Screenshot 2022 06 22 09.24.03

Wedden op cricket: wat zijn de opties?

Het is wereldwijd, na voetbal, de meest populaire sport: cricket. Zelfs in Nederland wordt het beoefend, en zit het ledenaantal weer in de lift. Dit komt omdat het aantal expats stijgt, cricket wordt namelijk vooral gespeeld in de landen van het Britse Gemenebest. Het is dus niet vreemd dat je, vooral bij buitenlandse bookmakers, prima kunt wedden op cricket. Tijd voor ons om ons daar eens in te gaan verdiepen.

Screenshot 2022 06 22 09.24.03

Wat is cricket?

Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er wel eens van gehoord maar ik heb denk ik nog nooit iets van cricket gezien. Uitleggen wat het is wordt dus een behoorlijke klus, en laat ik liever over aan anderen die het werk al voor me gedaan hebben. Gelukkig zijn er naast Wikipedia nog een hele hoop andere bronnen, zoals een uitleg op Youtube.

In het kort is cricket dus verwant aan basebal (honkbal) en wordt gespeeld met 11 spelers in 2 teams. Bovendien zijn er twee scheidsrechters.

Het spel

Het spel wordt gespeeld op een ovaal veld, meestal ongeveer 150 meter lang, waarbij in het midden een rechthoek ligt van 20,12 bij 3,05 meter. Hierop wordt het grootste deel van het spel gespeeld.

Aan beide kanten van de rechthoek komen 3 stokken (stumps) de grond in, met daarop los 2 dwarslatten (bails). Deze liggen bewust los want de stumps mogen niet geraakt worden. Gebeurt dat toch dan vallen de bails.

Vergelijking met honkbal

Net als bij honkbal wordt er gewerkt met een bat en een bal, een werper (bowler genoemd) die aan de ene kant achter de wicket gaat staan en een wicket keeper (vanger) die aan de andere kant achter de wicket gaat staan. De andere spelers van het team staan in het veld om de bal te vangen.

Van het andere team zijn er twee slagmannen (batters), een striker en een non-striker. De bowler werpt de bal en de striker probeert deze te slaan, terwijl de non-striker klaarstaat om te rennen.

Als de bal geraakt wordt rennen beide batters naar de overkant van de pitch, elke run die ze zo kunnen maken is een punt. Een batter is uit als een veldspeler de bal vangt voor deze de grond raakt, of als de stumps geraakt worden (kijk het filmpje voor de precieze voorwaarden hiervoor!).

Een wedstrijd kent 2 innings oftewel slagbeurten, waarin elk team zoveel mogelijk punten moet weten te scoren totdat ze uit zijn. Het team met de meeste punten aan het einde van de wedstrijd, wint.

WEDDEN OP SPORT

Old Finchleians Cricket Club V Highgate Taverners Cricket Club At Finchley, London, England 03
Cricket in het park. Fotocredit: WikiCommons

Wie spelen cricket?

Hier in Nederland is cricket redelijk klein, wij zijn hier niet mee opgegroeid. Toch wint cricket ook hier aan populariteit, omdat we steeds meer expats krijgen die het spelen. Zo ging een club in Eindhoven van 6 leden in 2011 naar 45 in 2018.

Waar ze in 2011 serieus overwogen om de club op te heffen, hebben ze nu zelfs 2 teams! Er zijn zo'n 50 clubs landelijk waar cricket gespeeld wordt, en we komen ook wel uit in internationale wedstrijden, al doen we het daar niet zo best.

Maar cricket wordt vooral gespeeld én gekeken in de Britse Gemenebest, tegenwoordig Gemenebest van Naties of Commonwealth of Nations genoemd. Dit is een samenwerkingsverband, op vrijwillige basis, tussen 53 onafhankelijke, soevereine staten.

De Gemenebest bestaat uit het Verenigd Koninkrijk en veelal voormalige koloniën. Naast landen als Australië, Canada en Nieuw-Zeeland vallen ook landen als Pakistan, India en Sri Lanka maar ook Kenia, Ghana en Zuid-Afrika onder het Gemenebest. En dit zijn landen waar cricket ook groot is.

Eer zijn verschillende (internationale) wedstrijden, waaronder een wereldkampioenschap dat om de 4 jaar wordt gehouden. Ook bekend zijn The Ashes, testwedstrijden van traditioneel Engeland tegen Australië, maar die tegenwoordig ook door andere landen gespeeld worden.

Screenshot 2022 06 22 09.58.04

Wedden op cricket, waar doe je dat?

Vrijwel alle vergunde bookmakers bieden tegenwoordig weddenschappen op cricket aan. Of het nu gaat om een eendaagse testwedstrijd of om een wedstrijd van het wereldkampioenschap. Wanneer je wilt wedden op cricket dien je wel even goed te kijken op welke wedstrijd je in gaat zetten. Een testwedstrijd wordt meestal in één dag gespeeld, terwijl een WK-wedstrijd meerdere dagen duurt. 

Inzetten op cricket vereist wel de nodige kennis van de sport omdat het verloop van de wedstrijd en de puntentelling redelijk complex in elkaar is. 

Er zijn verschillende cricketcompetities en toernooien waarop je zou kunnen inzetten, zoals:

  • One Day International (ODI) – een wedstrijd tussen twee landen waarbij 50 overs (6 worpen van een bowler) worden gespeeld op één dag
  • Twenty20 – een korte wedstrijd van 20 overs tussen twee landenteams
  • The Ashes (testwedstrijden)
  • ICC World Cup (wereldkampioenschap)
  • Indian Premier League (Indiase competitie)
  • County Championship (Engelse eerste en tweede divisie)
  • Royal London One Day Cup (competitie tussen Engelse counties)
  • Vitality T20 Blast (competitie tussen 18 counties)
  • Big Bash League (Australische competitie)
  • Momentum One Day Cup (eendagscompetitie in Zuid-Afrika)

Andere inzetmogelijkheden

Naast het inzetten op de uitkomst van enkele wedstrijden kun je in veel gevallen ook de kampioen van een competitie of toernooi voorspellen. Ook andere weddenschappen komen voor.

Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op spelers, in dit geval Duanne Olivier en Jofra Archer. Deze specials bevatten weddenschappen of Olivier een T20 of ODI voor Engeland gaat spelen, of een test wedstrijd, of überhaupt voor Engeland uit gaat komen in een wedstrijd.

Als laatste kun je ook nog inzetten of hij samen met Jofra Archer uit gaat komen voor dezelfde kant in Engeland voor 1 april 2022. Bij Jofra Archer kun je weer andere opties kiezen. Deze bets sloten op 1 mei 2019.

Conclusie wedden op cricket

Hoewel cricket in Nederland niet echt leeft, kan het lucratief zijn je er wel in te verdiepen. Doordat het in onder andere de UK wel erg groot is, zijn er veel verschillende wedmogelijkheden bij de Britse bookies.

Voordat je in gaat zetten is het wel aan te raden je te verdiepen in de sport en dan vooral in hoe de teams en landen het doen. Engeland bijvoorbeeld, zag zichzelf altijd als de oppermacht van cricket. Maar The Ashes wordt vele malen vaker gewonnen door Australië, dus inzetten op Engeland levert hoge quoteringen op, maar een kleine kans op winnen!

on air