Cryptocurrency Tips E1511969545305

Technische analyse (deel 3): RSI -> Relative Strength Index

In de introductie is er een aanzet gegeven welk platform je kan gebruiken en een paar standaard regels. In het tweede gedeelte zijn resistance/support lines uitgelegd en hoe je deze kan tekenen. Neem vooral de moeite om ook YouTube af te speuren naar goede instructiefilmpjes, iedereen legt het namelijk op een eigen manier uit die wel of niet bij jou past. We gaan nu de RSI bespreken.

Onetime Las Vegas Fill geplaatst in Crypto door Onetime
op 9 mei 2022
Cryptocurrency Tips E1511969545305

Wat is de RSI?

RSI staat voor Relative Strength Index en wordt ook wel een momentum indicator genoemd. Door de RSI onder  jouw grafiek te plaatsen kan je zien wanneer een munt overbought of oversold is. Dit is een must have indicator! Met overbought wordt bedoeld dat er teveel van gekocht is, en met oversold dat de munt teveel verkocht is. De formule achter de RSI laten we achterwege want dat doet het programma voor ons op de achtergrond.

Wat belangrijk is om te weten, net als bij de resistance lines, dat het maar een indicator is. Deze indicator alleen is niet voldoende om echt een in- of uitstapmoment te bepalen. Het is de combinatie van indicatoren/instrumenten die een goed moment kunnen bepalen.

Schermafbeelding 2018 10 01 Om 15.15.33

Wat meet de RSI?

De RSI meet de prijs over de laatste 14 candles. Het aantal candles kan je zelf instellen maar 14 is de standaard en dat houden we dan ook aan. Daarnaast zijn er drie belangrijke getallen binnen de RSI. Dit zijn: 30, 50 en 70. Wanneer de RSI zakt onder de 30 dan is dit een oversold signaal, en mogelijk een koop signaal. Stijgt de RSI boven de 70 dan is dit een overbought signaal, en mogelijk een verkoop signaal. 50 ligt precies in het midden en kan het momentum aangeven, stijgt hij boven de 50 dan is de kans aanwezig dat we omhoog gaan. Daalt de RSI onder de 50 dan is de kans aanwezig dat we verder naar beneden gaan.

Hoe hoger het timeframe is waarop je de RSI toepast hoe nauwkeurig het is, een timeframe van 1 day (elke candle omhelst 1 dag handelen) is beter dan bijvoorbeeld het 1hr timeframe. Op lagere timeframes zal je veel vaker alles in de gaten moeten houden omdat dit snel veranderd. De bovengenoemde getallen kan je ook aanpassen. Sommige handelaren verplaatsen de 70 naar 80 en de 30 naar 20. Dit is een persoonlijke voorkeur en zal je zelf uit moeten vinden wat voor jou werkt.

Schermafbeelding 2018 10 01 Om 15.27.10
Divergentie convergentie

Divergentie of convergentie

Rare woorden maar zo ingewikkeld is het niet. Divergentie kan je opvatten als een verschil, en convergentie als een overeenkomst. Wanneer de RSI stijging of daling overeenkomt met de prijs die stijgt of daalt dan is dat een convergentie. Deze convergentie kan  dus positief (bullish) of negatief (bearish) zijn.

Bij divergentie wordt het echter interessant. Je hebt dit ook in twee varianten: postief (bullish) of negatief (bearish).

  • Bullish: de prijs zakt en de RSI stijgt.
  • Bearish: de prijs stijgt en RSI daalt.

In zowel de bullish als bearish scenario is de RSI een indicator van wat de prijs mogelijk gaat doen. Bij bullish gaat de prijs waarschijnlijk stijgen, en bij bearish gaat de prijs waarschijnlijk zakken.

Toevoegen aan Coinigy

Bekijk onderstaand filmpje hoe je de RSI toevoegt aan Coinigy, daarnaast geef ik nog een korte uitleg waarom de RSI zo belangrijk is en een must have.

on air