Beleggen bij Bux! Of is het gokken? (UPDATE 2022)
Bux is een Nederlandse aanbieder van CFD's waarbij je kunt handelen of beleggen op de wereldwijde beurzen. Sinds enige tijd kun je ook traden in cryptocurrencies. Het handelen gebeurt volledig via de mobiele app en er is geen variant beschikbaar waarbij je kunt handelen via je desktop of laptop. Dit maakt het niet altijd even gebruiksvriendelijk, hoewel de app handig werkt. Hierover later meer.
We willen kijken of er een verband is tussen gokken in een casino en ‘beleggen' of traden via een app zoals Bux heeft. Een overeenkomst die we al kunnen verklappen is dat de handelaar of speler bij beiden geld ‘investeert' om uiteindelijk meer geld over te houden.
Concurrenten en alternatieven voor Bux
Bux is een relatief nieuwe speler op de markt van CFD's. In 2014 is Nick Bortot begonnen met deze onderneming nadat hij hiervoor 12 jaar heeft gewerkt bij Alex en later Binck Bank. Bij deze laatste was hij o.a. opgeklommen tot de directie.
Op basis van zijn ervaringen bij Binck wilde hij een platform maken dat de concurrentie met deze online beleggingsbank.
Eerlijkheid dient te zeggen dat Bux in de verste verte niet te vergelijken is met een aanbieder van beleggingsdiensten zoals Binck Bank, Lynx of DeGiro. Je koopt namelijk niet de echte aandelen, maar een derivaat op een aandeel.
Hier is op zich niets mis mee, maar het is wel goed te beseffen dat hier een serieus verschil zit. De precieze verschillen en risico's komen we later op terug.
Om de specifieke concurrenten te benoemen die een vergelijkbaar aanbod hebben komen we dan ook bij CFD-brokers uit. Deze bieden allemaal CFD's (Contract For Difference) aan. Hiermee kun je speculeren op een koersstijging of koersdaling van een bepaald aandeel, index, commodity, etc.
Daarnaast zijn deze partijen beursgenoteerd en dit brengt meer betrouwbaarheid met zich mee dan private partijen en bij wijze van spreke elke dag de deur kunnen sluiten.
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's.
Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
BUX – klantenwerving en investeerders
De belangrijkste taak van Bux sinds oprichting lijkt om marktaandeel te verwerven. Daarnaast draagt men natuurlijk veel zorg om te zorgen dat de app goed werkt en up to dat blijft. Beide onderdelen zijn natuurlijk grote uitdagingen in een concurrerende en snel ontwikkelende markt.
Het verwerven van marktaandeel is een kostbare aangelegenheid en men heeft ervoor gekozen om dit te doen door middel van reclame. Waar concurrenten allemaal werken met voornamelijk online reclame, doet Bux dit niet en focussen ze zich op televisie en radio.
Dit blijkt een super kostbare manier van klantenwerving te zijn en dit is ook te zien in de verschillende rondes die men heeft moeten houden bij investeerders. Onze inschatting is dat Bux op dit moment nog steeds niet winstgevend is, en de vraag is of ze dit ook ooit zullen worden.
Bux is gevestigd aan de Spuistraat in Amsterdam en heeft ongeveer 70 (!!) mensen in dienst. Een serieuze onderneming met, naar eigen zeggen 2 miljoen klanten. De overgrote meerderheid zal geen betalende klant zijn, maar desalniettemin een knappe prestatie.
De investering in Bux bedraagt momenteel al enkele tientallen miljoenen euro's en het einde is nog niet in zicht. De burn rate van cash zal met het grote pand midden in centrum Amsterdam en de 70 medewerkers zo rond de 1 miljoen euro per maand liggen. De inkomsten zullen hier nog lang niet in de buurt liggen.
Enkele investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt en meerdere fintech investering hebben gemaakt, zijn:
- Initial Capital
- Orange Growth
- Velocity Capital
- Holtzbrinck
Reclame gericht op ‘jongeren' – millenials
Terug naar de reclames die langskomen op de televisie en radio. Om meteen met de deur in huis te vallen, deze reclames passen niet bij het aangeboden product en het is bewonderenswaardig dat de toezichthouders (AFM en DNB) hiermee akkoord gaan. De reclamespots zijn veelal misleidend en erg gericht op het ‘spelletje' dat beleggen heet.
Eerlijk is eerlijk, het betreffen vaak reclames die de ‘jeugd' en millenials aan zal trekken, maar er worden ook ‘halve waarheden' verteld. Een slogan die gebruikt werd was o.a. ‘Meedoen met de big boys'. Dit past niet bij de zeer risicovolle trades die je kunt maken bij Bux.
Handelen met een hefboom is traden voor gevorderden en wij keuren dan ook af dat er over wordt gesproken alsof het een spelletje is.
De risico waarschuwingen die bij deze producten staan spreken voor zich. Men spreekt zelf dat 75.9% van de klanten geld verliest met het ‘beleggen' bij Bux. Is het dus wel beleggen? Of komt het meer neer op gokken of de beurs omhoog of omlaag gaat?
Beleggen op de beurs
Om te kunnen beoordelen hoe het handelen bij Bux het beste kan worden gedefinieerd is het goed om eerst te bekijken wat het doel van beleggen normaal gesproken is.
Beleggen wordt gedaan om een hoger rendement op je spaargeld te behalen dan je zou krijgen op de bank. Nu is dit op dit moment ‘relatief eenvoudig' aangezien de rente op een spaarrekening 0% is, of zelfs negatief voor grote vermogens. De meest bekende manier van beleggen is het investeren in aandelen van bedrijven zoals Koninklijke Olie (Shell) en Apple.
Door een aandeel te kopen wordt je aandeelhouder van een bedrijf en is er dus een deel van het bedrijf daadwerkelijk van jou. Hierdoor heb je vaak ook recht op een jaarlijkse winstuitkering, dividend genoemd. Daarnaast profiteer je mee als het goed gaat met het bedrijf, stijging van de koers, of deel je mee in het verlies als het minder gaat met een bedrijf, daling van de koers.
Om een goed gediversifieerde portefeuille te hebben moet een portefeuille niet alleen bestaan uit aandelen, maar ook uit bijvoorbeeld obligaties en grondstoffen. Deze laten we voor de vergelijking tussen gokken en beleggen op dit moment even achterwege omdat het merendeel van het traden bij Bux zal bestaan uit aandelen gerelateerde producten.
Op lange termijn is reeds bewezen dat beleggen in aandelen een fors hoger rendement geeft dan dat je je spaargeld op een spaarrekening laat staan. Wel is het van belang om te weten dat het wel met koersschommelingen gepaard gaat en je ook tussentijds op een ‘papieren' verlies kunt komen te staan. Bovenstaand is het voorbeeld van de MSCI World voor de laatste 40 jaar.
Is het handelen bij Bux gokken?
Wat biedt Bux nu eigenlijk precies aan? Bieden ze de mogelijkheid om aandeelhouder te worden van een bedrijf? Of is het iets anders, wat deze CFD-aanbieder beschikbaar heeft voor de traders?
Om met de deur in huis te vallen, Bux is gemaakt voor handelaren en niet voor beleggers. Je moet geen lange termijn portefeuille aanhouden bij Bux, puur om het feit dat het risico hiervoor te groot is.
Je bent namelijk als je een aandeel bij Bux aanschaft geen eigenaar geworden van het bedrijf. Je hebt namelijk een derivaat gekocht waarbij je uiteindelijk het verschil krijgt uitgekeerd tussen aankoop en verkoop. Hierbij worden ook nog transactiekosten gerekend bij elke transactie en mogelijk ook financieringskosten mocht je met een hefboom hebben gehandeld.
Je handelt bij Bux dus vooral om een korte termijn winst te maken, wat meer dan prima is voor een trader! Maar je wilt niet het risico lopen dat Bux failliet gaat (wat uiteraard mogelijk is als de kosten hoger zijn dan de opbrengsten) en je met een portefeuille vol aandelenderivaten zit die op dat moment waardeloos zullen zijn. Dus houdt je posities niet te lang aan is ons advies.
Korte termijn transacties zijn dus de enige verstandige mogelijkheid als je wilt handelen bij Bux of welke andere CFD-aanbieder dan ook. Maar korte termijn transacties zijn voor de particuliere belegger super lastig is gebleken. Wanneer moet je kopen? Wanneer moet je verkopen? Dit is bijna niet te voorspellen en is dus misschien wel te vergelijken met het roulette balletje. Kopen of verkopen? Rood of zwart? Beide kansen zijn 50/50 (even de groene 0 van roulette buiten beschouwing gelaten).
Hoe werkt het spelletje van Bux
Zoals hierboven blijkt is het product dat Bux aanbiedt niet zonder risico en moet het ook duidelijk worden gemaakt aan de gebruikers wat de risico's zijn. Het feit dat Bux het product op een ‘populaire' en laagdrempelige manier bij het publiek onder de aandacht brengt past niet goed bij de risico's die het met zich meebrengt.
Bux maakt gebruikt van het platform van Ayondo. Het bijzondere is dat men deze partij recent heeft overgenomen en hierdoor zowel de voorkant (de app), alsmede de achterkant (het systeem) nu in eigen beheer heeft. Deze keuze is logisch en goed te begrijpen.
Volgens Bux maken ze gebruik van alle koersen en beurzen wereldwijd waar bepaalde aandelen op te verhandelen zijn. Daar nemen ze dan het gemiddelde van en dit is de koers die Bux laat zien en waar je op kunt handelen. Maar is dit controleerbaar?
Handel in indices en futures
Voor het handelen in indices wordt gebruik gemaakt van futures op deze bepaalde indices. Dit komt omdat er niet te handelen is in indices, alleen in futures op indices. Dit is dus een logische keuze en ook ‘De Big Boys' doen dit op deze manier. De koers van de future wordt door Bux gekopieerd in het eigen systeem en daar kun je dan op handelen.
Er is hierdoor dus wel een groot vertrouwen nodig van de ‘speler' in het systeem en de betrouwbaarheid van Bux. Voor een particuliere handelaar is het niet altijd goed te controleren of de koersen juist zijn. Maar we gaan uit van de eerlijkheid van Bux, want het gezegde ‘eerlijkheid duurt het langst' geldt natuurlijk voor alle CFD-aanbieders.
Let wel op want als jij bijvoorbeeld 100 aandelen Apple (CFD op Apple) koopt, dan koop je deze niet van een andere belegger maar koop je deze van Bux! Dus als je een winstgevende trade hebt dan wordt dit betaald uit de eigen zak van Bux, een verliesgevende trade komt dus terecht in de zakken van Bux! Men geeft zelf aan dat 75.9% van de klanten geld verliest, dus dan weet je welke deel van de klanten geld opleveren voor Bux. Dit staat nog los van de transactiekosten en financieringskosten!
Handelen met een hefboom
Een belangrijke factor om rekening mee te houden als je wilt handelen bij een CFD broker is dat er de mogelijkheid is om dit te doen met een hefboom (leverage). Hiermee koop je met geleend geld je positie in een index, een aandeel of kun je bijvoorbeeld handelen in vaten olie.
Doordat je met geleend geld kunt handelen krijg je een grotere positie dan je eigenlijk zou kunnen kopen met je eigen geld. Het makkelijkste is om hier een voorbeeld te geven:
- Je stort 100 euro op je rekening bij Bux en je wilt een positie in aandelen Koninklijke Olie (Shell)
- Stel het aandeel Shell noteer 20 euro, met 100 euro kun je dan 5 aandelen kopen
- Hiermee zou je kunnen handelen met een hefboom (multiplier) van 5x
- Dit betekent dat je door geld te lenen via Bux 5×5=25 aandelen Shell kunt kopen
- Je verwacht dat de koers gaat stijgen en koopt 25 aandelen Shell op 20 euro
- Na een tijdje staat koers op 19 euro, een daling van 5%
- Je hebt dan 25 x 1 euro verlies = 25 euro
- Procentueel op je inleg is dit echter 25% van je 100 euro!
Zoals je hieruit merkt betekent dat de uitslagen door deze hefboom enorm groot kunnen worden.
Bij het handelen in valuta's kun je deze hefboom zelfs verhogen tot 30x je eigen inleg. Dus als je voor 100 euro een positie wilt kopen in het valutapaar EUR/USD dan koop je eigenlijk voor 3.000 euro een positie. Bij een verkeerde beweging van de koers van 3% ben je 90% van je geld kwijt!
Geld lenen kost geld, ook bij een CFD broker!
We noemden al het feit dat de risico's van speculeren met geleend geld groot zijn. Uiteraard is het ook mogelijk om hiermee hoge rendementen te behalen. Als je met een hefboom van 30x gaat handelen en je ‘gok' qua richting is juist dan betekent dat bij elke procent stijging je 30% rendement maakt op je eigen inleg.
Maar voor niets gaat de zon op. Het gebruik van de hefboom betekent dat je met geleend geld aan het speculeren bent en hiervoor moet je ‘rente' betalen. Zoals Bux dit zelf noemt –> financieringskosten.
Financieringskosten BUX
Mocht je een positie hebben met een hefboom worden elke avond financieringskosten in rekening gebracht. Deze worden dus dagelijks afgerekend. Er wordt onderscheid gemaakt tussen CFD's op cryptocurrencies en de overige beschikbare instrumenten zoals aandelen, indices, valuta, etc.
Als basis wordt er EONIA gebruikt, dit is de rente die banken aan elkaar rekenen als ze geld uitlenen. Deze staat al enige tijd op 0% en zal de komende tijd ook niet stijgen.
- Alle producten met uitzondering van cryptocurrencies: EONIA + 3.5% op jaarbasis
- Bitcoin: 20% op jaarbasis
- Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash: 25% op jaarbasis
De belangrijkste tip die we je nu meegeven is dan ook, handel NOOIT met een hefboom in cryptocurrencies bij Bux! Een rentepercentage van 20%-25% is niet te verslaan en kost je dus bijna gegarandeerd geld!
Is Bux de beste en betrouwbaar?
Hopelijk hebben we je duidelijk kunnen maken wat het betekent als je gaat handelen via Bux. Je weet nu wat de risico's zijn en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Maar de vraag blijft of Bux de beste optie is, of dat je voor ‘hetzelfde geld' betere brokers hebt.
Ten eerste vinden we Bux een betrouwbare partij. De oprichters en medewerkers zijn oprecht, hebben een goede staat van dienst en zijn er om de business groter te maken. Dit kan alleen door je te bewijzen en dat hebben ze in al die jaren gedaan door middel van nieuwe updates en na 5 jaar (waarschijnlijke) verliezen er nog steeds te zijn!
Zoals je misschien al wel hebt gemerkt in het verhaal tot nu toe zien we zeker ook verschillende nadelen van Bux als broker:
- Alleen handelen via app op je mobiele telefoon
- Handelen als spelletje promoten, zonder de risico' goed inzichtelijk te maken
- Absurde kosten op cryptocurrencies
- Kleine partij
Als handelaar is met name het eerste punt van enorm belang. Je wilt geavanceerde mogelijkheden als handelaar en dat kan niet allemaal op je mobiele telefoon.
Daarnaast helpt het qua betrouwbaarheid en continuïteit waarbij je geld super veilig is om te handelen bij een grote partij die bijvoorbeeld ook beursgenoteerd is. Ook de vernieuwing van het aanbod zien we bij andere partijen sneller gaan.
Wil je graag handelen, via CFD brokers, dan hebben we onderstaande 3 brokers bovenaan ons lijstje staan!
Veelgestelde vragen over Bux
Je handelt in CFD's (Contracts for Difference). Dit zijn derivaten waarmee je kunt speculeren op koersstijgingen of koersdalingen.
Dit is afhankelijk van de grootte van de order, maar gemiddeld 0,2% met een minimum van 30 cent per transactie
Bux is een Nederlandse BV met meer dan 30 medewerkers in dienst. Het staat onder toezicht van de Nederlandse toezichthouder. Er is echter geen depositogarantiestelsel van toepassing en je belegd niet in echte aandelen maar derivaten.
Je hebt de mogelijkheid om met geleend geld te handelen. Hiervoor betaal je een rente en loop je meer risico om je geld kwijt te raken of te verdubbelen. Je kunt nooit meer verliezen dan je saldo.
Dit zijn veelal private equity partijen, waaronder:
Initial Capital
Orange Growth
Velocity Capital
Holtzbrinck