Screenshot 2022 06 18 10.22.35

Wedden op honkbal (baseball): hoe werkt dat?

Honkbal, in het Engels baseball, wordt ‘America's favorite pastime' genoemd. Oftewel, het favoriete tijdverdrijf van de Amerikanen. Ook in Canada, Mexico, de Caraïben en in delen van Azië is de sport populair. Waar voor ons voetbal dé nationale sport is, is dat daar honkbal. Het is dan ook één van de meest gespeelde sporten ter wereld met alleen al in Amerika zo'n 5,5 miljoen spelers. Gezien de populariteit van de sport is het dan ook niet gek dat je hierop goed kunt wedden. En zoals je van ons gewend bent, leggen wij je weer uit waar je op moet letten, ditmaal bij wedden op honkbal (oftewel baseball).

Screenshot 2022 06 18 10.22.35

Wat is honkbal (baseball)?

Honkbal is een teamsport, een wedstrijd gaat tussen twee teams van 9 personen, eventueel aangevuld met een dedicated slagman. Deze laatste, 10e man, mag in bepaalde gevallen de slagbeurt van de pitcher (werper) overnemen. Er worden in een wedstrijd 9 innings (rondes) gespeeld, waarbij elk team per inning een beurt mag spelen.

De beurt (halve inning) is over als er driemaal out (uit) gespeeld wordt, ook wel driemaal 0 genoemd. Een veld bestaat uit de werpheuvel (waar de pitcher zit), en daaromheen vier honken (bases in het Engels, vandaar de naam).

Arbitrage Sportsbetting
Bij vergunde Nederlandse bookmakers kun je wedden op honkbal

Wedden op honkbal

Hoewel de sport hier in Nederland niet zo groot is, kun je hier wel degelijk wedden op honkbal. Legaal doe je dat natuurlijk bij een vergunde bookmaker.  Inzetten doe je op Amerikaanse clubs, je kunt niet wedden op wedstrijden van Nederlandse clubs of op clubs uit andere landen. Je kunt inzetten op de winnaar van drie competities: American League, National League en World Series. Dit is natuurlijk wel een beperkte manier van wedden.

Uiteraard geldt voor alle voorspellingen van de winnaar van de competities dat de odds per team verschillen. Hoe beter een team op dat moment is, hoe lager de uitbetaling. Kies je de underdog, dan is de uitbetaling hoger maar de kans dat je wint uiteraard kleiner.

Wedden op honkbal in Amerika

Ben je in Amerika dan kun je daar in een Sportbook in een casino, of bij een bookmaker, op veel meer inzetten dan alleen op de winnaar van een competitie. Je kunt daar per wedstrijd bijvoorbeeld een bet plaatsen. Er zijn drie standaard bets:

  • Money Line, hierbij voorspel je de winnaar van een wedstrijd. Vooral de keuze voor pitcher en hitters, en de volgorde waarin deze spelen, kunnen je een indicatie geven van hoe sterk een team zal zijn
  • Run Line, dit is vergelijkbaar met de NFL's Point Spread waarbij de Money Line bet wordt omgerekend in de winkans. Is een team de publiekslieveling? Dan is dat team, ondanks dat het er wellicht slechter voorstaat, in deze wedstrijd misschien toch beter dan je enkel op basis van cijfers (en odds) zou verwachten. De Run Line Bet houdt rekening met dit soort variabelen
  • Totals Bet, hierbij zet je in op het aantal punten (runs) dat je verwacht dat er gescoord worden. Ook hier zijn, net als bij de Money Run, de keuze voor zowel aanval als verdediging een goede graadmeter. Maar vergeet de externe factoren niet: de thuisploeg heeft een (licht) voordeel, het weer kan van invloed zijn, de grootte van het stadion etc

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij alle andere sportsbets: het is verstandig om je goed voor te bereiden. De quoteringen zeggen wel iets maar ook lang niet alles over hoeveel kans je hebt om te winnen. En vlak vooral ook het geluk dat een ploeg kan hebben, of de pech, niet uit. Je kunt allerlei strategieën bedenken, alle cijfers met elkaar vergelijken maar het is nooit een exacte wetenschap dus de kans dat je verliest blijft altijd aanwezig.

Wil je overigens écht kunnen wedden op honkbal dan moet je de oceaan over. In Amerika leeft de sport veel meer en zijn er dus ook meer mogelijkheden om op in te zetten. Leuke bijkomstigheid als je toch naar Vegas gaat!

Screenshot 2022 06 18 10.24.17
Het honkbalveld bestaat uit een werpheuvel en vier honken

Spelregels honkbal

Per halve inning valt het ene team aan (slaat de bal en gaat honken lopen indien mogelijk) en verdedigt het andere team (en levert de pitcher, catcher en de verdedigers). Bij de volgende halve inning zijn de rollen omgedraaid. De pitcher gooit de bal over het vierde honk (de thuisplaat) en moet hierbij in de slagzone van de slagman gooien (tussen knie en elleboog).

Gooit de pitcher niet goed en maakt de slagman geen slagbeweging, dan is de worp wijd en mag deze opnieuw. Na viermaal wijd mag de slagman naar het eerste honk lopen, hetzelfde geldt als hij een bal tegen het lichaam krijgt.

Slaat de slagman raak, dan mag hij gaan lopen, en zo veel mogelijk honken proberen te raken. Ook anderen die al op een honk staan, mogen gaan lopen. Er wordt een punt gescoord voor elke speler die de thuisplaat haalt. Een slag is uit bij één van de volgende situaties:

  • bij een vangbal door het verdedigende team (zonder dat deze de grond geraakt heeft)
  • bij drie gemiste slagen door de slagman, dat betekent of worpen die eigenlijk wijd waren maar waar de slagman wel op sloeg én miste, of wanneer de derde gemiste slag gevangen wordt door de catcher. Vangt de catcher de derde gemiste slag niet dan heeft de slagman de kans naar het eerste honk te lopen tot de catcher de bal op het eerste honk krijgt
  • als een aanvallende veldspeler wordt uitgetikt terwijl hij niet op een honk staat
  • wanneer een aanvallende speler ‘uitgebrand' wordt: dat betekent dat de bal eerder op een honk is dan de (rennende) speler

Het team met de meeste punten aan het einde van de 9 innings, wint. De regels lijken dus erg op softbal, wat velen van ons vast op school wel eens in de gymles hebben gespeeld.

Screenshot 2022 06 18 10.26.15
Een punt wordt gescoord als de thuisplaat wordt bereikt

Baseball competities in Amerika

Alleen al in Amerika zijn er meerdere baseball (honkbal) competities. Dat betekent dus genoeg mogelijkheden om op te wedden. Buiten de professionele competities zijn er ook heel competitieve amateurcompetities. Deze zijn vaak verbonden aan bijvoorbeeld scholen, zo zijn er high school competities en college competities. De twee grootste professionele honkbalcompetities in Amerika zijn de Major League en de Minor League, en er zijn nog een aantal onafhankelijke competities. Die laatste spelen eigenlijk geen echte rol van betekenis in het hele wereldje.

De Major League bestaat uit de National League en de American League en telt zo'n 30 teams. De National League bestaat zo'n 25 jaar langer dan de American League en is verdeeld in 3 regio's: Oost, Centraal en West. Clubs die hierbij zijn aangesloten zijn bijvoorbeeld de New York Mets (Oost), Miami Marlins (Oost), Chicago Cubs (Centraal) en Los Angeles Dodgers (West). De American League is ook verdeeld in de drie regio's Oost, Centraal en West. Aangesloten clubs zijn onder andere de New York Yankees, Boston Red Sox (beide Oost) en de Chicago White Sox (Centraal).

De Minor League bestaat uit verschillende competities op verschillende niveaus en de clubs hier worden vaak gesponsord door een club uit de Major League. Die gesponsorde clubs worden affiliates genoemd, en elke Major League club heeft er vaak 6 à 7 van.

Deze affiliates worden gebruikt als talentenpools en opleidingsfaciliteiten voor het ‘echte' werk. Een speler die een contract bij een Major League club krijgt, moet vaak eerst bij een affiliate gaan spelen en zich zo opwerken naar een hoger niveau tot hij uiteindelijk in de ‘eredivisie' mag spelen.

Het honkbalseizoen loopt in Amerika van april tot en met oktober, in september wordt er naar een seizoensafsluiting toe gewerkt. De World Series sluit het seizoen echt af. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, is dit geen wereldkampioenschap maar een best-of-seven finalereeks tussen de winnaar van de National League en de winnaar van de American League.

Screenshot 2022 06 18 10.29.49
Take me to the ball game

Honkbal in de rest van de wereld

In Amerika is honkbal dus zo'n beetje de nationale sport. Dat ligt er wel aan aan wie je het vraagt, want ook basketbal en American football zijn razend populair. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld?

Hier in Nederland, en de rest van Europa op Engeland na eigenlijk, leeft honkbal niet zo. We hebben in Nederland zo'n 23.000 honkballers. Vergelijk dat maar met voetbal: de KNVB heeft zo'n 1,2 miljoen leden… Dat is 60 keer zoveel ja. We kennen ook 140.000 zwemmers en 80.000 schaatsers. We kunnen dus wel stellen dat honkbal niet echt populair is in ons kikkerlandje. Wat dan wel knap is, is dat Nederland in 2011 dan wél Wereldkampioen werd in honkbal.

Kijk je naar de historie van het wereldkampioenschap honkbal, dan staat Cuba met 25 overwinningen (van de 41 gespeelde kampioenschappen) fors bovenaan. Tweede is Amerika met 4 overwinningen. Vanaf 2015 is er geen wereldkampioenschap meer gespeeld.

Op de Olympische Spelen is de sport na 2008 ook geschrapt, al staat honkbal voor de Spelen van 2020 weer op het programma. De reden is drieledig. Allereerst is er geen echte vrouwencompetitie wereldwijd. Vrouwen spelen wél softbal, maar die sport werd tegelijkertijd van de Olympische Spelen lijst gehaald.

Ten tweede wordt honkbal al jarenlang omgeven door geruchten van doping- en drugsgebruik. De Major League organisatie doet te weinig om dit echt tegen te gaan. Het derde punt was dat de Major League onwillig was in het vrij geven van spelers ten behoeve van de Spelen.

on air