Car Crash 2461316 1280

Het WK Super Mario Kart komt er weer aan

Voor het 18e jaar is er half augustus 2019 weer een Super Mario Kart Wereldkampioenschap. Na 16 jaar in Frankrijk gespeeld te hebben komen de spelers dit jaar voor het tweede maal naar Nederland. In Alphen aan de Rijn, in de eSports Game Arena om precies te zijn, barst het nostalgische spektakel op 13 augustus 2013 weer los. Valt er ook nog wat te verdienen met dit WK? Ik dook in de wereld van Nintendo en kwam tot een aantal verrassende ontdekkingen!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport door OneLuckyLady
op 8 februari 2023
Car Crash 2461316 1280
Nostalgia 1305079 1280
Op de eerste Game Boy kon je geen Mario Kart spelen, op de latere versies wel

Super Mario Kart: pure nostalgie

Het WK Super Mario Kart draait om het spelen van het éérste spel van Mario Kart. Het spel dat in 1992 al op de markt kwam en gespeeld wordt op de Super NES (Nintendo Entertainment System). Dat we inmiddels 8 versies verder zijn (Mario Kart Tour op de smartphone moet nog komen maar lijkt dezelfde features als Mario Kart 8 Deluxe te bevatten) mag de pret bij de diehard spelers blijkbaar niet drukken. Er is wereldwijd nog een groep spelers die de eerste versie, die dus inmiddels 27 jaar oud is, het allerbeste vinden. Dit zou vooral komen door de gameplay, in Super Mario Kart draait het vooral om hoe goed je rijdt, waar in nieuwere versies allerlei trucjes uitgehaald kunnen worden.

De SNS werd destijds nog aangesloten op een ouderwetse tv, zo één met een beeldbuis erachter aan. Op het WK wordt dus ook nog steeds met een ouderwetse Super NES gespeeld. Deze zijn veelal inmiddels geel verkleurd én worden nog steeds op zo'n beeldbuis aangesloten. Het WK Super Mario Kart is er dus wat dat betreft één van nostalgie.

De deelnemers zijn ongeveer tussen de 30 en 50 jaar oud, en waren dus jong toen ze voor het eerst in aanraking kwamen met Super Mario Kart. Inmiddels zijn het volwassenen, en niet te vergelijken met het deelnemersveld van bijvoorbeeld het Fortnite Championship. De spelers doen dan ook mee voor de hobby, sommigen vinden zichzelf niet eens zo goed maar doen het vooral voor het gevoel.

De geschiedenis van Mario Kart

Mario Kart is ontstaan als een soort van spin-off van Super Mario Bros. In dit spel, dat een tweede versie was op het eerste Mario Bros, dat op de ‘gewone' NES verkrijgbaar was, moest Mario de prinses (Princess Peach) redden uit handen van Bowser. Hiervoor moet hij door verschillende werelden geloodst worden, waar hij verschillende vijanden tegenkomt. Super Mario Bros. kwam voor het eerst uit in 1985 op de SNES, beiden werden tegelijk gelanceerd.

In Super Mario Kart, de eerste versie van het spel, racen de bekende personages tegen elkaar op verschillende circuits. Het racen gebeurt in karts en er kunnen allerlei power-ups verzameld worden. Daarnaast kun je spullen verzamelen en gebruiken om je tegenstanders te dwarsbomen, zoals bananenschillen.

Inmiddels zijn er verschillende nieuwe versies van Mario Kart gelanceerd. Dit komt mede doordat er andere consoles in de plaats van de SNES zijn gekomen, zoals de Wii (waarop je kunt karten met een meegeleverd stuurtje) en de Nintendo Switch. En er gaat dus ook een mobiele versie komen, die is er al van Super Mario Bros.

Afgelopen jaar bracht Nintendo de Classic Mini SNES uit, een console die lijkt op de oorspronkelijk SNES maar dan in een kleiner formaat, die via HDMI op de nieuwe TV's aangesloten kan worden. De Classic Mini werkt niet langer met cassettes maar heeft 21 speller voorgeprogrammeerd. Niet verrassend dat Super Mario Kart één van die voorgeprogrammeerde spellen is :-)

Video Game 2234745 1280
Het WK Super Mario Kart wordt nog gespeeld op de oude SNES console, aangesloten op een beeldbuis. Heerlijk nostalgisch!

WK Super Mario Kart 2019

De deelnemers van het WK Super Mario kart zijn dus relatief oud. Het zijn dan ook geen professionele eSporters, zij spelen Super Mario Kart vooral voor de fun en het WK is niets meer dan een leuke bijeenkomst. Dat betekent niet dat ze niet fanatiek zijn, integendeel.

De top 3 van afgelopen jaar stak met kop en schouders boven de rest uit. De nummer 4, de Nederlander Karel van Duivenbode, lag dan ook op aanzienlijke afstand van de top 3. De top 3 bestond in 2018 uit: Julien Holmiere (Frankrijk), Sami Cetin (UK) en Florent Lecoanet (Frankrijk).

De opzet van het WK is in 2019 gelijk aan dat van 2018. Er starten 50 deelnemers, en er worden vier verschillende rondes gehouden. Na de openingsceremonie op dinsdag 13 augustus (van 17u tot 18u) wordt er in de avond een Time Trial gereden. Hierbij rijdt elke speler individueel, de beste tijd wint. Dit is een standaard modus in het spel. Om 23.00u is de winnaar bekend.

Op woensdag begint om 11.00u de Battle Mode (ook een standaard modus waarbij je met meerderen tegen elkaar racet op bepaalde tracks en waar er extra doelen worden gesteld). Dit gebeurt in een knock-out systeem, dus met een groepsfase, kwart- en halve finales en om 22.00u een finale. Om 23.00u, na 12 uur spelen, is de dagwinnaar weer bekend. Op donderdag start de dag weer om 11.00u, ditmaal staat de Match Race op het programma. Een Match Race is een race tussen verschillende deelnemers, met een vrije circuitkeuze en waarbij het enkel gaat om wie het snelst is. Ook deze dag wordt in verschillende sudden death rondes gespeeld, de finale moet om 22.00u klaar zijn.

Op vrijdag 16 augustus staat het koningsnummer op het programma: de GP150cc, deze is vergelijkbaar met de Match Race maar dan met zwaardere en dus snellere karts. De eerste groepsronde begint weer om 11.00u, om 22.00u wordt de finale gereden. De dagwinnaar wordt rond 23.15u bekend gemaakt.

Prijzen

Na vier (lange) dagen racen, vooral voor degenen die ver komen elke dag, is zaterdag de prijsuitreiking. Ook is er nog ruimte voor extra activiteiten. De overall winnaar wordt bepaald aan de hand van het aantal punten dat in de verschillende dagen behaald kan worden. Je hoeft dus niet alle dagen dagwinnaar te zijn om alsnog overall te winnen. Dat werkt zeg maar hetzelfde als pak-hem-beet de Tour de France.

Natuurlijk is het een hele eer om tot Wereldkampioen Super Mario Kart gekroond te worden. Karen van Duivenbode geeft dan ook aan dat hij er dit jaar weer voor gaat. Hij heeft beter geoefend dan afgelopen jaar, toen hij wat slordige foutjes maakte. Hij acht zichzelf in staat om er met de winst van door te gaan dit jaar.

En levert dat nog wat op? Ja, een hele hoop eer, vooral bij de kenners en medespelers. Maar qua geld? Niets… Afgelopen jaar bestond de prijzenpot uit 4x Nintendo SNES Classic Mini en 4x Amiibo Packs. Deze laatste zijn poppetjes die je kunt koppelen aan interactieve spellen. Al met al prijzen van nog geen €100 per stuk, en geen miljoenen zoals bij Fortnite. Aan het Super Mario Kart WK doe je dus écht mee voor de lol en de eer. De prijzen voor 2019 zijn nog niet bekend, maar de verwachting is niet dat het veel meer dan dit gaat zijn.

De organisatie van het WK Super Mario Kart ligt ook niet bij Nintendo maar bij ffsmk, waarbij SMK staat voor, je raadt het misschien al, Super Mario Kart. Er zit dus ook geen miljoenenbedrijf achter het WK, wat verklaart waarom de prijzen eigenlijk zo beperkt zijn.

on air