Eerste ervaringen met beleggingsapp Peaks

Eerste ervaringen met beleggingsapp Peaks

12275
1
DELEN
Peaks, beleggen met je wisselgeld
Peaks, beleggen met je wisselgeld

Begin van het jaar heeft Jackpot al eens verteld over de nieuwe beleggingsapp van Rabobank: Peaks. Persoonlijk heb ik dat artikel compleet gemist dus ik kwam deze week pas onder mijn steen uit gekropen. Daar heb ik afgelopen maanden comfortabel gerust en Peaks dus geheel niet gemist, maar nu kon ik er niet meer omheen. Rabobank maakt reclame op tv, Facebook en waar al niet meer. Bleu als ik was besloot ik: leuk Onetime onderwerp.

Jackpot wees me fijntjes op zijn artikel, maar hij had Peaks toen nog niet kunnen testen. En ik nu wel… Dus, een introductie in het nieuwste snufje op beleggingsgebied: beleggen met je virtuele wisselgeld!

Wat is Peaks?

De woordgrap is misschien niet aan iedereen besteed, maar spreek het maar eens uit: Peaks. Oftewel, pieks, een verwijzing naar de piek uit het Guldentijdperk. Of naar de pieken (en dalen) die kenmerkend kunnen zijn voor beleggen, maar dat klinkt veel minder nostalgisch.

Peaks, beleggen met je wisselgeld
Peaks, beleggen met je wisselgeld

De app (verkrijgbaar op iOS en Android) is ontwikkeld samen met Rabobank, maar kan door iedereen gebruikt worden. Mijn aanname dat de naam iets met de oudhollandse piek te maken heeft, klopt trouwens als je naar Peaks.nl kijkt. Het is namelijk gebaseerd op de aloude piekenpijp, maar dan versie 2.0. Ik vind dat goed gevonden, goede marketing dus. Nostalgie doet het altijd goed, vooral als het om de Gulden gaat (niet te verwarren met de cryptocoin Gulden ;-))

Het idee is dat je transacties op je bankrekening worden afgerond en dat met het virtuele wisselgeld eens per week een belegging gedaan wordt. Deze functie werkt overigens op dit moment alleen voor Rabobank klanten, wordt bij aanmelding vermeld. Maar er is ook een tweede optie, je kunt namelijk ook €1 per dag inleggen welke een week wordt opgespaard en daarna belegd wordt.

Uiteraard is het ook mogelijk met elk ander gewenst bedrag per week meedoen, of eenmalig of maandelijks een bedrag inleggen.

De eerste drie maanden mag je de app kosteloos gebruiken, daarna ga je €1 per maand betalen. Daarnaast betaal je de aanbieders van de indexfondsen 0,2% tot 0,4%.

Peaks kosten
Peaks kosten

Aanmelden, heb je even?

Ik ben geen leek op het gebied van aanmelden voor apps etc. maar zo omslachtig heb ik het zelden meegemaakt. Het aanmeldproces bestaat uit acht verschillende stappen. Ik wilde hier een bericht schrijven voorzien van printscreens maar dit is niet te doen. Het aanmelden gaat via een soort van gesprek met de app en elke stap heeft ook een paar subonderdelen.

Stap 1 is het registreren voor de app, Eerst moet je de privacyvoorwaarden ‘lezen' en voor akkoord geven en je mailadres opgeven. Je krijgt een code in je inbox die je weer in de app opgeeft. Daarna moet je nog een pincode kiezen om in te loggen in de app, en kun je (als je telefoon dit ondersteunt) kiezen om je vingerafdruk hiervoor te gebruiken.

Peaks privacy
Peaks privacy

Vervolgens ga je je account inrichten, stap 2 is dan ook de vraag hoe je wil gaan beleggen: met het afronden van je bankafschrijvingen (alleen via Rabobank) of met €1  per dag. Je kunt in de plaats hiervan ook een eenmalige of maandelijkse inleg kiezen. Ik kies voor het afronden van mijn betalingen via Rabobank.

Verschillende smaken

Volgende stap, het portfolio kiezen. Je kunt kiezen uit 4 smaken:

  • Mild: korte termijn (2 tot 5 jaar), verwacht rendement per jaar 2,6%, geschikt voor mensen die niet te veel risico willen nemen maar wel meer rendement willen dan op een spaarrekening
  • Pittig: middellange termijn (5 tot 10 jaar), verwacht rendement per jaar 3,7%, iets meer risico maar niet te hard van stapel lopen
  • Scherp: langere termijn (10 tot 15 jaar), verwacht rendement per jaar 4,9%, voor degenen die van mening zijn dat wat meer risico op langere termijn in het voordeel werkt
  • Heet: lange termijn (15+ jaar), verwacht rendement per jaar 6,1%, voor mensen die geld opzij kunnen en willen zetten en kunnen wachten op goede resultaten

Ik kies voor pittig en krijg een rekenmodel met wat mijn inleg over 5 jaar waard zou kunnen zijn. Vervolgens krijg ik ook nog te zien hoe mijn beleggingen eruit komen te zien: 50% aandelenfondsen en 50% obligatiefondsen. Ook zie je de verdeling binnen de fondsen. Ik moet zeggen dat dit dus heel transparant is. Je keuze kun je overigens later altijd nog aanpassen in de app.

Pittig profiel
Pittig profiel
Fondsenverdeling
Fondsenverdeling

Identificatie in VIER stappen

Stap 4 is de identificatie. En dat gaat in vier, ja je leest het goed, vier onderdelen! Met iDIN kun je je via je bank identificeren. iDIN is een samentreksel van iDEAL en identificeren, je doet dit dus via iDEAL. Daarna moet je je naam, adres en geboortedatum ingeven. Stap 3 van 4 hier is het invullen van je paspoortgegevens (of van je ID bewijs) en stap 4 is je mobiele telefoonnummer.

Ok, ik ben dus halverwege. Het is dat ik al zo ver ben, maar ik kan me voorstellen dat je af wil haken. Gelukkig hoef je dit maar één keer te doen!

Volgende stap is het koppelen van je bankrekeningnummer, dit moet een betaalrekening zijn (en als je dus je wisselgeld wil inleggen moet het een Raborekening zijn). Dit doe je nog een keer met iDEAL. Vervolgens moet je nog akkoord geven dat Peaks je transacties kan zien om ze zo af te kunnen ronden.

We zijn er bijna!

Bij stap 6 word je gevraagd of je berichten wil ontvangen, en zo ja, welke berichten. Je kunt kiezen uit Updates (eens per week), Meldingen (als je actie moet ondernemen) en Mijlpalen (sporadisch). Ik zet ze allemaal aan, ze kunnen altijd weer uitgezet worden.

Meldingsinstellingen
Meldingsinstellingen

Stap 7 is de samenvatting van je keuzes en gegevens. Je krijgt de tijd om het nog eens door te lezen. Vervolgens rolt daar een ‘overeenkomst' uit welke je moet accorderen om verder te kunnen.

En dan, de laatste stap van het registratieproces: je moet nog goedgekeurd worden. Ze zeggen zelf ook dat het een flinke vragenlijst was, maar het is natuurlijk voor een goed doel. Je krijgt een mail als je account geactiveerd is. Bij mij duurde het een minuut of 5 en daarna kon ik inloggen.

Wachten op acceptatie
Wachten op acceptatie

We kunnen gaan beginnen

Als je inlogt in de app, wat dus heel makkelijk met je vingerafdruk kan, krijg je eerst een overzicht van je geld. Swipen naar links en rechts kan en levert andere overzichten en inzichten op. Je kunt her en der ook wat aanklikken voor wat extra info of bijvoorbeeld een overzicht van je transacties. Het lijkt heel intuitief te werken.

Ik ben op vrijdag begonnen en kreeg zondag een pushberichtje dat mijn wisselgeldoverzicht klaar is en dat ik die kan bekijken of annuleren. Dat laatste is wel fijn, je kunt dus altijd ingrijpen in het proces.

Pushbericht Peaks
Pushbericht Peaks

Na twee dagen is de inzet een hele 86 cent :-) Geen wereldbedrag dus. Dat komt ook wel omdat ik mijn eigen rekening heb gebruikt, en de meeste transacties via onze gezamenlijke rekening lopen (zoals boodschappen etc). Ik ben dan ook benieuwd hoeveel ik uiteindelijk gemiddeld per week in zal zetten.

Eerste conclusie

Het aanmeldproces voor Peaks is behoorlijk omslachtig en bestaat uit nogal wat stappen. Het aanvragen van onze gezamenlijke rekening recent, was sneller gedaan! Anderzijds ga je wel beleggen (al is het in eerste instantie misschien maar met een klein bedrag) en wordt de app gekoppeld aan je bankrekening, dus enige controle is op zijn plaats. Als je er eenmaal doorheen bent gaat de rest redelijk vanzelf. De app werkt verder ook gemakkelijk, en je kunt ten allen tijden ingrijpen of wijzigen. Voor mensen zoals ik die niet gewend zijn te beleggen, dit wel op een laagdrempelige manier willen gaan doen maar er niet teveel tijd en effort in willen steken, is het een ideale oplossing.

 

 

Top Brokers, getest door onafhankelijke team van OneTime!
Broker Bonus Min. storting Review Rating
Geen transactiekosten 100 euro Review ★★★★★ Handel nu!
Onze favoriet! 10 euro Review ★★★★ Handel nu!
Nederlandse aanbieder 10 euro met iDeal Review ★★★★★ Handel nu
VIP-voordelen $10 Review ★★★★ Handel nu!
DELEN
Vorig artikelHoe groot is de kans om te winnen in de Oudejaarsloterij?
Volgend artikelJeju Royal Palace Casino
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!