Lego 708088 1280

Investeren in Lego, waarom is dat nu hot?

We zitten midden in een crisis. De coronacrisis om precies te zijn. En dat maakt mensen creatief. Die creativiteit uit zich voor sommigen in puzzelen, en voor anderen, zoals Fred van Leer, in het bouwen van Lego.

Maar achter de aankoop van Lego zit blijkbaar meer dan alleen bezig willen zijn: het wordt blijkbaar (ook) gekocht als investering. En dan doel ik niet op aandelen Lego. Nee, ik bedoel dan daadwerkelijk de dozen met steentjes waar vrijwel iedereen wel mee opgegroeid is. Tijd om me eens onder te dompelen in de wereld van Lego, en uit te puzzelen waarom dit nu juist hot is!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 10 mei 2022
Lego 708088 1280

Investeren in speelgoed of gebruiksartikelen is niet nieuw

Laten we beginnen met de stelling dat investeren in speelgoed of andere artikelen die je in het dagelijks leven gebruikt, niet nieuw is. Zo zijn er genoeg vrouwen die dure designertassen kopen en dit een investering noemen. En nu kun je daarom gaan lachen, maar er zijn echt bepaalde tassen die in de loop van de tijd meer geld waard worden, vooral als er goed voor gezorgd wordt.Dan heb ik het wel over tassen van bijvoorbeeld Chanel, Hermès of Louis Vuitton. Deze blijven sowieso wel waardevast, mits ze onbeschadigd zijn en in een zogenoemde dustbag worden gewaard, samen met een certificaat.

Chanel staat erom bekend dat ze de prijzen van nieuwe tassen elk jaar met 15% verhogen, en dus zijn tweedehands tassen ook steeds meer waard. Hermès pakt het anders aan: voor een beetje tas sta je gerust maanden, zo niet jaren, op een wachtlijst. En er zijn altijd mensen die liever meer betalen dan wachten. Dus een tas die je na 2 jaar wachten voor €6000 koopt, kun je een week later makkelijk voor €12.000 verkopen. En zoiets soortgelijks zagen we ook al eens bij peperdure, exclusieve sneakers.

Wie wel eens The Big Bang Theory kijkt, weet dat Sheldon een aantal actiefiguren heeft in oorspronkelijke verpakking, en dat deze veel geld waard zijn. Hij wordt dan ook panisch bij het idee dat ze uit de verpakking worden gehaald, want dan zijn ze ineens een stuk minder waard. Dit gegeven is niet verzonnen maar is een echte werkelijkheid. Wereldwijd wordt veel geld uitgegeven aan collecter's items van dit soort poppen, mits ze nog in de verpakking zitten.

LEGO HP E1586182152358
Het Lego Harry Potter Kasteel Zweinstein staat bij velen op het verlanglijstje. Deze set wordt naar verwachting in de toekomst ook meer geld waard en is dus een mooie investering.

Waarom nu investeren in Lego?

En nu is er dus Lego als nieuwe investering. Hoewel het er al langer over gaat, is het sinds een aantal maanden helemaal hot & happening om Lego te kopen. Niet alleen om ermee te spelen, niet alleen voor kinderen, maar ook als vorm van investering. En het lijkt erop dat de coronacrisis dit nog eens extra aangejaagd heeft.

Ook de Architecture set van New York, nu in de aanbieding bij Amazon, zien we als interessante investering.

Onze eigen Jackpot, niet vies van een mooie investering, is ook aan het bouwen geslagen. Enerzijds omdat hij het leuk vindt om samen met zijn oudste dochter iets te doen te hebben in deze tijd. Aan de andere kant kijkt hij wel goed welke pakketten hij koopt. De exclusieve, dure pakketten zijn meer zeldzaam dan anderen, en behouden dus meer waarde.

Hoe zeldzamer, hoe meer ze waard worden

Hoe zeldzamer ze worden, hoe meer ze in de loop van de tijd waard worden. Ook hier geldt: wel de verpakking bewaren (je mag er wel mee bouwen) én de boekjes, en natuurlijk zorgen dat het pakket compleet en heel is en blijft. Hoe mooi is het, nu de lol van het (samen) bouwen en weten dat het je straks ook nog eens geld op kan leveren?

Dat Lego hot is, kunnen we ook wel concluderen uit het feit dat RTL4 komende zaterdag, 11 april 2020,begint met het programma Lego Masters. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemers, in vaste duo's, elke keer in 15 uur tijd een manshoog bouwwerk opleveren. Zonder handleiding en dus naar eigen inzicht en creativiteit. Dit staat dus haaks op het investeren in Lego-boxen, waarbij het juist wel om een vast bouwwerk gaat, maar Lego is de rode draad in deze coronatijd.

Lego Stranger Things
Lego gebaseerd op film- of televisieseries is gewild

Waar let je op bij investeren in Lego?

Degenen die sinds 2000 ongeveer Lego hebben aangeschaft, en dan wel de juiste sets, zien deze met zo'n 12% per jaar in prijs toenemen. En dat is meer dan veel reguliere investeringen, van aandelen tot goud, in diezelfde periode. Het jaar 2000 lijkt wel een kantelpunt te zijn overigens. Voor Lego geldt namelijk niet zomaar hoe ouder hoe duurder.

Voor de millenniumwisseling waren de sets namelijk niet bijzonder. Dat kwam pas daarna, en die boxen zijn juist populair onder verzamelaars. Dus dat is een eerste tip: koop niet zomaar oude Lego. Er zijn wel enkele sets waar naarstig naar gezocht wordt door kenners, maar die zijn vaak niet in goede conditie en dus niet bijzonder waardevol. Mocht je wél een ouder set hebben en mocht dit nog wel in goede conditie zijn, dan heb je wel bijna letterlijk goud in handen! Dus misschien toch maar eens die zolder afspeuren ;-)

Als je nieuwe sets gaat aanschaffen, dan loont het om te kijken naar sets die binnenkort uit productie genomen gaan worden. Die worden namelijk in verloop van tijd zeldzaam. Hetzelfde geldt voor limited editions en seizoensedities, welke dus maar beperkte tijd verkrijgbaar zijn. Het werkt bij Lego net als bij sneakers en tassen: alles wat in beperkte oplage wordt verkocht, wordt snel meer waard.

Grote of kleine set Lego kopen?

Het maakt trouwens niet uit of je een grote of kleine set koopt. Natuurlijk maakt het uit in je investering, zo is het Harry Potter Zweinstein kasteel van om en nabij €400 nieuwprijs nu razend populair en is de verwachting dat die in de loop der tijd meer geld waard wordt. Ook kleinere sets, zoals de Café Corner uit 2007, kunnen net zo goed veel meer waard worden. Deze laatste set had een nieuwprijs van $150 en wordt nu aangeboden voor $1500! Dat is meteen wel de tip: investeren heeft pas zin bij sets van ongeveer $70, daaronder is het  niet bijzonder genoeg. De meeste sets die daadwerkelijk veel meer waard werden/worden, kosten minimaal $200. Tot zover kinderspeelgoed, dat zijn natuurlijk toch wel serieuze bedragen.

Het is overigens niet vreemd dat het Harry Potter kasteel populair is, dit soort filmseries doen het in Legoland meestal goed. Zo staan vele Star Wars sets op de ‘most wanted' list van vele verzamelaars.

Lego Carousel
De Lego Grand Carousel uit 2009 kan je nu zomaar flink geld opleveren!

To play or not to play, that's the question

Ik zei hierboven al dat je met de Lego mag spelen, mits je de doos en de handleiding bewaart. En dat klopt ook, ook dan worden sets, mits ze compleet én onbeschadigd zijn, meestal meer waard. Maar, als je Lego enkel aankoopt als investering is het aan te raden om de doos dicht te laten. Dan wordt de waarde nóg hoger. Zorg in ieder geval dat, of je nu de doos dicht laat of niet, je de dozen uit de zon en droog bewaart. Daarnaast kun je ze beter als boeken verticaal bewaren in plaats van dozen stapelen, dat laatste komt de onderste dozen namelijk niet echt ten goede.

Klinkt het nu allemaal als veel werk? Bedenk dan dat een set, mits goed bewaard en het juiste set, over enkele jaren misschien wel $6000 of meer waard kan zijn…

Dit zijn enkele sets die fors meer waard zijn geworden:

  • De Millennium Falcon, in 2007 was de verkoopprijs in de winkels $499. Je koopt deze nu voor bedragen tussen $5000 tot $7000 op de tweedehandsmarkt.
  • Taj Mahal, slechts $299 in 2008 en nu tweedehands te koop voor $2500 tot $3500.
  • Grand Carousel kostte in 2009 nog $249, wil je deze nu kopen dan tel je op eBay zo'n $2600 neer.
  • The Statue of Liberty kostte in 1998 maar $199 en wordt nu verkocht voor zo'n $2000 (en is dus een uitzondering op de regel om sets van na 2000 te kopen).
  • Death Star II kon je in 2005 kopen voor $299. Nu betaal je daar op de tweedehandsmarkt ongeveer $1700 voor.

Dat is ook meteen de volgende tip: koop niet tweedehands. Laat dat aan de verzamelaars over. Koop nu nieuwe sets in de winkel, het liefst met korting, en leg dat op de plank totdat de verzamelaars het willen hebben en bereid zijn een veelvoud van de oorspronkelijke prijs te betalen.

Verschil tussen Lego voor speelgoed en als investering

Als je Lego gaat kopen als investering, moet je dus een neus hebben voor de speciale sets. We kunnen wel een tip van de sluier oplichten: de sets waar kinderen mee spelen, zijn geen collectors items. Ook Lego City gaat je geen geld opleveren. Lego wordt verkocht in veel verschillende moeilijkheidscategorieën, aangeduid met leeftijden.

De sets die veelal meer waard worden, zijn vaak de moeilijkere sets. Denk 16 jaar of ouder, of in ieder geval 12 jaar en ouder. Het eerder genoemde Harry Potter kasteel is een 16+ set, met maar liefst ruim 6000 onderdelen, zet je niet zo even in elkaar. Daar gaat aardig wat tijd in zitten, maar daar staat tegenover dat het bouwwerk dan ook behoorlijk gedetailleerd is.

Verwar dit kasteel niet met een ander, duurder set van Harry Potter, ook met de naam Kasteel Zweinstein, dat echter voor de leeftijd 8 tot 14 is en maar 1290 onderdelen telt. Ondanks dat deze duurder is, zal deze naar verwachting nooit zoveel waard worden als die andere set. Het luistert dus nogal nauw.

Duurste set Lego

Het duurste set wat we hierboven noemden, de Millennium Falcon, is een set met ruim 7500 stukjes. Het zijn dan ook veelal dit soort indrukwekkende sets, Lego Creator en Lego Architecture sets die veel meer waard worden. Maar, ook mini-figuurtjes uit speciale collecties, denk weer Star Wars bijvoorbeeld, kunnen behoorlijk geld opleveren na verloop van tijd. Het is dus echt een kwestie van een neus hebben voor wat exclusief en gewild gaat worden.

En, ga jij nu Lego kopen als investering? Ik raakte in ieder geval geïnspireerd, al zal ik het nooit voor elkaar kunnen krijgen om het niet zelf te bouwen. Het eerste set is in ieder geval net besteld en ik lonk al dagen naar dat Harry Potter kasteel (als echte HP fan moet ik die eigenlijk hebben maar ik moet even een drempel over. Een drempel van €400 zeg maar…). 

on air