Quotering

Wat is een quotering? Onze eenvoudige uitleg!

Sportweddenschappen sluit je af omdat je geld wilt verdienen aan een sportwedstrijd en omdat je een kansspelelement toe wilt voegen aan het volgen van voetbalwedstrijden, tenniswedstrijden, wielerwedstrijden en/of Formule 1 races. We hoeven waarschijnlijk niet heel lang stil te staan bij wat een quotering is, maar voor de lezers die zich pas net zijn gaan verdiepen in sportweddenschappen, leggen we het in vogelvlucht even uit voordat we bij de kern van dit artikel komen.

Quotering

Wat is een quotering?

Simpel gesteld: Een quotering is de factor die jouw inleg waard is na een winnende weddenschap. Het is een bedrag dat de bookmaker je uitbetaald per ingezette euro als je een weddenschap weet te winnen. Quoteringen worden altijd terug gerekend en gepresenteerd in hele euro’s. In veel gevallen worden weddenschappen aangeboden met een, bijvoorbeeld, 1 staat 1,53. Jouw euro is na een winnende weddenschap 1,53 waard geworden.

De hoogte van een quotering wordt bepaald naar mate de waarschijnlijkheid van je weddenschap afneemt. Ajax zal voor een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk een veel lagere quotering toebedeeld krijgen dan de tegenstander. De waarschijnlijkheid dat Ajax wint is namelijk veel groter.

Iedere Euro Inzet Levert Bij Winst E168 Op
Iedere euro inzet, levert bij winst €1,68 op

Bookmaker doet onderzoek

Een bookmaker bepaald die waarschijnlijkheid door onderzoek te doen naar de mogelijke uitkomsten van de wedstrijd. Dit onderzoek gebeurt onder andere op basis van statistische feiten. Het feit dat RKC Waalwijk nog nooit een wedstrijd in Amsterdam van Ajax gewonnen heeft, maakt het des te onwaarschijnlijker dat het een volgende keer wel lukt.

Dat soort statistieken, aangevuld met een analyse van de sterkte van een elftal, bepaald hoe waarschijnlijk een bookmaker een bepaald scenario vindt. Het leuke aan sport is dat het geen exacte wetenschap is en dat de underdog de favorieten soms kan verrassen. Dat maakt weddenschappen met hoge gemiddelde odds altijd interessant om eens te analyseren.

Soms zitten bookmakers er ook gewoon naast. Hebben ze een feitje over het hoofd gezien. Zo gaf een bookmaker voor de voetbalinterland Luxemburg – Azerbeidzjan een speler van Luxemburg een quotering van 1:18 voor het scoren van een doelpunt. De bookmaker had over het hoofd gezien dat deze speler de vaste penaltynemer van het elftal was. Vlak voor rust kreeg Luxemburg een strafschop en had deze speler de bookmaker flink pijn kunnen doen, ware het niet dat hij de strafschop miste.

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets

Wedstrategie

Inzetten op dit soort buitenkansjes horen bij de wedstrategie waar incidentele overwinningen zoveel winst opleveren dat het aantal verloren weddenschappen meer dan goed gemaakt wordt. Gokkers die deze strategie aanhouden zijn vaak gokkers die de onwaarschijnlijke weddenschappen opzoeken en accepteren dat ze negen van de tien bets zullen verliezen. Die tiende maakt de verloren echter meer dan goed. Laten we deze wedstrategie Cherry Picking noemen.

Deze wedstrategie is exact het tegenovergestelde van het safety first wedden. Spelers die liever geen weddenschappen verliezen zetten hun geld in op weddenschappen die een grote mate van waarschijnlijkheid kennen. Ze nemen dan genoegen met een veel lagere winst per ingelegde euro, maar bouwen langzaam maar zeker een solide bankroll op.

De verschillende soorten quoteringen

Nu we een klein beetje achtergrond informatie over het tot stand komen van een quotering hebben gegeven en al een heel klein beetje inzicht in verschillende wedstrategieën hebben gegeven, is het tijd om eens te kijken naar een aantal verschillende quoteringen. Een quotering is namelijk nooit zomaar een quotering.

Europese quotering

De eerste quotering die we hier met je willen bespreken is de Europese quotering. Een Europese quotering is een decimale quotering. Deze quotering presenteert het totaalbedrag dat je wint bij een weddenschap. Je inleg is hier in mee genomen.

Als we even teruggrijpen naar het voorbeeld van hierboven, waarbij de quotering van de wedstrijd Ajax – RKC Waalwijk als volgt is in een standaard 1X2 weddenschap:

Winst (1) Gelijkspel (X) Verlies (2)
1,40 3,55 6,78

Elke euro die je inzet op Ajax wordt bij winst van Ajax 1,40 waard. Zet je dus 2 euro in op Ajax dan stort de Toto 2,80 terug op je speelrekening. Zet je 2 euro op een overwinning voor RKC Waalwijk en laat Ajax zich daadwerkelijk verrassen door de Brabanders, dan is je 2 euro ineens 13,56 geworden.

Britse quotering

In Engeland, waar de nodige sportwedkantoren te vinden zijn, bieden ze ook decimale weddenschappen aan. Daarnaast zijn er typische Britse quoteringen te vinden. Deze worden gepresenteerd in de vorm van breuken zoals je ze misschien nog wel uit het wiskundeboek kent. Deze weddenschappen worden dan ook fractionele quoteringen genoemd.

Een fractionele odd, het Engelse woord voor quotering, bestaat uit twee getallen. De opbrengt versus de inleg. Een typisch voorbeeld van een Britse quotering is 2/9. De 2 is de opbrengst van een weddenschap waar je de inleg op 9 gesteld hebt.

Dat klinkt wellicht verwarrend want je zou het wellicht kunnen lezen als dat je geld verliest. Dat je wanneer je 9 euro inlegt je slechts 2 euro terug krijgt. Wie zou in vredesnaam een dergelijke weddenschap af willen sluiten?

Britse Quotering
Britse quotering

Engelsen doen het anders

Wat de Engelse anders doen is dat ze de inleg er niet bij optellen in de presentatie van de quotering. Wanneer je negen euro inlegt op een weddenschap met een 2/9 quotering win je twee euro. Daarnaast krijg je natuurlijk je negen euro inleg ook terug. Voor je weddenschap had je negen euro, na je weddenschap heb je er 11.

Even terug naar Ajax – RKC Waalwijk. Een Britse quotering zou de winstkansen voor Ajax presenteren als 2/5. Op elke 5 euro die wedt, maak je 2 euro winst. Leg je twee euro in (40% van 5), dan maak je tachtig cent winst (40% van 2). Samen met je twee euro inleg is dat 2,80 en dat is precies de winst die we ook bij de Europese quotering gemaakt hebben.

De berekening die je voor Britse quotering in je hoofd moet houden is: je inleg x winst per /factor plus je inleg = je opbrengst. Klinkt ingewikkeld, valt in de praktijk best mee als je eenmaal door hebt hoe het werkt.

Amerikaanse quotering

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als zij dingen net even op een andere manier doen. Zij werken met alleen met positieve odds, maar ook met negatieve. We gaan proberen je het verschil simpel uit te leggen.

Bookmakers die met Amerikaanse odds werken, rekenen alles terug naar de standaardfactor 100. Een positieve quotering laat zien hoeveel winst je maakt als je € 100,- inzet op een weddenschap. In het geval van Ajax – RKC Waalwijk zou je dus € 140,- winnen.

De negatieve quotering lijkt op de Britse manier van quoten. Er wordt gesteld hoeveel je in moet leggen om € 100,- te winnen. Deze twee quoteringen lopen in een weddenschap op een sportwedstrijd dwars door elkaar heen.

De favoriet in de wedstrijd krijgt de negatieve quotering toebedeeld. In ons voorbeeld is er een quotering van -250 op Ajax, staat er een + 255 op een gelijkspel en een plus 578 op een overwinning van RKC Waalwijk. Vertaald betekent dat er maar liefst een inleg van € 250,-  nodig om € 100,- te verdienen aan een zege van Ajax. Je totale portemonnee na de weddenschap bedraagt dan € 350,-. Een zege van RKC levert je een met een inleg van 100 euro, want een positieve quotering, € 578 winst plus je € 100,- inleg op.

Conclusie quotering

Waar de Europese quotering uitgaat van een totaal opbrengt en inleg en winst al in de quotering verrekend, doen zowel de Amerikaanse als de Britse quotering dat niet. Dat maakt dat je op moet letten met welke notatie je te maken hebt om onnodige verliezen te voorkomen.

on air