Screenshot 2022 06 03 11.24.54

Wedden en gokken op ijshockey

Voetbal staat, niet geheel onverwacht, bovenaan bij de bookmakers als grootste inkomstenbron. De meeste weddenschappen die bij bijvoorbeeld Toto worden geplaatst hebben betrekking op het trappen tegen een balletje. Maar langzaam maar zeker, zoals we ook zien in de sportsbetting pool, maakt ook het ijshockey een belangrijk deel uit van de weddenschappen die met name buitenlandse aanbieders zien binnen komen.

Screenshot 2022 06 03 11.24.54

IJshockey heeft drie 'helften' van twintig minuten

In tegenstelling tot een eerste en tweede helft bij het voetbal kent de sport ijshockey ook een ‘derde helft'. Deze is niet zoals in het amateurvoetbal je volgooien met bier maar het ijshockey heeft drie ‘helften' van 20 minuten.

Met name de landen waar het ‘altijd' koud is zijn groot in ijshockey, zoals Scandinavië en Rusland. Maar ook in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland wordt volop ijshockey gespeeld. De grootste competitie, en degene waar het meeste geld in omgaat zal overigens de Amerikaanse NHL competitie blijven.

Vechten tijdens ijshockey is, om wat voor reden dan ook, nagenoeg een vaste gebeurtenis tijdens een wedstrijd. De eerste weddenschap die hierover af te sluiten is moet nog worden geplaatst, maar wie weet durft een bookmaker dit in de toekomst aan?

Screenshot 2022 06 03 11.34.43

Pas op voor een gelijkspel

Wedden op ijshockey kan op vele manieren maar de meest gebruikte manier van inzetten op deze sport gebeurt door middel van een overwinning voor de uitspelende of thuis spelende ploeg of een gelijkspel. Eigenlijk dus precies hetzelfde hoe het gaat met gokken op voetbalwedstrijden. Bij een ijshockeywedstrijd is echter een wedstrijd niet afgelopen als het na de 60 minuten schaatsen over de baan een gelijkspel is. Men gaat dan verder in ‘overtime' waar wordt doorgespeeld tot er een winnaar is.

Weddenschappen kunnen dus vooraf geplaatst worden inclusief overtime (ook wel de ‘moneyline') genoemd of exclusief overtime. De quoteringen schelen ook best wel veel en dit kan oplopen tot een 25% tot 30% lagere notering voor een weddenschap inclusief overtime. Dit is uiteraard niet voor niets want er eindigen een hele hoop wedstrijden in overtime.

Op welke ijshockey competitie met je gokken?

In Europa en Noord Amerika wordt volop ijshockey gespeeld en je kunt elke dag wel wedstrijden vinden waar je een weddenschap op kunt plaatsen. Persoonlijk ben ik een liefhebber om te wedden op de Russische ijshockey competitie en de Amerikaanse NHL (lees ook ‘wedden op de NHL‘), maar uiteraard moet iedereen zijn weddenschappen zelf uitkiezen.

Een belangrijke regel, zoals bij elke weddenschap die je plaatst, is ook hier dat je je goed moet verdiepen in de competitie en ook de verschillende statistieken die beschikbaar zijn. Ook hier is het zo dat de nummer 1 in de competitie vaak zal winnen van de nummer laatst maar dit zal ook in de quotering weer terug te zien zijn.

De Nederlandse bookmakers bieden ook ijshockey aan

De Nederlandse legale aanbieders op dit moment bieden flink wat weddenschappen op ijshockey aan. Waar in het verleden de Nederlandse legale odds van de TOTO flink achterbleven bij illegale bookmakers, zien we tegenwoordig competitieve odds over de hele linie. Het is wel jammer dat er op de Nederlandse ijshockeycompetitie vrijwel nergens gewed kan worden.

on air