Raymond Van Barneveld

Wat verdient Raymond van Barneveld?

Als we de gemiddelde Nederlander vragen welke darters hij of zij kent zal vaak de naam Raymond van Barneveld naar voren komen. Maar wie is hij nu eigenlijk?

Raymond van Barneveld is een van de langst gooiende Nederlandse darters. Hij gooide al dartpijlen ver voordat ik geboren was, maar dat even terzijde. Raymond is in 1976 geboren in Den Haag. Voordat hij professioneel darter werd was hij postbode. Zo kennen veel mensen hem ook nog, maar dat is toch al heel lang geleden. Sinds 1984 is Raymond professioneel darter en maakt hij hier een klein fortuin mee.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Over knaken door Onetime
op 30 mei 2022
Raymond Van Barneveld
Darts Onetime Prijzengeld
von Christian Gidlöf (Photo taken by Christian Gidlöf) [GFDL, CC-BY-SA-3.0, CC BY 2.5, Public domain, GFDL, CC-BY-SA-3.0 oder CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

Informatie Raymond van Barneveld

Elke darter heeft een eigen liedje dat wordt afgespeeld tijdens het lopen naar het dartbord. Bij Raymond is dit het liedje Eye of the Tiger. Ook heeft bijna elke darter een bijnaam en bij van Barneveld is deze bijnaam best makkelijk: ‘Barney'. Zo werd hij ook voor zijn dartperiode al genoemd.

Sinds 1984 heeft Raymond verschillende manieren van gooien gehad. Ook gooit hij natuurlijk niet meer met dezelfde pijlen als in 1984. Momenteel gooit Raymond met Target RVB95 (25 gram) dartpijlen. De laatste jaren is Raymond ook regelmatig te zien met een bril (tijdens het darten), maar hij raakt tenslotte ook op leeftijd.

In 2006 maakte Raymond de overstap van de BDO naar de Professional Darts Corporation (PDC). Door deze overstap zou hij vaker kunnen darten tegen zijn grote rivaal: Phil Taylor, maar de belangrijkste reden waren de financiele mogelijkheden.

Zijn eerste wedstrijd als PDC-speler won hij meteen van Ronnie Baxter met 8-1, en hiermee was de toon gezet. In de loop der jaren sleepte Raymond verschillende grote titels binnen.

Titels en onderscheidingen

Sinds 1984 heeft Barney verschillende grote toernooien gewonnen. Zijn lijst met onderscheidingen is ook behoorlijk lang. Om een kleine impressie te geven enkele van de gewonnen toernooien.

Grote toernooien

  • World Masters (2001 en 2005)
  • World Darts Trophy (2003 en 2004)
  • PDC World Darts Championship (2007)
  • Grand Slam (2012)
  • Premier League (2014)

Kleinere toernooien

  • Belgium Open (1996 en 1999)
  • Swiss Open (2000)
  • Masters of Darts (2007)
  • Hong Kong Darts Masters (2015)

Verder gooide Raymond ook 10 keer een 9-darter. Dit wil zeggen dat je 9 perfecte pijlen achter elkaar gooit. Op dit moment staat Barney in de top 10 van de wereld (PDC Order of Merit), maar dit is na elk groot toernooi weer anders.

Prijzengeld

Door de jaren heen heeft Raymond van Barneveld een goede boterham verdiend met het darten. Vroeger was het prijzengeld een stuk minder dan nu, maar het was alsnog erg veel geld. Vaak wordt het prijzengeld ook uitbetaald in Engelse ponden, wat betekent dat het in euro's nog meer is. Aangezien Barney in Nederland woont en niet in Engeland is dit ook nog eens mooi meegenomen.

Voor de titel van de Grand Slam of Darts in 2012 ontving Raymond £100,000, dit is toch meer dan een postbode per jaar krijgt! De titel van het PDC World Darts Championship in 2007 leverde Raymond ook £100,000 op, maar mocht je dit toernooi in 2017 winnen kreeg je £350,000 bijgeschreven, een groot verschil dus. Zo zie je maar dart darten steeds populairder aan het worden is.

Darts Betting
Darts betting

Wedden op darten

Het wedden op darten wordt steeds populairder. Unibet is zelfs sponsor van enkele grote televisie toernooien. Maar ook de typische Engelse bookmakers zoals William Hill en Ladbrokes zijn sponsoren van toernooien.

Mocht je denken dat je alleen kunt wedden op de winnaar van een wedstrijd dan heb je het aardig fout. Er zijn namelijk nog veel meer dingen waar je op kunt wedden.

  • Aantal 180 score's
  • Aantal legs (under of over)
  • Hoogste finish
  • Hoogste gemiddelde

Verder kun je nog op verschillende andere dingen wedden die ik zelf echt zie als gokken. Zo kun je vaak wedden of er een 170 finish is tijdens de wedstrijd. 170 is de hoogste score die je met darten kunt uitgooien. Dit doe je door 2 keer tripple 20 te gooien en bullseye. De kans hierop is redelijk klein, maar daarom is de uitbetaling ook erg hoog.

Hetzelfde is het geval met een 9-darter. De kans hierop is nog vele malen kleiner dan een 170 finish, maar de quotering kan soms wel eens 30x je inzet zijn. Meestal wed ik op het aantal legs in een wedstrijd. Spelen 2 goede spelers tegen elkaar dan zet ik vaak in dat er veel legs gespeeld worden, omdat ik verwacht dat het gelijk op gaat en beide hun eigen leg winnen. Speelt bijvoorbeeld Raymond van Barneveld tegen een slechtere speler dan zet ik in op min legs aangezien ik verwacht dat het een afslachting zal worden.

on air