar de 100 miljard grens aan. Inmiddels is hij daar dik over heen, de teller staat anno maart 2019 op een slordige 130 miljard dollar. Dat is overigens minder dan in oktober 2018, toen hij een all time high van 160 miljard aan vermogen had. De fluctuatie in het vermogen van Bezos heeft vooral te maken met de aandelenkoers van Amazon. Als dat goed gaat, gaat het goed met de oprichter, gaat het minder dan merkt hij dat ook in zijn vermogen.

*Echter is hij in 2022 dik ingehaald (ruim 100 miljard meer) door eigenaar en oprichter van Tesla en SpaceX, Elon Musk. 

De koers van een Amazon aandeel was in oktober 2018 dan ook ruim $2000, en klimt nu weer uit een dal (dieptepunt $1343) naar een dikke $1800.

Het meest sappige detail aan het vermogen van Jeff is dat hij op het punt staat om wellicht de helft te verliezen. Een affaire naast zijn 25-jarige huwelijk is begin 2019 bekend geworden nadat de broer van zijn minnares de roddelpers had getipt.

Jeff was naar verluid in gemeenschap van goederen getrouwd met MacKenzie, wat betekent dat zij, onder normale omstandigheden, recht heeft op de helft van zijn vermogen. Daarmee zou Jeff in één klap niet meer de rijkste zijn én onder de 100 miljard grens uitkomen, en het zou van MacKenzie de rijkste vrouw op aarde maken. De scheiding lijkt (zo goed als) rond te zijn op het moment van schrijven, maar de afspraken die gemaakt zijn of worden zijn nog niet gelekt.

Bill Gates, de derde man die 134 miljard dollar bezit

Sinds Bill Gates in 1975 Microsoft oprichtte, ging het goed met de softwareman. De afgelopen twee decennia was hij bijna jaarlijks de rijkste man ter wereld, de eerste die écht een einde aan de heerschappij leek te maken was Jeff Bezos. Maar nu die de helft van zijn vermogen af mag geven, kan Bill weer aan de top komen te staan.

Trouwens, als Bill en Melinda Gates niet zoveel geld hadden weggegeven aan goede doelen, had de Microsoftman al eerder de 100 miljard aan kunnen tikken. Maar niet getreurd, in maart 2019 was het dan toch eindelijk zover. Al zal het, als het aan Bill ligt, niet lang zo blijven. Leuk, dat zijn vermogen in enkele maanden weer bijna 10 miljard dollar is gestegen, maar hier gaan vooral goede doelen van profiteren. Het echtpaar heeft toegezegd op korte termijn minimaal de helft van hun vermogen weg te gaan geven. Dat dat niet al is gebeurd, lijkt eerder een gevolg van de regels en juridische problemen dan van onwil van de Gates.

Warren Buffet is uit de top 5 gevallen

Warren Buffet, kaartvriend van Bill Gates en een even grote filantroop, stond in 2018 nog op de derde plek van de Billionaires list, met 84 miljard dollar vermogen. In 2022 is zijn vermogen "niet veel" gegroeid naar $88,- miljard en is daarom gezakt naar plaats 7. 

Luxury 1487548 1280

Bernard Arnault en familie stomen op

Zegt de naam van deze Fransman je niet direct iets? Mij ook niet, ik moest ook even googelen waar ik hem van zou moeten kennen. Nou, dat is dus van een Frans mode-imperium. Hij is de CEO van LVMH, kort voor Louis Vuitton Moët Hennessy, een conglomeraat in luxe producten.

Dit gaat van wijnen en sterke dranken met merken als Moët & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Hennessy en Belvedere, via horloges van TAG Heuer, Hublot en Zenith (en andere merken) naar mode. Merken als Céline, Donna Karan, Emilio Pucci, Fendi, Givenchy, Kenzo, Loewe en Marc Jacobs vergezellen Louis Vuitton en nog een handjevol andere modehuizen. Maar ook cosmeticawarenhuis Sephora, Miami Cruiselines en Duty Free Shoppers vallen onder de groep.

En dan is er nog een arsenaal aan parfum- en cosmeticamerken: Acqua di Parma, BeneFit Cosmetics, Fresh, Guerlain, Kenzo Parfums, Laflachère, Make Up for Ever, Parfums Christian Dior, Givenchy en Loewe.

Op de Billionaires list van 2019, door Forbes in maart geïntroduceerd, staat hij nog achter Buffet met een vermogen van 76 miljard, 4 miljard meer dan een jaar ervoor. Maar door de goede cijfers van 2018, waar vooral Chinezen voor verantwoordelijk zijn, die dol zijn op de merken, is zijn vermogen in een paar weken gestegen tot 84,4 miljard dollar! Jazeker, bijna 8,5 miljard erbij in nog geen maand tijd!

* Bernard heeft het afgelopen jaar serieuze sprongen gemaakt en is op dit moment de rijkste Europeaan in deze lijst. Begin 2017 stond hij nog op de veertiende plaats. Nu staat hij in 2022 op de 4e plaats van de 10 rijkste mensen op aarde.

Forbes Billionaires list

Ook andere ‘deelnemers' van de miljardairslijst van Forbes zijn over het algemeen rijker geworden in het afgelopen jaar:

  • Larry Ellison (oprichter van Oracle) ging  van 58,5 miljard in maart 2018 naar 62,5 miljard in maart 2019
  • Amancio Ortega (oprichter van Zara) stond begin maart 2019 op 62,7 miljard, drie weken later is dat alweer 67 miljard
  • Michael Bloomberg (oprichter van het gelijknamige Bloomberg) stond in maart 2018 nog op 50 miljard dollar, een jaar later is dit inmiddels ruim 58 miljard
  • Larry Page (hoofd van Alphabet) had in maart 2018 nog een vermogen van 48,8 miljard dollar, wat in een jaar tijd is gestegen naar 55,5 miljard dollar
  • Steve Balmer (voormalig CEO van Microsoft) stond in maart 2018 op 38,4 miljard, inmiddels is dat een jaar later 44,9 miljard dollar
Euro 163475 960 720
De rijken worden de afgelopen jaren alleen maar rijker

De rijken van Nederland

Nederlanders doen wereldwijd gezien niet echt mee in het rijke spelletje. Onze rijkste familie is Brenninkmeijer, met 22 miljard euro eind 2018. De rijkste Nederlanders was toen Charlene de Carvalho – Heineken, erfgename van de bierbrouwer. In juni 2018 was haar vermogen bijna 16 miljoen dollar. Dit is overigens de afgelopen maanden niet echt meer toegenomen.

De Volkskrant deed onderzoek naar de rijksten van Nederland. Dit vond wel plaats over de cijfers van 2017 en is dus niet helemaal actueel, al mogen we aannemen, in deze economie, dat de lijn doorgetrokken zal worden over 2018 en wellicht ook 2019.

In 2017 kreeg de rijkste 1% van Nederland er ruim 13 miljard aan vermogen bij. Per huishouden is dat een stijging van bijna €150.000, waarmee het gemiddeld vermogen van de groep groeide naar 4,3 miljoen euro. De rijkste 0,1% van Nederland, 7700 huishoudens, kreeg er in 2017 €7,3 miljard bij. Het gemiddeld bezit lag bij deze groep op 17,6 miljoen euro. Dat was in 2o16 nog 16,9 miljoen, dus een stijging van 7 ton!

Het vermogen van de rijkste 1% van ons land was in 2017 totaal 332 miljard euro. Dat is ruim een kwart van het totale vermogen in ons land. Dat is overigens wel een daling, een jaar eerder had deze groep nog een procent meer van het nationale vermogen in handen. Dat betekent dat de rest van Nederland dus over het algemeen ook rijker is geworden in 2017. Kkijk je naar de 0,1% rijksten, die 7700 huishoudens, dan hadden zij samen 136 miljard euro, 11% van het totale landelijke vermogen.

Arrow 2073661 1280
Als huizenprijzen stijgen en aandelen meer waard worden, stijgen de vermogens vanzelf mee

Iedereen met een eigen huis werd in 2017 over het algemeen een stukje rijker. Voor de grootste groep bestaat het vermogen namelijk voor het grootste deel uit het huis, en als de huizenprijzen stijgen, stijgt ook het vermogen. Bij de rijkste groep stijgt de huiswaarde ook wel, maar relatief minder hard, plus zij hebben vaak ook ander vermogen, waardoor zij die stijging niet zo hard voelen als de ‘gewone burger'.

Voor hen was vooral de waarde van belang in een eigen bedrijf (zoals aandelen) de reden dat hun vermogen zo steeg.

De rijken worden dus rijker, over het algemeen, op dit moment. Er zijn ook zeker uitzonderingen te noemen. Wereldwijd geldt dat de rijken vaak (veel) vermogen in aandelen hebben zitten. Als het dan niet goed gaat met de beurs, of met het bedrijf waarin ze aandelen hebben, raken ze ook makkelijk een deel van hun vermogen kwijt, in korte tijd. Kijk naar Mark Zuckerberg, het ene na het andere privacyschandaal over Facebook komt boven, dit doet de aandelen geen goed, en dus het vermogen van Mark ook niet. Maar als de aandelen omhoog gaan, profiteren de rijken daar ook direct (flink) van.

on air