Winterse Transferperiode 752X451

Dit is wat de winterse transferperiode 2022/23 ons heeft gebracht

Op 31 januari 2023 om 23.59.59 sloot de winterse transferperiode. Gedurende de hele maand vonden er opvallende transfers plaats, maar niets kan jaarlijks op tegen D-day, oftewel Deadline Day. OneTime zet de meest opvallende overgangen van de afgelopen transferperiode op een rijtje.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 15 februari 2023
Winterse Transferperiode 752X451

Never change a winning team

Laten we beginnen met de topclubs uit de Eredivisie. Bij koploper Feyenoord bleef het redelijk rustig in de transferperiode. De club was afgelopen zomer al in de markt voor FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki.

Vlak voor het verstrijken van de transferdeadline meldden de Rotterdammers zich opnieuw voor de Algerijnse middenvelder, ditmaal met een bod van 8 miljoen. Voor FC Twente was het niet voldoende om Zerrouki naar Rotterdam te laten vertrekken.

Feyenoord ving ook bot bij PEC Zwolle voor middenvelder Thomas van der Belt en moet het zodoende in het tweede gedeelte van de competitie doen met dezelfde spelers als waarmee het voor het transferwindow speelde. Dat ging best prima aangezien Feyenoord koploper is in de Eredivisie en als enige Nederlandse club al zeker is van de achtste finales in de Europa League.

Afbeelding Van Whatsapp Op 2022 12 22 Om 16.15.08 1024X663
Johan Cruijff Arena Amsterdam

Onrust bij Ajax

Ajax kende een veel onrustigere transferwindow, maar dat was niet per se omdat er grote mutaties in de spelersgroep plaatsvonden. Aan het begin van de maand vertrok linksback Daley Blind verbolgen uit Amsterdam nadat zijn relatie met trainer Alfred Schreuder behoorlijk bekoelde.

Schreuder moest na zeven eredivisie wedstrijden zonder zege na een 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam echter zelf ook zijn biezen pakken. In de tussentijd had hij met Gerónimo Rulli wel een nieuwe keeper aangetrokken, dit tot ongenoegen van Remko Pasveer en Maarten Stekelenburg.

Ook Lucas Ocampos vertrok uit Amsterdam. De van Sevilla gehuurde Argentijnse vleugelspeler kon geen moment indruk maken bij Ajax, dat vroegtijdig de stekker uit de huurovereenkomst trok.

 

Live Voetbal Bij Jacks In Eindhoven 752X488
PSV stadion By FLX (StadiumDB) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Draaideur in Eindhoven

De onrust in Amsterdam is echter niets vergeleken bij de renovatie die de PSV-selectie in januari ondergaan heeft. Dat Cody Gakpo na zijn goede optredens op het WK niet te behouden was, was voor iedereen wel duidelijk, maar dat PSV ook afscheid zou nemen van Noni Madueke, Ki-Jana Hoever, Philipp Max, Yorbe Vertessen en Fredrik Oppegard was minder voor de hand liggend.

Voor Madueke kwam er simpel een niet te weigeren bod van Chelsea binnen. De blessuregevoelige vleugelaanvaller vertrok voor ten minste € 35 miljoen naar Londen. Tel daar de bijna € 42 miljoen die PSV toucheert voor Gakpo en je realiseert je dat PSV dikgedrukte zwarte cijfers gaat schrijven.

Daar stopte het echter niet. Waar trainer Ruud van Nistelrooij al na de transfer van Gakpo zei dat er verder geen spelers meer zouden vertrekken, dacht waarnemend technisch directeur Marcel Brands daar anders over.

De huurovereenkomst met Wolverhampton Wanderers over Ki-Jana Hoever werd ontbonden omdat de rechtervleugelverdediger te weinig progressie maakte in Eindhoven. Philipp Max, één van de bestbetaalde spelers in de selectie, vertrok op huurbasis naar Eintracht Frankfurt, dat een verplichte koopoptie heeft aan het eind van het seizoen.

De mislukte Portugees Bruma werd definitief overgenomen door Fenerbahçe, wat PSV nog ettelijke miljoenen en een flinke lastenverlichting op de salarisstrook opleverde. Vertessen en Oppegard werden respectievelijk verhuurd aan Union Sint-Gillis en Go Ahead Eagles om op regelmatige basis minuten op het hoogste niveau te maken. Iets dat er bij PSV simpelweg niet inzat.

Tegenover al deze vertrekkers staat de komst van de Portugese spits Fabio Silva, de Belgische vleugelaanvaller Thorgan Hazard en de voormalige Nederlandse international Patrick van Aanholt.

Alle drie deze spelers gaan op huurbasis voor PSV voetballen. Op die manier wilde Brands voor de korte termijn versterkingen voor het ietwat dolende elftal binnen halen, zonder de nieuwe technisch directeur Earnest Stewart, die in maart bij PSV begint, voor de voeten te lopen.

Achter de topclubs

Ook bij de andere Eredivisieclubs was het een komen en gaan van spelers. In het totaal wisselden 105 spelers al dan niet tijdelijk van werkgever. De clubs die naast PSV het meest actief waren op de transfermarkt waren SC Cambuur en FC Groningen, niet verrassend twee clubs in acute degradatienood.

FC Groningen haalde een compleet nieuwe achterhoede en strikte ook buitenspeler Elvis Manu. SC Cambuur trok nieuwe spitsen aan, waarvan de Noor Björn Johnson de bekendste naam is.

Vitesse investeerde in oud-PSV-spelers deze transferperiode. Davy Pröpper trok na eerder gestopt te zijn, zijn voetbalschoenen weer aan en de Franse verdediger Nicolas Isimat-Mirin begint in Arnhem aan zijn tweede Nederlandse avontuur. Op de valreep trok Vitesse ook Marco van Ginkel nog aan.

Map Europa 1024X681

De transferperiode in het buitenland

Niet alleen in Nederland werden er transfers gemaakt, ook internationaal werd er veel gehandeld, waarbij het opvallend is dat er voornamelijk veel overstappen op huurbasis gemaakt worden.

Bayern München moest door een ski-ongeluk van keeper Manuel Neuer halsoverkop op zoek naar een nieuwe doelman en vond deze in Mönchengladbach, waar Yann Sommer werd opgepikt. Ook nieuw in München zijn Daley Blind en Joao Cancelo, die op huurbasis overkomt van Manchester City.

Een club die nauwelijks huurt is Chelsea. Die club spendeerde deze transferperiode maar liefst 300 miljoen euro aan nieuwe spelers, waarbij de afkoopsom van de Argentijnse middenvelder Enzo Fernandez alleen al goed is voor 121 miljoen euro.

Het koopzieke Chelsea, dat nog altijd slechts op de tiende plaats in de Premier League staat, gaat deze transferperiode ook de boeken in als meest lakse club. De Londenaren vergaten namelijk tijdig de papieren voor de verhuur van Hakim Ziyech aan Paris Saint-Germain aan te leveren, waardoor de Marokkaanse international zijn droomtransfer in het water zag vallen.

on air