Qatar 1 752X423

Alles over het WK voetbal 2022 in Qatar

Alles, maar dan ook echt alles wat je wil weten over het meest controversiële wereldkampioenschap voetbal aller tijden, het WK Voetbal 2022 in Qatar. Dat lees je hier!

Qatar 1 752X423

WK 2022: andere tijd, andere plaats

Dit kalenderjaar staat het wereldkampioenschap voetbal weer op de agenda. Anders dan andere jaren wordt het toernooi niet gespeeld in de zomer, maar in de winter. Dat heeft alles te maken met het land waar het toernooi gespeeld wordt: Qatar. Dat land roept nogal wat weerstand op.

In 2010 wordt de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal 2022 toegewezen aan het Arabische land. Dat zorgde in de voetbalwereld al voor menig gefronste wenkbrauw. Qatar heeft immers totaal geen voetbalhistorie. Al snel vallen de woorden omkoping en corruptie. 

In 2015 wordt er zelfs een officieel onderzoek ingesteld naar de achtergronden bij de toewijzing van het WK aan Qatar. Toenmalig FIFA-president Sepp Blatter repte over grote hoeveelheden zwart geld die zouden zijn gebruikt om FIFA-officials om te kopen.

In het rapport is onder andere te lezen dat aan een dochter van een hoge FIFA-functionaris een betaling van twee miljoen dollar is gedaan. Ook zouden leden van het FIFA-bestuur in een privéjet naar een feest in Rio de Janeiro zijn gevlogen.

Volgens een journalist van de Duitse krant Bild brengt het volledige rapport puzzelstukjes in beeld die weliswaar geen harde bewijzen voor corrupte activiteiten opleveren, maar desalniettemin laten zien dat het WK door omkoping in Qatar zal plaatsvinden. 

Start van het WK voetbal 2022

Dat alles gezegd hebbende is het een feit dat er op maandag 21 november om 11.00u Nederlandse tijd wordt afgetrapt voor de openingswedstrijd van het WK Voetbal 2022. Gedurende een periode van 27 dagen zullen de ogen van voetballiefhebbers wereldwijd gericht zijn op het kleine oliestaatje en dat is natuurlijk precies waar het Qatar om te doen is. 

Het WK in Qatar is om twee redenen nu al historisch. Het is namelijk het eerste WK dat in de Europese winter gespeeld wordt. Normaal gesproken worden wereldkampioenschappen georganiseerd in de maanden juni en juli, maar dat was in Qatar geen optie. Dan zou het er veel te heet zijn. 

 

17 11 2021 Visita Ao Estadio Lusail 51688274810

Het wereldkampioenschap zorgt dan ook voor een flinke knik in het voetbalseizoen 2022/2023, dat gedurende maanden november en december helemaal stil ligt op clubniveau. Nationale competities liggen nagenoeg stil en ook de Europese competities zoals de Champions League kennen vanwege het WK een ander verloop dan normaal. 

Het tweede feit waarom dit WK nu al historisch is, is vanwege het feit dat het met 27 dagen het kortste WK in de geschiedenis gaat worden. 

 

WK 2022 speelschema

Aan het WK in Qatar doen voor het laatst 32 landen mee. Vanaf het WK 2026 – dat in Canada en de Verenigde Staten wordt georganiseerd – nemen maar liefst 48 landen deel.

De 32 landen die in Qatar gaan strijden om de wereldtitel zijn op 1 april 2022 ingedeeld in acht poules van vier landen. Qatar is ook het enige land dat geen kwalificatiewedstrijden heeft hoeven spelen om deelname aan het WK veilig te stellen. Zelfs verdedigend wereldkampioen Frankrijk was niet automatisch geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal 2022. 

Van de 32 landen die meedoen aan het wereldkampioenschap, zijn er 13 afkomstig uit Europa. Zuid-Amerika en Afrika leveren beiden vijf WK-deelnemers. De resterende negen plaatsen worden, naast gastland Qatar, ingenomen door landen uit Noord-Amerika (3), Azië (4 of 5) en Oceanië (0 of 1).

Dit is het speelschema van het WK 2022 in Qatar

Zondag 20 november Poule A  
Qatar Ecuador 17.00
Maandag 21 november Poule B  
Engeland Iran 14.00
Maandag 21 november Poule A  
Senegal Nederland 17.00
Maandag 21 november Poule B  
Verenigde Staten Wales 20.00
Dinsdag 22 november Poule C  
Argentinië  Saoedi-Arabië 11.00
Dinsdag 22 november Poule D  
Denemarken Tunesië 14.00
Dinsdag 22 november Poule C  
Mexico Polen 17.00
Dinsdag 22 november Poule D  
Frankrijk Australië 20.00
Woensdag 23 november Poule F  
Marokko Kroatië 11.00
Woensdag 23 november Poule E  
Duitsland Japan 14.00
Woensdag 23 november Poule F  
Spanje Costa Rica 17.00
Woensdag 23 november Poule E  
België Canada 20.00
Donderdag 24 november Poule G  
Zwitserland Kameroen 11.00
Donderdag 24 november Poule H  
Uruguay Zuid-Korea 14.00
Donderdag 24 november Poule H  
Portugal Ghana 17.00
Donderdag 24 november Poule G  
Brazilië Servië 20.00
Speelronde 1 in de WK poules A tot en met H

Stand groepsfase

In de groepsfase van het wereldkampioenschap worden drie speelronden gespeeld. Elk land speelt één keer tegen elkaar. Na drie speelronden kwalificeren de nummers 1 en de nummers 2 uit elke poule zich voor de knock-out fase van het toernooi. Voor de nummers drie en vier zit het toernooi er al na drie wedstrijden alweer op. 

Vroeg in de groepsfase volgen de wedstrijden elkaar snel op. Per speeldag staan er maar liefst vier wedstrijden op het programma. De poules A en B spelen op dezelfde dag en dag geldt ook voor C en D, E en F en G en H.

Doordat de wedstrijden van diverse poules op één dag worden afgewerkt zit er minder rust voor de spelers tussen de eerste en de tweede poulewedstrijd en tussen de tweede en derde poulewedstrijd. 

Knock-out fase

De eerste wedstrijd die gespeeld moet worden door de zestien overgebleven landen is de achtste finale. Landen die bij elkaar in de poule gezeten hebben, kunnen elkaar in deze fase van het toernooi niet tegenkomen.

Beide landen uit een poule zijn aan weerszijden van het speelschema ingedeeld in de knock-out fase. De tweede landen kunnen elkaar pas weer in de finale of in de wedstrijd om de derde plaats treffen. 

In de achtste finale spelen de nummers 1 uit de poulefase tegen de nummers 2 uit de aanleunende poule. De nummer 1 van poule A neemt het dus op tegen de nummer 2 uit poule B. Aan de andere kant van het speelschema speelt de nummer 1 uit poule B juist tegen de nummer 2 uit poule A.

Op dezelfde manier zijn ook de nummers 1 en 2 uit poules C en D, E en F en G en H al elkaar gekoppeld. 

De winnaars van deze wedstrijden plaatsen zich voor de kwartfinales. Hierbij neemt de winnaar van de wedstrijd A1/B2 het op tegen de winnaar van de wedstrijd C1/D2. De winnaar van de wedstrijd E1/F2 komt in de kwartfinale uit tegen de winnaar van G1/H2. 

Aan de andere kant van het schema is deze indeling gespiegeld. De winnaar van B1/A2 komt uit tegen D1/C2. De laatste kwartfinale wordt gespeeld tussen de winnaar van F1/E2 en H1/G2. 

Kwart-, halve- en hele finale

De vier kwartfinales leveren vier winnaars op. Deze landen plaatsen zich voor de halve finales en zijn er tevens van verzekerd dat ze nog twee wedstrijden op het WK mogen spelen.

Naast de halve finale en de finale spelen de verliezers van de halve finales immers de wedstrijd om de derde plaats. Hoewel dit wellicht als sportman niet de wedstrijd is die je wilt spelen, is het voor de voetbalbond van het betreffende land wel een belangrijke wedstrijd qua inkomsten. 

Opzet van het WK

De WK eindronde is de laatste fase van een voetbaltoernooi waaraan bijna elk land ter wereld mee heeft gedaan. Iedere continentale voetbalbond heeft een kwalificatietoernooi georganiseerd wie welke landen zich konden kwalificeren voor de eindronde.

De Europese voetbalbond, de UEFA, organiseerde zelfs twee toernooien: de World Cup Qualifiers en de Nations League. 

Nederlands elftal op het WK 2022

Het Nederlands Elftal kwalificeerde zich voor het WK door Poule G van het kwalificatietoernooi te winnen. Na een valse start, met een nederlaag in en tegen Turkije, en een mislukt uitgesteld EK werd bondscoach Frank de Boer ontslagen.

Hij werd opgevolgd door de ervaren Louis van Gaal, die aan zijn derde ambtstermijn als bondscoach van het Nederlands Elftal begon. Onder Van Gaal werd de schade gerepareerd en werd het gevaarlijke Noorwegen onschadelijk gemaakt.

WK voetbal 2022 stadions & speelsteden

Na de toewijzing van het WK door de FIFA is men in Qatar acht nieuwe stadions gaan bouwen om het WK te kunnen huisvesten.

Over de manier waarop deze stadions gebouwd zijn en de werkomstandigheden waaronder het bouwpersoneel moest werken is veel te doen geweest. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International claimen dat er honderden arbeidsmigranten bij de bouw van de stadions om het leven zijn gekomen. De Qatarese autoriteiten spreken dit tegen. 

Het WK wordt gespeeld in acht verschillende stadions in vijf speelsteden. Vier WK-stadions bevinden zich in de hoofdstad Doha. Dit zijn het Al Thumama Stadium, het Khalifa International Stadium, het Education City Stadium en het mysterieus getitelde Stadium 974.

Het grootste stadion staat in Lusail. Het Lusail Iconic Stadium biedt plaats aan 80.000 toeschouwers. In dit stadion wordt op 18 december de WK finale gespeeld. 

Openingswedstrijd

De openingswedstrijd van het toernooi wordt gespeeld in het Al Bayt Stadium in Al Khor. De openingswedstrijd staat op het programma op maandag 21 november om 13.00u lokale tijd. Gastland Qatar zal sowieso op het veld staan tijdens deze wedstrijd. 

De overige stadions en speelsteden zijn het Al Rayyan Stadium in Al Rayyan, waar Frank en Ronald de Boer hun actieve voetballoopbaan beëindigden, en het Al Janoub Stadium in Al Wakrah.

Het bijzondere aan al deze stadions is dat zij zijn uitgerust met een koelingstechniek die er voor zorgt dat het ondanks de bloedhitte in de woestijn van Qatar binnen in de stadions rond de 20 graden celsius is. Deze techniek is nog uniek, maar wordt na het WK gedeeld met andere landen.

Prijzengeld WK voetbal 2022

Over het prijzengeld van dit WK 2022 kunnen we nog geen definitieve uitspraken doen omdat we nog niet weten in hoeverre de Covid-19 pandemie van invloed is op de commerciële performance van dit toernooi. 

Als we even terugkijken naar het WK van 2018 dan zien we dat daar een prijzenpot van ongeveer 344 miljoen euro te verdelen was over de landen die deelnamen. Daarmee was het prijzengeld met ongeveer 12% gestegen.

De winnaar van het WK 2018, Frankrijk, kon 38 miljoen euro beschrijven. Duitsland moest het vier jaar eerder nog met een slordige 35 miljoen doen. Nederland werd derde op het WK 2014. Dat leverde de KNVB plusminus €14 miljoen op. 

Gezien het feit dat het WK in Qatar gespeeld wordt en de commerciële belangen bij het voetbal alleen maar groter zijn geworden is het geen gekke gedachte om te veronderstellen dat zowel de startpremie (plusminus €8.000.000 tijdens de vorige eindronde) als de bonussen voor het behalen van de finale en het winnen van het wereldkampioenschap voetbal 2022 gestegen zijn.

Tickets WK

De eerste ronde voor het kopen en toewijzen van kaartjes voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar is reeds achter de rug.

Belangstellenden konden in de laatste week van januari en de eerste week van februari hun bestellingen doorgeven. Het was mogelijk om kaartje te kopen voor losse wedstrijden zonder dat het affiche bekend is, maar het was ook mogelijk om aan te geven dat je een bepaald land wilde volgen. Daarvoor kon je pakketten kaartjes voor enkel de groepsfase of pakketten met opties op de finale kopen. 

In de eerste week van maart maakt de FIFA bekend wie welk kaartje toegewezen heeft gekregen. Bij een grotere belangstelling dan het aanbod wordt er geloot. Blijken er nu nog kaartjes onverkocht te zijn, dan worden deze kaartjes eind maart opnieuw aangeboden.

Wedden op het WK voetbal 2022

Wedden op het WK voetbal maakt het volgen van het toernooi nog net even wat interessanter. Het volgen van de wedstrijden wordt intenser en wat is er nu mooier dan winnen wanneer je land ook wint. 

Er zijn veel weddenschappen mogelijk tijdens het WK voetbal 2022 in Qatar. De belangrijkste is misschien wel de directe voorspelling op de nieuwe wereldkampioen.

Deze outright bet is vooral voordat het toernooi begint erg interessant. Bookmakers kunnen voordat het toernooi begint ook geen accurate inschatting maken van de kansen van een land. Daarom zit er altijd marge in de odds van de weddenschap en daar kun je als speler van profiteren.

Naarmate het toernooi vordert worden de odds voor de favorieten steeds nauwkeuriger omdat de bookmakers de krachtsverhouding tussen de landen steeds beter in kan schatten. 

Wedden op hoe ver een land komt

Je kunt voorafgaand aan het toernooi ook wedden op hoe ver een land in het toernooi komt. Per land kun je aangeven of ze stranden in de groepsfase of juist doorgaan naar de knock-out fase en zo ja, in welke ronde hun Waterloo ligt. 

Je kunt, wanneer je een goede inschatting kunt maken van de verhoudingen in de diverse groepen, een leuk bedrag bij elkaar verdienen.

De odds dat wereldkampioen Frankrijk in de poulefase naar huis moet zullen best flink zijn omdat dit heel onwaarschijnlijk is. Toch is het wel eens gebeurd dat de regerend wereldkampioen er na de eerste ronde uitlag.

Voor gastland Qatar zijn de odds juist omgekeerd. Niemand verwacht dat Qatar poule A overleeft, dus is er veel geld te verdienen als Qatar er in slaagt om de achtste finales te halen. 

Een andere weddenschap is het voorspellen welke twee landen er per poule door zullen stromen naar de achtste finales. 

Scoort Meeste Doelpunten Tijdens WK 2022
Scoort meeste doelpunten tijdens WK 2022

Soorten weddenschappen

Tijdens het toernooi kun je natuurlijk ook wedden op de wedstrijden zelf. Wedden op WK-wedstrijden kan op heel veel verschillende manieren. Bookmakers bieden veel weddenschappen aan op WK-wedstrijden. Je kunt wedden op zowel het resultaat als op wedstrijdgebeurtenissen. 

Resultaat weddenschappen zoals 1X2, Under/over, Draw No Bet en Dubbele kans kun je combineren met weddenschappen op de tussenstand na 10 minuten, of een land wint na een achterstand of speler X die twee keer scoort. De bookmakers maken het mogelijk om creatieve en interessante wedbriefjes samen te stellen zodat het WK als volger nog interessanter wordt. 

Je leest het: het WK 2022 biedt je veel wedmogelijkheden en voetbalvermaak. Of het Nederlands Elftal nu ver komt of niet, het WK hoeft voor jou niet op te houden als Oranje uitgeschakeld wordt. Als sportsbettor bieden ook de andere wedstrijden meer dan voldoende kansen.

on air