Bux beleggen, is het beleggen of is het gokken?

49652
29
DELEN

Bux is een Nederlandse aanbieder van CFD's waarbij je kunt handelen op de wereldwijde beurzen en sinds kort ook in cryptocurrencies.
In dit artikel gaan we het handelen bij Bux beoordelen en kijken of er een overlap is met gokken. Persoonlijk heb ik veel ervaring met handelen op de beurs en weet ik dat dit op korte termijn een groot gok-element heeft.

Mocht je een account willen openen bij Bux lees dan ook mijn eerste ervaring met Bux Beleggen.

We hebben op Onetime verschillende brokers, vergelijkbaar met Bux, vergeleken en helaas komt Bux niet in de top 5 voor. Dit heeft met name te maken met het feit dat alles via je mobiele telefoon gaat en er geen extra mogelijkheden zijn.
Mocht je serieus willen handelen, met echt geld of nepgeld, kies dan voor een broker uit de top 5. Ik handel zelf via Plus 500 vanwege de snelle betalingen, het grote aanbod en het feit dat je geen transactiekosten hoeft te betalen, wat mij betreft de meest betrouwbare beurs aanbieder! 

‘your capital is at risk'

BUX

Bux is super actief met het maken van reclames. Ik kom ze tegen op Facebook, Twitter, maar ook op de televisie bij Fox Sports, RTLZ en sinds kort ook Discovery Channel. Dit kost een vermogen dat mede wordt opgehoest door private equity beleggers. Investeerders in Bux zijn onder andere:

  • Initial Capital
  • Orange Growth
  • Velocity Capital
  • Holtzbrinck

Ik ken de namen niet, maar dat zegt natuurlijk niets. Op dit moment zijn er superveel investeerders die heil zien in wat tegenwoordig ‘Fintech' wordt genoemd.
Het Bux team, de medewerkers, is inmiddels uitgegroeid tot ongeveer 30 personen en groeit nog met de dag. Dat er netto nog enorme verliezen worden geleden is mede te danken dat er nog relatief weinig betalende gebruikers zijn van de app. We zijn benieuwd wanneer er ook voor de investeerders financiële resultaten zijn te verwachten.

Terug naar de reclames die ik op tv zie. Om meteen met de deur in huis te vallen, mijn maag draait werkelijk bijna om bij het zien van de verschillende misleidende en ‘jofele' reclamespots. Toegegeven, het betreffen reclames die de ‘jeugd' en millenials aan zal trekken, maar er worden ‘halve waarheden' verteld. Ten tijde van het eerste schrijven van me was de commercial: ‘Meedoen met de big boys' op televisie. Er wordt vol plezier en overtuiging aangegeven dat je via Bux mee kunt doen met de ‘grote boys' van Wallstreet en de City in London.

Maar is dit wel het geval? Is dit niet gewoon een ‘luxe' casino waar je kiest of de beurs omhoog of omlaag gaat, net zoals het geval je bij roulette kiest of het rood of zwart wordt?

BUX heeft een hele goede marketing campagne

Bux maakt heel slim gebruik van het imago dat beurshandelaren hebben. Rijk, macht, roem, dure auto's, mooie maatpakken en aan elke vinger een mooie vrouw. Welke ‘jongere' of millenial (de hippere term die hier voor Bux bij past) wil dat nu niet?
De doelgroep van Bux is dan ook exact deze 18-30 jarige consument. Het probleem is dat it een groep is die niet altijd evenveel te besteden heeft. Desalniettemin is het ook een groep die maar al te graag het grote geld wil binnen halen. Dit gaat helaas niet lukken bij Bux want de hefboom is beperkt. Andere aanbieders bieden een grotere hefboom. Hierdoor zijn de risico's uiteraard groter. Maar hoe meer risico, hoe hoger het rendement is een algemene gedachte.

Laatste reclame van Bux over onder andere Tesla en handelen in olie.

De eerste commercial van Bux was ‘Speel mee met the big boys'. Wat mij betreft een super slimme keuze, maar dit brengt wel verwachtingen met zich mee en de vraag is of deze ervaring kan worden beloofd. Een extra vraag is of dit uberhaupt wel beleggen is? Is dit het beleggen dat de ‘big boys' doen? Het antwoord hierop is heel simpel.

Nee dit is geen beleggen, tenminste niet in de vorm waar beleggen voor bedoeld is. Beleggen heeft als doel om je geld op lange termijn beter te laten renderen dan een spaarrekening. Er moet een uitgebreid risicoprofiel worden opgemaakt voor iemand die wil beleggen en er is, wat mij betreft, ook altijd een professional nodig die zich daadwerkelijk bekommert over de klant en die niet alleen uit is op eigen gewin.
We beseffen natuurlijk bij Onetime ook dat het internet ervoor heeft gezorgd dat alles een stuk laagdrempeliger is geworden.

Financiële markten

De financiële wereld ligt onder een vergrootglas, en ook terecht na de puinhopen van de kredietcrisis waar we nog steeds de effecten van ondervinden. Een initiatief zoals Bux nu op de markt brengt, wat overigens precies past in deze fintech hype, helpt er niet bij om dit op te lossen. Het brengt deze puinhopen mogelijk nog directer bij de particuliere klant die geen enkele houvast mee krijgt. Het aanbod van Bux voelt aan en wordt gepromoot als een spelletje, en dat is het ook! Maar besef wel dat het speculeren is, indirect een gokspelletje!

Hoe werkt het spelletje van Bux

Zoals reeds geconcludeerd is Bux een spelletje, een gokspelletje. Je speelt dit spelletje overigens niet met de big boys, maar je speelt dit spelletje met (en tegen) Bux. Of beter gezegd via de aandelenbeurs die wordt bijgehouden door een partner van Bux (Ayondo).

De kachel moet bij Bux natuurlijk ook roken en men verdient geld door per transactie een commissie te rekenen. Hier is overigens niets mis mee, als je ergens gebruik van maakt is het niet raar dat hier ook kosten aan verbonden zijn. Dit is bij het ‘echte beleggen' ook zo, daar betaal je transactiekosten en eventueel kosten aan je adviseur of beheerder.
Ik heb een kleine vergelijking gemaakt tussen de kosten van Bux ten opzichte van concurrenten.

Het feit dat Bux de tegenpartij is van de transacties die je plaatst, wat overigens meestal is bij CFD-handel (wat is een CFD), is geen probleem zolang de koersvorming eerlijk gebeurt.
Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de eerlijkheid van Ayondo en Bux, zeker ook gezien er een vergunning is van de Britse AFM (FCA). Mocht het overigens uiteindelijk niet betrouwbaar blijken gooien ze hun eigen glazen in. Dus dit zal prima in orde zijn en hebben we hier nog geen klachten over gehoord.

Zoals reeds benoemd zijn er meerdere concurrenten van Bux, die zich wereldwijd al bewezen hebben. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar Plus500. Zonder transactiekosten kun je hier snel handelen op alle instrumenten die je maar wilt.

+

Speel mee met de Big Boys

Het handelen in CFD's is vergelijkbaar met het handelen in aandelen of indices op de AEX index in Amsterdam. Het grootste verschil is dat dit niet gebeurt op een gereguleerde en gecontroleerde effectenbeurs (zoals het Damrak), maar op een soort ‘eigen effectenbeurs' van Bux en Ayondo. Deze effectenbeurs wordt overigens ook volledig gecontroleerd en heeft een vergunning.
Een CFD is een afgeleide van een aandeel (of index, of commodity zoals goud, of sinds kort ook de bitcoin) en de koers is indirect gelinked aan de koers van het aandeel op de gereguleerde markt, waar de echt big boys handelen.

Ik citeer Bux van haar website en daarin zie je dat ze graag het beeld van de ‘dure en slechte bankenwereld' in haar voordeel wil gebruiken:

‘Maar waarom dan geen gewone aandelen? Omdat traditionele beurzen waar reguliere aandelen worden verhandeld nogal logge organisaties zijn, waarbij alles over veel schijven loopt. En dat is dus (heel) duur. Bij BUX willen we de kosten juist superlaag houden. CFD’s worden niet op de beurs verhandeld, waardoor wij onze kosten laag kunnen houden.'

De effectenbeurs van Bux Beleggen

CFD's worden uitgegeven door een bank of een andere financiële instelling. Dit kunnen dus eventueel ook de bekende banken zijn, maar in sommige gevallen kunnen dit ook kleine partijen zijn die veelal op belastingparadijzen gevestigd zijn.
Bij Bux is dit ook zo en men maakt gebruik van Ayonda Markets Limited. Dit bedrijf valt onder toezicht van de FCA, de Engelse Autoriteit Financiele Markten. Ook al krijgen we misschien een Brexit, deze toezichthouder is super betrouwbaar.

Ayondo is dus een gecontroleerde en gereguleerde partij, die nagenoeg niets anders doet dan de handel in CFD's faciliteren. De AFM weet niet precies hoe ze Bux moeten kwalificeren, maar kunnen weinig doen omdat men haar dienst aanbiedt via een door Engeland gereguleerde partij. Het Financiële Dagblad publiceerde recent een stuk over Bux, onderstaand een klein citaat hieruit:

En daar zit volgens marktkenners meteen het risico voor Bux. Zij vrezen dat Bux problemen krijgt met toezichthouder AFM, die zich desgevraagd overigens op de vlakte houdt.

Want het is een dunne lijn tussen online gokken en beleggen via Bux.

Daar komt bij dat de toezichthouder sinds de kredietcrisis steeds actiever optreedt om beleggers tegen zichzelf en financiële partijen te beschermen. Vorig jaar nog waarschuwde de AFM voor de mogelijke verliezen door speculatie met de razend populaire turbo’s — beleggingsproducten met een stevige hefboom.

Toch is Bux niet bang voor een eventueel verbod. Bortot: ‘We hebben allerlei beperkingen ingebouwd die de belegger behoeden voor onverantwoord gedrag. Zo kun je nooit méér verliezen dan je inleg. Bovendien moet je boven een bedrag van 500 euro verplicht gespreid beleggen en kan de speler pas een hefboom toepassen wanneer hij heeft bewezen te weten wat hij doet.’

Reclame campagnes van Bux

Ik ben zeker niet tegen het beleggen door middel van CFD's. Ik doe dit juist heel graag, vanwege de snelheid en eenvoud. Het is wel super belangrijk dat je weet wat je doet. Je moet bekend zijn met de risico's die beleggen met zich meebrengen. Maar misschien nog wel meer ook de specifieke risico's die beleggen in derivaten (waar CFD's ook onder vallen) met zich meebrengen.

 

 

Dit is ook de reden waarom ik erg veel moeite mee heb met de toon die Bux gebruikt over hoe zij ‘beleggen' aanbieden.

Men krijgt ook met haar app heel veel aandacht in de media en krijgt op onverklaarbare wijze heel makkelijk voet aan de grond, zelfs bij publieke tv-programma's als bij de NOS. Het mooie is wel dat de pagina boven in beeld een gokautomaat toont, oftewel men weet precies wat het betekent als je op deze manier ‘gaat beleggen': beleggen via Bux is niets anders dan gokken.

Niet naar de Costa maar naar de aandelenbeurs van NOS.nl

 

 

Top Brokers, getest door onafhankelijke team van OneTime!
Broker Bonus Min. storting Review Rating
Geen transactiekosten 100 euro Review ★★★★★ Handel nu!
Onze favoriet! 10 euro Review ★★★★ Handel nu!
Nederlandse aanbieder 10 euro met iDeal Review ★★★★★ Handel nu
VIP-voordelen $10 Review ★★★★ Handel nu!
RECENSIEOVERZICHT
Betrouwbaarheid
Layout
Handelen
Uitbetaling
DELEN
Vorig artikelReview: Fair Play Casino Kerkrade – Roda JC Stadion
Volgend artikelOvername Plus 500 door Playtech
Jack Pot
Jack Pot, de naam die we allemaal als doel hebben, het winnen van die jackpot, die OneTimer! Jack Pot gaat jullie proberen te verblijden met informatie over de beurs, sportsbetting, casino-games en poker! Dit kan algemene informatie zijn maar ik zal ook proberen veel verhalen uit ervaring te schrijven over mijn bezoeken aan Las Vegas en casino’s, mijn intenties en korte carriere als professioneel pokerspeler, maar ook mijn vele ervaringen met handelen op de beurs! Doel? Samen op OneTime met de community de jackpot winnen, die OneTimer!