Marathon 1441624 960 720

Wedden op de marathon - marathon onder de 2 uur mogelijk?

Steeds meer mensen zijn aan het hardlopen. De één recreatief, de ander soms zelfs in wedstrijdverband. Atletiekverenigingen zien steeds hogere ledenaantallen en bijna iedereen kent wel iemand die traint in een loopgroepje voor de eerste keer een 5 of zelfs 10 kilometer. Ook zijn er steeds meer mensen die trainen voor een marathon en er ook echt eentje lopen! Met de steeds groter wordende animo voor deze sport, wordt ook het wedden op deze sport steeds populairder. Wedden op de 100m of wedden op de 200m. Maar ook wedden op de 10km en juist het wedden op de marathon wordt steeds populairder.

Marathon 1441624 960 720

Wat is een marathon?

Wat is een marathon eigenlijk? Hoe ver is een marathon en waar komt een marathon vandaan? Even kort wat achtergrondinformatie, voor als je nog niet bekend met waar de marathon nou precies vandaan komt! De magische afstand en de hardloopafstand der hardloopafstanden… 42 kilometer en 195 meter, een bizarre afstand en daarmee zo'n magisch begrip. De marathon! Hier vind je belangrijke informatie voordat je kunt gaan wedden op de marathon!

Marathon 498500 960 720
Wedden op de marathon

Kan iedereen een marathon lopen?

Duurloop, snelheidstraining, intervaltraining, krachttraining, een strak voedingsschema met veel koolhydraten zijn naast zelfdiscipline en doorzettingsvermogen de ideale cocktail voor het lopen van een marathon. De marathon is namelijk een afstand die zo ongeveer het maximaal haalbare zou zijn voor een getrainde sporter als het gaat om een wedstrijd hardlopen.

Slecht een klein percentage Nederlanders heeft ooit de marathon gelopen. Fysiek is het voor veel mensen mogelijk, maar de keiharde training voorafgaand aan een marathon en de afstand zelf, doen veel mensen besluiten het toch maar bij een 5km, 10km, een Engelse 10 mijl of een halve marathon te houden.

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Marathon 333185 960 720
Uitlopen van de marathon

Bekende marathons wereldwijd

Je kunt op veel plekken een marathon lopen. Je kunt zelf een rondje van ruim 42 kilometer lopen, maar je kunt ook bij een lokale wedstrijd inschrijven om je marathon PR aan te scherpen. Bekende marathons internationaal zijn de marathon van New York, de marathon van Boston, de marathon van Chicago, de marathon van Parijs, de marathon van Berlijn, de marathon van Tokio en de marathon van Londen.

De bekendste marathons van Nederland zijn de marathon van Rotterdam, de marathon van Amsterdam en de marathon van Eindhoven. Met ruim 50.000 finishers is de marathon van New York de grootste van de wereld. Deelname aan deze marathon kost je overigens een paar honderd euro.

Rotterdam 407781 960 720
Marathon van Rotterdam over de Erasmusbrug

Marathons in Nederland

Zoals gezegd zijn de marathons van Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven de bekendste marathons. Een paar leuke wetenswaardigheden over deze marathons sommen we hier voor je op. De marathon van Rotterdam is al te lopen vanaf 1981. Met ruim 13.000 deelnemers tijdens de editie van 2017, is deze marathon de grootste van Nederland.

Amsterdam is qua deelnemers net iets kleiner, maar vergelijkbaar. De nummer 3 is Eindhoven en daar lopen iets meer dan 2000 lopers mee. Wel is het één van de “oudste” marathons, want al vanaf 1959 wordt deze marathon georganiseerd. In Enschede wordt al vanaf 1951 jaarlijks een marathon georganiseerd, daarmee de oudste van Nederland. Vier Nederlanders liepen ooit de marathon onder de magische grens (voor een Europeaan) van 2 uur en 10 minuten.

1 Kamiel Maase 2:08.21 Amsterdam 2007
2 Gerard Nijboer 2:09.01 Amsterdam 1980
3 Abdi Nageeye 2:09.34 Rotterdam 2017
4 Michel Butter 2:09.58 Amsterdam 2012

Marathontijden en een "snel parcours"

De magische grens bij de marathon is de 2 uur. Als je als Europeaan onder de 2 uur en 10 minuten loopt, dan “hoor je bij de grotes”, maar als je uit Kenia of Ethiopië komt, dan tel je pas mee bij een tijd onder de 2 uur en 5 minuten. Afhankelijk van het parcours en weersomstandigheden, is in sommige gevallen een tijd mogelijk geweest die richting de 2 uur ging. Er zijn “snelle marathons” op een “snel parcours” mogelijk, maar als het waait, warm is of enorm regent, dan kan er zelfs op een snel parcours geen toptijd gelopen worden. Alles moet kloppen bij een marathon. Dit maakt het wedden op een marathon ook zo mooi overigens… Eigenlijk is niks zo onvoorspelbaar als een marathon. Dat levert vaak mooie odds op!

Marathon onder de 2 uur mogelijk?

Al jaren wordt er gesproken over de magische grens van een marathon onder de 2 uur. Tot nog toe (moment van schijven – mei 2017) is het niemand gelukt om officieel een marathon onder de 2 uur de lopen. Is het mogelijk om een marathon onder de 2 uur te lopen? Wordt de marathon ooit onder de 2 uur gelopen? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op heb.

Wel weet ik dat er keihard wordt gewerkt aan deze topprestatie. Toevallig is er vanmorgen 6 mei weer een poging geweest om de marathon onder de 2 uur te lopen. Onder de meest ideale omstandigheden met de beste hazen (lopers die het tempo bepalen en de loper die de prestatie moet leveren uit de wind houden) is geprobeerd het wereldrecord op de marathon neer te zetten. Ik durf te wedden dat er mensen zijn geweest die zijn gaan wedden op de marathon recordpoging!

Wereldrecordpoging
Marathon onder de 2 uur?

Wereldrecord op de marathon - poging in Italië

Drie van 's werelds beste marathonlopers probeerden onder de 2 uur te lopen. 2:02:57 is het wereldrecord op de marathon, gelopen door Dennis Kimeto. De toptijd onder ideale omstandigheden op het door Nike gesponsorde event op het circuit van Monza – waar normaal F1 races worden gereden – (17 rondes van 2,4 kilometer) telt niet mee als nieuw wereldrecord, omdat de IAAF deze race niet heeft aangemerkt als officiële marathon.

2 uur en 23 seconden - geen officieel record

Ethiopiër Lelisa Desisa en Eritreeër Zersenay Tadese verloren al snel het zicht op de toptijd onder de 2 uur. Keniaan Eliud Kipchoge mocht lang dromen van deze topprestatie, maar hoe dichter de finish dichterbij kwam, hoe duidelijker het werd dat de marathon onder de 2 uur niet mogelijk zou gaan zijn. Met een tijd van 2 uur en 23 seconden was het dichterbij dan ooit en 3 minuten sneller dan het officiële wereldrecord, maar nog steeds 24 seconden te langzaam voor een marathon onder de 2 uur.

Sports 210661 340
Steeds meer marathonlopers

Wedden op hardlopen en wedden op de marathon

Zoals op elke sport, kun je ook wedden op de marathon. Wedden op de marathon kan bij meerdere aanbieders. In Las Vegas op de Strip, bij de sigarenboek om de hoek, in een Turks gokhuis of gewoon online. Het hardlopen wordt steeds populairder. Wedden op sportwedstrijden ook. Wedden op de marathon en wedden op hardlopen wint ook steeds meer aan populariteit.

Waar kan ik op wedden bij de marathon?

Zoals bij heel veel sporten, kun je bij het wedden op de marathon overal op inzetten. Wedden op de marathon en de uiteindelijke winnaar is de meest logische bet die je kunt plaatsen. Gewoon een single bet waarin je één van de mannen uit Noord-Afrika aanwijst als winnaar. Op basis van conditie, recente wedstrijden, analyses vooraf kun je je favoriet kiezen. Je kunt ook kijken naar de quotering, want bookmakers zijn natuurlijk ook niet gek. Zij houden het nieuws ook nauwlettend in de gaten. Heeft de voormalig Olympisch Kampioen recent kramp gehad in een wedstrijd over bijvoorbeeld 10 kilometer? Je kunt er dan donder op zeggen dat de bookmakers deze loper niet als favoriet zien voor de winst op de marathon waarop je wilt gaan inzetten.

Shoelaces 115152 960 720
Groene veters in hardloopschoen

Hoge quotering en flinke odds bij het wedden op de marathon

Je kunt natuurlijk ook een keer gek doen. Geen loper uit Kenia of Ethiopië, maar die outsider uit Eritrea of Somalië, die zou weleens hoge ogen kunnen gooien. Wedden dat je daar ook flinke odds voor krijgt? De kans dat je je inzet verliest is namelijk ook erg groot, omdat 99 van de 100 keer gewoon één van de toppers uit Kenia of Ethiopië met de prijs aan de haal gaan. De bets zijn soms zo gek, dat je ze bijna niet kunt bedenken. Bij wedden op de marathon denk je vast niet na over welke kleur veters heeft de schoen van de hardloper die als 10e over de finish komt?

Race 932254 960 720
Hardlopers in een groepje

Bets op de marathon - waar wed ik op bij de marathon?

Wedden op de winst is natuurlijk de simpelste variant, maar je kunt op nog veel meer uitkomsten en gebeurtenissen wedden. Welke Europeaan komt als eerste over de finish? Wordt het een eindsprint tussen twee lopers? Vanaf welke kilometer komt de winnaar los van de kopgroep? Op welke kilometer stappen de hazen uit? Wat wordt de winnende tijd op de marathon? Op welke tijd komt de eerste vrouw binnen? Hoeveel Kenianen staan er in de top 10? Wie wordt de nummer 3 van de marathon? Hoeveel lopers finishen onder de 2 uur en 20 minuten? Wordt het wereldrecord verbroken op de marathon? Door wie wordt het wereldrecord op de marathon verbroken? Allemaal bets die je kunt plaatsen en dus allemaal dingen waarop je kunt wedden op de marathon.

Waar wacht je nog op?

Kom je niet toe aan trainen voor de marathon, maar wil je wel met spanning in je lijf aan de start staan of naar de start kijken van een marathon? Place your bets now… Zet in op de komende marathon en ga wedden op de marathon en zorg ervoor dat je wint op de marathon! Rien ne va plus!

Greece 1739244 960 720
Griekse oudheid

Geschiedenis van de marathon

Rond 490 voor Christus vond de Slag bij Marathon plaats. Marathon is een Griekste plaats. Het verhaal gaat dat een krijger van Marathon naar Athene zou zijn gerend om de overwinning op het slagveld door te briefen. Een andere versie van de legende is veel jonger. Ploutarchos zou van Marathon naar Athene gerend zijn nadat hij gezegd zou hebben “Gegroet, de overwinning is voor ons”.

Beide verhalen zijn gebruikt voor de invoering van de lange afstandsloop over 42,195 kilometer in de 19e eeuw. Op de eerste Olympische Spelen van 1896 in Athene vond dan ook de eerste marathon plaats en later in 1908 vond de marathon plaats conform de huidige geldende afstand van de marathon; 42 kilometer en 195 meter.

on air