Finst (1)

Finst - Nederlandse crypto-broker met lage kosten

Finst is een Nederlandse cryptobroker, opgericht door de mensen achter GIRO. Ze beloven lage transactiekosten, maar maken ze dit ook waar. Wij keerden de broker binnenstebuiten en delen onze eerlijke mening.

Het ex-kernteam van DEGIRO laat zich niet afschrikken door een beetje koude van de cryptowinter. Het in Amsterdam gevestigde team komt met een geheel nieuw cryptocurrency-platform met de naam ‘Finst’.

In deze review nemen je mee door de website en app van Finst en vertellen we alles wat je moet weten over deze Nederlandse crypto-broker.

Finst Logo
Beoordeling:
Finst
Onze review

3,5/5

Informatie

Jaar van lancering
2023
Vestigingsland
Nederland
App
Ja
Stortingsmogelijkheden
iDEAL en overschrijving
Uitbetalen naar bank
Ja
Instrumenten
Cryptocurrency
Demo account
Nee

Voordelen

  • Gebruiksvriendelijk platform
  • Live chat
  • Ervaren team
  • Lage transactiekosten
  • Uitgebreide portfolio-analyse
  • Mogelijkheid om candles te bekijken

Nadelen

  • (Nog) geen staking mogelijk
  • Relatief klein portfolio
  • Alleen market-orders mogelijk
  • Geen eigen wallet
Cryptobroker Finst
Handel met crypto op Finst via je mobiel of desktop

Wat is Finst? Lees er alles over in deze review

Finst is een Nederlandse crypto-broker, opgericht door het oude kernteam van DEGIRO. Het Amsterdamse bedrijf werd begin januari 2023 goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB) en mogen sindsdien hun diensten aanbieden aan retail-investeerders.

Via het platform van Finst kun je op het moment van schrijven 30+ verschillende cryptocurrencies kopen, verkopen, staken en/of swappen. Ook kun je er realtime koersen bekijken en crypto-nieuwsartikelen lezen.

Finst richt zich onder andere op transparantie en met hun splinternieuwe platform willen ze een burg slaan tussen particuliere en professionele beleggers, waarin unieke mogelijkheden en maximale veiligheid centraal zouden staan.

Je kunt op Finst handelen via je mobiel of tablet, maar ook gewoon op je PC of laptop via de desktop interface. De unieke en geavanceerde handelsfuncties zouden ook voor beginners eenvoudig te bedienen zijn.

Transactiekosten Finst
De kosten op Crypto Broker Finst

De laagste transactiekosten van Nederland

Finst bestormt de cryptomarkt met onder andere het aanbieden van veel lagere transactiekosten dan zijn concurrenten. Sterker nog, op dit moment claimt Finst de cryptobroker in Nederland te zijn met de laagste transactiekosten als je het vergelijkt met de 8 andere Nederlandse brokers.

Op Finst zou je nu crypto’s kunnen kopen en verkopen voor 0,15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread. Een transactie van €1000 in Bitcoin zou bij Finst dus maar €1,50 aan transactiekosten betekenen, wat goedkoper is dan bij de andere grote Nederlandse aanbieders.

Team Finst
Links CEO Julien Vallet en rechts CTO Marcel Putina

Wie zijn de oprichters van Finst?

De uit Frankrijk afkomstige Julien Vallet is één van de oprichters van Finst en mag daar nu de rol als CEO vervullen. Voorheen heeft hij ruim 6 jaar hoge functies bij DEGIRO bekleed zoals dat van hoofd bedrijfsrelaties.

De Duitse Marcel Putina is ook oprichter van Finst, en heeft hiervoor ook gewerkt bij DEGIRO als Product leader. Ook hij neemt een hoop kennis en ervaring mee naar Finst en gaat aan de slag als Chief Technology Officer.

Nog meer teamleden van DEGIRO

Naast dat Julien en Marcel hebben samengewerkt bij DEGIRO, hebben ze ook oud-collega Alexander Beyerer aan boord gehaald. Hij bekleedt nu de functie van Head of Operations bij Finst.

Is Finst betrouwbaar?

Ja, Finst is een legale en betrouwbare Nederlandse crypto-broker en toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder die binnen de Europese Unie woont.

Het hoofdkantoor van Finst is gevestigd in het centrum van Amsterdam, de stad waar de handel is geboren. Finst staat geregistreerd bij De Nederlandse bank (DNB) als crypto-broker. Deze registratie is sinds 21 mei 2020 verplicht voor bedrijven die crypto aanbieden.

Op 9 januari van 2023 verkreeg Finst goedkeuring voor de registratie van DNB en is het bedrijf geregistreerd als cryptoserviceprovider onder registratienummer R189158.

DNB houdt toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977. Dit doen ze dus ook bij cryptobrokers als Finst.

Staan mijn geld en crypto’s veilig bij Finst?

Dat Finst belooft scherp te letten op de veiligheid is natuurlijk geen overbodige luxe, als je kijkt naar het grote aantal hacks bij andere crypto-partijen, waarbij in totaal voor miljarden aan cryptovermogen van beleggers is buitgemaakt.

Finst werkt samen met de aanbieder van walletbeheer Fireblocks. Het cryptovermogen van klanten wordt bewaard in een aparte juridische entiteit.

Fireblocks is een van de toonaangevende aanbieders van wallets ter wereld. Het platform maakt gebruik van Multi-Party Computation (MPC) technologie en andere veilige protocollen om de veiligheid voor je investeringen te kunnen garanderen. Je crypto's staan dus veilig in de wallet.

Veiligheid Bij Finst 1024X542
De veiligheidsmaatregelen op Finst

Veiligheid op het Finst platform

Volgens Finst is veiligheid hun absolute topprioriteit. Het platform maakt gebruik van moderne veiligheidsmaatregelen zoals pincode, biometrische toegang, apparaatkoppeling en gegevenscodering.

Verder gebruiken ze Google Cloud waarbij de data in Europa staat, om maximale beschikbaarheid en gegevensbescherming te garanderen. Bovendien is dit verplicht voor de AVG/GDPR.

Persoonlijke gegevens

Ook je gegevens belooft Finst zorgvuldig te behandelen en te bewaren. Al je gegevens zijn versleuteld en zullen nooit aan derde partijen worden verkocht.

2-FA verificatie

Finst gebruikt toegangsbeheerprotocollen van bankkwaliteit voor je account. Dit betekent onder andere dat twee-factorenauthenticatie altijd standaard is ingeschakeld.

Mocht finst gehackt worden, zijn mijn beleggingen dan wel veilig?

Finst maakt gebruik van iets dat je een depositogarantiestelsel noemt. Dit is een volledig gescheiden structuur die ervoor zorgt dat in het geval dat er iets met Finst zou gebeuren, jouw beleggingen altijd veilig blijven omdat ze het niet op hun balans hebben staan.

Aanmelden Finst

We kunnen dus wel concluderen dat Finst er alles aan doet om jouw assets veilig te houden. Maar voordat je ook maar een crypto in je account kunt hebben staan, moet je uiteraard eerst een account aanmaken.

Dit moet je vergelijken met het openen van een bankrekening. Een cryptobroker heeft zich aan praktisch alle regels te houden als een bank, en moet dus weten met wie ze zaken doen. Hieronder nemen we je stap voor stap mee in het aanmelden bij Finst.

Registratie Finst
Om te beginnen op Finst moet je eerst je e-mail verifiëren

Hoe moet ik registreren op Finst?

Om te kunnen registreren op Finst ben ik eerst naar hun website gegaan. Daar vulde ik mijn e-mailadres in en nadat mijn e-mail geverifieerd was, kreeg ik een melding dat ik de app moest downloaden om verder te kunnen met mijn registratie.

Ik heb een Android-toestel, dus via de Play store kon ik de app van Finst downloaden. Heb je een iPhone, zul je dit kunnen doen via de App store.

Vastloper tijdens het registeren

Ik liep even vast bij de app, want zodra je heb gedownload, moet je klikken op ‘registreren’ of ‘inloggen’. Bij beide vroeg hij weer om mijn email, die ik vervolgens 10 keer moest verifiëren voordat ik eindelijk naar het volgende scherm werd toegestuurd. Het zal de nieuwigheid zijn denk ik, laten we hopen dat het bij andere mensen makkelijker gaat.

Welke documenten vragen ze bij Finst

Heb je de eerste stappen in het aanmeldproces doorlopen, dan moet je aantonen dat jij bent wie je zegt dat je bent. Dit moet een broker als Finst van elke klant vragen, het is niet om jou te pesten of het proces onnodig lang te maken.

Paspoort of identiteitskaart

Nadat je je gegevens hebt ingevuld, moet je een foto van je ID maken. Dit kan je identiteitskaart of je paspoort zijn. Rijbewijzen accepteren ze niet. Dit proces verliep soepel en zonder problemen. Vervolgens moest ik mijn paspoortgegevens wel alsnog even invullen en daarna met de mobiel scannen.

Het paspoort scannen met de mobiel lukte helaas niet, maar toen ik na verschillende pogingen op “overslaan” klikte, kon ik toch zonder problemen door naar de volgende stap en zorgde het op het eind er niet voor dat ik niet werd goedgekeurd.

Gegevens worden veilig opgeslagen in de cloud

Na de moeite die ik moest doen om met mijn paspoort verder te komen, moest ik een selfie maken en toestemming geven dat deze werd verzonden en opgeslagen in de cloud. Daarna werd de registratie verzonden, om gecontroleerd en goedgekeurd te worden.

Registeren En Aanmelden Op Finst 1024X576
Hoe moet je registreren op Finst

Aanvullende vragen bij je registratie op Finst

Nadat je klaar bent worden er nog andere vragen gesteld, zoals ‘hoe heb je ons gevonden’ en ‘wat is je belangrijkste reden om een Finst-account te openen'. Hier ben je niet verplicht om op te antwoorden, dit is puur om hun marketingstrategie te kunnen verbeteren.

Ook word er gevraagd hoeveel je per maand denkt te gaan storten en/of te handelen.

Als je de vragen hebt doorlopen, moet je aan het einde van de rit de voorwaarden nog even lezen en accepteren. En dan ben je klaar om geld te storten!

Geld Storten Finst 1024X505
Je kunt geld storten op Finst via iDEAL en Bankoverschrijving

Hoe stort je geld bij Finst?

Nadat je de registratie hebt doorlopen moet je geld overmaken vanaf een rekening die uiteraard op je eigen naam staat. Het mooie van de storting is dat er geen minimumbedrag geldt.

Je kunt kiezen tussen iDEAL of een bankoverschrijving. Er zitten geen kosten verbonden aan beide betalingsmethode. Het is misschien een beetje overbodig om te vermelden, maar er kunnen alleen euro’s gestort worden.

Het storten gaat gemakkelijk en snel. Als je stort via iDEAL staat het meteen op je Finst-profiel. Bij een bankoverschrijving kan dat een paar werkdagen duren.

Nadat je geld hebt gestort ben je helemaal klaar met de registratie en ook het goedkeuren was bij mij meteen gelukt. Dus ik kon nu beginnen met crypto’s kopen en verhandelen op Finst.

Welke betaalmethoden worden door Finst ondersteund?

Het is te merken dat Finst zo snel mogelijk live wilde na het behalen van de goedkeuring van de DNB, want momenteel ondersteunen ze alleen nog maar iDEAL-stortingen en SEPA-bankoverschrijvingen (alleen EUR).

Op de website is wel te lezen dat het team hard bezig is om ook andere instant betalingen te kunnen toevoegen in de nabije toekomst.

Aanbod op Finst

Heb je een account en heb je geld gestort, dan is het tijd om te gaan handelen op Finst. Waar kun je zoal in handelen?

Cryptocurrencies

Op Finst is het momenteel mogelijk om ruim 30 verschillende cryptocurrencies te kopen en te bewaren. Zo vind je er populaire crypto's met een grote marketcap, maar ook kleinere coins.

Finst geeft aan hun aanbod in de toekomst uit te breiden met meer verschillende soorten crypto’s. Een greep uit het aanbod van Finst:

Cryptocurrencies kopen en verkopen op Finst

Bij Finst kun je zowel op de app als via desktop je crypto’s kopen en verkopen. Dit gaat kinderlijk eenvoudig. Als je op je Finst profiel zit, ga je naar de markt en daar klik je de crypto aan die jij wilt aanschaffen.

Klik op ‘koop’ en vervolgens kun je in het venster rechts in beeld het bedrag invullen voor hoeveel je aan crypto wilt kopen. Klik op ‘bevesting’ op je aankoop te bevestingen en boom! Je bent nu een heuse crypto-eigenaar. Zo simpel is het.

In je mail krijg je een bevestiging van je aankoop en ook in de transacties in je profiel kun je gegevens over je aankopen en verkopen terugvinden.

Let op: Wil je inloggen op Finst via je desktop dan moet je de QR-code scannen met je app.

Crypto Kopen Via Finst Desktop 1024X501
Crypto kopen op Finst

Welke ordertypes biedt Finst aan?

Momenteel kun je op Finst alleen maar marktorders plaatsen. Dan houdt in dat je een order plaatst voor de dan geldende koers. Finst geeft wel aan in de toekomst nog andere orders te willen toevoegen, zoals limietorders.

Finst Staking

Het team van Finst is hard bezig om er voor te zorgen dat er in de nabije toekomst on-chain staking aan hun productaanbod wordt toegevoegd zodat je op een passieve manier extra rendement kunt verdienen op je cryptocurrencies.

Wanneer dit zover is en je ervoor kiest om de staking aan te zetten, geldt dit meteen voor alle crypto’s die jij in je bezit hebt, die gemined worden door middel van proof of stake.

Je behoudt hierbij ten alle tijden het volledig eigendom en toegang tot je crypto’s, en je kunt ze op ieder gewenst moment verkopen.

Swappen Op Finst 1 867X1024
Crypto swappen op cryptobroker Finst

Swappen op Finst

Als je dan de trotse bezitter van een paar cryptocurrencies bent, heb je nu ook de mogelijkheid op Finst om je crypto's te swappen. Dit betekent dat je de ene cryptomunt kunt omruilen voor de ander.

Je kunt zelf de hoogte in EUR waarvoor je wilt ruilen bepalen. Stel, je hebt voor 100 euro aan Bitcoin in je Finst account staan en je wilt voor 50 euro aan waarde swappen voor €50 in ADA, dan vul je dit bedrag in. Zo swap je crypto's.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al je Bitcoin te swappen voor ADA of een andere crypto naar keuze.

Hoe kan ik mijn crypto overboeken van/naar mijn Finst-wallet?

Het is helaas niet mogelijk om crypto’s van een andere wallet naar je Finst account te sturen en andersom kun je de crypto’s die je hebt gekocht via Finst ook niet versturen naar een andere wallet.

De reden die ze opgeven waarom het op dit moment niet mogelijk is om inkomende of uitgaande overdracht van crypto’s van of naar je Finst-account toe sturen is om financiële criminaliteit zoals witwassen te voorkomen en maximale veiligheid voor hun klanten te garanderen.

Welke andere opties biedt Finst?

Handelen in crypto's kun je op heel veel platformen. Wat voor extra opties maakt het interessant om bij Finst te handelen?

Portfolio Analyse Finst 1024X529
Een mooi, overzichtelijk overzicht van je gehele portfolio op Finst

Uitgebreide portfolio analyse

Finst biedt als extra optie een zeer uitgebreid portfolio overzicht. Die bevat onder andere een break-even prijs, niet-gerealiseerde winsten en verliezen, gerealiseerde winsten en verliezen, prestatie overzicht in de tijd en nog veel meer.

De reden achter deze uitgebreide portfolio analyse is dat het team van Finst van mening is dat alle beleggers hun prestaties simpel in realtime moeten kunnen volgen. Waar je ook bent.

Jouw doel is om met je geld de beste investeringsbeslissingen te nemen, het doel van Finst is ervoor te zorgen dat jij je daarop kunt concentreren terwijl zij voor de rest zorgen.

Geld Opnemen Finst 1024X500
Geldopnemen op Finst

Hoe kan ik op Finst geld opnemen?

In deze Finst review laat ik zien dat geld opnemen al even makkelijk gaat als geld storten. Je gaat in je account rechtsboven naar ‘storten/opnemen' en daar vul je het bedrag in dat je wil opnemen. Dit wordt vervolgens binnen twee werkdagen op je rekening gestort via een bankoverschrijving. Niks moeilijks aan dus!

Welke kosten rekent Finst?

Finst schermt ermee de laagste transactiekosten in de markt te hebben. Hieronder vind je alle kosten van het platform:

Transactiekosten per trade *0,15% van het handelsbedrag
Storten iDEAL (EUR) Gratis
Storten via bank transfer Gratis
Opnemen via bank transfer Gratis
Account beheer Beheerkosten Gratis
Inactiviteitskosten Gratis
Managementkosten Gratis
Account openen Gratis
Account sluiten Gratis
Platform Real-time prijzen Gratis
Andere Trade bevestiging via email Gratis
Overlijden client procedure Op verzoek
Additionele services Op verzoek
Tarieven geldig vanaf 09/01/2023 – Finst

*Je moet er wel rekening mee houden, indien van toepassing, dat de transactiekosten naar boven worden afgerond op de dichtstbijzijnde eurocent.

Vrienden Uitnodigen Finst 1024X503
Ontvang beide een beloning als je vriend via jou gaat handelen op Finst

Heeft Finst een verwijs-een-vriend/referral-programma?

Finst heeft een vriendenprogramma waarmee zowel jij als je vriend wordt beloond als je hem of haar doorverwijst naar Finst. Zodra je vriend zijn account heeft geactiveerd met je persoonlijke link/code, ontvangt hij/zij onmiddellijk een tegoed van €100 transactietegoed dat een maand geldig is.

Jijzelf moet nog even geduld hebben voordat je de beloning krijgt, want pas wanneer je vriend heeft gehandeld voor €100 of meer, ontvangt je jouw transactietegoed van €100 dat ook een maand geldig is.

Hulp Support Klantenservice Finst 1024X498
Klantenservice en live support Finst

Klantenservice Finst

Je kunt de klantenservice van Finst bereiken op zowel de website als de app onder het kopje ‘help’, te vinden in het menu. Ik lees op de website dat de medewerkers van de klantenservice ware crypto-experts zijn, en inderdaad wisten ze op iedere vraag uitgebreid en correct antwoord op te geven.

De klantenservice helpt klanten in verschillende talen, heb ik mij door support-medewerker Julien laten vertellen. Met zo’n multicultureel land is dat vast geen overbodige luxe.

Live Chat Gesprek Finst 1024X576
Julien van live-support

Live support buiten kantoortijden

Ik had een aparte ervaring toen ik voor deze review de klantenservice van Finst aan het uitproberen was. Ik had de klantenservice overdag al een paar keer geraadpleegd en daar reageerden ze altijd netjes terug in de live chat.

Volgens de informatie op Finst is de live support bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:30. Echter was ik wat later op de avond wat uurtjes aan het inhalen en zag dat de live support toch op aanwezig stond. Ik waagde mijn kans en stelde een vraag, en warempel reageerde ze toch. Maar dit keer in het Engels.

Julien gaf aan dat het inderdaad niet de standaard was dat de live support rond deze tijd nog online was, maar dat ze er alles aan doen om de klanten tevreden te maken. Ik denk omdat ze net online zijn extra hulp en service aan hun nieuwe klanten willen bieden en dat vond ik erg positief!

Ik realiseer me opeens dat ik misschien de CEO van Finst in de live chat heb gesproken….

Contactgegevens klantenservice van Finst

Je kunt Finst op werkdagen van 9u tot 17.30u bereiken via hun live chat of telefonisch: +31 (0)2 02 41 71 61. Het kan dus ook zijn dat ze daarbuiten bereikbaar zijn!

Ook kun je ze altijd een mailtje sturen met een vraag of klacht via [email protected].

Mijn conclusie van Finst

Het is tof om te zien dat er nog steeds Nederlandse ondernemers besluiten om hun eigen crypto-platform te beginnen. Finst durft dat zelfs aan in de barre crypto-winter, waar de ene na de andere exchange of broker omvalt. Weet Finst iets wat wij niet weten?

Toekomstplannen

Want dat Finst haast had om live te gaan is te merken. Staken wordt nog niet aangeboden, maar het team is hard bezig om dat voor elkaar te krijgen.

Limietorders zijn er ook nog niet, maar het Finst team werkt ook daar aan. Andere betaalmethodes, naast iDEAL en bankoverschrijvingen, zijn er nog niet, maar ook daar is het team druk mee bezig. Voorlopig hoeft het team zich niet te vervelen.

Inloggen met QR-code

Natuurlijk is er ook te zien wat het team allemaal al wel voor elkaar heeft. Zoals een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke website én app, die handig met elkaar gelinkt zijn. Het inloggen op de desktop versie doormiddel van een QR-code scannen met je app, vind ik leuk gevonden, maar is ook slim.

Op dit moment zijn er zo’n 30+ verschillende crypto’s te kopen en te verhandelen op Finst, in de toekomst wordt dit uitgebreid met meerdere cryptocurrencies.

Sterke punten: Portfolio analyse en veiligheid

Eén van de sterkere punten van Finst vind ik de portfolio analyse. Dit heb ik nog niet eerder zo uitgebreid gezien, als ik het vergelijk met andere Nederlandse aanbieders.

Ook, als we Finst mogen geloven, is de veiligheid op en top geregeld en hoef je je als klant nergens zorgen over te maken. Natuurlijk is die veiligheid makkelijker te waarborgen als je bedenkt dat je jouw crypto’s nergens heen kunt sturen vanaf je Finst profiel.

Klantenservice van Finst

Een ander aspect dat Finst top voor elkaar heeft is de klantenservice. Er wordt snel en correct gereageerd. Moet je toch iets langer wachten in de chat, kun je een spelletje spelen.

Het hele gesprek die je in de live chat hebt gevoerd wordt vervolgens netjes opgestuurd per email. De medewerkers weten waarover ze praten, dus dat je wordt doorgestuurd met een vraag zal niet snel gebeuren.

Staking Finst 1024X499
Eén van die toekomstplannen is om staking aan te bieden op Finst

Transactiekosten op Finst

Als laatste zijn er dan nog de transactiekosten, die de laagste van Nederland zijn. 0,15% per transactie, al worden de getallen achter de komma wel naar boven afgerond, waardoor je met kleinere bedragen toch stiekem hoger uitkomt. De kosten blijven 0,15 procent, ookal heb je een hoog handelsvolume.

Al met al een leuke nieuwkomer die nog veel toekomstplannen heeft!

Sociale kanalen van Finst

Je vindt Finst ook op Linkedin.

Veelgestelde vragen Finst

Kan ik ook crypto’s versturen naar/van mijn wallet op Finst?

Nee, vanwege veiligheidsoverwegingen en om witwassen te kunnen voorkomen is dit niet mogelijk bij Finst.

Kan ik mijn crypto’s ook staken bij Finst?

Momenteel niet, maar het team van Finst is druk bezig om deze optie te realiseren voor zijn klanten.

Hoe kan ik de klantenservice van Finst bereiken?

Je kunt ze van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:30 tijden bereiken via hun live chat of telefonisch op +31 (0)2 02 41 71 61.
Ook kun je ze altijd een mailtje sturen met een vraag of klacht op: [email protected].

Welke orders kan ik plaatsen op Finst?

Momenteel alleen de Marktorder, maar het team van Finst hoopt er snel andere orders aan toe te voegen, om het gemak voor de klant te vergroten.

on air