Finst (1)

Finst review 2023: goedkoopste broker van Nederland?

Finst is een Nederlandse cryptobroker, opgericht door de mensen achter DEGIRO. Ze beloven lage transactiekosten, maar maken ze dit ook waar? Wij keerden de broker binnenstebuiten en delen onze eerlijke mening.

In deze review nemen we je mee door de website en app van Finst en vertellen we je alles wat je moet weten over deze Nederlandse crypto-broker.

Lady Diamond avatar door Jaimy Isarin
op 19 januari 2023 - laatste update: 6 november 2023
Finst logo voor review
Beoordeling:
|   3,5 / 5

Finst

Finst, een frisse wind in de Nederlandse cryptowereld, is opgericht door enkele van de pioniers achter DEGIRO. Met beloften van lage transactiekosten en een gebruiksvriendelijk platform, hebben ze al snel een plek in de markt veroverd. Maar maken ze deze beloften ook waar? Wij namen een kijkje onder de motorkap en delen hier onze bevindingen.

In deze review lopen we door de website en app van Finst en vertellen we alles wat je moet weten over deze nieuwe speler in de cryptowereld.

Finst
Onze review
3,5/5

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijk platform
 • Live chat
 • Ervaren team
 • Lage transactiekosten
 • Uitgebreide portfolio-analyse
 • Mogelijkheid om candles te bekijken
 • Crypto bundels

Nadelen

 • (Nog) geen staking mogelijk
 • Relatief klein portfolio
 • Alleen market-orders mogelijk
 • Geen eigen wallet
Jaar van lancering
2023
Vestigingsland
Nederland
App
Ja
Stortingsmogelijkheden
iDEAL en overschrijving
Uitbetalen naar bank
Ja
Instrumenten
Cryptocurrency
Demo account
Nee

Verhandel gratis €10.000 in crypto bij Finst

Finst (1)

Finst

€10 cash bonus
Finst mobiele app en desktop versie
Finst

Wat is Finst?

Finst is een Nederlandse crypto-broker, opgericht door het oude kernteam van DEGIRO. Het Amsterdamse bedrijf werd begin januari 2023 goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB) en mag sindsdien zijn diensten aanbieden aan retail-investeerders.

Via het platform van Finst kun je op het moment van schrijven 40+ verschillende cryptocurrencies en crypto bundels kopen, verkopen, staken en/of swappen. Ook kun je er realtime koersen bekijken en crypto-nieuwsartikelen lezen.

Finst richt zich onder andere op transparantie en met hun splinternieuwe platform willen ze een brug slaan tussen particuliere en professionele beleggers, waarbij unieke mogelijkheden en maximale veiligheid centraal staan.

Je kunt bij Finst handelen via je mobiel of tablet, maar ook gewoon op je PC of laptop via de desktop interface. De unieke en geavanceerde handelsfuncties zijn ook voor beginners eenvoudig te bedienen.

Team Finst
Links CEO Julien Vallet en rechts CTO Marcel Putina

Wie zijn de oprichters van Finst?


De uit Frankrijk afkomstige Julien Vallet is één van de oprichters van Finst en vervult daar nu de rol van CEO. Eerder bekleedde hij ruim 6 jaar hoge functies bij DEGIRO, zoals die van hoofd bedrijfsrelaties.

De Duitser Marcel Putina is eveneens oprichter van Finst en werkte voorheen bij DEGIRO als Product Leader. Hij brengt veel kennis en ervaring mee naar Finst en is nu de Chief Technology Officer.

Naast Julien en Marcel, die eerder samenwerkten bij DEGIRO, is ook oud-collega Alexander Beyerer aangetrokken. Hij heeft nu de functie van Head of Operations bij Finst.

Is Finst betrouwbaar?

Ja, Finst is een legale en betrouwbare Nederlandse crypto-broker en toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder die in de Europese Unie woont.

Het hoofdkantoor van Finst bevindt zich in het centrum van Amsterdam, de stad waar de handel is geboren. Finst staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als crypto-broker. Sinds 21 mei 2020 is deze registratie verplicht voor bedrijven die crypto-diensten aanbieden.

Op 9 januari 2023 verkreeg Finst goedkeuring van DNB en werd het bedrijf geregistreerd als cryptoserviceprovider onder registratienummer R189158.

DNB houdt toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977. Dit geldt ook voor cryptobrokers zoals Finst.

Hoe moet ik registreren op Finst?

1Stap 1: Ga naar Finst

2Stap 2: Vul jouw e-mailadres in

3Stap 3: Documenten aanleveren

4Stap 4: Aanvullende vragen

Geld storten bij Finst

Hoe stort je geld bij Finst?

Na de registratie moet je geld overmaken vanaf een rekening die natuurlijk op je eigen naam staat. Het voordeel van deze storting is dat er geen minimumbedrag vereist is.

Je kunt kiezen uit iDEAL, Bancontact of een bankoverschrijving. Aan beide betaalmethoden zijn geen kosten verbonden. Naast het storten van euro's kun je ook cryptogeld storten; daarover later meer.

Het storten verloopt eenvoudig en snel. Als je via iDEAL stort, staat het direct op je Finst-account. Bij een bankoverschrijving kan dit enkele werkdagen duren.

Na het storten van geld ben je volledig klaar met de registratie en bij mij was de goedkeuring ook direct geregeld. Dus ik kon meteen beginnen met het kopen en verhandelen van crypto's op Finst.

Crypto kopen bij finst

Hoe koop en verkoop je crypto bij Finst?

Bij Finst kun je zowel via de app als op de desktop je crypto's kopen en verkopen via een marktorder. Dit is kinderlijk simpel. Als je in je Finst-profiel bent, ga je naar de markt en daar selecteer je de crypto die je wilt kopen.

Klik op 'koop' en vervolgens kun je aan de rechterkant het bedrag invoeren dat je aan crypto wilt uitgeven. Klik op 'bevestigen' om je aankoop te voltooien en voilà! Je bent nu eigenaar van crypto. Zo eenvoudig is het.

Je ontvangt een bevestiging van je aankoop in je e-mail en in de transactiegeschiedenis van je profiel kun je details van je aankopen en verkopen zien.

Let wel: Als je via je desktop op Finst wilt inloggen, dien je de QR-code met je app te scannen.

Geld opnemen bij Finst

Geld opnemen bij Finst

Geld opnemen bij Finst is een fluitje van een cent. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om (een deel van) jouw cryptomunten te verkopen en de omgewisselde euro's in je account ziet staan, kan het moment daar zijn om deze euro's op je eigen bankrekening te laten storten.

Het proces hiervoor is uitermate gebruiksvriendelijk. Je navigeert simpelweg naar het menu en selecteert de optie 'storten/opnemen'. Er verschijnt dan een popup-scherm met diverse opties. Hier kies je voor 'opnemen EUR'. Vervolgens vul je het gewenste bedrag in dat je wilt laten uitbetalen.

Het mooie is dat je niet lang hoeft te wachten: binnen ongeveer een werkdag staat het bedrag op je bankrekening

Swappen bij Finst

Swappen op Finst

Als je eenmaal de trotse eigenaar bent van enkele cryptocurrencies, biedt Finst je nu ook de mogelijkheid om je crypto's te swappen. Dit houdt in dat je de ene cryptomunt kunt inwisselen voor een andere.

Je bepaalt zelf voor welk bedrag in EUR je wilt ruilen. Stel je hebt voor 100 euro aan Bitcoin in je Finst-account en je wilt 50 euro daarvan swappen voor ADA, dan geef je dit bedrag op. Zo wissel je crypto's om.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om al je Bitcoin in te wisselen voor ADA of een andere crypto van jouw keuze.

crypto storten bij Finst

Crypto storten bij Finst

Bij Finst is het mogelijk om crypto te storten. Voor de meeste aangeboden cryptovaluta kun je crypto storten vanaf een andere beurs of wallet, waardoor je meer controle hebt over je crypto.

Om crypto te storten op Finst, druk je eenvoudigweg op de knop 'storten/opnemen'. Kies daarna in het keuzemenu voor 'crypto storten'. Je ziet dan een lijst van cryptovaluta waarbij storten mogelijk is.

Selecteer de gewenste crypto en informeer jezelf over via welk netwerk je de crypto dient te versturen vanaf de andere exchange of beurs. Ga akkoord met de voorwaarden en genereer het walletadres. Dit adres vul je in bij de exchange of wallet van waaruit je wilt versturen.

Welke andere opties biedt Finst?

Handelen in crypto's kun je op heel veel platformen. Wat voor extra opties maakt het interessant om bij Finst te handelen?

Finst staking

Finst staking

Het team van Finst werkt er hard aan om in de nabije toekomst on-chain staking aan hun aanbod toe te voegen, zodat je passief extra rendement kunt behalen op je cryptocurrencies.

Zodra dit mogelijk is en je besluit om de staking te activeren, geldt dit direct voor alle crypto's die je bezit en die gemined worden via proof of stake.

Je behoudt altijd volledig eigendom en toegang tot je crypto's en kunt ze op elk gewenst moment verkopen.

Crypto bundels bij Finst

Crypto Bundels bij Finst

Een alternatieve manier van beleggen is door te investeren in samengestelde pakketten van cryptomunten. Finst heeft dit concept geïnnoveerd en biedt het aan onder de benaming 'crypto bundels'.

Deze bundels maken het mogelijk om met slechts één simpele actie een gevarieerd pakket van cryptomunten aan te schaffen. Afhankelijk van je interesse en risicotolerantie, kun je kiezen uit verschillende bundels die Finst aanbiedt.

Ze hebben opties variërend van de top-2 cryptomunten tot aan de top-25, allemaal gerangschikt op basis van hun marktkapitalisatie. Daarnaast zijn er ook thematische bundels beschikbaar, zoals de Defi Bundel en de Metaverse Bundel, die zich richten op specifieke trends in de cryptowereld.

Het mooiste is dat deze bundels maandelijks worden hergebalanceerd om hun relevantie en waarde te behouden. Als belegger hoef je je daarover geen zorgen te maken; Finst regelt alles voor je.

Portfolio analyse tool bij Finst

Uitgebreide portfolio analyse

Finst biedt als extra optie een zeer uitgebreid portfolio overzicht. Die bevat onder andere een break-even prijs, niet-gerealiseerde winsten en verliezen, gerealiseerde winsten en verliezen, prestatie overzicht in de tijd en nog veel meer.

De reden achter deze uitgebreide portfolio analyse is dat het team van Finst van mening is dat alle beleggers hun prestaties simpel in realtime moeten kunnen volgen. Waar je ook bent.

Jouw doel is om met je geld de beste investeringsbeslissingen te nemen, het doel van Finst is ervoor te zorgen dat jij je daarop kunt concentreren terwijl zij voor de rest zorgen.

Vriendenprogramma bij Finst

Finst vriendenprogramma

Finst heeft een vriendenprogramma waarmee zowel jij als je vriend wordt beloond als je hem of haar doorverwijst naar Finst. Zodra je vriend zijn account heeft geactiveerd met je persoonlijke link/code, ontvangt hij/zij onmiddellijk een tegoed van €100 transactietegoed dat een maand geldig is.

Jijzelf moet nog even geduld hebben voordat je de beloning krijgt, want pas wanneer je vriend heeft gehandeld voor €100 of meer, ontvangt je jouw transactietegoed van €100 dat ook een maand geldig is.

Welke kosten rekent Finst?

Finst schermt ermee de laagste transactiekosten in de markt te hebben. Hieronder vind je alle kosten van het platform:

Transactiekosten per trade *0,15% van het handelsbedrag
Storten iDEAL (EUR) Gratis
Storten via bank transfer Gratis
Opnemen via bank transfer Gratis
Account beheer Beheerkosten Gratis
Inactiviteitskosten Gratis
Managementkosten Gratis
Account openen Gratis
Account sluiten Gratis
Platform Real-time prijzen Gratis
Andere Trade bevestiging via email Gratis
Overlijden client procedure Op verzoek
Additionele services Op verzoek
Tarieven geldig vanaf 09/01/2023 – Finst

*Je moet er wel rekening mee houden, indien van toepassing, dat de transactiekosten naar boven worden afgerond op de dichtstbijzijnde eurocent.

Transactiekosten Finst

De laagste transactiekosten van Nederland

Finst bestormt de cryptomarkt met onder andere het aanbieden van veel lagere transactiekosten dan zijn concurrenten. Sterker nog, op dit moment claimt Finst de cryptobroker in Nederland te zijn met de laagste transactiekosten als je het vergelijkt met de 8 andere Nederlandse brokers.

Op Finst zou je nu crypto’s kunnen kopen en verkopen voor 0,15% per transactie zonder enig minimumbedrag, minimumvolume of toegevoegde spread. Een transactie van €1000 in Bitcoin zou bij Finst dus maar €1,50 aan transactiekosten betekenen, maar is Finst wel de goedkoopste? Lees het verderop in onze review. 

Finst app

Finst app

Finst heeft een eigen app die beschikbaar is voor download via zowel Google Play als de Appstore. De focus van Finst ligt op eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. De app biedt in wezen alles wat je nodig hebt om te handelen via Finst.

Alles wat mogelijk is via de desktopversie, is ook toegankelijk via de app. Bovendien is de app vereist om in te loggen op de desktopversie, waardoor het fungeert als een tweefactorauthenticatie (2FA) voor optimale veiligheid. Dit is vergelijkbaar met de inlogmethoden van banken.

Review van Finst

Voor deze review van de crypto broker hebben we naar meerdere aspecten gekeken, waaronder de kosten, klantenservice, aanbod en functies. Ook benoemen we, waar nodig, de vergelijking met andere exchanges of brokers, zodat je een duidelijker beeld krijgt.

Starten bij Finst

Gebruiksvriendelijkheid

Bij het evalueren van Finst lag onze focus voornamelijk op de gebruikersvriendelijkheid van het platform. Het proces begint bij Finst met het aanmaken van een account, en hierin stelt het platform zeker niet teleur. De eerste indruk wordt gedomineerd door het welkomstaanbod, dat prominent in beeld wordt gebracht en direct onze aandacht trekt.

De navigatie binnen het platform is intuïtief; of je nu wilt registreren, crypto wilt storten of opnemen, het is allemaal duidelijk aangegeven. Het kleurenschema dat Finst hanteert, draagt bij aan een aangename gebruikerservaring, met kleuren die prettig zijn voor het oog.

Een andere opmerkelijke functie is de mogelijkheid om tussen een lichte en donkere modus te schakelen, wat bijdraagt aan de flexibiliteit voor verschillende gebruikersvoorkeuren. Het kopen en verkopen van crypto is ongecompliceerd, wat Finst ideaal maakt voor zowel beginnende handelaars als de meer ervarenen onder ons.

Echter, het moet worden opgemerkt dat de gevorderde handelaar mogelijk enkele beperkingen ervaart in de mogelijkheden bij Finst. Hier zullen we in een later gedeelte van onze review dieper op ingaan.

Finst 0.15% transactiekosten

Finst fees

Finst adverteert trots als de goedkoopste in de markt. Deze bewering houdt inderdaad stand, mits je geen grote hoeveelheden crypto verhandelt en je je beperkt tot het handelen zonder limieten.

Bij Finst is de handel beperkt tot marktorders. Dit betekent dat je de prijs betaalt zoals deze op dat moment wordt aangegeven, zonder de mogelijkheid om een limiet in te stellen. Hierdoor draag je niet bij aan de toegevoegde waarde van het orderboek, en in tegenstelling tot sommige andere exchanges, is er geen beloning in de vorm van een korting.

Ter illustratie, bij concurrent Bitvavo werkt men met een gelaagd tariefsysteem: handel je meer dan €100.000 per maand, dan dalen de kosten aanzienlijk. In de meest gunstige staffel betaal je slechts 0,03% per transactie.

Bovendien maakt Bitvavo een onderscheid tussen marktorders en limietorders, waarbij de laatste voordeliger zijn. Finst daarentegen kent geen dergelijke staffels en houdt vast aan enkel marktorders. Voor de beginnende crypto-investeerder die slechts met kleine bedragen handelt, is Finst daadwerkelijk de meest kosteneffectieve keuze en dus een aanrader.

Contact met Finst

Klantenservice

De klantenservice van Finst verdient een speciale vermelding. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 18:00, en onze ervaring met het team is overwegend positief. Wat ons in het bijzonder opviel, was dat de klantenservice in enkele gevallen zelfs na de officieel geadverteerde openingstijden nog beschikbaar was. Deze extra inzet valt zeker te prijzen.

Een punt van kritiek is echter dat er geen ondersteuning is in het weekend. Dit in tegenstelling tot sommige concurrenten, waar klantenservice in sommige gevallen zelfs 24/7 beschikbaar is.

Een groot voordeel van Finst is echter de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen, een zeldzaamheid in de wereld van crypto-exchanges. Hier zijn de contactopties voor hun klantenservice, bemand door crypto-experts:

 • Live chat
 • E-mail: [email protected]
 • Telefoon: +31 (0)2 02 41 71 61
 • FAQ: beschikbaar op de website
Aanbod crypto finst

Crypto aanbod

Wat betreft het crypto-aanbod is Finst momenteel enigszins beperkt met een portfolio van meer dan 40 cryptocurrencies. Hoewel dit voor sommige handelaars voldoende kan zijn, is het belangrijk op te merken dat ze ambitieuze plannen hebben voor de nabije toekomst.

Finst heeft aangegeven hun aanbod op korte termijn te willen uitbreiden naar meer dan 100 cryptocurrencies. Desondanks, wanneer we dit vergelijken met gevestigde exchanges zoals Bitvavo en Coinmerce, die respectievelijk 190+ en 300+ verschillende cryptocurrencies aanbieden, dan blijkt dat Finst op dit gebied nog enige achterstand heeft.

Kortom, voor de handelaar die op zoek is naar een extensief en divers aanbod, is Finst wellicht niet de ideale keuze.

Crypto mandjes Finst

Functionaliteiten

Finst heeft zich in korte tijd op de markt weten te positioneren als een geduchte nieuwkomer met de ambitie om de gevestigde orde uit te dagen. Hun eerste troefkaart zijn ongetwijfeld de aantrekkelijke lage tarieven die ze hanteren. Maar het blijft daar niet bij.

Finst heeft een innovatieve stap gezet door als eerste in Nederland het kopen van bundels met diverse cryptocurrencies mogelijk te maken. Deze feature is een uitkomst voor gebruikers die moeite hebben met keuzes maken of graag willen diversifiëren; met één klik kun je een volledig pakket aan crypto aanschaffen zonder verdere zorgen. Dit is een duidelijke plus. Er zijn echter ook aandachtspunten.

Zo is het op dit moment niet mogelijk om limietorders in te leggen en het opnemen van crypto is nog niet geïmplementeerd. Hoewel het laatste in de planning staat en met spanning wordt verwacht, is er over het inleggen van limietorders nog niets gecommuniceerd.

Voor nu zijn gebruikers beperkt tot het plaatsen van marktorders. Als compensatie biedt Finst wel een uitstekende en gebruiksvriendelijke portfolio analyse tool, waarmee ze de concurrentie een stap voor zijn en waar anderen zeker een voorbeeld aan kunnen nemen.

Veelgestelde vragen Finst

Kan ik mijn crypto’s ook staken bij Finst?

Momenteel niet, maar het team van Finst is druk bezig om deze optie te realiseren voor zijn klanten.

Hoe kan ik de klantenservice van Finst bereiken?

Je kunt ze van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 18:00 tijden bereiken via hun live chat of telefonisch op +31 (0)2 02 41 71 61.
O

ok kun je ze altijd een mailtje sturen met een vraag of klacht op: [email protected].

Welke orders kan ik plaatsen op Finst?

Momenteel alleen de marktorder, maar het team van Finst hoopt er snel andere orders aan toe te voegen, om het gemak voor de klant te vergroten.

Mocht finst gehackt worden, zijn mijn beleggingen dan wel veilig?

Finst maakt gebruik van iets dat je een depositogarantiestelsel noemt. Dit is een volledig gescheiden structuur die ervoor zorgt dat in het geval dat er iets met Finst zou gebeuren, jouw beleggingen altijd veilig blijven omdat ze het niet op hun balans hebben staan.

Staan mijn geld en crypto’s veilig bij Finst?

Dat Finst belooft goed op de veiligheid te letten, is natuurlijk geen overbodige luxe. Als je kijkt naar het grote aantal hacks bij andere crypto-partijen, waarbij in totaal voor miljarden aan cryptovermogen van beleggers is buitgemaakt.

Finst werkt samen met walletbeheerder Fireblocks. Het cryptovermogen van klanten wordt bewaard in een aparte juridische entiteit.

Fireblocks is een van de toonaangevende walletaanbieders ter wereld. Het platform gebruikt Multi-Party Computation (MPC) technologie en andere veilige protocollen om de veiligheid van je investeringen te garanderen. Je crypto's zijn dus veilig opgeslagen in de wallet.

on air