Screenshot 2022 06 20 13.38.13

Wedden op biljart, pool en snooker, is het wat?

Biljarten heeft een imago van stoffige sport, en poolen associeer ik vooral met jeugd die op vrijdagavond niets beters te doen heeft. Als ik snooker in een tv-gids zie sta sla ik dat graag over. Toch is het tijd om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn om te wedden op de sport, simpelweg omdat íedere wedstrijd en sport hier spannender van kan worden.

 

Screenshot 2022 06 20 13.38.13

Biljart: Wat verstaan we hieronder?

Alle drie de sporten die ik hieronder noem, vallen officieel onder de noemer biljart. Het driebanden, de sport die opa in de kroeg of dorpshuis speelt, wordt in de volksmond biljart genoemd, maar het is dus meer dan dat.

Biljart is de verzamelnaam voor sporten waarbij met een keu op verschillende ballen gespeeld moet worden, op een speciale tafel.

De regels en tafels, plus de ballen, wijken per variant af. Bij driebanden, ook wel carambole genoemd, speel je bijvoorbeeld met drie ballen, waarbij je met de witte zowel de rode als gele moet raken in een beurt.

Bij zowel snooker als poolbiljart is het de bedoeling om met de witte bal gekleurde ballen in een bepaalde volgorde te putten (in een pocket te spelen).

Ook het prijzengeld dat verdiend kan worden met de verschillende types biljart verschilt nogal. Alleen de echte top kan rondkomen van de sport, en dan nog verdienen zij een schijntje als je het vergelijkt met bijvoorbeeld tennissers, golfers of voetballers.

De beste biljarter verdient een dikke 2 ton op jaarbasis, bij poolbiljart verdient de topper $150.000 en de snookeraars doen het het beste, daar verdient de top 5 per jaar grofweg tussen de €500.000 en €1.000.000.

Screenshot 2022 06 20 13.40.46

Wedden op biljart

Je moet dus heel goed zijn, wil je met één van deze sporten je geld kunnen verdienen. Doordat we in Nederland, op biljart na, niet zo heel goed zijn in de sporten, kun je wel meteen doorbreken als je wel heel goed bent.

Maar dat is echt maar voor een enkeling weggelegd, omdat de sporten hier niet groot of populair zijn, maakt het ook lastig om hier echt goed te worden. Wat je wel kunt doen, is proberen geld te verdienen met wedden op biljart. Je kunt dus zelfs volkomen legaal inzetten op snooker :-) Niet dat de keuze ineens reuze is hoor, je kunt op dit moment inzetten op drie zaken: de wedstrijden van het China Open (11 stuks), de winnaar van de China Open en de winnaar van het UK Championship.

Wedden op biljart, doen of niet?

Je kunt dus vooralsnog nergens inzetten op driebanden, en dat is misschien jammer omdat dat de enige vorm van biljart waarin Nederland (én België) wél heel succesvol is.

Wel kun je wedden op bijvoorbeeld poolbiljart (meestal gewoon pool genoemd) en snooker. Dat komt waarschijnlijk omdat die twee vormen in onder andere de UK veel populairder zijn. Populairder dan biljart én veel meer gespeeld en bekeken dan in Nederland.

Wil je gaan inzetten, dan doe je dat natuurlijk niet zomaar. Je kunt naar de odds kijken, die geven wel een aardig beeld van wie het goed doet en wie niet.

Maar het voorspellen van bijvoorbeeld een kampioen over 4 jaar is wel heel ver vooruit in de toekomst. Dan zegt de huidige situatie niet zo heel veel. Wie weet stopt er wel een goede speler, of breekt er ineens een Verstappen in het poolbiljart door die de hele boel op zijn kop zet.

Toch, omdat het een klein wereldje is, met slechts een handjevol topspelers, kun je je prima inlezen in hoe spelers het onder bepaalde omstandigheden doen.

En dan kun je dus heel goed een leuk gokje wagen en misschien wel geld verdienen met pool of snooker zonder zelf ook maar een keu vast te houden!

on air