Amerikaans Basketbal

Wedden op basketbal: dit is wat je moet weten!

In Nederland is basketbal niet heel populair (wellicht het wedden op basketbal wel), maar in Amerika is het een van de meest populaire sporten. Bijna iedereen kent wel een bekende Amerikaanse basketballer. Neem als voorbeeld Michael Jordan, één van de rijksten op aarde. 

Maar waar kun je allemaal op wedden bij basketbal? Er zijn veel verschillende wedopties beschikbaar gesteld bij Nederlandse bookmakers. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over sportweddenschappen op basketbal voordat je begint met wedden, en wie weet pak je nog een leuke winst mee!

Amerikaans Basketbal

Bekende basketballers en waar moet je op wedden bij basketbal?

Namen als Kobe Bryant, spelend bij de Los Angeles Lakers of de op dit moment wellicht beste basketballer in de wereld Wardell Stephan Curry II, of Steph Curry. Hij speelt voor de Golden State Warriors en is de MVP in 2015 en 2016. MVP betekent Most Valuable Player, de meest waardevolle speler.

Daarnaast kent iedereen uiteraard Michael Jordan, bekend uiteraard van zijn kleding en schoenen, maar hij is ook de beste basketballer die ooit heeft bestaan. Hij heeft gespeeld voor de Chicago Bulls en voor de Washington Wizards.

Wedden Op Basketbal Bij De TOTO
Wedden op basketbal via de TOTO

NBA - National Basketball Association

De NBA is de bekendste basketbalcompetitie ter wereld en hier spelen alle grote namen. Het is een competitie die wordt gespeeld in de USA, maar er zit ook 1 team uit Canada in, namelijk de Toronto Raptors.

De NBA heeft een zeer ingewikkelde structuur en dit maakt het gokken op eindresultaten in de competitie ontzettend lastig. De odds zijn hierdoor ook redelijk hoog bij diverse bookmakers, vanwege de onvoorspelbaarheid. De laatste 10 jaar zijn er 8 verschillende teams kampioen geworden!

De Boston Celtics hebben de meeste kampioenschappen, namelijk 17, echter is de laatste titel van 2008 en die daarvoor uit 1986. Een gokje hierop is absoluut geen zekerheid! Los Angeles Lakers pakte in 2020 de 17de titel in de NBA. LeBron James is de meeste gewaardeerde speler uit de NBA finales.

De Chicago Bulls zijn 6 keer kampioen geweest, dit was elke keer met Michael Jordan. Miami Heat en San Antonio Spurs doen het de laatste jaren redelijk goed en dit kun je uiteraard meenemen in je beslissing op welk team je wilt inzetten. Er zijn veel punten die je in ogenschouw moet nemen bij je weddenschappen.

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets

Hoe werkt een basketbalwedstrijd?

Basketbal wordt gespeeld tussen twee teams met elk 5 spelers. Daarnaast zitten er 7 wisselspelers op de bank. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Een normaal schot of een lay-up levert 2 punten op en een afstandsschot buiten de ring levert 3 punten op.

Wie na 4 keer 12 minuten (NBA) de meeste punten heeft wint de wedstrijd. Er zal altijd een winnaar zijn en bij een gelijkspel is er altijd 5 minuten verlenging. Wedden op een gelijkspel bij basketbal kan dus niet!

Gokken op individuele prijzen

Er zijn ook een aantal individuele prijzen te winnen. Jaarlijks zijn er prijzen voor:

  • Most Valuable Player
  • Most Improved Player
  • Defensive Player of the year
  • Rookie of the year
  • Coach of the year

Dit zijn ook onderdelen waar je op kunt wedden en gokken. Een aantal individuele prijzen zijn goed in te schatten, daarom zijn de odds daarvan vrij laag. Het wedden op deze prijzen is dus minder lucratief, maar wel met een hogere kans op winst!

Bask
Amerikaans basketbal (maker foto: Christian Petersen)

Wedden op basketbal

Het gokken op basketbalwedstrijden kan op diverse manieren.

Je kunt inzetten op de uiteindelijk winnaar van de wedstrijd. Dit is uiteraard een vrij simpele bet die je bij alle bookmakers kunt plaatsen.

Je hebt daarnaast ook nog lastigere inzetten.

Zo kun je de winnaar voorspellen, maar met een handicap. Dit betekent dat het team dat de handicap heeft begint met een virtuele achterstand.

Zo kan het zijn dat jij gokt dat team A wint van team B, maar dat team A begint met een virtuele achterstand van 17.5 doelpunten! Team A moet dus met minimaal 18 doelpunten verschil winnen. Je kunt je voorstellen dat dit de wedstrijd een stuk spannender kan maken.

Zoals eerder aangegeven duurt elke wedstrijd 4x 12 minuten waardoor je ook per kwart kunt inzetten wie zal winnen. Deze odds zijn redelijk hoog omdat ze heel onvoorspelbaar zijn.

Het gebeurt niet heel vaak dat 1 team alle 4 de kwarten wint en daardoor kan het dus zomaar zijn dat een team dat minder goed is toch 1 kwart weet te winnen. Welk kwart dat is, tja dat is gokken uiteraard!

Baldoornett
Basketbal door basketbalnet

Gokken op outrights

Het gokken op outrights is eigenlijk niets anders dan het gokken op de winnaar van de competitie. Als je wilt gokken op de NBA einduitslag levert een inzet van een euro op de Golden State Warriors je ongeveer 1.25€ op.

Dit is een bizar lage quotering en laat zien hoe de verhoudingen zijn in de NBA. Elke euro die je inzet op de Cleveland Cavaliers levert je €3.30 op en mark my words, Cleveland Cavaliers gaat kampioen worden!
De odds hiervoor zijn best oke te noemen maar het blijft uiteraard een gok.

Gokken op wedstrijden in Europa kan uiteraard ook. Er zijn verschillende competities zoals de Euroleague. Dit is vergelijkbaar met de Champions League, en het is wel duidelijk dat je ook op voetbal kunt wedden.

Wedden op basketbal in de USA

Al met al kunnen we stellen dat er veel geld te verdienen valt met gokken of wedden op basketbal wedstrijden. Basketbal wedstrijden zijn zeer onvoorspelbaar en het brengt dus de nodige risico’s met zich mee. Als je jezelf goed inleest in de NBA kun je redelijk safe  bets plaatsen, maar het blijft gokken!

Veelgestelde vragen over basketbal

Waar kun je op wedden bij basketbal?

Je kunt op een aantal gebeurtenissen inzetten. De meest voor de hand liggende inzet is op winst of verlies. Daarnaast kun je gokken op een minimaal aantal punten verschil in uitslag (ook wel handicap bet genoemd). Ook heb je de zogenoemde propbet: dit heeft vaak niets met de uitslag te maken, maar kan een weddenschap zijn als: hoeveel punten scoort speler x. Enkele bookmakers hebben honderden van dit soort bets. Daarnaast heb je de weddenschap 'totaal': hierbij voorspel je of het totaal aantal gescoorde punten hoger of lager is dan een bepaalt aantal.

Op welke competities kun je inzetten bij basketbal?

Binnen basketbal zijn er een aantal competities waarop je kunt inzetten. Dit zijn de volgende: NBA (National Basketball Association), NCAA (National Collegiate Athletic Association), Euroleague, Eurocup, FIBA Champions League. Daarnaast heeft bijna ieder land wel een eigen competitie waarop kan worden ingezet.

Kun je bij Unibet gokken op basketbal?

Ja, Unibet heeft een breed scala aan wedmogelijkheden. Het is op dit moment voor Nederlanders niet toegestaan te spelen bij Unibet.

Uit hoeveel spelers bestaat een basketbalteam?

Een basketbalteam bestaat uit 5 spelers. Er zijn dus 5 posities te verdelen in het team: point guard (PG), shooting guard (SG), small forward (SF), power forward (PF) & Center (C).

Waarom duurt een basketbal wedstrijd niet overal even lang?

Dit heeft te maken met de competitie waardoor het verschilt qua totale speeltijd. In de NBA duurt een basketbalwedstrijd 48 minuten (4 x 12 minuten), in de FIBA 40 minuten (4 x 10 minuten). Dit is pure speeltijd (netto).

Waar moet je op letten als je gokt op basketbal?

Belangrijk is het checken van statistieken, zodat je kunt bekijken hoe een team in het verleden gepresteerd heeft. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen of bepaalde spelers daadwerkelijk spelen. Ook is het altijd goed om de verschillende odds van bookmakers met elkaar te vergelijken.

Waar kun je tips vinden over wedden op basketbal?

Er zijn een aantal websites die aandacht besteden aan basketbal. Naast deze websites kun je terecht op Onetime: hier delen onze community-leden tips rondom sportweddenschappen.

Waarom is er geen gelijkspel bij basketbalwedstrijden?

Je kunt bij basketbal niet inzetten op gelijkspel. De reden hierachter is dat er na het einde van de wedstrijd er een verlenging volgt. Ook wel overtime (OT) genoemd. Dit zit bij de weddenschap inbegrepen. Anders dan bij voetbal.

Wat is moneyline?

Moneyline is een andere benaming voor het wedden op de winnaar. En zoals aangegeven is dit inclusief de eventuele verlening (OT).

Bij welke bookmakers kun je allemaal gokken op basketbal?

Dit kan bij de verschillende vergunde bookmakers.

Wat is een under/over weddenschap?

Dit is weddenschap waarbij je gokt op een bepaalde puntenscore. Je gokt op een puntenscore die hoger of lager is dan het gegeven aantal.

Kun je ook gokken op vrouwen basketbal?

Ja, dit is mogelijk. Er zijn een aantal websites die dit aanbieden. Het aanbod is schaars.

Kun je live wedden op basketbal?

Ja, er zijn hierin veel mogelijkheden. Echter is de vraag of dit in de toekomst mogelijk blijft i.v.m. de komende wetgeving. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er live op wedden. Bijvoorbeeld: welke speler het volgende punt scoort of welke partij het volgende kwart wint van de wedstrijd. Dit geeft een extra dimensie aan de sportweddenschap.

on air