Pexer24u 0006 (1)

Geld verdienen met Twitch

"Kevin, je moet echt een donatieknop onder je Twitch-stream zetten. Zo kun je geld verdienen," waren de woorden van een internetvriend die af en toe een paar euro van zijn kijkers ontving. Ik wilde het niet. Ik wilde gewoon streamen omdat ik het leuk vond.

Mijn geld verdiende ik met mijn reguliere baan als koerier van een ochtendkrant. Ik had niets te klagen. Ik woonde thuis bij mijn moeder, hoefde geen huur te betalen en verdiende leuk door elke avond naar Amsterdam te rijden, daar een pallet kranten op te halen en deze vervolgens in Hoogeveen weer te lossen.

Naast mijn werk had ik alle tijd om te livestreamen, nieuwe online vrienden te maken en lekker te gamen. Geld maakte mij niet gelukkig. Het contact maken met mensen, gamen en gewoon plezier hebben in het leven was wat mij gelukkig maakte.

Transparent BG TT geplaatst in Over knaken door Kevin
op 19 november 2023
laatste update: 4 maart 2024
Pexer24u 0006 (1)

Ik wilde het niet

Geld vragen, zo voelde dat en dat wilde ik niet. Ik wilde niet dat anderen mij geld zouden geven omdat ik simpelweg aan het streamen en gamen was. Niet dat ik niet dankbaar zou zijn, maar wel omdat ik het gewoon niet nodig vond dat anderen mij iets zouden geven. Ik geef liever zelf iets weg dan dat ik iets krijg.

Mijn Twitch-kanaal liep goed, met een constante stroom aan nieuwe en vaste kijkers en gezellige chatberichten in mijn chat. Maar steeds meer kijkers begonnen te vragen: waarom geen donatieknop? Elke keer legde ik weer uit dat het gewoon niet goed voelde en dat ik liever zelf dingen weggaf.

Screenshot 2023 11 18 At 01.12.41

De donatieknop

Ondanks dat het volledig dubbel voelde, besloot ik op aandringen van meerdere kijkers toch de knop toe te voegen aan mijn kanaal. Bij de eerstvolgende stream kwamen meteen een aantal donaties binnen, en ik heb dan ook mijn dank enorm uitgesproken naar hen die als eerste een donatie deden. Het ging niet om wereldbedragen, maar om zo’n 20-30 euro waar ik uiteraard enorm dankbaar voor was.

Voor elke donatie deed ik een dansje, bedankte ik de persoon die de donatie deed, en kreeg die persoon een speciaal plaatsje in mijn donateurslijstje. Maar het bleef een raar iets, geld krijgen door gewoon je hobby uit te voeren en een beetje te reageren op mensen hun chats.

Screenshot 2023 11 18 At 00.19.37

Wat heb ik verdiend?

Het is lastig te zeggen hoeveel ik exact heb verdiend met het Twitch-streamen omdat je op verschillende manieren donaties kunt ontvangen. Het totale bedrag dat ik sinds 2015 heb mogen ontvangen via mijn Twitch-livestreams ligt tussen de 11.000 en 16.000 euro. Wat ik wel weet is dat ik elke euro die ik ontving weer terugstopte in mijn stream door betere pc-gear te kopen, games of zelfs giveaways om mijn kijkers vast te houden.

Wanneer je dan gaat uitrekenen wat ik allemaal heb uitgegeven om mijn streams te verbeteren, zal dat een eindje boven de 16.000 euro liggen. Ik kan dan ook zeggen dat ik er al met al niets aan heb overgehouden, behalve een supergave ervaring en een dikke gaming-setup. Wat het trouwens wat mij betreft meer dan waard is geweest.

Hoe werkt een donatie op Twitch?

Er zijn verschillende platformen, los van Twitch, die de mogelijkheden bieden om donaties te ontvangen. Doneren kan bijvoorbeeld via PayPal of iDeal. Daarnaast bieden deze platformen vaak ook zogenaamde "Alerts" aan. Deze alerts zorgen ervoor dat er een muziekje afspeelt als er een follow, donatie of een abonnement is gedaan. Deze alerts kun je uitbreiden met een plaatje en tekst-naar-spraak, zodat de donateur ook een bericht bij zijn donatie kan voegen die vervolgens automatisch met een robotstem op je stream wordt afgespeeld.

Twitch-abonnementen en microdonaties

Wanneer je als streamer genoeg volgers, kijkers en een bepaald aantal uur live geweest bent, kun je de status Affiliate of Partner aanvragen. Vanaf het moment dat je deze status behaald hebt, kun je ook abonnementen op je stream accepteren en zogenaamde ‘bits’ (microdonaties) ontvangen. Een abonnement op een Twitch-streamer kost minimaal €3,99. Met een abonnement krijg je in de chat leuke emotes, een badge voor je naam en support je natuurlijk je favoriete streamer.

De microdonaties ‘bits’ kun je op verschillende manieren inzetten. Je kunt ze bijvoorbeeld in de chat met een leuke emoji laten verschijnen of bij sommige streamers kun je er zelfs geluiden voor kopen. 100 bits koop je voor 1,74 op desktop en op mobiel betaal je 1,99 voor 95 bits. Dit verschil zal voornamelijk zitten in de kosten voor het mobiele betaalsysteem.

Pexer24u 0046
Ik tijdens een 24uurs livestream

Hoe kijk ik er nu naar?

Nog steeds vind ik dat ik Twitch niet doe om geld te verdienen. Ik wil gewoon een gastheer op het internet zijn, op een plek waar iedereen zich welkom voelt. Het is een hobby, een soort uitlaatklep om mijn dagelijkse sleur te doorbreken. Je zal dus geen reclame voor een online casino of bepaald auto merk voorbij zien komen. Toch klaag ik zeker niet over de inkomsten die ik tot nu toe heb gehad met mijn Twitch-kanaal. Ik ben vooral enorm dankbaar voor elke donatie, abonnee, volger en kijker. Het heeft mijn streamleven absoluut veranderd en verbeterd.

Ik ben dan ook van mening dat je social media niet moet gebruiken om geld te verdienen, maar gewoon omdat je het leuk vindt. Dan kun je extra genieten van een donatie en ben je extra dankbaar voor alles wat je aangeboden wordt. En wanneer je er wel je maandloon mee verdient, is dat natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

on air