Wedden Op De Super Bowl

De basisbeginselen van het wedden op de Super Bowl

Het is hét hoogtepunt van het Amerikaanse sportjaar: de Super Bowl. Op zondag 11 februari 2024 is het weer zo ver. De Super Bowl is ook een uitstekend evenement om op te wedden. Alleen… waar begin je? In dit artikel leggen we alles uit over de basis van het wedden op de Super Bowl.

Om je een beetje wegwijs te kunnen maken in het wedden op de Super Bowl is het belangrijk dat we je het een en ander uitleggen over American Football. De Super Bowl is immers de finale van de NFL, de National Football League. 

Wedden Op De Super Bowl
Williamsville North Football
American Football wordt gespeeld op een veld dat is onderverdeeld in Yards.

American Football, een korte uitleg

Football is een spel dat gespeeld wordt tussen twee teams die beiden proberen om zoveel mogelijk touchdowns en field goals te scoren om de wedstrijd te winnen. 

Een touchdown scoor je door de bal in de endzone van de tegenstander te krijgen. Die tegenstander wil dat natuurlijk voorkomen. Daarom is het lastig om het veld over te steken. Teams die aan de bal zijn krijgen daarom telkens vier pogingen om 10 yards terreinwinst te boeken. Lukt het binnen vier pogingen om die terreinwinst te boeken, dan krijgt dat team opnieuw vier pogingen om wederom tien yards terreinwinst te boeken.

Quarterback, de belangrijkste speler op het veld

Terreinwinst boek je door vanuit de scrum, zoals we die ook bij rugby kennen, de bal bij de quarterback te krijgen. De quarterback is de belangrijkste speler van het team omdat hij het spel verdeelt.

Om terreinwinst te boeken kan de quarterback ervoor kiezen om een lange pass naar een van de wide receivers te spelen of juist een korte running game te spelen waarbij hij de bal afspeelt aan een tight end die er vervolgens mee gaat rennen. Bereikt een speler na een pass van de quarterback de end zone van de tegenstander, dan scoort hij een touchdown! Deze is zes punten waard. 

De tegenstander probeert de aanval af te stoppen door de speler met de bal te tackelen. Idealiter tackelt men hiervoor de quarterback omdat dit zoals gezegd de belangrijkste speler van een team is. De quarterback wordt echter beschermd door zijn teamgenoten waardoor het lastig is om hem te tackelen. 

Wanneer een team er niet in slaagt om binnen vier pogingen tien yards te winnen, dan gaat de bal over naar het andere team. Dan mogen zij proberen een touchdown te maken. Na een touchdown wisselt het balbezit ook. 

Extra punten en velddoelpunten

Na het scoren van een touchdown krijgt het scorende team de mogelijkheid om een extra punt te scoren. De kicker van het team dient daarvoor de football tussen de doelpalen te trappen. Dit schot is 1 punt waard. Met een touchdown en een conversie kan een team dus zeven punten scoren. 

Teams kunnen ook een field goal maken. Wanneer een team vlakbij de endzone van een tegenstander is, maar nog weinig pogingen heeft om terrein te winnen, dan kan de coach er voor kiezen om de kicker het veld in te sturen om de bal tussen de palen te schieten vanuit open spel en zo een field goal te maken. Een field goal is goed voor drie punten. 

Wedden op de Super Bowl

Tot zover de basisuitleg over American Football. Nu gaan we het hebben over wedden. Waarop kun je nu precies wedden bij American Football en meer specifiek de Super Bowl?

Los van de wedstrijd kun je bij de Super Bowl wedden op allerlei randzaken die niet eens echt iets met het resultaat van de wedstrijd te maken hebben. Dit soort weddenschappen worden Proposition Bets ofwel propbets genoemd. Een voorbeeld hiervan is een weddenschap op kop of munt bij de toss welk team de aftrap mag nemen. 

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Tom Brady Denver 2011

Wedden op de winnaar van de Super Bowl

Laten we de weddenschappen op de wedstrijd zelf logisch opbouwen. Het begint met een voorspelling welk team de wedstrijd om de Super Bowl gaat winnen. De twee beste teams van de play-offs staan in de laatste wedstrijd van het seizoen tegenover elkaar. 

Je kunt inzetten op welk team gaat winnen. Weddenschappen op de winnaar van de wedstrijd zijn altijd inclusief extra tijd. Deze weddenschap heet de money line. Een gelijkspel kent de NFL niet. Dat wil niet zeggen dat gedeelten van een wedstrijd niet gelijk kunnen eindigen.

Een NFL wedstrijd kent vier kwarten van elk vijftien minuten zuivere speeltijd. Dat wil zeggen dat de klok gestopt wordt op het moment dat het spel stilligt. Daarom duren wedstrijden ook meerdere uren. Een kwart kan best in een gelijke stand eindigen. Daar kun je dus via het uit het Europese voetbal bekende 1X2 systeem op wedden.

Wedden met een handicap

Net als bij het Europese voetbal kun je op een American Football wedstrijd wedden met een handicap. Je kunt teams op een virtuele achterstand of voorsprong zetten. Daarmee kun je winnend wedden op verliezende teams. Omdat er meerdere punten per score genoteerd worden moet je hier wel een beetje mee oppassen. 

Ook kun je under/over weddenschappen afsluiten op het aantal punten dat gescoord gaat worden in de wedstrijd. De bookmaker heeft een inschatting gemaakt van de score en daaruit kun je een optie selecteren. In de Super Bowl wedstrijd kun je ook wedden op het aantal punten dat per team gescoord wordt. 

Dit zijn de meest basis resultaatweddenschappen waarop je kunt inzetten op de Super Bowl. 

Wanneer we een stapje verder gaan, gaan we bepaalde zaken met elkaar combineren. Deze weddenschappen heten game parlay. Hierbij voorspel je bijvoorbeeld dat Team A gaat winnen en dat er meer dan 50 punten gescoord gaan worden. Bij dit soort weddenschappen zijn meerdere combinaties van diverse factoren te maken. 

Wedden op wedstrijdgebeurtenissen

Wanneer we nog een stapje verder gaan en nog verder op de wedstrijd inzoomen dan zijn er nog veel meer weddenschappen waarop we in kunnen zetten. Je kunt bijvoorbeeld voorspellen welk team of zelfs welke speler de eerste touchdown scoort en welk team de meeste touchdowns scoort, of hoeveel touchdowns er in de wedstrijd gescoord worden.

Je kunt wedden op welk team als eerste de 15, 20 of 25 punten haalt. Ook kun je inzetten op hoeveel spelers er in de wedstrijd proberen een rush te maken, hoeveel spelers een pass van de quarterback vangen en hoeveel uur de wedstrijd duurt. Er is zoveel mogelijk. 

Je gokt bij de Super Bowl ook op de prestaties van de spelers. We hebben al besproken dat je kunt wedden op welke speler de eerste touchdown scoort. Je voorspelt ook welke speler er sowieso een touchdown scoort. Je voorspelt hoeveel passing of rushing yards een speler tijdens de wedstrijd aflegt. Natuurlijk voorspel je welke speler aan het eind van de wedstrijd tot Most Valuable Player (MVP) wordt verkozen. 

Voor deze laatste weddenschappen is het wellicht beter om eerst eens een paar NFL wedstrijden te kijken zodat je een idee hebt wat er bedoeld wordt met het aantal yards, etc. De eerste weddenschappen kun je met een gerust hart ook als leek met latente interesse plaatsen, mits je je uiteraard een beetje inleest.

on air