Amerikaans president Witte Huis

Wat verdient een Amerikaanse president?

De strijd voor het Amerikaans presidentschap staat weer op het punt om te beginnen! De president die in 2024 gekozen gaat worden zal de 47ste president van Amerika worden, maar het zal de 60ste verkiezing worden. De persoon die de verkiezingen wint, zal pas in 2025 daadwerkelijk president worden.

In Amerika zijn er eigenlijk twee keuzes: democraten of republikeinen. Beide partijen kunnen verschillende kandidaten aanleveren, maar vaak is er één favoriet. Voor de democraten lijkt het er op dat de zittende president Biden zich wederom kandidaat stelt. Mogelijk dat de vicepresident Kamala Harris zich kandidaat zal stellen, maar dat is nog niet zeker.

Voor de republikeinen heeft Donald Trump zich wederom kandidaat gesteld en ook de relatief onbekende Nikki Haley gaat een gooi naar het presidentschap doen. Maar de grote vraag blijft natuurlijk wat verdient een Amerikaanse president?

Jackpot Avatar door Jackpot
Amerikaans president Witte Huis

Inkomsten Joe Biden

Het makkelijkste om dit in kaart te brengen is om te beginnen met de huidige president van de Verenigde Staten. Biden was voor velen een verademing na Donald Trump, daar waar Trump veel bravoure heeft en, naar het leek, soms ondoordachte uitspraken, is Biden de rust zelve. Geen onverwachte uitspraken, politiek vaak correct, maar Biden oogt wel erg oud.

Je zou verwachten dat er in een land met meer dan 330 miljoen inwoners toch een kandidaat is die frisser oogt en minimaal dezelfde capaciteiten heeft!

Het salaris van de Amerikaanse president is hoger dan dat van bijvoorbeeld minister-president Rutte in Nederland, maar dat klinkt ook logisch. Maar het is ook weer niet zoveel als je mag verwachten in het beloofde land.

Biden, en elke president van de Verenigde Staten, krijgt een salaris van $395.000. Hij heeft wel geluk want er is natuurlijk meer. Ik zet het totale salaris dat de president van de Amerikaanse overheid krijgt op een rijtje:

  • Basissalaris $395.000
  • Onkostenvergoeding $50.000
  • Privéreizen $100.000
  • Entertainment $19.000

De vergoedingen voor privéreizen en entertainment kan de president besteden naar wens. Zoals je kunt begrijpen zal hij op vakantie niet reizen via economy class....

In totaal krijgt de president van Amerika aan inkomen dus $564.000 van de Amerikaanse belastingbetaler.

Presidenten VS Geld
Foto door NikolayFrolochkin

Bijverdiensten van de Amerikaanse president

Zoals jullie misschien wel weten wordt een Amerikaanse president vaak pas stinkendrijk als zijn termijn in het witte huis er op zit. Bill en Hillary Clinton waren volledig blut totdat ze beiden besloten om lezingen te gaan houden en boeken te gaan schrijven. Op dat moment kwamen de dollars met kruiwagens, of zelfs vrachtwagens, hen tegemoet. Maar ook Joe Biden weet wel hoe hij dit moet doen.

Biden heeft verschillende contracten om boeken te schrijven. Hij en zijn vrouw tekenden een contract met een uitgever voor drie boeken, die hen uiteindelijk 10 miljoen dollar gaan opleveren!

Joe Biden en vastgoed

Daar waar zijn tegenstander van 2024 rijk is geworden met vastgoed, is ‘middle class Joe’ minder goed bedeeld op de huizenmarkt. Dat wil niet zeggen dat hij het slecht doet, want hij heeft een ‘optrekje’ in Delaware van ongeveer 2,2 miljoen dollar! Hier zit geen hypotheek meer op en deze woning heeft hij gekocht voor slechts $350.000. Een prima rendement dus!

Daarnaast heeft Joe nog een vakantiehuisje, voor het schrikbarende bedrag van 3 miljoen dollar. Joe Biden heeft op dit moment een geschat vermogen van ongeveer 10 miljoen dollar.

Al met al verdient een Amerikaanse president dus een basissalaris van $395.000 dollar wat veel geld is maar vergeleken met CEO's van de grote bedrijven is het een schijntje, vooral voor Amerikaanse begrippen.

Donald Trump, de tegenstander van Joe Biden, heeft als CEO van een groot bedrijf en als eigenaar van heel veel vastgoed zijn schaapjes al lang op het droge. Donald zal geen president worden voor het geld, aangezien hij een geschat vermogen heeft van 2., MILJARD dollar! Joe Biden heeft dus slechts 0.4% van het vermogen van Trump.

President geeft veel geld aan goede doelen

De Amerikaanse president laat zich uiteraard als een rolmodel zien naar de buitenwereld en verdeelt een behoorlijk deel van zijn inkomen aan goede doelen. Je kunt zomaar denken aan $150.000 tot $200.000 per jaar aan verschillende goede doelen waarbij vaak doelen met Amerikaanse oorlogsveteranen favoriet zijn.

Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de familie deze doelen een warm hart toedraagt maar zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het tevreden houden van het electoraat, de kiezers.

Zelfs Trump gaf een deel van zijn inkomen aan goede doelen, waarschijnlijk vooral vanwege dat laatste.

on air